biała sukienka na wesele - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Moda

Notka

Moda Forum, na którym znajdziesz porady specjalistów i użytkowników w zakresie mody. Wejdź i poznaj odpowiedzi na nurtujące pytania. Zadaj własne.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-05-31, 13:20   #1
asienka1769
Przyczajenie

biała sukienka na wesele

Witam. Tak, tak wiem, że podobny temat już był, jednak u mnie trochę inna sytuacja. Mój krewny bierze ślub po raz drugi. I z tego co wiem Panna Młoda będzia miała sukienkę w kolorze łososiowym. Czy mimo wszystko muszę rezygnować z założenia białej sukienki?? Jakiego koloru dobrać dodatki tj. buty, torebkę??
asienka1769 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-31, 13:30   #2
agniesiaa
Naczelna Wizażanka:)

Dot.: biała sukienka na wesele

Ja bym zrezygnowała z pomysłu białej sukni, nawet jak panna młoda ma mieć łososiową.
Stary 2013-05-31, 13:45   #3
hanusia505
Zakorzenienie

Ja mysle, ze skoro panna mloda bedzie w innym kolorze to tym bardziej nie powinnas miec bialej sukienki.

Kosmetyki i inne produkty nietestowane na zwierzętach!
klik
hanusia505 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-31, 13:53   #4
iizabelaa
Zakorzenienie

Dokładnie.

Kolor biały jest zarezerwowany dla panny młodej.
Jeśli ona decyduje się na inny kolor to jej wybór.

Ale tym bardziej nikt inny powinien być w bieli,
bo może to sugerować że ta osoba jest panną młodą.
Stary 2013-05-31, 14:16   #5
ciezko_jest_lekko_zyc
Zadomowienie

Czemu tak się upierasz żeby zakładać białą sukienkę na czyjś ślub? aż tak strasznie chcesz być w centrum zainteresowania? :/
załóż coś innego, a białą na prawdę - daruj sobie...
ciezko_jest_lekko_zyc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-31, 15:27   #6
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ciezko_jest_lekko_zyc Pokaż wiadomość
Czemu tak się upierasz żeby zakładać białą sukienkę na czyjś ślub? aż tak strasznie chcesz być w centrum zainteresowania? :/

też tego nie rozumiem
Stary 2013-05-31, 16:50   #7
Natuś-77
Zakorzenienie

Cytat:
To okropne faux-pas zakładać białą sukienkę na czyjś ślub. Byłam 2 lata temu na przyjęciu weselnym, gdzie dziewczyna piękna, opalona założyła białą sukienkę i jeszcze wsunęła we włosy kremowy duży kwiat. Ludzie byli zdezorientowani a dziewczyna w najlepsze brylowała miedzy stolikami zaglądając z ukosa, czy wszyscy na nią patrzą.
Natuś-77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-31, 18:33   #8
pannamima
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Natuś-77 Pokaż wiadomość
To okropne faux-pas zakładać białą sukienkę na czyjś ślub. Byłam 2 lata temu na przyjęciu weselnym, gdzie dziewczyna piękna, opalona założyła białą sukienkę i jeszcze wsunęła we włosy kremowy duży kwiat. Ludzie byli zdezorientowani a dziewczyna w najlepsze brylowała miedzy stolikami zaglądając z ukosa, czy wszyscy na nią patrzą.
Dziewczyny nie przesadzajcie! Aż takie przesądne jesteście, czy co? Ja tam nie rozumiem o co chodzi z tym, że się odbierze zainteresowanie pannie młodej, przecież to śmieszne co piszecie
Byłam na wielu weselach w lato gdzie dziewczyny miały białą sukienkę i problemu nie było. Ja niedługo idę na wesele i tez zakładam białą i kolorowe dodatki.
pannamima jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-31, 19:14   #9
ciezko_jest_lekko_zyc
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pannamima Pokaż wiadomość
Dziewczyny nie przesadzajcie! Aż takie przesądne jesteście, czy co? Ja tam nie rozumiem o co chodzi z tym, że się odbierze zainteresowanie pannie młodej, przecież to śmieszne co piszecie
Byłam na wielu weselach w lato gdzie dziewczyny miały białą sukienkę i problemu nie było. Ja niedługo idę na wesele i tez zakładam białą i kolorowe dodatki.
Jaki przesąd? ja żadnego na ten temat nie znam. Po prostu biała sukienka jest zarezerwowana dla panny młodej i tyle.
Pogratulować braku wyczucia taktu, skoro w białej idziesz
Stary 2013-05-31, 19:50   #10
hanusia505
Zakorzenienie

Dokladnie, to po prostu nieodpowiednie zachowanie, a nie jakis przesad

klik
Stary 2013-05-31, 19:53   #11
skara
Zakorzenienie

Absolutnie się nie zgodzę. Jakby gość weselny włożył suknię ślubną to by było nie halo, ale nic poza tym. Biała sukienka jest ok, przecież welonu do niej nie włoży. Zresztą nie ukrywajmy - chyba goście weselni wiedzą którzy to młodzi więc żadna inna dziewczyna, choćby w białej sukience nie zostanie z młodą pomylona. Idąc tropem zakazywania bieli to nikt poza młodym nie powinien pójść w garniturze. Bo jeszcze trafi się jaki przystojniejszy i na niego będą się ludzie gapić! Bzdura.
skara jest teraz online Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-31, 20:00   #12
hanusia505
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez skara Pokaż wiadomość
Absolutnie się nie zgodzę. Jakby gość weselny włożył suknię ślubną to by było nie halo, ale nic poza tym. Biała sukienka jest ok, przecież welonu do niej nie włoży. Zresztą nie ukrywajmy - chyba goście weselni wiedzą którzy to młodzi więc żadna inna dziewczyna, choćby w białej sukience nie zostanie z młodą pomylona. Idąc tropem zakazywania bieli to nikt poza młodym nie powinien pójść w garniturze. Bo jeszcze trafi się jaki przystojniejszy i na niego będą się ludzie gapić! Bzdura.
A co to jest suknia slubna? Wiele kobiet idzie do slubu w skromnych bialych, ecru sukniach, inne ida w garsonkach, nie wszyscy decyduja sie na suknie ala ksiezniczka. W tym wypadku panna mloda bedzie miec suknie lososiowa wiec zaproszona osoba wystepujaca w bialej sukni bedzie zwracac uwage. A nie wszyscy goscie panne mloda musza znac, chociazby osoby towarzyszace

klik
Stary 2013-05-31, 20:01   #13
paula78
Zakorzenienie

Cytat:

Nie zawsze mloda ma welon

Dla mnie to też trochę bzdura, bo sama mialam sukienkę kobaltową ale pewnie sa rodziny gdzie biale tylko dla młodej zarezerwowane.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-31, 22:44   #14
pannamima
Zakorzenienie

Cytat:
I się zgadzam w 100% .

Jak się idzie na wesele to młodych się raczej zna, a poza tym prosta sukienka a suknia ślubna trochę się różną

Cytat:
Jaki przesąd? ja żadnego na ten temat nie znam. Po prostu biała sukienka jest zarezerwowana dla panny młodej i tyle.
Pogratulować braku wyczucia taktu, skoro w białej idziesz
Przesąd, nie przesąd, ale ja nie widziałam nigdzie żeby było napisane "tylko panna młoda może mieć białą suknię". Może w twoich stronach to jest brak taktu. U mnie nikt z tym nie ma problemu i ludzie takimi rzeczami głowy sobie nie zawracają.
A no i nie zapomnij, że w czarnym to tylko na pogrzeb
Stary 2013-05-31, 22:54   #15
ciezko_jest_lekko_zyc
Zadomowienie

Cytat:
I się zgadzam w 100% .

Jak się idzie na wesele to młodych się raczej zna, a poza tym prosta sukienka a suknia ślubna trochę się różną

Przesąd, nie przesąd, ale ja nie widziałam nigdzie żeby było napisane "tylko panna młoda może mieć białą suknię". Może w twoich stronach to jest brak taktu. U mnie nikt z tym nie ma problemu i ludzie takimi rzeczami głowy sobie nie zawracają.
A no i nie zapomnij, że w czarnym to tylko na pogrzeb
Nigdzie nie jest napisane, że tak nie można. Dla mnie to po prostu wieśniactwo i chęć zwrócenia na siebie uwagi na weselu, ale co kto lubi Czy inni 'u mnie' zwracają na to uwagę - nie wiem, nie obchodzi mnie to. Ważne, że mi coś takiego nie pasuje, takie mam zdanie i tyle.
Jak już coś to 'na pogrzeb tylko w czarnym' a nie 'w czarnym to tylko na pogrzeb' jeśli rozumiesz o co mi chodzi..
Stary 2013-05-31, 22:54   #16
angelekk
Rozeznanie

Mnie tez nie podoba się jak ktoś na ślubie na biała sukienkę, albo zakłada musznik (?) z własnego ślubu bo i tak widziałam
Biały to kolor panny młodej i już, ja nie jestem wogole przesadna, mój syn nigdy nie miał czerwonej kokardki na wózku a ja w ciąży nosilam paski i naszyjniki itd. Ale to po prostu taka zasada, jak już musisz założyć biała bo nie masz innej a nie chcesz kupować to przynajmniej dobierz mocne dodatki np. granatowe czy niebieski, zielone
Nie każdy kolor będzie pasował np róż czy żółty, a nawet pastele, wydaje mi się ze bada tandetnie wyglądać
angelekk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-31, 22:56   #17
dzustam
Zakorzenienie

Biel nie jest kolorem zakazanym i nie wiąże się z żadnym zabobonem, jednak w naszej kulturze i tradycji biały kolor odzienia kojarzy się ze strojem panny młodej.

Co prawda na przestrzeni wielu lat obyczaje ślubne uległy pewnemu rozluźnieniu - nikogo za bardzo nie dziwi inny kolor sukni panny młodej.

Jednakże skojarzenia i stereotypy jasno wskazują, że gość ubrany w biel/ecru intuicyjnie będzie się kojarzył reszcie gości (lub części gości) z próbą zaistnienia na uroczystości

dzustam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-01, 08:22   #18
DagaW
Raczkowanie

A ja myślę, że biała sukienka jest jak najbardziej w porządku, oczywiście, pod warunkiem, że nie jest to "suknia", tylko lekka sukienka. Założenie do niej kolorowych dodatków pomoże złamaniu negatywnego odbioru i wyeliminuje ewentualne niezadowolenie panny młodej. Biała, delikatna sukienka z miętowymi/ turkusowymi/fuksjowymi dodatkami to świetna stylizacja. Uważam, że podobnie jest z kolorem czarnym, nie wiem, skąd pomysły, że nie wypada ubrać czarnej sukienki będąc gościem na ślubie/weselu. Czasy się chyba jednak zmieniły, a czarna sukienka to klasyka.
DagaW jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-01, 08:52   #19
Vilqa
Zadomowienie

Na moim weselu, oprócz mnie, były dwie osoby w białych sukienkach- moja mama (prosta, trapezowa do kolan) i moja koleżanka (tuba). Zapewniam, nikt ich za mną nie pomylił. Chyba ludzie wiedzą, kto się pobiera?
Ja NIE MIAŁAM NIC PRZECIWKO. Do głowy by mi nie przyszło, ze mam jakieś histerie odstawiać, bo te białe kiecki, zdaniem niektórych, niby mi ukradły dzień. Nie zauważyłam.
Nie przeszło mi przez myśl, że tym białym wdziankiem moja mama, czy koleżanka chcą zaistnieć na uroczystości. W ogóle pierwszy raz się spotkałam z takim poglądem tu, na Wizażu.

Mamy za to fajne wspólne zdjęcie

Ważne dla mnie było, że pięknie wyglądały i się dobrze czuły.

Kwestia zdrowego rozsądku panny młodej.

Pamiętam, że mojej świadkowej, czyjaś babka towarzysząca wyrzucała, że się ubrała na zielono, a zielony to kolor zazdrości i że ta zazdrość przyniesie pm, czyli mnie, nieszczęście. Choć lepiej, że zielona, niż czerwona, bo czerwona znaczy, że mi świadkowa męża odbije i mnie z torbami puści...

Bazarek na rzecz Azylu dla świń "Chrumkowo"

Edytowane przez Vilqa
Czas edycji: 2013-06-01 o 08:53
Vilqa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-01, 10:28   #20
ninka84
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Vilqa Pokaż wiadomość
Na moim weselu, oprócz mnie, były dwie osoby w białych sukienkach- moja mama (prosta, trapezowa do kolan) i moja koleżanka (tuba). Zapewniam, nikt ich za mną nie pomylił. Chyba ludzie wiedzą, kto się pobiera?
Ja NIE MIAŁAM NIC PRZECIWKO. Do głowy by mi nie przyszło, ze mam jakieś histerie odstawiać, bo te białe kiecki, zdaniem niektórych, niby mi ukradły dzień. Nie zauważyłam.
Nie przeszło mi przez myśl, że tym białym wdziankiem moja mama, czy koleżanka chcą zaistnieć na uroczystości. W ogóle pierwszy raz się spotkałam z takim poglądem tu, na Wizażu.

Pamiętam, że mojej świadkowej, czyjaś babka towarzysząca wyrzucała, że się ubrała na zielono, a zielony to kolor zazdrości i że ta zazdrość przyniesie pm, czyli mnie, nieszczęście. Choć lepiej, że zielona, niż czerwona, bo czerwona znaczy, że mi świadkowa męża odbije i mnie z torbami puści...
Tak jest ! Co to za przesądy??? Do każdego koloru można się doczepić. Osobiście białej bym nie zakładala ale tylko dlatego, że nie lubię takiego koloru na takie okazje a nie że nie pasuje ITP. Chyba nikt nie pomyli białej sukienki z białą suknią ślubną. Jak Ci pasuje biała to idź w niej śmiało.
ninka84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-01, 12:03   #21
Robin_90
Raczkowanie

ja również na jedno z wesel, gdzie byłam osobą towarzyszącą, ubrałam białą sukienkę z baskinką, do tego miałam beżowe buty i złote dodatki.
I nikt mi oczu nie wydłubał, nikt mnie nie opluł, ani na mnie krzywo nie patrzył
Czy naprawdę rozsądna panna młoda, będzie się na swoim ślubie zajmować takimi pierdołami jak to, czy na sali nie ma piękniejszej kobiety od niej, lepiej wymalowanej itp ? A czy goście weseli tylko czekają na to, żeby przebić swoim wyglądem parę młodą ? Opanujmy się trochę...
Robin_90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-01, 16:56   #22
pannamima
Zakorzenienie

Cytat:
Nigdzie nie jest napisane, że tak nie można. Dla mnie to po prostu wieśniactwo i chęć zwrócenia na siebie uwagi na weselu, ale co kto lubi Czy inni 'u mnie' zwracają na to uwagę - nie wiem, nie obchodzi mnie to. Ważne, że mi coś takiego nie pasuje, takie mam zdanie i tyle.
Jak już coś to 'na pogrzeb tylko w czarnym' a nie 'w czarnym to tylko na pogrzeb' jeśli rozumiesz o co mi chodzi..
No to masz bardzo wąski światopogląd
A co do "czarny tylko na pogrzeb" to celowo napisałam. Skoro biały przypisujesz tylko pannie młodej to czarny zakładasz tylko na pogrzeby. I chyba nie ja, tylko Ty nie zrozumiałaś.
Wiem co piszę.

i zgadzam się z Robin_90. ''A czy goście weseli tylko czekają na to, żeby przebić swoim wyglądem parę młodą ?''
Zapewne tylko o tym myślą
Stary 2013-06-01, 18:47   #23
dzustam
Zakorzenienie

Czarny, zielony, czerwony - to kwestia zabobonów i wieśniaczego podejścia.

Kolor biały - kwestia kultury i nie wybiegania przed szereg.

Mnie wisiało i powiewało, co goście mieli na sobie. Jestem zdecydowanym przeciwnikiem bzdurnych ograniczeń i moi goście złamali prawie wszystkie możliwe ograniczenia ubraniowe. Z moim błogosławieństwem.

Jednak w rożnych środowiskach (niezależnych od siebie) spotkałam się z bardzo negatywnym odbiorem białych strojów. Dlatego dziwi mnie takie dążenie niektórych gości do tego koloru Cała paleta barw, ale nie... klapki na kolor biały.

A ja naprawdę nie należę do osób, które zgorszyłyby się na widok nagusa z pawim piórem w

dzustam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-06-01, 18:56   #24
pyati
Kocia mama

Cytat:
Napisane przez dzustam Pokaż wiadomość

Kolor biały - kwestia kultury i nie wybiegania przed szereg.

Dokładnie!

Ja bym w życiu nie ubrała białej sukienki na czyjś ślub- po prostu, nie dlatego, że wierze w jakieś zabobony. Wg mnie jest to kwestia smaku i tyle. Ja od początku mówiłam Mężowi, że jak do nas ktoś przyjdzie w białej sukience to będę zła i po prostu nie wpuszcze, bo to wg mnie chamskie, tym bardziej, że braliśmy slub cywilny i miałam baaardzo prostą sukienke i wszyscy zaproszeni o tym wiedzieli.

Edytowane przez pyati
Czas edycji: 2013-06-01 o 18:58
pyati jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-01, 19:17   #25
elizka1987
Zakorzenienie

Dziewczyno daruj sobie tą białą sukienkę. Właśnie wróciłam ze ślubu koleżanki. Jedna dziewczyna założyła długą, zwiewną, białą... a jakże! suknie. Wyglądało to niesmacznie... I jeszcze się po kościele rozglądała czy jej ludzie nie obserwują...
Będziesz miała swój ślub to sobie białą założysz. Ja bym się wkurzyła jakby ktoś założył na mój ślub białą sukienkę - nie ważne czy krótką czy długą.

elizka1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-01, 20:14   #26
szwagierka prawnika
Raczkowanie

A co myślicie o takich sukienkach na wesele? Czy to też może zostać źle odebrane?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 462192.jpg (36,3 KB, 76 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg wizytowa_sukienka_baskinka_czarno_biala_wyszczuplajaca_mohito_kolekcja_wiosna_lato_2013,xduwinuz.jpg (23,5 KB, 81 załadowań)
szwagierka prawnika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-01, 20:46   #27
hanusia505
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez szwagierka prawnika Pokaż wiadomość
A co myślicie o takich sukienkach na wesele? Czy to też może zostać źle odebrane?
Druga jest odpowiednia na wesele, nr 1 wyglada jak bluzka i spodnica wiec troche skromnie ale tez by moglo byc.
A z jakiego sklepu pochodzi ta druga?

klik
Stary 2013-06-01, 22:09   #28
ailatan1985
Zakorzenienie

Druga bardzo fajna
Stary 2013-06-01, 22:49   #29
ciezko_jest_lekko_zyc
Zadomowienie

Cytat:
No to masz bardzo wąski światopogląd
A co do "czarny tylko na pogrzeb" to celowo napisałam. Skoro biały przypisujesz tylko pannie młodej to czarny zakładasz tylko na pogrzeby. I chyba nie ja, tylko Ty nie zrozumiałaś.
Wiem co piszę.

i zgadzam się z Robin_90. ''A czy goście weseli tylko czekają na to, żeby przebić swoim wyglądem parę młodą ?''
Zapewne tylko o tym myślą
wiedziałam, że nie zrozumiesz. przeczytaj jeszcze raz moje zdanie i swoje zdanie dotyczące 'czarnego', może za którymś razem zrozumiesz różnicę

---------- Dopisano o 23:49 ---------- Poprzedni post napisano o 23:48 ----------

Cytat:
Napisane przez Vilqa Pokaż wiadomość

Jasne, że ludzie wiedzą do kogo idą na ślub, to w ogóle nie chodzi o to. Ale już mi sie nie chce tego tłumaczyć, bo każdy wie swoje
Stary 2013-06-02, 08:08   #30
szwagierka prawnika
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez hanusia505 Pokaż wiadomość
Druga jest odpowiednia na wesele, nr 1 wyglada jak bluzka i spodnica wiec troche skromnie ale tez by moglo byc.
A z jakiego sklepu pochodzi ta druga?
OBie chyba z mohito, w google znalazłam Chodziło mi bardziej o kolory że czarny i biały na wesele Tylko że w jednej sukience, to już chyba tak nie razi jak całkiem biała lub całkiem czarna, też taK myślicie?
szwagierka prawnika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Moda

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości