|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
własne kosmetyki: Jak zrobić olejek myjący?
Mógłby mi ktoś podać taki uniwersalny przepis?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: własne kosmetyki: Jak zrobić olejek myjący?
Cytat:
To dziwne, bo google po wpisaniu frazy "olejek myjący przepis" wyrzuca tego bardzo dużo, proszę pierwsze 3 z brzegu: http://arsenicmakeup.blogspot.de/201...u-paczuli.html http://wlosowelove.blogspot.de/2014/...ek-myjacy.html http://www.kasianafali.pl/2013/09/zr...do-twarzy.html |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Na wizazu tez o tym nie raz byla mowa. Poza tym wystarczylo zapytac w watku " co dzis ukrecilas wizazanko" czy jakos tak sie on zwie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Czyli olejek + emulgator + dodatkowa substancja pielęgnująca?
Nie mogłam znaleźć na wizażu, nazwy wątków bywają wyjątkowo zagadkowe ;/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Wątpię, że kiedyś zrobię na kuchennym
![]() ![]() Trzymajcie za mnie kciuki, na następny weekend (albo jeszcze następny xd) zabiorę się za robotę ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
I tutaj zle myslisz. Olej jadalny zimnotloczony, a jeszcze lepiej nativ jest bardzo dobry do krecenia wlasnych kosmetykow. ![]() Przy olejku myjacym, nawet mozesz pokusic sie o olej kuchenny rafinowany, bo on nie zostaje na skorze, szybko sie go zmywa, wiec nawet szkoda brac olej o dobrej jakosci do tego. tutaj masz swietnie opisane co i jak http://www.olionatura.de/_oele/oelqualitaeten.php przepis na oliwke myjaca wyzej ci zle podan na 100ml gotowego produktu bierzesz 90ml oleju i 10 ml emulgatora Edytowane przez 201608040942 Czas edycji: 2015-09-27 o 12:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Olejek myjący, jak sama nazwa wskazuje, ma za zadanie umyć/oczyścić skórę, a dopiero później nakładasz inne preparaty pielęgnacyjne więc szczerze mówiąc nie widzę sensu, żeby pchać do niego nie wiadomo jak drogie czy wymyślne składniki. Oleje kuchenne to nie tylko najtańszy słonecznik, rzepak czy oliwa z wytłoczyn (chociaż jeżeli ktoś myje takim olejkiem całe ciało, to ze względu na koszty i takie oleje dadzą radę), ale też sporo innych dobrych, zimnotłoczonych olejów, jak chociażby lniany czy sezamowy. W olejku myjącym możesz połączyć kilka olejów w różnych proporcjach, jeśli kusi Cię olej tamanu, to wystarczy dodać kilka % do innego, bardziej neutralnego oleju ![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:34 ---------- Poprzedni post napisano o 13:22 ---------- Cytat:
Gotowce z ZSK, idealne do odtworzenia w domu, zwłaszcza dla nowiciuszy: - czarnuszka-migdał, - nagietek, - pachnotka-migdał, - śliwka-kokos, - pachnotka-słonecznik. Edytowane przez zapaałka Czas edycji: 2015-09-27 o 12:50 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Będę robić też kilka lotionów i tam już mogę coś zepsuć
![]() Naprawdę skóra nie przyjmuje żadnych składników odżywczych z olejku kosmetycznego podczas mycia? ;o Myślałam, że coś się udaje przemycić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Można dodać wiele rzeczy, tylko po co? Olejek ma myć, tak jak szampon czy mydło, skóra nie będzie wysuszona jak po agresywnych kosmetykach myjących, reszta to już zadanie dla toników, kremów, serów i to tam warto dodać te składniki odżywcze.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Po co w takim razie producenci kosmetyków dodają np. do żelów myjących jakieś ekstrakty z rumianku, siarkę, wyciągi z liści manuka itp. itd.? ![]() Jak kupię półprodukty do zrobienia olejków myjących to zrobię dwa: 1. olej z czarnuszki siewnej + emulgator SPL + balsam Copaiba (olejek eteryczny) 2. olej rzepakowy + emulgator SPL I zrobię test ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Wszelkie produkty myjące zwyczajnie są na twarzy zbyt krótko i mają zadanie czyścić, poza tym po paru chwilach mycia wszystko spływa w rury ![]() Z tych lepszych składników zrób sobie lepiej serum olejowe albo dodawaj do maseczek. Olej tamanu w oliwkach myjących to dla mnie mocne marnotrawstwo no ale kto bogatemu zabroni ![]() Jeśli chcesz koniecznie wzbogacić olej myjący to dodaj dobrze dopasowane do swojej skóry olejki eteryczne (i nie za dużo! bo one mają bardzo silne działanie) Olejki eteryczne wbrew pozorom wcale nie mają ładnie pachnieć, one przede wszystkim mają niezwykłe właściwości pielęgnujące i konserwujące oleje. Edytowane przez kasiatoya Czas edycji: 2015-09-27 o 14:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
olej roslinny, a olejek eteryczny, to dwie zupelnie inne substancje o innej mocy przenikania i dzialania.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Olejkami eterycznymi można się nieźle "poparzyć" jak się z nimi przesadzi (przerabiałam niestety na własnej skórze...) Jak już wspomniałam - olejki eteryczne mają właściwości konserwujące a to się przy produkcji własnych mazideł przydaje. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() W sumie nie twierdzę, że tak nie jest, tzn wydaje mi się, że substancje aktywne przenikają do skóry nawet podczas mycia i w mniej więcej takiej samej ilości z oleju i olejku eterycznego, ale nie mam na to żadnych dowodów, tak mi podpowiada intuicja, chciałabym się jednak dowiedzieć skąd wiesz o tym, że z olejku eterycznego przenikają one w większej ilości, gdzie o tym czytałaś? ---------- Dopisano o 18:28 ---------- Poprzedni post napisano o 18:25 ---------- Cytat:
![]() ![]() Ale dlaczego z oleju roślinnego przenika podczas mycia mniej substancji niż z olejku eterycznego? ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Mam wrażenie, że chciałabyś załatwić podczas mycia twarzy od razu 2 rzeczy - mycie i odżywianie skóry a moim zdaniem tak się nie da. Olej nałożony na skórę ma zadanie rozpuścić wszystko po czym się go zmywa i dopiero wtedy skóra ma szansę coś przyjąć bo już jest odetkana z tego wszystkiego co na niej było. Dopiero wtedy jest sens nakładać na twarz rzeczy które ją odżywią, oleje, maseczki czy cokolwiek to będzie. To ile przyjmie Twoja skóra to kwestia indywidualna i tego na ile będzie oczyszczona i chłonna. W olejach i olejkach są inne substancje i zupełnie inna ich koncentracja - to główna różnica. Mam nadzieję, że nawet Ci nie przeszło przez myśl, żeby olejku eterycznego użyć jako jakiejkolwiek bazy... do czegokolwiek. One są naprawdę mega skoncentrowane i trzeba je koniecznie rozcieńczać i to mocno. Jeśli dodasz do oleju myjącego za dużo kropelek eterycznego to uważaj wtedy na oczy bo Ci podrażni. Edytowane przez kasiatoya Czas edycji: 2015-09-27 o 19:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Nie, nie przeszło przez myśl ![]() Czyli tak na dobrą sprawę dodawanie olejku eterycznego nie ma większego sensu, jeśli chodzi o pielęgnację skóry? Pełni jedynie funkcję konserwantu? Zapytam jeszcze na ZSK i dam znać ![]() Edytowane przez birjuzowyj Czas edycji: 2015-09-27 o 19:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Rozeznanie
|
Niekoniecznie jedynie konserwują bo wiele olejków eterycznych ma właściwości antyseptyczne, odkażające itp. więc w procesie oczyszczania skóry to mogą być cenne właściwości zwłaszcza przy jakichś zaognieniach skóry itp.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Robiłam na oleju konopnym (niekomedogennym, ktorego często używam w kremach DIY) a jednak mnie zapchał taki olejek po tygodniu. Myślę, że głównie za sprawą oleju rycynowego (?). Generalnie u mnie olejek myjący to porażka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Teraz jestem ogromnie zadowolona z oleju myjącego na bazie oleju z pestek winogron i oleju z lnianki + olejek eteryczny geraniowy - dla mnie to połączenie to bomba ![]() Nawet nie dodałam emulgatora bo i tak zmywam to mydłem aleppo. Cały makijaż znika w oka mgnieniu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:43.