Organizacja na odleglosc - co z naukami? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-09-28, 14:09   #1
Damayanti
DAMAYANTI TROLLING INC.

Organizacja na odleglosc - co z naukami?

Hej dzieweczki, mam pytanie, glownie do emigrantek ale nie tylko.
Slub organizujemy na odleglosc (tzn ja jestem daleko, tz w Polsce)- i to spora, nie ma mozliwosci "wyskoczenia" do Polski na chwile. Jak zalatwic sprawe z naukami?
Planuje wyjazd do Polski w grudniu, w tym czasie moglibysmy odbebnic nauki w weekend ale co z poradnia? bo to chyba nie jest to samo? Czy majac na swiadectwie maturalnym ocene z religi mozna byc zwolnionym z nauk czy to zalezy od ksiedza?
Ten protokol przedslubny - jak to wyglada, kiedy sie go wypelnia?
Aha, i jeszcze kwestia papierologii z USC - wiem, ze sa wazne 3 miesiace, wiec chyba bede musiala dac jakies upowaznienie dla tz, zeby mogl odebrac.
Bede wdzieczna za info, jak Wy to ogarnelyscie.
pozdrawiam!
Damayanti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-28, 14:15   #2
tutaj
Zakorzenienie

Dot.: Organizacja na odleglosc - co z naukami?

Cytat:
Napisane przez Damayanti Pokaż wiadomość
Hej dzieweczki, mam pytanie, glownie do emigrantek ale nie tylko.
Slub organizujemy na odleglosc (tzn ja jestem daleko, tz w Polsce)- i to spora, nie ma mozliwosci "wyskoczenia" do Polski na chwile. Jak zalatwic sprawe z naukami?
Planuje wyjazd do Polski w grudniu, w tym czasie moglibysmy odbebnic nauki w weekend ale co z poradnia? bo to chyba nie jest to samo? Czy majac na swiadectwie maturalnym ocene z religi mozna byc zwolnionym z nauk czy to zalezy od ksiedza?
Ten protokol przedslubny - jak to wyglada, kiedy sie go wypelnia?
Aha, i jeszcze kwestia papierologii z USC - wiem, ze sa wazne 3 miesiace, wiec chyba bede musiala dac jakies upowaznienie dla tz, zeby mogl odebrac.
Bede wdzieczna za info, jak Wy to ogarnelyscie.
pozdrawiam!
1. Nauki tak jak planujesz, możesz odbębnić w weekend.
2. Istnieją poradnie, gdzie całość załątwia się również na jednym spotkaniu. Musisz podzwonić i wprost zapytać ile spotkań przewidują.
3. Zaswiadczenie z USC o braku przeszkód do zawarcia małżeństwa jest ważne 6 miesięcy. Musicie być oboje obecni przy sporządzaniu, odbiór różnie, nasza pani z urzędu upierała się, że też musimy odbierać razem, koleżanki odbierały same. Musiałabyś sprawdzić przepis żeby wiedzieć na pewno, a najlepiej zadzwonić do właściwego w sprawie urzędu.
4. My protokół spisywaliśmy ok 3 miesiące przed ślubem, ale to zalezy od księdza. Radziłabym Ci z nim porozmawiać po prostu, przedstawić Waszą sytuację i spytać jak on to widzi i jakie ma wygania.

Generalnie wydaje się to straszniejsze niż jest w rzeczywistości
Stary 2015-09-28, 14:28   #3
Damayanti
DAMAYANTI TROLLING INC.

dzieki za odp.
wszedzie czytalam, ze papiery sa wazne 3 miesiace.
kurcze, nie wiem, czy jest sens jechania do Polski w grudniu! ;/
A mam wolne w pracy, 2 pelne tygodnie, wzielabym wiec tylko tydzien wolnego a tak bede musiala wziac trzy.
Dobrze, ze jeszcze biletu nie kupilam. W pupe jeza, nie przypuszczalam, ze bedzie tak ciezko...
Stary 2015-09-28, 14:33   #4
~Veronique
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Damayanti Pokaż wiadomość
dzieki za odp.
wszedzie czytalam, ze papiery sa wazne 3 miesiace.
kurcze, nie wiem, czy jest sens jechania do Polski w grudniu! ;/
A mam wolne w pracy, 2 pelne tygodnie, wzielabym wiec tylko tydzien wolnego a tak bede musiala wziac trzy.
Dobrze, ze jeszcze biletu nie kupilam. W pupe jeza, nie przypuszczalam, ze bedzie tak ciezko...
Bo to w tym roku sie zmienilo, wczesniej zaswiadczenia byly wazne faktycznie tylko przez 3 miesiace.

~Veronique jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-28, 14:44   #5
sQuaara
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tutaj Pokaż wiadomość
1. Nauki tak jak planujesz, możesz odbębnić w weekend.
2. Istnieją poradnie, gdzie całość załątwia się również na jednym spotkaniu. Musisz podzwonić i wprost zapytać ile spotkań przewidują.o to to a wczesniej zapytac ksiedza czy tego wymaga (moj nie chciał nic..:P)
3. Zaswiadczenie z USC o braku przeszkód do zawarcia małżeństwa jest ważne 6 miesięcy. Musicie być oboje obecni przy sporządzaniu, odbiór różnie, nasza pani z urzędu upierała się, że też musimy odbierać razem, koleżanki odbierały same. Musiałabyś sprawdzić przepis żeby wiedzieć na pewno, a najlepiej zadzwonić do właściwego w sprawie urzędu. nam pani powiedziala ze mama tez moze odebrac. co wieceij spisujac protokół mozna zaznaczyc opcje "poczta" i Oni wysylaja
4. My protokół spisywaliśmy ok 3 miesiące przed ślubem, ale to zalezy od księdza. Radziłabym Ci z nim porozmawiać po prostu, przedstawić Waszą sytuację i spytać jak on to widzi i jakie ma wygania. Kazdy ksiadz powinien sie dogadac, chcecie zyc po Bożemu nie moga Wam kłód pod nogi rzucac

Generalnie wydaje się to straszniejsze niż jest w rzeczywistości
Stary 2015-09-28, 16:03   #6
Damayanti
DAMAYANTI TROLLING INC.

hm, w sumie to nawet 6 miesiecy niewiele nas urzadza...
poszperalam po forach i dziewczyny pisaly, ze zalatwialy nieraz te zaswiadczenia z usc kilka dni przed slubem.
musze podzwonic i popytac.
a co z ta poradnia? gdzie to sie zalatwia? czy to jest razem z naukami?
Stary 2015-09-28, 17:50   #7
sQuaara
Zakorzenienie

ja musialam zaswiadczenie dac ksiedzu podczas protokołu...nie wiem czy to zasada wiec do dogadania z ksiedzem
u nas poradnia byla w cenie kursu
kurs 3 soboty po 3h, po 1 spotkaniu mozna bylo pyknac 1 poradnie (20min o cyklu kobiety, rodzicielstwie, 3s o kalendarzyku) po pozostalych 2 kolejne spotkanie (kontrolnie co u nas)
Stary 2015-09-28, 18:25   #8
wildDaisy
żona bez ogona

Moja siostra miała taką sytuację jak Ty, ksiądz nie chciał od niej niczego
Ani nauk, ani żadnych poradni. Chyba musiała tylko pokazać na świadectwie, że w liceum chodziła na religię i to wszystko.
Stary 2015-09-28, 20:58   #9
tutaj
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wildDaisy Pokaż wiadomość
Moja siostra miała taką sytuację jak Ty, ksiądz nie chciał od niej niczego
Ani nauk, ani żadnych poradni. Chyba musiała tylko pokazać na świadectwie, że w liceum chodziła na religię i to wszystko.
Najlepiej szczerze pogadać z księdzem. Jeśli jest normalny, to zrozumie i nie bedzie żadnego problemu :
Stary 2015-09-28, 22:08   #10
Damayanti
DAMAYANTI TROLLING INC.

hm, nie chcial nauk? to to nie jest obligatoryjne? jestem szczerze zdziwiona.
chyba powinni to jakos ustalic "odgornie" a nie widzimisie ksiedza.
z jednej strony fajnie, jak sie trafi na takiego wyluzowanego. a z drugiej, trafisz na takiego co sie uprze i zalatwiaj z takim cokolwiek.
Stary 2015-09-29, 08:11   #11
sQuaara
Zakorzenienie

ja nie wiem czy to odgórnie ustalone... pewnie trzeba miec przygotowanie ale tak jak wildDaisy pisze - swiadectwo religii tez spoko..
moj ksiadz mocno wyluzowany to nic nie chciał

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości