|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
usuwanie blizn
mam wielki problem posiadam duzo blizne , wkrótce minie rok od wypadku , blizna smarowana była róznymi masciami , lecz nadal jest duza i bardzo widoczna ...( goroził przeszczep skóry) ...chcialabym sie pozybc bo jest bardzo widoczna na nodze a jednak to nieprzyjemny widok , ciagle zakleja ja plastrami... jak skutecznie sie pozybc ..myslalam o jakims usuwaniu laserowym , prosze o informacxje na temat cen takiego usuwania i metody oraz gdzie moge to usunąć ...(blizna w kształcie koła średnica ok 4cm ) ...czy takie zabiegi sa skuteczne ? refundowane ? ...
|
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: usuwanie blizn
Tu moze pomoz lser mozaikowy. Solmed czestochowa
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
to ja tez zapytam. 5 lat temu mialam wypadek komunikacyjny. zostaly mi wspomnienia i 2 blizny, jedna na kolanie, druga na czole. najbardziej przeszkadza mi ta na czole. jest nieregularna i ma jakies 5cm. jest plaska, a wlasciwie to sa takie bledsze rowki. czy istnieja jakies techniki pozbycia sie tego? jesli tak to czy koniecznie innwazyjne? jaki jest koszt?
|
|
#4 |
|
Rozeznanie
|
Itakasiu, nie używałaś żadnych maści na blizny po wypadku? Wiem, że jeśli blizna nie jest zbyt duża i głęboka to naprawdę pomagają. Możesz wybrać się do jakiegoś dobrego salonu kosmetycznego na konsultację. Jest kilka zabiegów pozwalających zniwelować blizny, na pewno specjaliści pomogą wybrać idealny dla Ciebie. Musisz się jednak liczyć z tym, że koszt takich zabiegów nie jest mały... Jakbyś miała jakieś pytania - daj znać ;-)
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
Paola28
oczywiscie ze uzywala masci kremow. byla juz No scare, cepan. bylam rowniez u kosmetyczki na kilku zabiegach dermabrazji na sama blizne. moze lekko sie splycila. ale niewiele. zastanawiam sie poprostu jakie sa rozwiazania. czy jest sens sie tym zameczac. chco dla mnie to wazne. kiedy wiatr zawieje to ciagle mysle czy nie podniesie mi grzywki. eh, takie zycie.
|
|
#6 |
|
Rozeznanie
|
Kremy, które wymieniłaś mają delikatne działanie złuszczające. jeden zabieg mikrodermabrazji niestety nie wystarczy - kurację trzeba powtórzyć w odpowiednich odstępach czasowych, by zbyt bardzo inwazyjnie nie zadziałać na naskórek. Jeżeli blizna jest głęboka, pozostaje laser. U nas wykonujemy to za pomocą lasera fraxel'a. Efekty są świetne, ale zabieg niestety nie należy do najtańszych. Na razie lepiej będzie, jeżeli systematycznie blizna będzie spłycana za pomocą mezoterapii - z czasem naskórek sam zacznie się odbudowywać i może właśnie w ten sposób uda się skutecznie wyeliminować, lub przynajmniej zatuszować problem.
|
|
|
#7 |
|
Przyczajenie
|
Ja mialam usunieta blizne przy okzaji usuwania rozstepow za pomoca laseru co2 i sladu nie ma
|
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
inestropha
prosze powiedz co to byla za blizna? jaka duza? jaki byl koszt zabiegu? i gdzie go wykonywalas?
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
To może i ja się podłącze z pytaniem bo widzę, że niektórzy sie orientują.
Mam starą blizne pooperacyjną(30 letnia) na brzuchu. Jest to pionowa blizna o wymiarach:16 cm dł. i 5 mm szer. Czy coś takiego da się usunąć za pomocą lasera? Jeśli tak, to jakiego, jakie mniej więcej są koszty takiego zabiegu. |
|
|
|
|
#10 |
|
Przyczajenie
|
Musze przyznać że blizna nie duża od kostki do kostki po szyciu rany cietej. zabieg wykonywalam przy okazji usuwania rozstepów za pomoca tego lasera i to kosztowało 3000zł blizna byla tak przy okazji
a lokalizacja to toruń pcme
|
|
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
inestropha
super. masz moze zdjecia "przed" i "po"? brzmi bardzo kuszaco
|
|
#12 |
|
Przyczajenie
|
Witam ! moim problemem jest blizna a raczej cos w stylu kamieni czy brudu pod skórą
gdy miałam 9 lat wywróciłam się na rowerze na żużlowej drodze .... wiadomo rana strasznie bolała a ja jako dziecko nie zdawałam sobie sprawy ze zostanie coś takiego pod skórą wiec nie dałam sobie tego wyczyscic poki jeszcze była możliwość ... teraz mam prawie 20 lat i wygląda to jakbym miała brudne kolano ;/ niestety nie da sie tego umyć .. nie wiem gdzie sie mam zgłosić z tym ?? do kosmetyczki ?? a moze lekarza.. chirurga czy cos w tym stylu ...??? poradzcie mi prosze bo coraz czesciej gdy wychodze w spodniczce każdy zadaje mi pytanie czy mam brudne kolano ;/ ehhh koszmar ..
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() :conf used:![]()
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
Witam.
Mam sporo blizn, których chciałabym się pozbyć. Myślę o usunięciu ich laserem, lecz zupełnie nie wiem, kto taki zabieg wykonuje, gdzie i za ile. Domyślam, że nie jest to tania przyjemność. Proszę o jakieś informacje. |
|
|
|
|
#15 |
|
Raczkowanie
|
ja myślę że warto zwrócić się do dobrego chirurga plastyka,, przynajmniej na konsultację, a on zobaczy co można zrobić ,co zastosować,,, czy zabieg jest potrzebny,, są też różne zabiegi fizykoterapii, które pomagają szybciej się goić i blizny są mniej widoczne,,, a i ceny pewno różne w zależności od sytuacji.
|
|
|
|
|
#16 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Polecam dermatologa dr Macieja Krajewskiego. Przyjmuje w Warszawie w Estivance. Robi zabiegi fraxelem re:pair z tego co słyszałam jakojedyny w Polsce. Kilka lat walczyłam z bliznami potrądzikowymi. Poleciła mi go znajoma. Nie przesadze jak powiem, że uratował mi wygląd. Rzeczowy, wszystko dobrze wytłumaczy. Z tego co wiem koszt zabiegu jest indywidualny. |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Zakorzenienie
|
Piszecie tutaj o bliznach wypukłych, które się spłyca. A co zrobic z blizną, która jest "wklęsła"? Jest niewielka, gładka i delikatnie zasiniona, choć z roku na rok coraz mniej. Będę wdzięczna za odpowiedź, jakimi metodami usuwa się tego typu defekty.
|
|
|
#18 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ja usuwam blizny laserowo - pooperacyjne, 5cm dł, pół cm szerokości, laserem fraksującym (nie Fraxelem!) - po 3 zabiegach w zasadzie blizn na pierwszy rzut oka nie widać.. Fraxel faktycznie jest drogi, mi powiedziano w dwóch miejscach w warszawie 500zł za jeden zabieg (a potrzeba ok 3-4), za ten laser na który chodzę - laser Fotona czy jakoś tak (z końcówką fraksującą) płacę 200zł za zabieg. działanie tych urządzeń jest podobno takie samo.. |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Raczkowanie
|
a ja mam zamiar za miesiac isc na usuwanie 14miesiecznej blizny po lądowaniu nosem na asfalcie. blizna 1,5cm dlugosci, praktycznie przez caly czas gojenia sie blizny uzywalem contratubexu, bio olejku, masowalem i takie tam. blizna troszke jest wygladzona ale zmienia swoj kolor z bladej w czerwona jak kameleon. no i ta tkanka łaczna jest bardzo wiotka. kurde gdyby nie to ze jest w centralnym punkcie twarzy to pewnie bym tak do niej wagi nie przywiazywal.
na dzien dzisiejszy wacham sie miedzy co2,fraxelem i mosaikiem... niewiem na ktory sie zdecydowac i co bedzie najbezpieczniejsze. |
|
|
|
|
#20 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
blizna na twarzy mezczyzny jest dla wiekszosci z nas pociagajaca kojarzy sie z silnym zdrowym osobnikiem, ktory potrafi walczyc (zdobywac pozywienie), obroni nas w razie czego, to wszystko bardzo pierwotne instynkty |
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
estetka ze mnie kolego, mosaic jest podobno dość "mocny", powiedziano mi, że moje blizny mogę nim robić dopiero parę mies od zabiegu, a mój dr w ogóle mnie odwodził od tego lasera. co2 podobnie, raczej głębokie zmiany. fraxującym oje robię, pooperacyjne, ale ładne.. wybierz się do lekarza który ma takie urządzenia i pracuje na nich - będzie wiedział, jaki lepiej zadziała w przypadku Twojej blizny (i przygotuj się na to, że blizna po zabiegu przez parę dni będzie wyglądała kiepsko.. )
|
|
|
|
|
|
#22 |
|
Konto usunięte
|
ja tez jestem estetka, nawet przesadna, ale przy tym artystka i tak sie zawsze tlumacze
![]() swoja blizne na czole i wielka blizne na kolanie mimo wygladu dopracowanego w kazdym calu nosze z duma ![]() w koncu na starosc bedzie co wspominać |
|
|
|
|
#23 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ja chce sie umowic do Solmedu w czestochowie, dostalem od nich taki link http://solmed.pl/mosaic.html tam sa przyklady jak dziala mosaik. zdaje sobie sprawe z tego ze u kazdego moze byc inny efekt. ale ciekawi mnie dlaczego cie odwodzil od tego laseru? mi sie wydaje ze co2 jest najostrzejszy, bo po nim wystarczy 1-2 zabiegi a fraxel i mosaic to praktycznie to samo tylko w mosaiku swiatlo lasera jest rozszepiane przez jakis pryzmat i nie jest to taka sama siatka jak we fraxelu, roznie sie tez podobno troszke mocą ale oba mosaic i fraxel przekłówają skore dosc głęboko. Jest tez Pixel który tez tnie skore jak wszystkie te 3 lasery tylko ze jest stosowany punktowo. co do blizny to mam ich wiecej jeszcze na twarzy, 2 przy ustach, na skroni ale ta wyjatkowo mi przeszkadza, dziwi mnie ze ma taką tendencje do czerwienienia. zupełnie jak ta którą też mam na łopatce po wycieciu znamienia, no i druga sprawa tamto znamie mialem wycinane 7 lat temu i blizna po niej wciaz potrafi sie czerwienic. mi sie wydaje ze jedną blizny psyhika akceptuje inną nie. i zgadzam sie ze blizna na nosie mesko nie wyglada.pozdro ---------- Dopisano o 09:34 ---------- Poprzedni post napisano o 09:21 ---------- Cytat:
Edytowane przez falbek Czas edycji: 2009-11-26 o 08:35 |
||
|
|
|
|
#24 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
mój lekarz (chirurg plastyk, bo ja mam te blizny w wyniku operacji plastycznej, ładnie zszyte itd, chodzę na laser żeby je trochę "uniewidocznić") odwodził mnie od mosaica, bo jest własnie jak napisałeś - mocny. głęboko daje.. no wiadomo, kwestia ustawienia, ale ten lekarz do którego chodzę mosaic stosuje do "zdrapywania" gdy blizna jest bardzo wypukła, żeby ją wygładzić. potem przechodzi na frakxel.. widocznie to ma jakieś znaczenie gdy dzwoniłam do kliniki gdzie mają ten mosaic (w łodzi) powiedziano, mi że na ten laser mogę przyjść najwcześniej 6-8 miesięcy po zabiegu o ile dobrze pamietam. na fraxel możesz iść po miesiacu - bo on ma na celu wspomagać takze gojenie blizny, obkurczanie i takie rozmazywanie się jej.. nie zniknie, ale staje się mniej widoczna - to na pewno. jak się blizna wygoi, to co ten laser jej da..? spłyci pewnie (niedługo się dowiem, co daje laser na starsze blizny, to napiszę ) czy coś takiego..nie wiem.. powiedziano mi ogólnie, że mosaic jest za silny do takich zabiegów, że fraksujący laser jest lepszy. ale porównania nie mam ![]() zanim poszłam na zabieg podzwoniłam do różnych lekarzy którzy stosują laseroterapie w warszawie, i generalnie polecano mi fraxel (nawet jak ktoś nie miał u siebie w klinice to mnie wysyłali do innych, żebym sobie poszukała kogoś kto ma fraksujący laser) - dlatego się zdecydowałam. przyznam, że przy wyborze tego konkretnego lekarza zadecydowało polecenie go przez mojego plastyka i cena za zabieg piszesz że Ci się czerwienią blizny.. mi się czerwienią czasami takie starsze też, a na co dzień wyglądają spoko, czasami sinieją (jak zmarznę) itd ![]() dobrze by było, jakbyś zadbał o ochronę przed uv przed i w trakcie lasera (w trakcie to koniecznie) mam nadzieję, że będziesz zadowolony z efektów zabiegów które podejmiesz - mnie też moje blizny drażnią (choć są niejako "na własne życzenie" ) i myślę, że mogę się domyślać, co czujesz ![]() looknęłam na tę stronę, której link podałeś.. wydaje mi się, że niektóre z tych zdjęć mogą być trochę "ulepszone".. hmmm Edytowane przez Samiii Czas edycji: 2009-11-26 o 17:06 |
|
|
|
|
|
#25 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() a teraz kiedy zobaczylam dawnego przyjaciela po tym jak rabnął twarzą o ziemie skaczac przez barierke skomplementowalam go od gory do dolu... jeszcze nigdy nie byl tak przystojny jak po tym zlamaniu nosa i z bliznami po szwach |
|
|
|
|
|
#26 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
No właśnie... mam podobny problem. Wiele lat temu, dziecięciem będąc, biegnąc potknęłam się i przewróciłam na żużlowej drodze, zdzierając sobie dosyć mocno oba kolanka Na jednym pomogło oczyszczenie samą wodą utlenioną, niestety na drugim kolanku żwirek mocno wszedł w ranę. Ból był wielki, histeria itp. jak to u dziecka, a gdy postanowiono zawieźć mnie na chirurgię na oczyszczenie i zszycie, moja histeria osiągnęła wręcz masakryczne rozmiary W związku z tym na chirurgii nie wylądowałam a kolano goiło się samo. Niestety teraz bardzo żałuję że nie zabrano mnie wtedy na pogotowie, bo mam okropny ślad na kolanie. Blizna na szczęście nie jest duża i specjalnie widoczna, przez lata stała się jaśniejsza, ale nadal widać ten żwirek i tak jak koleżanka opisała, wygląda to na brudne kolano Z daleka nie rzuca się to w oczy, ale jak ktoś spojrzy z bliska to to widać ![]() Jak pozbyć się tego paskudztwa? Chirurgicznie, laserem? Jeśli laserem to jakim? Bardzo proszę o jakieś wskazówki!
|
|
|
|
|
|
#27 |
|
Rozeznanie
|
Witam,
Ja również chciałabym się dowiedzieć czy jest jakaś opcja na usunięcie moich blizn. Mam 23lata, a blizny powstały kiedy miałam 3lata. Pogryzł mnie pies, a rany zostały zaszyte-po czym pozostały blizny.Rodzice nic z tym nie zrobili więc teraz jest jak jest. Załączam zdjęcia. Blizny są w dolnej części policzka i na brodzie. Są wklęsłe i ciemniejsze niż reszta skóry. Może ktoś się orientuje czy i jak mogłabym się ich pozbyć i może za ile
|
|
|
|
|
#28 |
|
Rozeznanie
|
Witam,
Ja również chciałabym się dowiedzieć czy jest jakaś opcja na usunięcie moich blizn. Mam 23lata, a blizny powstały kiedy miałam 3lata. Pogryzł mnie pies, a rany zostały zaszyte-po czym pozostały blizny.Rodzice nic z tym nie zrobili więc teraz jest jak jest. Załączam zdjęcia. Blizny są w dolnej części policzka i na brodzie. Są wklęsłe i ciemniejsze niż reszta skóry. Może ktoś się orientuje czy i jak mogłabym się ich pozbyć i może za ile
|
|
|
|
|
#29 |
|
Raczkowanie
|
laser na pewno pomoże.
We Wrocławiu nie brakuje gabinetów z dobrym sprzętem i lekarzem na miejscu, który zobaczy, oceni i zaproponuje rozwiązanie. Myślę, że jest to do usunięcia. |
|
|
|
|
#30 |
|
Raczkowanie
|
ja mam taką blizne jak ty tą pierwszą z prawej miedzy oczami, rozumiem ze twoja blizna jest zapadnieta. bylem teraz 2 razy w Solmedzie w Czestochowie. 300zl za jeden zabieg Lutoniciem Mosaic. Efekt jest. Wyraznie blizna sie zmniejsza, tzn. wyrownuje z poziomem i kolorytem skory. Powiedzmy jakies 20% po 2 zabiegach w moim przypadku. Ciagle ja widze i jeszcze pojde conajmniej na 2 lub 4 takie zabiegi. Chociaz przymierzam sie na laser Fraxel_co2. podobno jest ostrzejszy ale lepsze efekty! ktoras z was probowala?
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Chirurgia plastyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:46.

Zapraszam

Na jednym pomogło oczyszczenie samą wodą utlenioną, niestety na drugim kolanku żwirek mocno wszedł w ranę. Ból był wielki, histeria itp. jak to u dziecka, a gdy postanowiono zawieźć mnie na chirurgię na oczyszczenie i zszycie, moja histeria osiągnęła wręcz masakryczne rozmiary