|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() Jajka zapiekane z pieczarkami
A dzisiaj podam przepis na jajka zapiekane z pieczarkami. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia polska" E.Aszkiewicz
Jajka zapiekane z pieczarkami porcja dla 4 osób składniki: 4 jajka 6 średniej wielkości ziemniaków ugotowanych w mundurkach cebula 30 dkg pieczarek łyżka masła do zasmażenia szklanka gęstej kwaśnej smietany 1/2 szkl drobno utartego żółtego sera zielenina sól pieprz tłuszcz do wysmarowania formy Na maśle podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, całość smażymy często mieszając, aż odparuje 1/2 wytworzonego przez grzyby sosu. Doprawiamy solą i pieprzem. Na spodzie wysmarowanej tłuszczem formy do zapiekania układamy pokrojone w cienkie półplasterki ziemniaki, posypujemy przyprawami, na nich równomiernie rozkładamy zasmażone pieczarki, powierzchnię wyrównujemy, robimy 4 wgłębienia, w każde wbijamy po jednym jajku, posypujemy solą i pieprzem. Całość zalewamy śmietaną wymieszaną z utartym serem i od razu wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy w temp 180 C przez 10-12 min. Danie jest gotowe gdy śmietana z serem lekko się zrumieni. Podajemy z dodatkiem zielonej sałaty lub sezonową delikatną w smaku surówką.Smacznego! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Jajka zapiekane z pieczarkami
![]() ![]() Dzieki za fajny przepis. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Nie ma sprawy, polecam się na przyszłość. Uwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki! Swoją drogą, mógłby powstać wątek z zebranymi wszystkimi zapiekankami
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Witam, ten przepis brzmi na serio pysznie
![]() ![]() Pozdawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Wypróbowałam ten przepis wczoraj, było naprawdę pyszne, dzięki Wojtusia za przepis.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Nie ma sprawy Jussia
![]() Marlena_P - zaraz poszukam jakiejś przekąski bez jajek, pewnie twoi goście już przyszli, spóźniłam się trochę, ale może na przyszlość się przyda. Tylko powiedzcie, przekąska ma być ma zimno czy na gorąco? bo mam sporo tego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() jezeli jeszcze mozesz to prosze podaj jakies nowe przepisy, dla mnie bez znaczenia czy na zimno czy cieplo. Lubie probowac nowych dan ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:53.