|
Notka |
|
Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
DAMAYANTI TROLLING INC.
|
Organizacja na odleglosc - co z naukami?
Hej dzieweczki, mam pytanie, glownie do emigrantek ale nie tylko.
Slub organizujemy na odleglosc (tzn ja jestem daleko, tz w Polsce)- i to spora, nie ma mozliwosci "wyskoczenia" do Polski na chwile. Jak zalatwic sprawe z naukami? Planuje wyjazd do Polski w grudniu, w tym czasie moglibysmy odbebnic nauki w weekend ale co z poradnia? bo to chyba nie jest to samo? Czy majac na swiadectwie maturalnym ocene z religi mozna byc zwolnionym z nauk czy to zalezy od ksiedza? Ten protokol przedslubny - jak to wyglada, kiedy sie go wypelnia? Aha, i jeszcze kwestia papierologii z USC - wiem, ze sa wazne 3 miesiace, wiec chyba bede musiala dac jakies upowaznienie dla tz, zeby mogl odebrac. Bede wdzieczna za info, jak Wy to ogarnelyscie. pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Organizacja na odleglosc - co z naukami?
Cytat:
2. Istnieją poradnie, gdzie całość załątwia się również na jednym spotkaniu. Musisz podzwonić i wprost zapytać ile spotkań przewidują. 3. Zaswiadczenie z USC o braku przeszkód do zawarcia małżeństwa jest ważne 6 miesięcy. Musicie być oboje obecni przy sporządzaniu, odbiór różnie, nasza pani z urzędu upierała się, że też musimy odbierać razem, koleżanki odbierały same. Musiałabyś sprawdzić przepis żeby wiedzieć na pewno, a najlepiej zadzwonić do właściwego w sprawie urzędu. 4. My protokół spisywaliśmy ok 3 miesiące przed ślubem, ale to zalezy od księdza. Radziłabym Ci z nim porozmawiać po prostu, przedstawić Waszą sytuację i spytać jak on to widzi i jakie ma wygania. Generalnie wydaje się to straszniejsze niż jest w rzeczywistości ![]()
![]() |
![]() |
#3 |
DAMAYANTI TROLLING INC.
|
dzieki za odp.
wszedzie czytalam, ze papiery sa wazne 3 miesiace. kurcze, nie wiem, czy jest sens jechania do Polski w grudniu! ;/ A mam wolne w pracy, 2 pelne tygodnie, wzielabym wiec tylko tydzien wolnego a tak bede musiala wziac trzy. Dobrze, ze jeszcze biletu nie kupilam. W pupe jeza, nie przypuszczalam, ze bedzie tak ciezko... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#6 |
DAMAYANTI TROLLING INC.
|
hm, w sumie to nawet 6 miesiecy niewiele nas urzadza...
poszperalam po forach i dziewczyny pisaly, ze zalatwialy nieraz te zaswiadczenia z usc kilka dni przed slubem. musze podzwonic i popytac. a co z ta poradnia? gdzie to sie zalatwia? czy to jest razem z naukami? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
ja musialam zaswiadczenie dac ksiedzu podczas protokołu...nie wiem czy to zasada wiec do dogadania z ksiedzem
![]() u nas poradnia byla w cenie kursu kurs 3 soboty po 3h, po 1 spotkaniu mozna bylo pyknac 1 poradnie (20min o cyklu kobiety, rodzicielstwie, 3s o kalendarzyku) po pozostalych 2 kolejne spotkanie (kontrolnie co u nas) ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
żona bez ogona
|
Moja siostra miała taką sytuację jak Ty, ksiądz nie chciał od niej niczego
![]() Ani nauk, ani żadnych poradni. Chyba musiała tylko pokazać na świadectwie, że w liceum chodziła na religię i to wszystko.
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#10 |
DAMAYANTI TROLLING INC.
|
hm, nie chcial nauk? to to nie jest obligatoryjne? jestem szczerze zdziwiona.
chyba powinni to jakos ustalic "odgornie" a nie widzimisie ksiedza. z jednej strony fajnie, jak sie trafi na takiego wyluzowanego. a z drugiej, trafisz na takiego co sie uprze i zalatwiaj z takim cokolwiek. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
ja nie wiem czy to odgórnie ustalone... pewnie trzeba miec przygotowanie ale tak jak wildDaisy pisze - swiadectwo religii tez spoko..
moj ksiadz mocno wyluzowany to nic nie chciał ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:42.