|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 | ||||||
Zakorzenienie
|
![]() Ćwiczenia na ułożenie dziecka
Czy któraś z Was wykonywała ćwiczenia na zmianę ułożenia dziecka, aby odwróciło się główką do dołu? Czy te ćwiczenia faktycznie pomagają czy szkoda na nie sił i czasu?
![]() Wklejam tutaj te ćwiczenia: 1. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
http://dziecko.onet.pl/31423,5,8,nie...2,artykul.html |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ćwiczenia na ułożenie dziecka
hej
![]() Ja w ciay cwiczylam na pocztaku chodzenia na czworaka,zeby mi macica z tylozgiecia ruszyła i cwiczylam cwiczenia z pilatesu. Dziecko miałam głowka w doł od 22 tc i sie nie ruszylo. Cwiczenia podobne do tych co opisalas - koci grzbiet, kolysalam biodrami na pilce, rozciagalam sie troszke, wzmacnialam plecy. Moze w twojej okolicy sa zajecia z cwiczen dla kobiet w ciazy- polecma miec dobra forme - porod mnie nie bolal mimo oksytocyny, a plecy super sprawne mimo dyskopatii. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Moja niunia do 32 tc miała wciąż ułożenie pośladkowe, więc ja lekko wystraszona zaczęłam ćwiczyć koci grzbiet i leżenie z uniesioną miednicą. Nie ćwiczyłam regularnie. Jak sobie przypomniałam, to stosowałam. I na wizycie w 34 tc lekarz oznajmił że leży głową do dołu
![]() Niestety teraz się martwię by przypadkiem znów sama się nie przekręciła.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
u mnie mały był ułozony miednicowo, nie robiłam jakis ćwiczeń bo nawet nie pomyslałam, ale po malowaniu mieszkania i wymycie podłóg na kolanach na nastepnej wizycie okazało sie ze jest główką w dół, nie wiem czy to akurat dzieki temu, ale moze coś w tym jest
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Moja tez pośladkowa, gin wspominala o ćwiczeniach. Mówiła też, że wcale nie muszą pomóc, ale próbować można. Ja w ciąży źle się czulam, nie w głowie były mi ćwiczenia ... poza tym nie zależało mi. Szybko zaakceptowałam myśl o cc
![]()
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
ja też obstawiam kocie grzbietki
![]() Niestety 18.08 znowu miałam to samo uczucie co wtedy... tyle że leżałam wtedy na lewym boku... także trzymajcie kciuki aby nie okazało się że mojemu Synkowi znowu zachciało się obracać.
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Ale czemu wy piszecie o 22-24 tygodniu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;29043994]Ale czemu wy piszecie o 22-24 tygodniu
![]() Może i się nawet po 30 tc przewrocic ![]() Szaja a jak Ty sobie wybrazasz,ze u mnie sie miał przewrocic ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
A bo ja wiem? Nożyczki w łapę i tniemy dziurkę
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Czytałam że 1,5 godzinny masaż brzucha ruchami okrężnymi w kierunku wskazówek zegara pomaga ale nie stosowałam.
![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;29043994]Ale czemu wy piszecie o 22-24 tygodniu
![]() ![]() ![]() W poprzedniej ciąży od 20 tc mała była już głową do dołu i mimo skracającej się szyjki udało się doczekać do terminu ![]() Edytowane przez Seona Czas edycji: 2011-08-29 o 17:57 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
![]() dziecko moze przekrecic sie do 35-36 tygodnia ciazy, wykonywalam cwiczenia,ale mala sie nie przekrecila ![]()
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
Seona no to faktycznie, życzę ci by się odwróciła wreszcie mała uparciucha
![]() januszagnieszka, no tak też się zdarza ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Kiedyś doświadczony lekarz mógł próbować ręcznie przekręcić dziecko właśnie za pomocą nacisku na brzuch, ale obecnie chyba nikt już tego się nie podejmuje bo to było dosyć ryzykowne. Osobiście słyszałam o przekręcaniu się dzieci na kilka dni przed porodem tzn w 40tc. Podobno uczucie straszne jak się przekręca (bo mało tam miejsca) ale jednak czasem się zdarza ![]() A dziecko jak się przekręci głową na dół, to dopiero wtedy jest ucisk na szyjkę ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
moja córcia też była ułożona miednicowo. O matko, czego ja nie robiłam żeby ona się odwróciła!!! Leżałam z poduchami pod tyłkiem, nogi kładłam wysoko, robiłam koci grzbiet, świeciłam latarką nisko do brzucha, przykładałam tam pozytywkę i NIC!!! nie chciała się ruszyć
![]() Ale mnie się szyjka skracała i rozwierała od 32 tc wiec dzidzia mądrzejsza od wszystkich chyba była i wiedziała że nie moze główką napierać ![]() Edytowane przez anankee Czas edycji: 2011-08-30 o 13:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
aaa jeszcze podskakiwanie na pilce tej duzej do jogi tez wspomaga grawitacje i odwrocenie sie maluszka...
ja sie wczoraj dowiedzialam ze jeden z moich maluchow sie odwrocil glowka do gory ![]() ![]()
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Glam, skakanie na piłce???
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
Dzięki za wszystkie wpisy i rady. My dzisiaj zaczęłyśmy 31 tydz a na wizycie 3 dni temu wyszło, że Młoda nadal pośladkowo. Chętnie pomogłabym, się jej obrócić, ale zaczęłam się zastanawiać, czy nie można w ten sposób dziecku zaszkodzić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
kolezanka mi poradzila- stan na glowie to moze sie maluch odkreci. a ja jej na to ze bym stanela ale jaka mam gwarancje ze wtedy ten co jest ulozony prawidlowo glowkowo tez sie nie przekreci odwrotnie ![]()
![]() |
![]() |
#21 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:26 ---------- Poprzedni post napisano o 11:23 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Malamutko ja nie mam na mysli takiego skakania intensywnego- bardziej na zasadzie kolysania sie
![]() ![]() a teraz mam dwojeczke w brzuchu, warunek do porodu SN to zeby oba maluchy byly glowkowo ![]()
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
zycze zeby dzieciaczki sie poodwracały...
moja sama sie odwrocila i 26tc... a wiedzialam od razu bo przestalam czuc jej ruchy i przestraszona polecialam na usg, gdzie dowiedzialam sie ze jest wszystko ok tylkko malenstwo sie przekrecilo ![]()
![]() |
#24 |
Rozeznanie
|
Glamorous podziwiam chęć rodzenia SN bliźniaków... Przecież taki poród musi trwać wieki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Stwierdziłam wiec ze moja Młoda po prostu jest wygodnicka i siedzi tak, bo przecież wygodniej z głową do góry ![]() Poza tym z opcją cc oswajam się prawie od początku ciąży więc najwyżej mnie potną... A swoja drogą to faktycznie od jakiegoś czasu jej fikołki to juz nie takie "mizianie", coraz częściej aż zasyczę tak mi przywali ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Rozeznanie
|
Znalazlam notatki ze szkoły rodzenia:
Co można zrobić, aby skłonić dziecko do prawidłowej pozycji w ciąży?: 1. Kołysanie biodrami 3 razy dziennie przez 20 minut 2. Przyjmowanie pozycji na czworaka 3 razy dziennie przez 20 minut 3. Spanie w tzw. "gnieździe" - brzuchem skierowanym do dołu 4. Pływanie z brzuchem skierowanym do dołu 5. Krążenie biodrami na piłce 6. Taniec brzucha 7. Szybki marsz 8. Ćwiczenia z podwijaniem miednicy (koci grzbiet) 9. Unikanie kucania jeżeli dziecko jest w nieprawidłowej pozycji 10. Unikanie zakładania nogi na nogę, krzyżowanie nóg ponieważ zmniejsza to przestrzeń miednicy z przodu 11. Siadanie na krześle przodem do oparcia 12. Przyjmowanie pozycji relaksacyjnych z brzuchem do dołu, masaż i głaskanie dziecka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
DZIEWCZYNKI powiem wam tak- caly tydzien cwiczylam zeby maluch jeden sie odkrecil, na usg widac ze owszem- wczesniej byl glowka do gory, teraz sie przesunal tak ze lezy calkowicie poprzecznie, glowka z mojego jednego boku, dupka z drugiego- wiec leza sobie na krzyz
a pytalam gina o te cwiczenia i mi powiedzial ze dzidzia i tak zrobi co bedzie chciala, sa takie ze w ostatniej chwili sie odwracaja Malamutko- to bedzie moj drugi porod...biaorac pod uwage fakt ze pierwszy od przyjecia do szpitala trwal 30 minut- a drugie dziecko sie ponoc rodzi szybciej niz pierwsze plus ze blizniaki sa duuzo mniejsze wagowo niz reszta- to ja sie boje czy zdaze do szpitala ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
U mnie w 30tc Mały był ułozony pośladkowo. Teraz jestem w 34 tc, usg mam za 2 tygodnie i już szaleję jak maleństwo jest ułozone... Próbuję sama delikatnie wyczuć gdzie główka, gdzie pupka, gdzie kopniaki... I doszłam do wniosku, że wiem, że nic nie wiem
![]() 1. Czkawka na dole, praktycznie w pachwinach- więc myslę sobie- ooo... jest dobrze, gdzie czkawka, tam główka, ale potem czytam na forach, że dziecko może czkać ''całym ciałem'', albo glównie przeponą. Fakt, jak ja mam czkawkę głowa mi nie podskakuje ![]() 2. Kopanie tylko po bokach i na dole, max. do wysokości pępka- sławnego kopania po żebrach nie uświadczyłam ![]() 3. Często po jednej lub drugiej stronie pepka wyczuwam coś twardego, kulistego, ale co to za twór- czy glówka czy pupa- nie mam pojęcia ![]() A jak Wy czułyście ruchy?
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Czy ktoś robił/robi te ćwiczenia w ostatnim czasie? jak pomogły?
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:05.