|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Trudne relacje z mamą
Witam, mam pewien problem otóż : moja mam stale wtrąca się z moje życie i twierdzi,że wszystko robię źle. Ja właśnie skończyłam studia (co prawda obronę przełożyłam bo muszę napisać jeszcze dwa rozdziały), i obecnie szukam pracy, planujemy z moim chłopakiem kilkudniowy wyjazd nad morze a moja mama twierdzi ,że powinnam skończyć pisanie pracy mgr i poszukać pracy a nie jeździć na wczasy , do mojego chłopaka tez ma obiekcje ( twierdzi,że jest lekkoduchem który nie myśli o założeniu rodziny), jakiekolwiek moje wyjście z domu jest źle odbierane, to że jadę do mojego chłopaka ( on mieszka w innej miejscowości - ok. 20 km ode mnie) też według niej jest w złym tonie. Znalazłam kilka ofert pracy poza moją miejscowością ( odległość ok 20 km) to tez nie spodobała się mojej mamie bo za daleko. Generalnie wygląda to tak, że muszę (powinnam) dzielić się z nią informacjami z mojego życia, omawiać każdą decyzję a jeśli zrobię coś sama to twierdzi,że robię to za jej plecami. Przyznam ,że czuję się tym przytłoczona z jednej strony chcę miec dobre realcje z mamą ale z drugiej nie chcę dopuścić do sytuacji w której to ona kieruje moim życiem. Pomóżcie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Trudne relacje z mamą
Dlaczego się nie wyprowadzisz? Lżej Ci będzie. Nie musisz mówić jej wsyztskiego. Twoja matka ma chorą potrzebę kontroli.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo nie rozumiem jednego: kończysz studia i potrzebujesz zgody mamy na pracę 20 km od domu? Co z tego, że ma inne zdanie na ten temat- to twoje życie, zacznij je sobie układać i nie zrzucać ciągle winy na mamę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A w którym miejscu ona zrzuca winę na matkę? Jej matka w chory sposób próbuje ingerować w jej życie, chociaż dziewczyna jest dorosła. Miałaś do czynienia z takim rodzicem? Bo jeśli nie, to nie dorzucaj dziewczynie poczucia winy. Dlaczego Twoja mama mieszka u Ciebie?? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
a może mama powinna zasięgnąć pomocy psychologa. wydaje mi się, że ona sobie nie radzi z tym, że Ty dorosłaś i że sama jesteś w stanie podejmować decyzje. może boi się tego, że będzie Ci niepotrzebna? Porozmawiaj z nią na spokojnie i wytłumacz jak chcesz być traktowana i że Twoje decyzje nie wpłyną na relacje między wami.
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
twoja matka nie płacze przez ciebie, płacze dlatego, że jest histeryczką i szantażystką emocjonalną.
Wie, że to na ciebie skutkuje lepiej niż jej słowa, więc z tego korzysta. Jak kilka razy zlekceważysz jej marudzenie, to matka szybko się z płaczu wyleczy.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Edytowane przez Stokrotka0007 Czas edycji: 2015-07-13 o 21:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Znam ten typ matki aż za dobrze.
Jeżeli musicie mieszkać razem (domyślam się, że w tym mieszkaniu mieszkała babcia, mama i ty i babcia przepisała tobie?), to przestań się dzielić z matką informacjami na temat swojego życia. Jednak dla własnego zdrowia psychicznego polecam osobne mieszkanie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | ||
sissy that walk
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#13 |
BAN stały
|
1. Ogranicz rozmowy z mamą. Jak najmniej gadania.
2. O życiu własnym opowiadaj tylko pytana, zawsze krótko i rzeczowo. 3. Na każdą uwagę odpowiadaj "nie będziemy tego dyskutować, koniec tematu". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
dostałaś mieszkanie po darowiźnie po babci- a gdzie wczesniej mieszkałyście i co stało się z tamtym mieszkaniem? mama musi tu mieszkać? Czy mieszkałyście wcześniej tez tu?
Może wspólna terapia? Mama wciąż chyba widzi w Tobie dziecko, ktorym już nie jesteś. Musisz być stanowcza wobec niej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
Takiej matce nie przegadasz. Wiecznie będzie wiedzieć lepiej.
Ja nie pracowałam ? byłam leniej. pracuję od pon do pt w biurze, a w sob-nd w barze - jestem nieudacznikiem. Ja dojeżdżałam codziennie do pracy 80 km więc 20 km to nie tak dużo ;-) Moja matka nawet w sprawach które są jej kompletnie obce udaje że się zna i wie najlepiej. Na takie baby nie działa terapia bo przecież " Ty idź się lecz, ja nie muszę" jesteś wyrodną córką, chcę jak najlepiej. Autorko jeśli się nie postawisz skończyć jak moja siostra : pod pantofelkiem mamusi, która to boi się sprzeciwić matce, która to bez powodu obraża jej męża. Ostatnio chciałam aby mój znajomy z zagranicy (znam go kilka lat- był na wymianie w PL) jest z pochodzenia Polakiem ale mieszka we Francji od 20 lat, przenocował u nas jedną noc ( mamy 5 pokoi pustych (!!!) to usłyszałam że jestem ladacznicą, lafiryndą, że obcych ludzi do domu spraszam, że co ja sobie wyobrażam, że jestem psychiczna, że mnie ...... swędzi a 2 dni później rzuca się ze nie mam znajomych. Pracuję 30 dni w miesiącu w sierpniu lecę na urlop to co usłyszałam? że jestem nierobem. Każe mi spie.dalać z domu więc w sierpniu pod koniec - się wyprowadzam, i co usłyszałam " jestem wyrodną córką" elo Szczerze autorko, jakby matka już przesadzała a Ty miałabyś pracę powiedziałabym jej wprost " JESTEM U SIEBIE " Powiedz jej wprost że to jest Twoje życie, Twoje wybory i chcesz sobie je przeżyć po swojemu a jak coś się stanie to Ty będziesz ponosić tego konsekweencje a jak nie chce sie na to patrzeć niech się wyprowadzi
Kontrola - najlepszą formą zaufania ![]() Mam swoje zdanie na dany temat ,nie zawsze musimy mieć takie same ![]() zamykam kolekcję półmaratonów czas na ... ![]() Edytowane przez barbarossan Czas edycji: 2015-07-14 o 11:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
efekt ograniczenia rozmów i zwiększenia dystansu jest taki, że chodzi obrażona jak bym jej zrobiła nie wiadomo jak wielką krzywdę ... i tak źle i tak nie dobrze... idzie oszaleć ...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
no ale to oczywiste, że będzie się tak zachowywać.
Za jakiś czas jej przejdzie, bo i tak nie ma nikogo poza tobą.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jeśli to nie pomoże, to zażądałabym wyprowadzenia się mamy. moim zdaniem najwyższy czas odciąć tę pępowinę - Ty już jesteś dorosła, a ona dalej traktuje Cię jak dziecko. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
BAN stały
|
Musisz uzmysłowić sobie ze to co ona robi to próba wymuszenia na tobie podporządkowania, ona po prostu gra na twoich emocjach a ty do tego pięknie tańczyć potrafisz...
Jak zaczyna płakać to musisz sobie uzmysłowić ze to tylko gra z jej strony, ona moze plakac na zawolanie, nie możesz na to reagować, ona będzie wielokrotnie testowała twoją wolę, musisz być silna i się nie dać jej podporządkować. Ciągła krytyka rujnuje człowieka, musisz to załatwić z nią, ona niszczy ciebie ciągłymi takimi jazdami żeby łatwiej cie było kontrolować, powiedz ze sobie tego nie życzysz a jak nie to brak informowania jej o twoim życiu, ona długo tak nie pociągnie i sama zmieknie. Mam dwie siostry w byłej juz rodzinie które w taki właśnie opisany przez ciebie sposób są kontrolowane(30+lat), płacz, poniżanie, wytykanie obojętnie jak by się człowiek starał, i co najgorsze, stały się z czasem podobne do niej, ja tego nie przetrwałem, i tobie nie życzę byś stała się taka osoba jak twoja matka, a pamiętaj ze wiele zachowań wynosiły z domu... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
teraz nowa "afera" z powodu mojego wyjazdu nad morze. Jedziemy z chłopakiem na 4 dni na urlop ale oczywiście to źle bo jak tak ma sama w domu zostać? jak ja ją w ogóle mogę zostawić samą, babcia zmarła w kwietniu i przecież nie doszła jeszcze do siebie...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
nie wiem czy jest sens wznawiania wątku, skoro w zasadzie wszystko zostało na ten temat powiedziane.
Chyba, że po prostu co jakiś czas chcesz się pożalić, ale w sumienie nie zależy ci na zmianie sytuacji.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:08.