![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
ślub tylko ze świadkami - reakcja rodziny
Wzięliśmy ślub ze świadkami,
- po pierwsze dlatego, że nasze relacje z rodziną są nie najlepsze (obydwoje nie utrzymujemy kontaktu z naszymi ojcami, u mnie wiem, że mama pomimo iż utrzymuję z nią dobre kontakty, wiem, że nie przyszłaby bez swojego męża na ślub a całą energię przed ślubem wkładałaby w to, żeby pogodzić mnie z ojcem). - po drugie dlatego, żeby uniknąć nieprzyjemności przed ślubem, tj. słuchania i narzekania, i skupić się na sobie i móc cieszyć tym dniem w pełni bez konieczności tłumaczenia się, że podjęliśmy taką a nie inną decyzję. Nie chcąc psuć sobie nastrojów nie informowaliśmy rodziny o swoich planach. - po trzecie w końcu, kupiliśmy niedawno mieszkanie i wolimy pieniądze włożyć w mieszkanie niż wymuszone na zasadzie "bo co ludzie powiedzą" lub "ale nie wypada" wesele ze skłóconą rodziną. Poinformowaliśmy rodzinę dopiero po wszystkim. Moja mama zapytała czy jestem w ciąży, ale zareagowała pozytywnie. Jego mama popłakała się, że nie wiedziała ale w efekcie pogratulowała i wykazała się zrozumieniem. No i reakcja osoby, po której się tego zupełnie nie spodziewałam. Kto jak kto, ale byłam pewna, że ona mnie zrozumie, bo dobrze wie, jak wszystko wygląda. Od ślubu nie odzywa się do mnie siostra. Jest obrażona, że nie wiedziała o ślubie, że jako siostra powinna wiedzieć. "Powiedziałam" jej w ten sposób, że wysłałam zdjęcia z ceremonii. Zero reakcji. Od mamy wiem, że jest obrażona. Jak mama zaczyna mój temat, odpowiada, ze nie chce w ogóle słuchać na ten temat. Moim zdaniem to dziecinne zachowanie, bo w końcu to mój ślub i mój dzień, i kurczę... ale moja sprawa jak ten dzień będzie wyglądał. Liczyłam z jej strony przynajmniej na zrozumienie... No i przykro mi. Co myślicie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Idealna Źona; )
|
Dot.: ślub tylko ze świadkami - reakcja rodziny
Masz racje twój dzień wasza decyzja.tylko nie rozumiem dlaczego w taki beznadziejny sposób powiadomiłas o tym siostrę na jej miejscu tez bym sie obraziła
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Moja rodzina mieszka w innej miejscowości. Byłam tam akurat 5 dni po ślubie. Miałam możliwość oko w oko porozmawiać jedynie z mamą, bo siostra była w pracy. No a nie chciałam tego robić telefonicznie, no bo jak: "hej, wyszłam za mąż"? Uznałam, że mail ze zdjęciami, którego sobie otworzy będzie miłym zaskoczeniem zawierający element niespodzianki. Mi siostra też nie mówiła, np. jak zaszła w ciążę i ja się nie obrażałam, bo szanowałam to. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Co innego w telefonicznym przekazie slownym a zdjeciem na mailu jest?
bo dla mnie wrecz w hierarchii zdjecie jest ponizej telefonu.. skoro nie moglas osobiscie, wypadało zadzwonic. zdjecie to sobie na fejsa dla znajomych moglas wstawic. ---------- Dopisano o 13:47 ---------- Poprzedni post napisano o 13:41 ---------- no niestety tak jakos sie przyjeło że ciąża czesto pocztą pantoflową sie rozchodzi (choc ja do najblizszych bym zadzwoniła...choc nie wiem czy jakbym powiedzziała mamie to brat by sie nie dowiedział zanim bym zadzwoniła do taty ![]() no ale slub to troche inna sprawa... no nie wiem wg mnie postapilas niekulturalnie po prostu.
![]() |
#5 |
BAN stały
|
Szczerze myślę ,że nie ma powodu do obrażania się .Gratuluję
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
Dziękuję za gratulacje. Dokładnie - wolałam się tego dnia spotkać z najbliższymi przyjaciółmi - świadkowie, niż z rodziną i słuchać ich pretensji. Teraz wiem, że postąpiłam dobrze, bo nikt nie miał możliwości popsuć mi humoru przed uroczystością ![]() ---------- Dopisano o 12:56 ---------- Poprzedni post napisano o 12:53 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
nie, zle mnie zrouzmialas. pisalam o sposobie poinformowania siostry. wg mnie kultura wymaga aby o takich rzeczach informować w odpowiedni sposob. Mail ze zdjeciem nie jest wg mnie odpowiedia forma powiadomienia o slubie...
a to jak wzielas slub to juz Twoja sprawa. przy okazji: gratulacje i wszystkiego dobrego
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Myślałam, że jak tylko zobaczy maila ze zdjęciami ślubnymi to od razu zadzwoni, powie: "wooow" "super" "jak ładnie wyglądałaś" a tu cisza od 3 tygodni :/ od mamy dowiedziałam się, że jest wielce obrażona i jak ona coś wspomina o moim ślubie, to ta nie chce słuchać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||
Idealna Źona; )
|
Cytat:
![]() Zapomniałam napisać ze gratuluję ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a Ty od 3 tygodni też sie nie odzywasz? wychozisz troche na gwiazde że jak Ci nie pogratulowała i nie dzwoniła superszybko to teraz Ty sie nie odezwiesz...błędne koło gdyby mi brat wysłała zdjecie ze slubu.. na którym był jego ziomek a mnie nie to bym mu odesłala emotikonke "jej" albo inne nieosobiste gratulacje
![]() |
![]() |
#11 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Także nie dziwię się reakcji siostry, poczułabym się źle na jej miejscu.
Pytanie główne - czemu na służyć ten wątek, skoro jesteś przekonana, że wszystko zrobiłaś dobrze i nie żałujesz ślubu z samymi świadkami? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
Nie do końca rozumiem.
Piszesz, że nie chcieliście ponosić kosztów ze względu na kupione mieszkanie ale za miejsce w kościele płacić nie trzeba? ![]() Nie jest to dla mnie żaden argument na usprawiedliwienie, raczej szukanie wymówki. Poza tym co ma na celu porównanie ciąży do ślubu? Wiele kobiet nie mówi od razu o ciąży w obawie przed poronieniem. Edytowane przez 1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c Czas edycji: 2015-10-19 o 18:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Przyczajenie
|
[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;5316011 4]Nie do końca rozumiem.
Piszesz, że nie chcieliście ponosić kosztów ze względu na kupione mieszkanie ale za miejsce w kościele płacić nie trzeba? ![]() Nie jest to dla mnie żaden argument na usprawiedliwienie, raczej szukanie wymówki. Poza tym co ma na celu porównanie ciąży do ślubu? Wiele kobiet nie mówi od razu o ciąży w obawie przed poronieniem.[/QUOTE] Mieszkamy w innym mieście, zaproszenie na ślub więcej niż 3 osób (tylu osobom mogliśmy zapewnić nocleg w mieszkaniu) wiązałoby się z tym, że części musielibyśmy załatwić nocleg np. w hotelu. I tu pojawiłby się problem, czemu ma na przykład w hotelu spać moja siostra z córką skoro to najbliższa rodzina a jak nie ona to czemu świadkowie z małym dzieckiem. I foch jak nie od jednych to od drugich. Mamę chętnie bym zaprosiła, ale wiem, że nie przyjechałaby bez ojca - dlatego oszczędziłam sobie przykrości... Ona nawet jak do mnie przyjeżdża to na parę godzin, bo on by jej nie puścił np. na weekend ![]() Wiele kobiet nie mówi o ciąży w obawie przed poronieniem, ale chyba np. w pracy a nie w rodzinie... No ale ok, a ja nie mówiłam o ślubie właśnie w obawie przed takimi akcjami, jakie mam teraz. ---------- Dopisano o 19:22 ---------- Poprzedni post napisano o 19:14 ---------- Cytat:
![]() Dodam, że moja siostra jest typem zbieracza i składuje w swoich 4 pokojach (nie)potrzebne rzeczy. I jak np. chcieliśmy przyjechać do miasta rodzinnego to musieliśmy spać właśnie u przyjaciół (świadków), bo moja siostra akurat nazwoziła jakichś rzeczy do domu i nie zdążyła tego ogarnąć. Czułam się dosyć słabo, że musiałam spać u obcych, mając tam rodzinę, także wiecie - z rodziną to najlepiej na zdjęciu. Poza tym jak byliśmy u niej jakoś miesiąc przed ślubem, to babcia zaczęła coś się wygadywać, że oni biorą ślub we wrześniu. Jakoś siostra nie wnikała za bardzo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
jak żałujesz dla swojej najbliższej rodziny 400-500zł na nocleg to faktycznie. nie są dla Ciebie bliskimi, których powinnas miec przy sobie na slubie.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Na sam ślub nikt nie musiał wynajmować hotelu. A mamie mogłaś powiedzieć, że albo sama przyjedzie jeśli chce być z Tobą w tak ważnym momencie albo wcale - bo ojca nie chcesz widzieć. Jednak stało się, całkiem Cię rozumiem. Miałaś swoje powody i przekonania.
Jednak jako siostra, która całkiem dobrze dogaduję się z siostrą - może nie jesteśmy psiapsiółami, ale kontakty mamy bardzo dobre - poczułabym się bardzo źle, jakbym była mniej ważna, pominięta w jej życiu. A sposób przekazania wiadomości - to już chyba tylko gorzej by było gdyby z fejsa czy czegoś podobnego się dowiedziała. Mam wrażenie, że próbujesz nam teraz pokazać siostrę z złej strony, żeby się 'wybielić', a nie masz powodu, Twoja decyzja, Twój dzień - zrobiłaś jak czułaś i chciałaś. Ja bym zadzwoniła do niej i normalnie gadała tak jak wcześniej.
And darling I will be loving you 'til we're 70(...) Oh me I fall in love with you every single day And I just wanna tell you I am ![]() (...)wszyscy się spotkamy, więc nie będziesz już sam, spotkasz ludzi, których tak bardzo kochałeś, choć lata nie widziałeś, nadal kochać nie przestałeś ❤ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Idealna Źona; )
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Wtajemniczenie
|
A ja Ciebie autorko rozumiem,wzielas taki slub jak chcialas i tak jak chcialas.Nie rozumiem tego parcia ,ze na slubie musi byc rodzina czy znajomi.Ktos chce sobie wziasc slub bez gapii i wielka obraza.
Ja akurat robilam wesele ale ja tego wesela chcialam i bardziej mi zalezalo zeby goscie byli na weselu niz na slubie.Jednej kuzynce ktora jest w ciazy ,to gdy powiedziala mi ze nie przyjdzie na wesele tylko do kosciola,sama jej powiedzialam zeby lepiej kosciol odpuscila a od razu zjawila sie na sali,i niech zostanie tyle ile da rade |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Myślałam, że w dniu ślubu to akt małżeństwa jest najbardziej istotny, a nie impreza... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Idealna Źona; )
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
moj mąż oddałby wszystko zzeby w kosciele nikogo nie było
albo za jakims tłem ukryci. ta 100 osob mocno go stresowała i wierze ze gdyby go zapytac tez by wolał byc tam tylko ze mna a ludzi zaprosic na swietowanie ![]() to ze dla nas najwazniejszy jest slub nie równa sie temu ze z cala 100 chcemy te chwile spedzac ![]()
![]() |
#23 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Sama mam takie podejście - ślub jest dla mnie i dla mojego faceta, stajemy się rodziną, jest czymś intymnym i między bogiem a prawdą wolałabym wziąć go tylko ze świadkami a potem eweeentualnie zrobić imprezę dla rodziny i znajomych żeby się z nami cieszyli wejściem w nowy etap życia ![]() Ale nie oznacza to, że nie rozumiem czy nie szanuję jak ktoś uważa inaczej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Raczkowanie
|
Cokolwiek człowiek nie zrobi to jest źle. Autorka zrobiłaby wesele, wzięłaby na to kredyt, zatopiła się w długach (kupiła mieszkanie-pewnie ma kredyt) - "mogłaś nie robić wesela skoro Cię nie stać". Nie zrobiła = "skoro sępisz 500 zł na hotel to rodzina nic dla ciebie nie znaczy".
Dziewczyny! No zlitujcie się! Rodzina powinna to uszanować, może nie akceptować, nie rozumieć. Ale uszanować powinna. Amen. Myślę, że jakby zaprosiła siostrę ta pewnie znalazłaby sobie inny powód do obrażenia się, np. że to ona musi spać w hotelu a nie świadkowie, albo że młodzi nie udostępnili jej swojego łóżka w swoją noc poślubną, a sami nie śpią na podłodze. Jak ktoś jest obrażalski, to naprawdę się tego nie uniknie. A robienie czegoś pod dyktando innych, tylko po to by ich zadowolić nie ma najmniejszego sensu. Swoją drogą zazdroszczę. Ja miałam małe przyjęcie na 25 osób, wydawać by się mogło sama najbliższa rodzina, a bez fochów i psujących nastrój komentarzy się nie obyło. ---------- Dopisano o 08:51 ---------- Poprzedni post napisano o 08:48 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
2. skoro opcja "nie bedzie ich" pasowała to nawet zaproszenie na zasadzie "bierzemy slub, bedzie obiad w domku, nie mamy warunkow was przenocowac, nic nam nie wreczajcie, zalezy nam na obecnosci wiec byloby milo gdybyscie w ramach "prezentu" oplacili sobie hotel na noc czy dwie" aczkolwiek, moze takie jest moje stanowisko bo nie wyobrazam sobie tego dnia bez najblizszych. a tez fochy, kłotnie itp było..przez 1,5roku przygotowan. ale dzien byl tak wyjatkowy, bylo mi tak dobrze jak lapalam ich spojrzenia w kosciele czy tez na sali... moze dlatego nie potrafie inaczej na to spojrzec. a co do szacunku rodziny do niej - Ona wg mnie wykazala sie Jego brakiem to nie moze oczekiwac nic lepszego:P
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Obiad w restauracji/domu. Może ja mam dziwną rodzinę, ale gdybym już tak bardzo chciała mały ślub z wybranymi osobami to myślę że przyjechanie do nas nawet na 2 godziny (ślub, obiad) te 60km nie byłoby taką wielką tragedią. A skoro nie chciała ich to ich nie było. p
And darling I will be loving you 'til we're 70(...) Oh me I fall in love with you every single day And I just wanna tell you I am ![]() (...)wszyscy się spotkamy, więc nie będziesz już sam, spotkasz ludzi, których tak bardzo kochałeś, choć lata nie widziałeś, nadal kochać nie przestałeś ❤ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Autorka podjęła decyzję i jasne musi ponieść jej konsekwencje, ale siostra nawet jeśli czuje się urażona i nie chce poruszać tematu ślubu, mogłaby z nią chociaż neutralnie rozmawiać, a z tego co pisze autorka to siostra jest na nią najnormalniej w świecie obrażona i wygląda na to że oczekuje przeprosin. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
inaczej moze bym do tego podeszła i przytaknęla Ci w 100% gdyby Ona sie do niej przy stole nie odezwała czy też mijała ją w domu z glową w podłoge.
ale autorka od wlasnego slubu tez sie do niej nie odezwala slowem... ja wiem ze fotka mailem to w naszych czasach forma komunikacji, ale wg mnie nie na poziomie do tego wydarzenia. i skoro relacje są nie za bardzo to albo są i niech tak zostaną albo niech autorka cos z tym zrobi...no po cos ten wątek jest no chyba zeby trolololo wywolać dyskusje... no albo chciala poklasku. nie wiem. generalnie złą czyni siostre (gorszą od autorki) to że nic nie powiedziała na wysłaną fotkę. raz ze byloby mi przykro ze nie bylam poinformowana, ale ok moglabym zrozumiec że młodzi chcieli sami itp, dwa za sposob. i tego wg mnie nic nie tlumaczy. szczegolnie ze siostra starsza...to może ma inne życowe podejscie i wysylanie fotki ze slubu niczym obiadu na instagram wg jej kategorii nie jest ok.
![]() ![]() Edytowane przez sQuaara Czas edycji: 2015-10-20 o 17:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:24.