świadczenia rodzicielskie, umowa zlecenie a ciąża - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-09-01, 08:16   #1
anetawier
Przyczajenie

świadczenia rodzicielskie, umowa zlecenie a ciąża

Witam.

Jestem w 8 tygodniu ciąży. Do tej pory nie byłam nigdzie zatrudniona ani zarejestrowana w PUP. I tu pojawia się pytanie. Od 01.09 2015 r będę zatrudniona na umowę zlecenie z możliwością po 3 miesiącach przekształcenia tej umowy na umowę o pracę, ale w wymiarze 1/4 lub 1/2 etatu. Mój partner prowadzi działalność gospodarczą.
a) Czy na umowie zlecenie w tej sytuacji będzie mi przysługiwało świadczenie rodzicielskie wg nowych zasad?
b) Co z urlopem macierzyńskim przy zatrudnieniu na niecały etat - czy będzie wyrównany do 1000 zł czy w niższej kwocie
c) co jeśli nie podjęłabym w ogóle pracy tylko zarejestrowała się w PUP - czy wówczas takie świadczenie mi przysługuje?

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź
anetawier jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-01, 12:15   #2
anetawier
Przyczajenie

Dot.: świadczenia rodzicielskie, umowa zlecenie a ciąża

Nikt nic nie wie? Może chociaż informacja gdzie się udać z pytaniem?
anetawier jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-02, 12:23   #3
goooosienka
Zakorzenienie

Świadczenie rodzicielskie czyli 1000 zł miesięcznie na dziecko dla osoby nie pracującej na umowę o pracę? Niczego takiego nie ma, nic takiego w życie nie wchodzi. Taką informację uzyskałam w trzech MOPSach do których dzwoniłam.

magister kosmetologii
nauczyciel akademicki
goooosienka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-02, 12:28   #4
ogolnie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez goooosienka Pokaż wiadomość
Świadczenie rodzicielskie czyli 1000 zł miesięcznie na dziecko dla osoby nie pracującej na umowę o pracę? Niczego takiego nie ma, nic takiego w życie nie wchodzi. Taką informację uzyskałam w trzech MOPSach do których dzwoniłam.
To dziwne, bo ja pracuję w takim miejscu i dostaliśmy info, że ustawa o świadczeniu 1000 zł miesięcznie na dziecko przez rok dla studentek, kobiet pracujących na zlecenie/dzieło i bezrobotnych zarejestrowanych w PUP podpisana, tylko do końca jeszcze nie wiadomo kto będzie to wypłacał, czy np. MOPS/GOPS czy np. Urząd Pracy albo bezpośrednio Urząd Miejski.

Na razie jest u nas tylko info o ustawie, sama czekam żeby coś się dowiedzieć, bo ludzie pytają.
ogolnie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-02, 13:48   #5
Słodkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anetawier Pokaż wiadomość
Witam.

Jestem w 8 tygodniu ciąży. Do tej pory nie byłam nigdzie zatrudniona ani zarejestrowana w PUP. I tu pojawia się pytanie. Od 01.09 2015 r będę zatrudniona na umowę zlecenie z możliwością po 3 miesiącach przekształcenia tej umowy na umowę o pracę, ale w wymiarze 1/4 lub 1/2 etatu. Mój partner prowadzi działalność gospodarczą.
a) Czy na umowie zlecenie w tej sytuacji będzie mi przysługiwało świadczenie rodzicielskie wg nowych zasad?
b) Co z urlopem macierzyńskim przy zatrudnieniu na niecały etat - czy będzie wyrównany do 1000 zł czy w niższej kwocie
c) co jeśli nie podjęłabym w ogóle pracy tylko zarejestrowała się w PUP - czy wówczas takie świadczenie mi przysługuje?

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź
Myślę, że jeżeli nie podejmiesz pracy i zarejestrujesz się w PUP to świadczenie 1000 zł będzie Ci się należeć.

Odnośnie umowy zlecenia, to jeżeli będziesz miała z jej tytułu odprowadzana dobrowolna składkę chorobowe, to będzie Ci przysługiwało L4 oraz macierzyński na tych samych zasadach co osobie zatrudnionej na pełny etat, na umowę o pracę do wysokości wynagrodzenia.. Pamiętaj tylko o tym, że składka ta jest dobrowolna i to Ty musisz swojemu zleceniodawcy zgłosić taka chęć, na piśmie w formie oświadczenia.

Co do kolejnego pytania, najlepiej udaj się do zusu.
Słodkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości