![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Dziecko pomimo wszystkiego
Do założenia wątku skłoniła mnie rozmowa ze znajomą, której córka wraz z mężem zdecydowali się na dziecko.
Ona, jako przyszłą babcia boi się, że nie podołają finansowo i logistycznie. Córka zarabia słabo, na granicy najniższej krajowej, dodatkowo jest to praca w sieci sklepów obuwniczych, duża rotacja personelu . Jest po studiach pierwszego stopnia, twierdzi, że będzie na urlopie szukać innej pracy. Jej mąż pracuje w mieście oddalonym o 40 km, zarabia bardzo średnio. Moja znajoma pracuje i martwi się o to, co będzie z dzieckiem po urlopie macierzyńskim córki i czy córce uda się w ogóle wrócić do pracy. Druga babcia i dziadek mieszkają 300 km dalej, więc ich pomoc będzie bardzo ograniczona. Co kieruje ludźmi, którzy decydują się na dziecko, nie będąc pewnymi swojej sytuacji bytowej? Jak to jest u Was, czy chciałybyście mieć dziecko teraz, ale coś Was powstrzymuje? Czy instynkt macierzyński może być tak silny, że człowiek nie zważa na przeciwności? Jeszcze dodam, że dziewczyna ma dopiero 23 lata, jej mąż 27. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Dziecko pomimo wszyskiego
Cytat:
wiesz niebedac pewnym a niemajac warunkow to dla mnie inne rzeczy - bo nawet majac dobra prace mozesz nie byc pewna przyszlosci i stracic ja za sam fakt, ze ''smialas'' zniknac na macierzynski albo,ze wrocilas ale nie siedzisz w pracy do 23 jak pozostali - wiec jak mlodzi maja gdzie mieszkac.ma kto sie zajac dzieckiem i chociaz jedno z nich pracuje to no coz...Polska - oczywiscie idealnie byloby miec dziecko zarabaiajc 10 tys miesiecznie,mieszkanie i wogole ale badzmy szczerzy, ze malo kto ma takie za☠☠☠iste warunki, no i co powiesz komus takiemu ,ze niegdy ma dziecka nie miec? Jak dziewczyna jest na tyle ogarnieta,ze cos stara sie pracowa,ma gdzie mieszkac a w perspetywie ma 1 dziecko a nie 8 to mysle,ze sobie poradzi nawet jak bedzie ciezko |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Na dobrą sprawę to nikt na 100% nie może być pewien swojej sytuacji bytowej. Dziś jest praca a jutro może jej nie być.
To że ktoś decyduje się ns dziecko to jego osobisty wybór i najwyrażniej to małżeństwo uważa,że sobie poradzi. I co z tego,że dziewczyna ma 23 lata. Znam takie co za 20 w ciąże zachodziły a teraz mają odchowane dzieci i korzystają z życia.
![]() |
#4 |
ctrl alt delete
|
Dot.: Dziecko pomimo wszystkiego
Poczytaj wątki o Szlachetnej Paczce, ludzie naprawdę w każdych warunkach decydują się na dzieci. I cóż z tego, że wizażanki uznają to za brak odpowiedzialności
![]() Mam wrażenie, że znajoma martwi się, że po urlopie macierzyńskim córki dziecko trafi do niej ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
albo instynkt.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;5236703 4]Głupota i słynne 'jakoś to będzie, bo jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było'.[/QUOTE]
Ale to ich sprawa przecież. Nikt nikomu nie ma prawa zakazać ani nakazać posiadania dzieci. Jak kogoś nie stać żeby kupować najdroższe zabawki i słoiczki to ma nie mieć dziecka?
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ich decyzji nie będę oceniać. Z jednej strony swojemu dziecku chciałoby się dać wszystko, z drugiej - jeśli wszyscy Polacy będą tak myśleć to kobiety bedą rodzic dzieci albo grubo po 40 albo wcale. Nikt nie da znajomej autorki gwarancji ze za 10 lat nie bedzie zarabiać najniższej krajowej ani też nikt jej nie zagwarantuje, że nie bedzie miala po tym czasie problemu z zajsciem w ciaze. Chociaz ja nie zdecydowalabym sie w takiej sytuacji na dziecko. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Problem w tym, że matka dziewczyny - znając ją - już węszy problemy. Pewnie takie, że będzie musiała sponsorować towarzystwo. To też oczywiście jej sprawa, ale jak mnie zapytano o opinię, to mówię. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Problem w tym, że matka dziewczyny - znając ją - już węszy problemy. Pewnie takie, że będzie musiała sponsorować towarzystwo. To też oczywiście jej sprawa, ale jak mnie zapytano o opinię, to mówię.[/QUOTE] Tak to jest prawda, dopóki córka będzie na urlopie to znajoma ma zamiar pomagać w swoim wolnym czasie. To jest kobieta zaangażowana w swoją pracę, aktywna zawodowo, nie chce tego zmieniać, przynajmniej obecnie. Z jej słów wynika, że sytuacja finansowa córki z mężem jest taka, że dziecko będzie wymagało wyrzeczeń i "kombinowania". Co do sytuacji mieszkaniowej- zajmują oni mieszkanie, które w perspektywie ma być ich, należy ono do babci męża, która mieszka za granicą. Jest on jedynym wnukiem, podobno sytuacja jest pewna. Płacą czynsz spółdzielczy w kwocie nie przekraczającej 400 zł. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wizażowy Kot Igor
|
Dziewczyna ma 23 lata. Przecież to nie starość i nie ostatni dzwonek na posiadanie dziecka. Ja bym zaczekała kilka lat, zanim nie uzyska stałej pracy i jako-takich dochodów. Ale to ja. Każdy niech robi, jak chce i ma tyle dzieci, ile chce (podobno teraz Duda ma dawać po 500 zł na dziecko
![]()
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! Edytowane przez Mijanou Czas edycji: 2015-08-10 o 17:20 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
Ja mam niepopularny pogląd i na dziecko zdecydowałabym się dopiero dobrze zarabiając, mając już doświadczenie zawodowe i wystarczający dochód. Żeby było mnie stać na nianię, aktywności jakie dziecko będzie chciało, rozwijanie zainteresowań, wyjazdy z dzieckiem, jego kształcenie. Ale może to dlatego że instynkt macierzyński u mnie prawie zerowy. Na zasadzie "może kiedyś ewentualnie jak finansowo będzie dobrze, to zdecydowałabym się", ale bez większych chęci.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tego akapitu, że jest ogarnięta bo stara się "coś pracować" to w ogóle nie rozumiem. Nie tak pojmuję bycie ogarniętym w kwestii posiadania i zapewnienia dobrobytu dziecku(abstrahując od sytuacji gdzie drugi rodzic może zapewnić go całej rodzinie, ale tak w tym przypadku nie jest). Edytowane przez rickybobby Czas edycji: 2015-08-10 o 17:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
łojtam, państwo da.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wizażowy Kot Igor
|
Teraz, jak będzie dawać po 500 zł na dziecko, patola będzie się mnożyć w postępie geometrycznym. Nie pytaj mnie, jaka będzie jakość polskiego społeczeństwa za 10 lat.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
patrząc na dzieci w rodzinie czasem myślę fajnie by było takie sobie sprawić, no ale wiem że narazie mnie na to nie stać, należę do osób które nie zamierzają się w 100% poświęcić dziecku tylko wolę być mamą pracującą wieć wolę najpierw znaleźć lepszą pracę i wyrobić sobie jako takie doświadczenie i opinię co by się od początku nie bać jak to będzie bo może mnie zwolnią i ciężko będzie mi coś nowego znaleźć, bo nie zamierzam z własnej woli skazywać dziecka na życie w domu gdzie ledwo starcza od pierwszego do pierwszego, poza tym niedawno studia skonczyłam więc uważam że na dziecko mam jeszcze czas
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie oni pierwsi i ostatni. Mieszkanie przynajmniej nie kosztuje ich nie wiadomo ile, to już coś. Gdyby jedną wypłatę przeznaczali na wynajem to byłby większy dramat. Mają czas na szukanie innej pracy i tyle. Wygodniej byłoby gdyby mąż znajomej pracował na miejscu. Świetnie by było trafić na pracę zmianową tak żeby się wymieniali zmianami na początku. Jak nic nie uda się znaleźć to córka znajomej może sama pracować jako opiekunka. Nie, nie całego stada, ale pojawiają się ogłoszenia że np. ktoś szuka kogoś tylko na rano żeby wyszykować i odprowadzić dziecko do szkoły i na wieczór bo coś tam. Trzeba kombinować, jak już ktoś pisał. Rodzina może pomóc, ale nie można na nią zrzucić sporej części zadań - szczególnie gdy ma się takie same obowiązki jak ta rodzina. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Ekspert od Dupy Strony
|
Rozumiem decydowanie się na dziecko w sytuacji takiej jaką ma ta znajoma, ale w wieku powyżej 30 lat, a nie 23. Wg mnie - głupota i nieodpowiedzialność. Że "jakoś" to będzie to jestem pewna
![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
Ja się trochę wyłamię. Ludzie decydują się na dziecko w gorszych warunkach. Znam dziewczyną, która twierdzi, ze jeśli po studiach nie będzie mogła znaleźć pracy to zrobi sobie dziecko. Inne twierdzą, e dziecko to najlepiej na studiach, bo przed trzydziestką będzie już odchowane.
Mieszkanie mają dość tanio. Jeśli te wyrzeczenia oznaczają, że kilka lat nie pojadą na wakacje to spoko. Co to znaczy, że on zarabia średnio? Powyżej najniższej, poniżej? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
Ha, gro moich znajomych ze studiów wychodziło z założenia "nie znajdę pracy, to zajdę w ciążę"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |||
o¤°`°¤o,¸¸¸,o¤°`°
|
Cytat:
![]() Zapytaj tę parę to Ci powiedzą, czym się kierują. Są dorośli, pracują i taką podjęli decyzję. Swoją drogą nie wiedziałam, że osoby pracujące w handlu ( sklepy) są ludźmi gorszej kategorii i nie powinni mieć dzieci ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Gdzie pracodawcy podpisują dożywotnie umowy o pracę ze swoimi pracownikami?
![]() |
![]() |
#23 |
Konto usunięte
|
w wieku maksymalnie 33 lat, jak nadal nie będę zarabiać tyle ile będę chciała to i tak postaram się o dziecko.
do tego czasu będę robić wszystko żeby żyło w dobrych warunkach. jak się nie uda, to trudno, ale za bardzo tego pragnę żeby umrzeć bez założenia rodziny. natomiast laska ma 23 lata, to mogła sobie kilka lat dać na wstrzymanie :P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Konto usunięte
|
Jeżeli mają gdzie mieszkać i dziecko będzie mało własny pokój, nie będzie się zwalać rodzicom czy rodzeństwu na głowę, a mają też pracę to chyba nie jest źle.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Konto usunięte
|
Ale niektórzy nie wybiją się wiele wyżej zarobkowo. Oni mają o tyle łatwiej że mają w zestawie mieszkanie bez ciułania, kredytów itd. Szału nie ma, nie będą opływać w luksusy - to zarobki na dość podstawowe potrzeby. Większym problemem jest to na ile się wezmą w garść zamiast płynąć z prądem i czekać na gotowe i wyręczenie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Ja nigdy nie zrozumiem takich ludzi. Mi tu nie chodzi o totalną pewność utrzymania i 100 tysięcy na koncie oszczędnościowym, żeby decydować się na dziecko, ale ustabilizowana sytuacja finansowa i w pracy to jest konieczność moim zdaniem. Mąż straci pracę, albo ona nie będzie miała do czego wracać po porodzie i co, zapłacą podatnicy, a najbardziej pokrzywdzone będzie dziecko. Nie mam nic do ludzi, którzy dziecka nie planowali w tym momencie, stało się i teraz trzeba sobie jak najlepiej poradzić, ale ktoś, kto świadomie decyduje się na dziecko tak słabej sytuacji jest według mnie totalnie nieodpowiedzialny.
Edytowane przez pasodoble Czas edycji: 2015-08-10 o 20:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
w takim ukladzie jak chca by babcia byla opiekunka dla dziecka lub/i sponsorka to faktycznie powinni ustalic to tez z nia. Bo do decyzji sa dorosli, a do zapewnienia srodkow jednak nie. W tym kontescie nie dziwie sie ze potencjalna babcia sie burzy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
Zreszta z tego co piszesz to nie maja zle - sam fakt posiadania mieszkania odejmuje im najwiekszy wydatek w zyciu, nawet jak laska bedzie musiala zostac w domu i na rodzine bedzie zarabial maz, to ma jedzenie i pierwsze potrzeby powinno im spokojnie starczyc cocby i 2 tys mial na reke (nie beda to luksusy, ale zyc sie za tyle spokojnie da w 3 osoby), takze tego tragedii tu nie widze, to nie jest tak,ze dwoje nastolatkow zdecydowalo sie na dziecko i wszystko bedzie na glowie rodzicow ![]() Cytat:
Cytat:
a ze bedzie zyc skromnie to jej sprawa...i sytuacja gospodarcza-naprawde nie tak latwo w PL zdobyc prace taka ,zeby starczyla na nianke, m4 i wczasy za granica co roku ![]() [1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;5236754 4]Ale oczywiście, ja im nie zabraniam ![]() Problem w tym, że matka dziewczyny - znając ją - już węszy problemy. Pewnie takie, że będzie musiała sponsorować towarzystwo. To też oczywiście jej sprawa, ale jak mnie zapytano o opinię, to mówię.[/QUOTE] po pierwsze tego nie wiesz-skoro facet pracuje, i dziewczyna poki co tez, to na razie takiej grozby nie ma, a po drugie, pewnie zaraz oberwe ale coz, jak sie ma dzieci to to nie jest tak,ze jak skoncza 18 czy 25 lat to sie je wywala z domu i juz nigdy ani grosza nie trzeba na nie wydac ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:12.