![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Mam 20 lat i prosze i radę :/
Nie wiem w sumie czy pisanie tutaj ma jakis sens ale sprobuje. Jesli nie bedzie interpunkcji to wybaczcie ale nie mam na to głowy...
Chce zacząć od tego ze mam w tym roku 20lat. Duzo, ja wiem. Niestety rodzice, szczególnie tata, jest w opór nadopiekuńczy. Wiecie, oczko w głowie, córunia tatunia... Mam chłopaka, tata wie o tym, ale nie do konca go akceptuje bo wynikła miedzy nimi kłótnia ale z mojej winy. Niewazne. Ja chce tu poruszyć kwestie wlasnie nie wychodzenia z domu bo tata... Nie potrafie z nim rozmawiac bo ZAWSZE gdy chce odrazu mam łzy w oczach bo nigdy nie miałam super kontaktów z nim. Z mama w sumie tak samo. Nigdy z nimi nie rozmawiałam i nie mowilam o problemach ktore kazdy ma w tym wieku. Nie wychodzę z domu, nie jeżdzę nigdzie... No i wlasnie chłopak poprosił zebym w sobotę pojechała z nim na łyżwy (Ok.1.5h drogi). Nw jak mam sie spytać i jak pogadac z tata czy moge bo wlasnie zapomniałam wspomnieć ze jesli juz chce gdzies isc to musze pytać i prosić o zgodę... Wiem ze gdy zapytam pewnie popsuje mu humor a ja zaczne płakać, ale nie chce wlasnie tego bo nie chce by odbierał to jako branie na litość bo tak nie jest. Po prostu ja nie umiem z nim rozmawiac i zawsze płacze. Jestem wykończona bo przez to sie kłócę z chłopakiem i widze ze mu mniej zalezy... Po nocach duzo mysle, duzo placxe, przeżywam i nikt o tym nie wie. Boli mnie to. Kocham tatę, serio, ale nie chce tak zyc a wyprowadzka czy takie rzeczy nie wchodzą w grę wiec darujcie sobie. Prosze byście cos doradzili a propo rozmowy o łyżwach (by byla tam tez jeszcze jedna kolezanka z nami) zeby nie wkurzyć go a jesli macie jakis sposob na łzy to tez poproszę :/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Mam 20 lat i prosze i radę :/
Cytat:
![]() Czemu wyprowadzka nie wchodzi w grę? Nawet w dalszych planach, za pół roku, rok? Przy takiej atmosferze nie da się wiecznie żyć. A porozmawiać normalnie, bez histerii, płaczu. Powiedzieć, że wychodzisz na łyżwy z chłopakiem, będziecie tam i tam, wrócicie o tej i o tej. Co to znaczy, że zepsujesz tacie humor, albo że Ci nie pozwala wyjść? Zastawia drogę, czy co? Jesteś dorosła, masz prawo wychodzić z domu bez zgody rodziców.
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Masz 20 lat, idź do pracy, wynajmij cos, dorośnij
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
sissy that walk
|
Jeśli 20-latka musi prosić o zgodę taty żeby pójść ze znajomymi na łyżwy, i jeśli tenże tata zamiast wyrazić swoją opinię natychmiast traci humor i się denerwuje, to znaczy że jest to rodzina patologiczna.
Pytałaś go kiedyś w ogóle, czemu się wkurza gdy chcesz gdziekolwiek wyjść? Nie, żeby to miało znaczenie, ale to w pewien sposób fascynujące. Dorosła dziewczyna prosi o zgodę na wyjście i rozmyśla nad czasem trwania podróży jak 12-latka, a jej ojciec zamiast powiedzieć coś konkretnego albo wyrazić jakąś opinię/obawę, denerwuje się, jak gdyby chodziło o zgodę na twarde narkotyki.
Edytowane przez mary_poppins Czas edycji: 2017-01-17 o 20:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Masz 20 lat i prosisz tatę o zgodę na to, żebyś mogła pojechać na łyżwy i martwisz się, bo tym pytaniem zepsujesz mu humor i będzie zły a ty zaczniesz płakać?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Autorko to może niech tata zabierze Cię na sanki ? ;-)
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Jeżeli nie możesz nigdzie wychodzić to w jaki sposób poznałaś swojego chłopaka i gdzie się spotykacie? Widujecie się tylko w Twoim domu?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
20 lat to wcale nie jest dużo. A to, że tata jest nadopiekuńczy, to normalna rzecz :P Większość dziewczyn, zwłaszcza bez rodzeństwa jest oczkiem w głowie tatusia.
Nie ma innego rozwiązania jak rozmowa, i tyle. Nie będziesz przecież do końca życia pytać rodziców o zdanie, czy możesz gdzieś jechać. W końcu musisz żyć samodzielnie. Z doświadczenia wiem, że rodziców cieszy, gdy dziecko się usamodzielnia i podejmuje własne decyzje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Po prostu byłam tak zawsze wychowana i cos takiego to dla mnie nowość. I każda rozmowa jest dla mnie ciężka a przeprowadzka mooooze w przyszłości
---------- Dopisano o 22:53 ---------- Poprzedni post napisano o 22:52 ---------- Poznaliśmy sie w szkole i tak przychodzi do mnie |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Przestań zachowywać się jak dziecko to ludzie zaczną traktować Cię poważnie. Od 2 lat możesz legalnie pić alkohol, głosować, w pełni odpowiadasz za własne czyny - przynajmniej w teorii. Bo w praktyce masz problem żeby w ogóle wyjść z domu.
Szczerze to mam nadzieje że Ci się nudzi i sobie trollujesz bo ciężko uwierzyć że w tym wieku można się tak zachowywać. Nawet gdy jest się jedynaczką Sent from my SCH-I545 using Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
Jak na razie to tatusia nie cieszy nawet próba podjęcia tak superważnej decyzji, jak wyjście na łyżwy.
Edytowane przez 201712242137 Czas edycji: 2017-01-17 o 21:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
Chyba napisałam jak wół ze tata jest nadopiekuńczy a jesli masz tak odp na moja prośbę to sobie daruj
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie, to jest normalne żeby w wieku 20 lat dziewczyna bała się poruszyć temat wyjścia na łyżwy (gdy miałam 13 to mogłam w ferie isc na nie ze znajomymi). Ludzie w tym wieku juz pracują na etat, utrzymują się sami. Moja mama tez zawsze sie o mnie martwiła i martwić bedzie, szczególnie ze wychowywała mnie sama, ale rozumiała to, że potrzebuje wyjsć gdzieś ze znajomymi. Tez musiałam pytać o zgodę, lecz nigdy mi nie zabraniała. Gdy skończyłam liceum wyprowadziłam sie z domu i nie muszę juz tłumaczyć sie gdzie, jak, z kim, po co-gorąco polecam. Kolejna kwestia jest to, ze ja nigdy nie zawiodłam jej zaufania, zawsze mówiłam prawde, z kim ide, gdzie ide. Autorko, czy nadszarpnęłas kiedyś zaufanie Twojego taty? |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
Moze i nadszarpnelam sam nw, ale romawialam z nim i tłumaczyłam ze mam swoj rozmum i naprawde wiem wiecej niz nie jedna dziewczyna i ze moze mi zaufać zs nic głupiego nie zrobie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Na łyżwy raczej sie w środku nocy nie wychodzi,więc po prostu pozbieraj się i przed wyjściem powiedz mamo tato wychodzę, wrócę za 2-3godziny, jak coś to jestem pod telefonem Pa.
Ale ogólnie to jestem w szoku jak to przeczytałam. Polecam znaleźć pracę i się wyprowadzić,bo zdrowych relacji to ty z rodzicami nie masz. W ogóle to podziwiam twojego chłopaka.. naprawdę podziwiam. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
No wlasnie on powoli juz sobie odpuszcza i namawia mnie bardzo zebym działa i zmieniała to co sie dzieje
![]() ---------- Dopisano o 23:09 ---------- Poprzedni post napisano o 23:06 ---------- Aha i tata mi nie zabrania wychodzić o ile po prostu wrócę o przyzwoitej godzinie ale po prostu musze rozmawiac z nim a jest mi ciezko bo psychicznie jestem wykończona i dlatego sa łzy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Nie dziwię się mu,że odpuszcza bo jest w związku z 20letnia kobieta gdzie w tym wieku chodzi się na imprezy,wraca w środku nocy, a nie siedzi u dziewczyny w pokoju gdzie czatuje nad opiekuńczy tatuś , idzie do kina na wieczorny/nocny seans a nie ogląda telewizor... Wyjeżdża na wycieczki.
A u was wyjście na łyżwy to sytuacja nie do przeskoczenia. Więc albo coś zrób,zacznij się stawiać ojcu i przestać się pytać o zgodę na wyjście na zakupy, spacer, łyżwy. Albo daj spokój z chłopakiem póki nie dorosniesz,bo zachowujesz się jakbyś miała lat 12 i płacz to twoja reakcja na wszystko. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
Mozna byc szczerym ale moze troche w milszy sposob co? Jechać po kims jest łatwo ale postarać sie zrozumieć to juz nie mozna...
---------- Dopisano o 23:14 ---------- Poprzedni post napisano o 23:13 ---------- Poza tym mnie i jego nie jaraja imprezy i wolimy spędzać czas po prostu razem na spokojnie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja się chłopakowi nie dziwię,że odpuszcza i napisałam dlaczego. Co do niezdrowej nadopiekunczosci tatusia też mam rację. Musisz coś zmienić,bo i ty się męczysz i ten chłopak. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 23:17 ---------- Poprzedni post napisano o 23:16 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
Potrafie przyjmować krytykę ale będąc w takim stanie w jakim jestem ja to uwierz ze wszystko boli...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Chodzi mi i wspólne spędzanie czasu poza domem, wyjazdy na weekend,ferie czy wakacje. A tu wyjście na łyżwy jest nie do przeskoczenia.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
Jest do przeskoczenia tylko potrzebuje wsparcia a tego nie mam. Zerwałam kontakty z przyjaciółmi bo jak sie okazało byłam okłamywana wiec nie mam sie komu zwierzyć a pisząc tutaj myślałam ze moze ktos wesprze. Taaaa
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Napisałam ci w pierwszym poście, jak masz rozegrac sprawe z tatą " wychodzę, będę za 2-3godziny jak coś to jestem pod telefonem Pa" jak zapytają gdzie to krótko na łyżwy i wychodzisz. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 23:24 ---------- Poprzedni post napisano o 23:21 ---------- Jak mamy cię tu wesprzeć ? Pocieszyć że to normalna sytuacja ? No niestety nie jest to normalne. Musisz być twarda,nie bać się ojca i tego że popsujesz mu humor. Myśleć o sobie nie o tym by ojca nie urazić tym że wychodzisz gdzieś i z kimś a jemu się to nie podoba. Masz zatroszczyć się o siebie i o związek ze swoim chłopakiem. A ojciec może otworzyć oczy ze jego córeczka jest dorosła. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez xXBlankaXx Czas edycji: 2017-01-17 o 22:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
Jestem ogolnie z natury wrażliwa(artysta) i łatwo mnie urazić a wszytko przeżywam za dziesięciu... Nie mysle o sobie tylko o kims. Zawsze tak jest
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Albo sama swoją tendencja do wyolbrzymiania i robienia z błachych drobnostek problemów na skalę światową. Wykończysz się i skończysz z depresją,nerwica i innymi cudownymi problemami. Zacznij w końcu zajmować się sobą a nie myśleć co inni powiedzą,pomyślą. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Przyczajenie
|
Chciałam dostać moze jakies rady jak stac sie bardziej twarda a nie taka delikatna i wrażliwa. Jak rozmawiac i mowic otwarcie co czuje
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Z tym ci nie pomogę , od zawsze mam charakterek i nie daje sobie w kaszę dmuchać.
Musisz być asertywna, mówić to co myślisz a nie to co ktoś chce usłyszeć aby go uszczęśliwić. I nie przejmować się drobnostkami. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Przyczajenie
|
Moge wiedziec ile Ty masz lat?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:35.