Mam 20 lat i prosze i radę :/ - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2017-01-17, 15:35   #1
Krakers19
Przyczajenie

Mam 20 lat i prosze i radę :/

Nie wiem w sumie czy pisanie tutaj ma jakis sens ale sprobuje. Jesli nie bedzie interpunkcji to wybaczcie ale nie mam na to głowy...

Chce zacząć od tego ze mam w tym roku 20lat. Duzo, ja wiem. Niestety rodzice, szczególnie tata, jest w opór nadopiekuńczy. Wiecie, oczko w głowie, córunia tatunia... Mam chłopaka, tata wie o tym, ale nie do konca go akceptuje bo wynikła miedzy nimi kłótnia ale z mojej winy. Niewazne. Ja chce tu poruszyć kwestie wlasnie nie wychodzenia z domu bo tata... Nie potrafie z nim rozmawiac bo ZAWSZE gdy chce odrazu mam łzy w oczach bo nigdy nie miałam super kontaktów z nim. Z mama w sumie tak samo. Nigdy z nimi nie rozmawiałam i nie mowilam o problemach ktore kazdy ma w tym wieku. Nie wychodzę z domu, nie jeżdzę nigdzie... No i wlasnie chłopak poprosił zebym w sobotę pojechała z nim na łyżwy (Ok.1.5h drogi). Nw jak mam sie spytać i jak pogadac z tata czy moge bo wlasnie zapomniałam wspomnieć ze jesli juz chce gdzies isc to musze pytać i prosić o zgodę... Wiem ze gdy zapytam pewnie popsuje mu humor a ja zaczne płakać, ale nie chce wlasnie tego bo nie chce by odbierał to jako branie na litość bo tak nie jest. Po prostu ja nie umiem z nim rozmawiac i zawsze płacze. Jestem wykończona bo przez to sie kłócę z chłopakiem i widze ze mu mniej zalezy... Po nocach duzo mysle, duzo placxe, przeżywam i nikt o tym nie wie. Boli mnie to. Kocham tatę, serio, ale nie chce tak zyc a wyprowadzka czy takie rzeczy nie wchodzą w grę wiec darujcie sobie. Prosze byście cos doradzili a propo rozmowy o łyżwach (by byla tam tez jeszcze jedna kolezanka z nami) zeby nie wkurzyć go a jesli macie jakis sposob na łzy to tez poproszę :/
Krakers19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-17, 20:09   #2
Donatella_Rosa
Zadomowienie

Dot.: Mam 20 lat i prosze i radę :/

Cytat:
Napisane przez Krakers19 Pokaż wiadomość
Nie wiem w sumie czy pisanie tutaj ma jakis sens ale sprobuje. Jesli nie bedzie interpunkcji to wybaczcie ale nie mam na to głowy...

Chce zacząć od tego ze mam w tym roku 20lat. Duzo, ja wiem. Niestety rodzice, szczególnie tata, jest w opór nadopiekuńczy. Wiecie, oczko w głowie, córunia tatunia... Mam chłopaka, tata wie o tym, ale nie do konca go akceptuje bo wynikła miedzy nimi kłótnia ale z mojej winy. Niewazne. Ja chce tu poruszyć kwestie wlasnie nie wychodzenia z domu bo tata... Nie potrafie z nim rozmawiac bo ZAWSZE gdy chce odrazu mam łzy w oczach bo nigdy nie miałam super kontaktów z nim. Z mama w sumie tak samo. Nigdy z nimi nie rozmawiałam i nie mowilam o problemach ktore kazdy ma w tym wieku. Nie wychodzę z domu, nie jeżdzę nigdzie... No i wlasnie chłopak poprosił zebym w sobotę pojechała z nim na łyżwy (Ok.1.5h drogi). Nw jak mam sie spytać i jak pogadac z tata czy moge bo wlasnie zapomniałam wspomnieć ze jesli juz chce gdzies isc to musze pytać i prosić o zgodę... Wiem ze gdy zapytam pewnie popsuje mu humor a ja zaczne płakać, ale nie chce wlasnie tego bo nie chce by odbierał to jako branie na litość bo tak nie jest. Po prostu ja nie umiem z nim rozmawiac i zawsze płacze. Jestem wykończona bo przez to sie kłócę z chłopakiem i widze ze mu mniej zalezy... Po nocach duzo mysle, duzo placxe, przeżywam i nikt o tym nie wie. Boli mnie to. Kocham tatę, serio, ale nie chce tak zyc a wyprowadzka czy takie rzeczy nie wchodzą w grę wiec darujcie sobie. Prosze byście cos doradzili a propo rozmowy o łyżwach (by byla tam tez jeszcze jedna kolezanka z nami) zeby nie wkurzyć go a jesli macie jakis sposob na łzy to tez poproszę :/
Bardzo dużo

Czemu wyprowadzka nie wchodzi w grę? Nawet w dalszych planach, za pół roku, rok? Przy takiej atmosferze nie da się wiecznie żyć.

A porozmawiać normalnie, bez histerii, płaczu. Powiedzieć, że wychodzisz na łyżwy z chłopakiem, będziecie tam i tam, wrócicie o tej i o tej. Co to znaczy, że zepsujesz tacie humor, albo że Ci nie pozwala wyjść? Zastawia drogę, czy co?
Jesteś dorosła, masz prawo wychodzić z domu bez zgody rodziców.
Stary 2017-01-17, 20:14   #3
smutny_burak
Raczkowanie

Masz 20 lat, idź do pracy, wynajmij cos, dorośnij

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
smutny_burak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-17, 20:29   #4
mary_poppins
sissy that walk

Jeśli 20-latka musi prosić o zgodę taty żeby pójść ze znajomymi na łyżwy, i jeśli tenże tata zamiast wyrazić swoją opinię natychmiast traci humor i się denerwuje, to znaczy że jest to rodzina patologiczna.

Pytałaś go kiedyś w ogóle, czemu się wkurza gdy chcesz gdziekolwiek wyjść? Nie, żeby to miało znaczenie, ale to w pewien sposób fascynujące. Dorosła dziewczyna prosi o zgodę na wyjście i rozmyśla nad czasem trwania podróży jak 12-latka, a jej ojciec zamiast powiedzieć coś konkretnego albo wyrazić jakąś opinię/obawę, denerwuje się, jak gdyby chodziło o zgodę na twarde narkotyki.

Edytowane przez mary_poppins
Czas edycji: 2017-01-17 o 20:31
mary_poppins jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-17, 20:38   #5
gombrowicz
Raczkowanie

Masz 20 lat i prosisz tatę o zgodę na to, żebyś mogła pojechać na łyżwy i martwisz się, bo tym pytaniem zepsujesz mu humor i będzie zły a ty zaczniesz płakać?
gombrowicz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-17, 20:50   #6
Devon_rose
Zakorzenienie

Autorko to może niech tata zabierze Cię na sanki ? ;-)

Zwierzak to nie rzecz, nie kupuj go na prezent !
Devon_rose jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-17, 20:56   #7
kuka1
Raczkowanie

Jeżeli nie możesz nigdzie wychodzić to w jaki sposób poznałaś swojego chłopaka i gdzie się spotykacie? Widujecie się tylko w Twoim domu?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2017-01-17, 21:00   #8
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Cytat:

Chce zacząć od tego ze mam w tym roku 20lat. (...)
Chyba chciałaś napisać: 12 lat.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-17, 21:45   #9
Staropolanin1945
Przyczajenie

20 lat to wcale nie jest dużo. A to, że tata jest nadopiekuńczy, to normalna rzecz :P Większość dziewczyn, zwłaszcza bez rodzeństwa jest oczkiem w głowie tatusia.
Nie ma innego rozwiązania jak rozmowa, i tyle. Nie będziesz przecież do końca życia pytać rodziców o zdanie, czy możesz gdzieś jechać. W końcu musisz żyć samodzielnie. Z doświadczenia wiem, że rodziców cieszy, gdy dziecko się usamodzielnia i podejmuje własne decyzje.
Staropolanin1945 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-17, 21:51   #10
201712242137
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Staropolanin1945 Pokaż wiadomość
20 lat to wcale nie jest dużo. A to, że tata jest nadopiekuńczy, to normalna rzecz :P Większość dziewczyn, zwłaszcza bez rodzeństwa jest oczkiem w głowie tatusia..
Yyy... Nie.
201712242137 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-17, 21:53   #11
Krakers19
Przyczajenie

Po prostu byłam tak zawsze wychowana i cos takiego to dla mnie nowość. I każda rozmowa jest dla mnie ciężka a przeprowadzka mooooze w przyszłości

---------- Dopisano o 22:53 ---------- Poprzedni post napisano o 22:52 ----------

Poznaliśmy sie w szkole i tak przychodzi do mnie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2017-01-17, 21:54   #12
meggan02
Raczkowanie

Przestań zachowywać się jak dziecko to ludzie zaczną traktować Cię poważnie. Od 2 lat możesz legalnie pić alkohol, głosować, w pełni odpowiadasz za własne czyny - przynajmniej w teorii. Bo w praktyce masz problem żeby w ogóle wyjść z domu.

Szczerze to mam nadzieje że Ci się nudzi i sobie trollujesz bo ciężko uwierzyć że w tym wieku można się tak zachowywać. Nawet gdy jest się jedynaczką

Sent from my SCH-I545 using Tapatalk
meggan02 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-17, 21:54   #13
201712242137
Konto usunięte

Cytat:
. Z doświadczenia wiem, że rodziców cieszy, gdy dziecko się usamodzielnia i podejmuje własne decyzje.
Jak na razie to tatusia nie cieszy nawet próba podjęcia tak superważnej decyzji, jak wyjście na łyżwy.

Edytowane przez 201712242137
Czas edycji: 2017-01-17 o 21:56
201712242137 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-17, 21:56   #14
Krakers19
Przyczajenie

Chyba napisałam jak wół ze tata jest nadopiekuńczy a jesli masz tak odp na moja prośbę to sobie daruj
Stary 2017-01-17, 21:56   #15
smutny_burak
Raczkowanie

Cytat:
20 lat to wcale nie jest dużo. A to, że tata jest nadopiekuńczy, to normalna rzecz :P Większość dziewczyn, zwłaszcza bez rodzeństwa jest oczkiem w głowie tatusia.

Nie, to jest normalne żeby w wieku 20 lat dziewczyna bała się poruszyć temat wyjścia na łyżwy (gdy miałam 13 to mogłam w ferie isc na nie ze znajomymi). Ludzie w tym wieku juz pracują na etat, utrzymują się sami.

Moja mama tez zawsze sie o mnie martwiła i martwić bedzie, szczególnie ze wychowywała mnie sama, ale rozumiała to, że potrzebuje wyjsć gdzieś ze znajomymi. Tez musiałam pytać o zgodę, lecz nigdy mi nie zabraniała. Gdy skończyłam liceum wyprowadziłam sie z domu i nie muszę juz tłumaczyć sie gdzie, jak, z kim, po co-gorąco polecam.

Kolejna kwestia jest to, ze ja nigdy nie zawiodłam jej zaufania, zawsze mówiłam prawde, z kim ide, gdzie ide. Autorko, czy nadszarpnęłas kiedyś zaufanie Twojego taty?
smutny_burak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2017-01-17, 22:00   #16
Krakers19
Przyczajenie

Moze i nadszarpnelam sam nw, ale romawialam z nim i tłumaczyłam ze mam swoj rozmum i naprawde wiem wiecej niz nie jedna dziewczyna i ze moze mi zaufać zs nic głupiego nie zrobie
Stary 2017-01-17, 22:03   #17
xXBlankaXx
Zakorzenienie

Na łyżwy raczej sie w środku nocy nie wychodzi,więc po prostu pozbieraj się i przed wyjściem powiedz mamo tato wychodzę, wrócę za 2-3godziny, jak coś to jestem pod telefonem Pa.

Ale ogólnie to jestem w szoku jak to przeczytałam.

Polecam znaleźć pracę i się wyprowadzić,bo zdrowych relacji to ty z rodzicami nie masz. W ogóle to podziwiam twojego chłopaka.. naprawdę podziwiam.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
xXBlankaXx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-17, 22:09   #18
Krakers19
Przyczajenie

No wlasnie on powoli juz sobie odpuszcza i namawia mnie bardzo zebym działa i zmieniała to co sie dzieje przykro mi co tutaj ludzie piszą bo nie po to pisałam post zeby po mnie jechali, a żaby moze jakos pomogli

---------- Dopisano o 23:09 ---------- Poprzedni post napisano o 23:06 ----------

Aha i tata mi nie zabrania wychodzić o ile po prostu wrócę o przyzwoitej godzinie ale po prostu musze rozmawiac z nim a jest mi ciezko bo psychicznie jestem wykończona i dlatego sa łzy
Stary 2017-01-17, 22:11   #19
xXBlankaXx
Zakorzenienie

Nie dziwię się mu,że odpuszcza bo jest w związku z 20letnia kobieta gdzie w tym wieku chodzi się na imprezy,wraca w środku nocy, a nie siedzi u dziewczyny w pokoju gdzie czatuje nad opiekuńczy tatuś , idzie do kina na wieczorny/nocny seans a nie ogląda telewizor... Wyjeżdża na wycieczki.
A u was wyjście na łyżwy to sytuacja nie do przeskoczenia. Więc albo coś zrób,zacznij się stawiać ojcu i przestać się pytać o zgodę na wyjście na zakupy, spacer, łyżwy. Albo daj spokój z chłopakiem póki nie dorosniesz,bo zachowujesz się jakbyś miała lat 12 i płacz to twoja reakcja na wszystko.

Stary 2017-01-17, 22:14   #20
Krakers19
Przyczajenie

Mozna byc szczerym ale moze troche w milszy sposob co? Jechać po kims jest łatwo ale postarać sie zrozumieć to juz nie mozna...

---------- Dopisano o 23:14 ---------- Poprzedni post napisano o 23:13 ----------

Poza tym mnie i jego nie jaraja imprezy i wolimy spędzać czas po prostu razem na spokojnie
Stary 2017-01-17, 22:17   #21
xXBlankaXx
Zakorzenienie

Cytat:
Mozna byc szczerym ale moze troche w milszy sposob co? Jechać po kims jest łatwo ale postarać sie zrozumieć to juz nie mozna...
Ale to jest szczera prawda i nie ma w tym nic chamskiego. Tak to widzę i cos mi się wydaje,że nie potrafisz przyjmować krytyki.
Ja się chłopakowi nie dziwię,że odpuszcza i napisałam dlaczego. Co do niezdrowej nadopiekunczosci tatusia też mam rację. Musisz coś zmienić,bo i ty się męczysz i ten chłopak.

---------- Dopisano o 23:17 ---------- Poprzedni post napisano o 23:16 ----------

Cytat:

---------- Dopisano o 23:14 ---------- Poprzedni post napisano o 23:13 ----------

Poza tym mnie i jego nie jaraja imprezy i wolimy spędzać czas po prostu razem na spokojnie
No dobrze, ja z imprezami dałam tylko przykład. Ale wspólne wyjazdy ? Zwiedzanie ? Nocny seans w kinie ? Koncerty ?

Stary 2017-01-17, 22:17   #22
Krakers19
Przyczajenie

Potrafie przyjmować krytykę ale będąc w takim stanie w jakim jestem ja to uwierz ze wszystko boli...
Stary 2017-01-17, 22:17   #23
xXBlankaXx
Zakorzenienie

Chodzi mi i wspólne spędzanie czasu poza domem, wyjazdy na weekend,ferie czy wakacje. A tu wyjście na łyżwy jest nie do przeskoczenia.

Stary 2017-01-17, 22:20   #24
Krakers19
Przyczajenie

Jest do przeskoczenia tylko potrzebuje wsparcia a tego nie mam. Zerwałam kontakty z przyjaciółmi bo jak sie okazało byłam okłamywana wiec nie mam sie komu zwierzyć a pisząc tutaj myślałam ze moze ktos wesprze. Taaaa
Stary 2017-01-17, 22:24   #25
xXBlankaXx
Zakorzenienie

Cytat:
Potrafie przyjmować krytykę ale będąc w takim stanie w jakim jestem ja to uwierz ze wszystko boli...
To się nad sobą nie uzalaj, bo sama sobie na takie coś pozwoliłaś. Pora się zmienić bo tak dłużej nie dasz rady. Jak ktos, już nie mówię o rodzicach ma cię traktować poważnie,skoro zwykła rozmowa z ojcem doprowadza cię do łez?
Napisałam ci w pierwszym poście, jak masz rozegrac sprawe z tatą " wychodzę, będę za 2-3godziny jak coś to jestem pod telefonem Pa" jak zapytają gdzie to krótko na łyżwy i wychodzisz.

---------- Dopisano o 23:24 ---------- Poprzedni post napisano o 23:21 ----------

Jak mamy cię tu wesprzeć ? Pocieszyć że to normalna sytuacja ? No niestety nie jest to normalne.
Musisz być twarda,nie bać się ojca i tego że popsujesz mu humor. Myśleć o sobie nie o tym by ojca nie urazić tym że wychodzisz gdzieś i z kimś a jemu się to nie podoba. Masz zatroszczyć się o siebie i o związek ze swoim chłopakiem. A ojciec może otworzyć oczy ze jego córeczka jest dorosła.

Edytowane przez xXBlankaXx
Czas edycji: 2017-01-17 o 22:22
Stary 2017-01-17, 22:24   #26
Krakers19
Przyczajenie

Jestem ogolnie z natury wrażliwa(artysta) i łatwo mnie urazić a wszytko przeżywam za dziesięciu... Nie mysle o sobie tylko o kims. Zawsze tak jest
Stary 2017-01-17, 22:28   #27
xXBlankaXx
Zakorzenienie

Cytat:
Jestem ogolnie z natury wrażliwa(artysta) i łatwo mnie urazić a wszytko przeżywam za dziesięciu... Nie mysle o sobie tylko o kims. Zawsze tak jest
No to musisz ćwiczyć charakter, bo ludzie- nie tylko ojciec cię "psychicznie zniszczy"
Albo sama swoją tendencja do wyolbrzymiania i robienia z błachych drobnostek problemów na skalę światową.
Wykończysz się i skończysz z depresją,nerwica i innymi cudownymi problemami.
Zacznij w końcu zajmować się sobą a nie myśleć co inni powiedzą,pomyślą.

Stary 2017-01-17, 22:29   #28
Krakers19
Przyczajenie

Chciałam dostać moze jakies rady jak stac sie bardziej twarda a nie taka delikatna i wrażliwa. Jak rozmawiac i mowic otwarcie co czuje
Stary 2017-01-17, 22:30   #29
xXBlankaXx
Zakorzenienie

Z tym ci nie pomogę , od zawsze mam charakterek i nie daje sobie w kaszę dmuchać.
Musisz być asertywna, mówić to co myślisz a nie to co ktoś chce usłyszeć aby go uszczęśliwić. I nie przejmować się drobnostkami.

Stary 2017-01-17, 22:31   #30
Krakers19
Przyczajenie

Moge wiedziec ile Ty masz lat?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości