|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Ciąża, iść na studia czy poczekać rok ?
Witajcie,
Postanowiłam poradzić się, ponieważ mam dylemat. Jestem w ciąży w 11 tc, termin porodu to 9 kwietnia 2016. Od października chciałabym iść na studia magisterskie, ale boję się. Myślałam o tym, żeby iść na jeden semestr na studia zaoczne a potem zabrać urlop dziekański, ale waham się czy nie lepiej byłoby poczekać rok i potem iść na spokojnie. Mieszkam 80 km od uczelni i wchodzi jedynie w grę dojeżdżanie na zjazdy. Czytając regulamin studiów, wyczytałam, że gdybym zabrała urlop dziekański na drugi semestr musiałabym potem opłacić wysoką opłatę za wznowienie studiów. Mój narzeczony ma swoją firmę i bardzo dużo zobowiązań, dlatego nie jest w stanie pojechać ze mną na zjazdy i czekać cały weekend pod uczelnią na mnie.. Zostaje tutaj wyjście zostawić dziecko u dziadków, w tym że moi rodzice także mają ograniczone możliwości, a z kolei rodzice narzeczonego zajmują się już 2 wnukami od jego rodzeństwa i obawiam się zostawić takie maleństwo na cały weekend. Obawiam się zostawiania tak małego dziecka na cały weekend, ponieważ zajęcia są o rana do wieczora. Poza tym boję się ponieważ nigdy nie wiadomo jakie dziecko będzie i czy dam radę uczyć się na sesję. A jestem w takiej sytuacji, że nie mogę sobie pozwolić na wyrzucenie pieniędzy w błoto. Dziadkowie ile będę mogli pomogą, ale nie chcę ich tyle wykorzystywać, ponieważ jak wiadomo pierwsze miesiące życia są najważniejsze. Sama nie wiem co począć, była któraś z Was w podobnej sytuacji i mi doradzi ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ciąża, iść na studia czy poczekać rok ?
Przede wszystkim gratulacje! Ja studiowałam zaocznie, nie byłam wtedy w ciąży, ale poznałam dużo dziewczyn, które studiowały mając dzieci i to naprawdę malutkie. Na twoim miejscu poczekałabym rok. Nie wiadomo, jaka będzie twoja ciąża, możesz ją przejść super, czego ci życzę, a możesz potrzebować odpoczynku. Poza tym szykują wam się wydatki. termin masz na kwiecień, do następnego roku akademickiego dziecko będzie miało prawie pół roku, do tego czasu na pewno już się zorganizujesz, znajdziesz mu pewnie opiekę i zaczniesz sobie studia. Będziesz miała też odskocznię od domowych obowiązków
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Ja na Twoim miejscu też bym raczej zaczęła od przyszłego roku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Dziękuje za porady, dużo osób namawia mnie żebym jednak poszła, ale ja czuję że wolę poczekać i skupić się na dziecku. Chcę na spokojnie urodzić a potem nacieszyć się pierwszym dzieckiem przez te pierwsze najważniejsze miesiące. A studia nie zając nie uciekną u mnie w rodzinie także dziewczyny robiły przerwę i bez problemu wracały na studia, wszystko zależy od samozaparcia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Będziesz miała małe dziecko ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Wraz z narodzinami dziecka zawsze nadchodzą zmiany, ale ja się nie boję. Wiem że lekko nie będzie jak i teraz, ale chcieć to móc. Waham się cały czas, ale trochę nie rozumiem takiego myślenia że gdy będę miała dziecko to studiów na pewno już nie zrobię, jakby dziecko w tym przeszkadzało. Z tego powodu, iż mam sytuację jaką mam akurat w tym roku kiepsko mogę liczyć na pomoc ze strony dziadków, od następnego roku będzie łatwiej, moja siostra już zaoferowała się pomagać w soboty, natomiast dziadkowie w niedziele. Oczywiście mój kochany także będzie dawał z siebie jak najwięcej. Jak wiadomo większe dziecko większy kłopot, ale wszystko zależy od organizacji. Ja mam motywację, nie poddam się tak łatwo
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Ja zdecydowalam, ze rozpoczynam magisterke, a co najlepsze termin porodu mam na ostatni zjazd przed sesja ;-) jakos z TZtem damy rade, wykladowcow znam wiec umowie sie z nimi na wczesniejsze terminy i tyle, a zawsze pozostaje its ;-) u mnie dziewczyny daly rade nawet do egzaminu zawodowego podejsc zaraz po porodzie wiec i ja normalna sesje odpekam
![]() Trzeba byc twardym ;-) Wyslane z Lumia920. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Ja mam termin na koniec stycznia i mam zamiar kontynuować studia
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Moja przyjaciółka rodziła w letnią sesję na pierwszym roku. Właśnie obroniła elegancko licencjat ![]() Ja bym na twoim miejscu nie przerywała, zwłaszcza, że do letniej sesji będziesz miała na spokojnie 2 msc, a w razie wu jest jeszcze wrzesień nie? ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To nie kwestia bycia twardym. To kwestia tego czy wszystko będzie dobrze, a tego sie nie przewodzi. Czasem lepiej siedzieć na dupie i donosic ciążę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Jednak nie można zakładać że na pewno ja będę musiała leżeć w ciąży i się w ogóle nie będę mogła ruszać. Trudno jest przewidzieć to normalne ale tak jest ze wszystkim. Trudno przewidzieć czy zdam sesje to może lepiej nie iść i nie marnować roku i pieniędzy. Natomiast wiadome jest to że z dzieckiem już nic nie będzie łatwe i trzeba na to się psychicznie przygotować. Jeśli ja będę się źle czuła podczas wykładów po prostu poproszę wykładowce o zwolnienie mnie z zajęć i pojadę do domu. A można też się dogadać że np. W 9 msc nie będzie cie na zajęciach ale zaliczysz to osobno przed sesją.
Wszystko idzie dograć i zrobić ![]() Ja bym nie rezygnowala na rok. Nie bedxie łatwo, ale nikt nie obiecywał, że bedxie. Czy twoja sytuacja (pomoc dziadków i tatusia) ulegnie zmianie? Czy za rok będą mogli zajmować się szkrabem? Twój narzeczony przecież nie zrezygnuje z firmy za rok, a rodzice wnuków nigdy się już nie pozbęda. Także myślę, że to po prostu odkładanie w czasie tego problemu - a ty możesz za rok tłumaczyć znowu, że nie masz z kim dziecka zostawić, że nie masz jak się nauczyć na sesję, że masz daleko na uczelnie. I za dwa lata to samo. I za trzy też. Jeśli będa jakieś problemy zdrowotne to wtedy weźmiesz dziekankę, bo zdrowie dzidziusia i twoje jest ważniejsze. Jednak jak wszystko będzie dobrze to później będziesz żałować, że mogłaś iść. Spróbuj to się przekonasz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
Ja rownież bym poczekała. Moze dziecko bedzie spokojne a moze bedzie takie jak moje. Miałam iść od października dalej sie uczyć - zaocznie, ale mimo ze tz siedziałby z dzieckiem a ja miałabym szkole w tym samym mieście w którym mieszkam - z takim dzieckiem jak moje byłoby to niemożliwe. Dlatego odpuszczam. Nie wiem czy na rok czy na zawsze, zalezy od tego czy dziecko dalej bedzie potrzebowało tyle uwagi i w ogole jak potoczy sie moje zycie bo do pracy nie wracam, a bede chciała cos robić, jakoś sie rozwijać.
W ciazy patrząc na dzieci koleżanek łatwo mi sie gadało, ale moje dziecko jest inne, "wyjątkowe" ![]() ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Szuu ale spróbowałas prawda? Dopóki się autorka wątku nie przekona na własnej skórze to trudno orzec
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
Ja zrozumiałam z pierwszego postu autorki, że ona jeszcze nie studiuje i nie chodzi o rok przerwy tylko o późniejsze rozpoczęcie studiowania w ogóle. I chyba opcje są takie: albo zaczyna teraz, robi pierwszy semestr tylko ( pod warunkiem, że ciąża będzie bezproblemowa), bierze dziekankę i wraca płacąc dużo pieniędzy za wznowienie studiów albo zaczyna za rok i płaci teraz za odstąpienie 800 zł.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Calineczka, trzeba byc twardym nie odnosnie bycia w ciazy bo wtedy rzeczywiscie nic nie mozna przewidziec ale pozniej.... Wiadomo nocki beda zarwane, dojda nowe obowiazki no ale nie przesadzajmy, to sa zaoczne.... ;-)
Wyslane z Lumia920. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Słaba porada, szczególnie, że autorka pisze że wznowienie studiów jest kosztowne, a ona nie chce tracić kasy. A jak twój partner i twoi bliscy podchodzą do twoich studiów? Masz w nich oparcie, wspierają cie w tym żebyś się rozwijała? Bo to ważne, żeby oni też pomogli ci się zmobilizować potem. Powiem ci szczerze, jakby to był ostatni rok to szkoda przerywać. Ale ty nawet nie zaczęłaś. A takie tłumaczenie, że będziesz szukać wymówek, sory, równie dobrze możesz powiedzieć: będę miała dziecko, nie mam czasu na nic. Nie oszukujmy się, nie wiem jaka to uczelnia, ale skończenie studiów nie jest wyczynem, najbardziej męczące są właśnie dojazdy na uczelnię, Bo jednak wykładowcy pilnują się obecności. I jeszcze taka moja kilkuletnia obserwacja: wykładowcy bardziej przychylnie patrzą na matki opiekujące się małymi dziećmi niż na słabnące ciężarówki.
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
To są studia magisterskie więc autorka ma rozeznanie jakich ma wykładowców, jak sobie radzi z nauką itd.
Zostaje pytanie co się zmieni w jej sytuacji jak odpuści rok? Narzeczony będzie mógł zostawać z dzieckiem? Rodzice przestaną się zajmować reszta wnuków? Nic się prawdopodobnie nie zmieni oprócz tego że dziecko będzie starsze. I za rok też będzie pytanie czy mam iść skoro nie mam z kim zostawić dziecka.. Ja też studiuje zaocznie. I w sesję więcej spałam niż się uczyłam, bo to był pierwszy trymestr, ale dało radę. W kolejna sesje będzie maluszek, ale trzeba będzie sobie dać radę. Jak nie zdam no to jest poprawkowa. Myślę pozytywnie, bo pesymistyczne myślenie niszczy chęci i motywację ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Autorko czy Ty masz już licencjat i myślisz o studiach II stopnia czy chodzi o studia jednolite magisterskie? |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To jest ryzyko autorki. To ona sama powinna zadać sobie pytanie, czy w razie trudności znajdzie jakieś rozwiązanie. Sorry, ale nie można zakładać, że wszystko pójdzie gładko. Mnie nie chodzi o to, żeby nic w ciaży nie robić tylko żeby mieć świadomość, że zdrowa ciąża i dziecko są najważniejsze. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mam luksusowa sytuacje, bo do szkoly TZ albo tesc z mlodym podjedzie na karmienie, ewentualnie sciagac pokarm i zostawiac w domu lub mm. Na poprzednich studiach na mgr tez dojezdzalysmy ok 90km i kolezanki dawaly rade, chociaz nie powiem zebysmy siedzialy z zegarkiem w reku na wszystkich zajeciach ;-) Oczywiscie, ze my sobie mozemy gdybac, a decyzje musi podjac autorka ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
ja bym poszła
![]() ja byłam w ciąży na mgr - i nie było problemów. Spokojnie da się pogodzić, i z rocznym dzieckiem nie jest prościej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:02.