|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Sprzedaż/kradzież pierscionka HELP!!!
WItam. Z góry proszę o nie oceniania. Byłam w sytuacji w której potrzebowałam pilne gotówki . Na rodziców nie mogłam liczyć , ba nawet nie mogłam im o tym powiedzieć. Sprzedałam pierścionek mamy bez jej wiedzy - 2 miesiące temu. Teraz o wykradzenie go z domu są podejrzane 4 osoby włącznie ze mną . Mama wpadła w szał i twierdzi , że w poniedziałek zgłosi to na policje a wcześniej obleci wszystkich jubilerów w mieście i wypyta czy ktoś sprzedawał .
Pytanie brzmi : Czy jeśli tylko tak straszy i jednak nie zgłosi tego na policję i tylko popyta jubilerów w mieście to czy Ci jubilerzy mogą jej powiedzieć kto sprzedawał ten pierścionek - mieszkam w miescie o populacji 10 000 tys . mieszkańców - czyli nie za dużym 2 . Przyznalibyście się ? |
|
|
|
|
#2 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Sprzedaż/kradzież pierscionka HELP!!!
Ja pierdzielę. Jeśli nie jesteś trollem, to: tak, przyznałabym się, przeprosiła, wyraziła głęboką skruchę, powiedziała, że coś takiego nigdy się nie powtórzy. Zaakceptowała, że matka będzie wściekła, bo ma przecież powód.
Nadal lepsze rozwiązanie niż kłopoty z policją. I zastanów się mocno nad sobą, idź na jakąś terapię czy coś, bo to nie było normalne. |
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
Pomijając aspekt moralny to jeśli mama znajdzie swój pierścionek u jubilera to wydaje mi sie, ze jubiler nie moze jej powiedzieć kto go sprzedał ( to, ze nie może nie znaczy, ze tego nie zrobi). Ale na logikę wtedy mama pójdzie na policję, zgłosi kradzież i to, ze znalazla go u tego i tego jubilera, wtedy polcja wystąpi do jubilera o wydanie osoby która go sprzedała i jubiler wtedy będzie musiał powiedzieć. Tak czy inaczej - raczej się dowie, że to Ty.
|
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
mam przesrane. . .
|
|
|
|
|
#5 |
|
Konto usunięte
|
Jak czułabyś się, gdyby zamiast Ciebie, winą obarczono by kogoś innego? Mogłabyś spać spokojnie?
PS : Sama bym się wnerwiła, gdyby ktoś samowolnie zadecydował, co jest lepsze dla mojego pierścionka ;P Bardzo, bardzo nie lubię, kiedy ktoś nie pyta mnie o zdanie w sprawie moich rzeczy. PS II : Nie wiem, jak bardzo musiałaś potrzebować gotówki, żeby zrobić coś takiego, ale nie wnikam, nie mnie osądzać. |
|
|
|
|
#6 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Konto usunięte
|
I bardzo dobrze, ze masz przerąbane, na następnym razem moze sie zastanowisz przed, a nie po
|
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
przyznaj się i to jak najszybciej
gdyby w przyszłości moja córka zamiast przyznać się że potrzebuje kasy, sprzedała w tajemnicy mój pierścionek nieźle bym się wkurzyła swoja drogą ciekawe na co ci była ta kasa potrzebna skoro nawet rodzicom nie mogłaś powiedzieć ---------- Dopisano o 15:49 ---------- Poprzedni post napisano o 15:46 ---------- już teraz oprócz niej o kradzież są posądzani inni domownicy, ale ona zdaje się nie za bardzo się tym przejmuje że niewinni są brani pod uwagę |
|
|
|
|
#9 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#10 |
|
Konto usunięte
|
Tak, przyznałabym się. Tzn ja osobiście nie miałabym do czego, bo czegoś takiego bym nie zrobiła. Teraz posądzane są niewinne osoby. Chciałabyś, żeby ktoś oskarżał cię o kradzież, której dokonał ktoś inny?
Moim zdaniem jubiler może twojej mamie powiedzieć, nie obowiązuje go żadna tajemnica lekarska, tajemnica spowiedzi czy urzędowa ochrona danych osobowych. Poza tym powinnaś ten pierścionek odkupić. Strzelam, że na aborcję. |
|
|
|
|
#11 |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Zgodnie z prosbą: nie oceniam Cię. Sama wiesz, ze ukradłaś mamie pieścionek, więc nie ma sensu się nad tym rozwodzić. To był pierwszy "błąd". Ale pozwalanie, by niewinni ponosili podejrzenia za Ciebie to już jest [autocenzura].
Jedyne, co teraz możesz zobić to jak naszybciej się przyznac, przeprosić i spytać, w jaki sposób możesz zadośćuczynić za krzywdę. Przeproś też "podejrzanych" za to, że pozwoliłaś, by na nich rzucane było oskarżenie.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
i to przyznać się jak najszybciej, póki sprawa jest jeszcze wsród domowników i tylko oni się o tym dowiedzą, bo jak twoja matka naprawdę zacznie latać po jubilerach i pójdzie na policję to pewnie już więcej osób dowie sie jaka z ciebie córeczka
|
|
|
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
Pamiętam jak kiedyś ukradłam rodzicom dwie dychy i do dziś się tego wstydzę.
Ale pierścionek? Dziewczyno! Czyś Ty zmysły postradała? Nie wiem co by musiało się stać abym ukradła czyjąś pamiątkę i ją sprzedała. Sumienie to by mnie zjadło. Ciebie nie? Dopóki się nie wydało, to było ok? Nie boisz sie... nie interesuje Cię że niewinna osoba może ponieść konsekwencje Twojej kradzieży? Mam nadzieję, że matka zgłosi to na policję i może uda jej się odzyskać pierścionek.
|
|
|
#14 |
|
Zadomowienie
|
okraśc włąsną makte o_0 i weź tu wychowuj dzieci...
masakraaaa
|
|
|
|
|
#15 |
|
Konto usunięte
|
Umierałaś lub umierał ktoś Ci bliski i gotówka była potrzebna na ratowanie życia (wykupienie lekarstw)?
Jeżeli nie, to serio nie ma wytłumaczenia na to, co zrobiłaś. Na kolanach bym matkę przepraszała i jak najszybciej odpracowała szkodę. Było zastawić lub sprzedać coś swojego lub wziąć chwilówkę. Zachowałaś się po prostu... zresztą nie wierzę, że ktoś dotąd w porządku nagle odwala taki numer, pewnie masz niejedno za uszami.
|
|
|
|
|
#16 |
|
Przyczajenie
|
Uszy do góry. Odkup pierścionek. Jubilerowi chyba nie zależy tak na kontaktach z policją. Może sprzeda Ci po tej samej cenie po jakiej kupił od Ciebie. Wytłumacz się i nie bój się prawdy. Prawda Was wyzwoli, pisze w bardzo starej księdze.
|
|
|
|
|
#17 |
|
Zakorzenienie
|
Jeśli kasa była potrzebna na skrobankę, co obstawiam od pierwszych zdań tekstu autorki, to przyznanie się nie będzie łatwe. Wyobrażam sobie siebie przerażoną z czasów ogólniaka i chyba bym się nie przyznała. Jaka jest szansa, że mama na pierścionek trafi? Co to za człowiek, ten jubiler? Wie że jesteś córką? Wg mnie policja nic to nie wskóra i umorzy sprawę, chyba że od razu pękniesz przy pierwszych pytaniach. Nie wiem co Ci radzić, spróbuj zorganizować pieniądze i odkupić zgubę albo przyznać się. To by było najlepsze, choć sama nie wiem czy ja bym miała śmiałość. Współczuję Ci.
|
|
|
|
|
#18 | |
|
ForceIsStrongInThisOne...
|
Cytat:
Zdecydowanie tak, jak najszybciej powinnas sie przyznac I przeprosic. Czy ten pierscionek jest jeszcze dostepny u Jubilera? Mozesz go odkupic?
|
|
|
|
#19 |
|
Zakorzenienie
|
w przypadku zgłoszenia kradzieży jubiler musi powiedzieć, bo inaczej będzie oskarżony o paserstwo.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
|
|
|
#20 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie mniej jednak jak sprawa będzie na policji to wtey jubiler będzie musiał udostępnić taką informację
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:24.

masakraaaa

Jeżeli nie, to serio nie ma wytłumaczenia na to, co zrobiłaś. Na kolanach bym matkę przepraszała i jak najszybciej odpracowała szkodę. Było zastawić lub sprzedać coś swojego lub wziąć chwilówkę. Zachowałaś się po prostu... zresztą nie wierzę, że ktoś dotąd w porządku nagle odwala taki numer, pewnie masz niejedno za uszami.