Uważajcie na wirusy!!! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-03-13, 16:58   #1
zolinka761
Przyczajenie

Uważajcie na wirusy!!!

Drogie Mamy. Uważajcie na wirusy jakie w tej chwili panują. To tragedia co się dzieje. Moja córka bawiąc się na podwórku na osiedlu, przytargała strasznego wirusa zapalenia gardła. Chorowaliśmy wszyscy, całą rodziną. Zwalił nas z nóg zupełnie. W domu szpital nikt przez tydzień się ruszyć nie mógł. Na zmianę wyznaczaliśmy dyżury do robienia mleka z miodem, bo ja sama nie dałabym rady. Całe szczęscie że jesteśmy na końcu tej udręki.Mam nadzieję że takich chorych osób nie ma za wiele. Podajcie mi proszę swoje zdanie na temat leków, bo nie wiem czy zastosować tabcin czy gripeź czy jeszcze jakiś inny lek poprawiający kondycję?Trzymajcie sie kobitki...
zolinka761 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-14, 07:47   #2
paula78
Zakorzenienie

Dot.: Uważajcie na wirusy!!!

a niby jak mialabysmy uwazac na wirusy ?zamknac dzieci i siebie w domu ?

tabcin-gripex chyba nie jest przeznaczony dla dzieci a jesli myslisz o doroslych to jak mialoby to porawic kondycje ?

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-14, 08:54   #3
zolinka761
Przyczajenie

edit moderator
Złamanie regulaminu forum

Edytowane przez Mariqa
Czas edycji: 2007-03-16 o 16:38
Stary 2007-03-15, 09:12   #4
Mariqa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez zolinka761 Pokaż wiadomość
Oczywiście dzieci nie da się zamknąć w domu, ale tzreba szybko reagować jak zaczyna się choroba. w zeszłym roku trochę zlekceważyłam ten problem i choróbsko ciągnęło się przez miesiąc,a oczywiście lekarze nic nie dadz ą na wirusy tylko na objawy. Mam 9-letnią córkę i tabcin podaje jej od dwóch lat. Przeznaczony jest dla dzieci od 6 roku życia. Naprawde ułatwia sprawę.
z całym szacunkiem do wielkich koncernów farmaceutycznych, ale według mnie powinna być zaostrzona kontrola treści dotyczących leków i jednak: dystrybucja u nas.
Wiadomo, że jak człek chory, to imać by chciał się wszystkiego.
Leki zaliczane do grupy "tzw przeciwgrypowych" są po prostu nadużywane, a opinia o nich jest według mnie za dobra.
A pocedura powinna być inna- najpierw uodparniaj, hartuj, jeśli juz zachorujesz, to siegnij najpierw po środki naturalne. Lek musi być ostatecznością /jeśli oczywiście nadal dyskutujemy nt grypy itp/
Leki przeciwgrypowe to przede wszystkim leki przeciwgorączkowe i przeciwbólowe, czasem zawierają leki działające obkurczająco na naczynia krwionośne oraz przeciwalergicznie.. Wcale nie takie super bezpieczne
Ostatnio bodajże gazeta w. nagłośniła sprawę bardzo częstych zgonów pacjentów często zażywających leki np zawierające paracetamol.
Składnik ten uszkadza szpik kostny, przy częstym i nadmiernym przyjmowaniu leku dochodzi do nieodwracalnych zmian ,a w koncowym etapie do śmierci. Zatrważające, prawda? ale tego nie przeczytasz na stronach sponsorowanych, o nie.
Ponadto prowadzi do nadciśnienia, tabcin dodatkowo zawiera lek przeciwhistaminowy, wiedziałaś o tym? poczytaj w necie jakie skutki uboczne mają choćby takie substancje.
Nie jestem jakąś przeciwniczką totalną leków, absolutnie
ale zawsze staram się zachować rozsądek i obiektywny ogląd sprawy. Radziłabym to samo.
Lepiej dziecko uodparniać, niż później truć lekami. Lek z racji swych skutków ubocznych to ostateczność.
O uodparnianiu mamy tu kilka wątków- skorzystaj z wyszukiwarki forum.

Edytowane przez Mariqa
Czas edycji: 2007-03-16 o 16:39
Mariqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-15, 09:34   #5
paula78
Zakorzenienie

Nie wiedzialm ze tabcin jest od 6 roku zycia ,chyba szybko sie nie zdecyduje na podanie dziecku tak wdg silnego leku-bo jest to lek.

sama owszem biore i wiem ze pomaga ale jednak 6 letnie dziecko ?

balabym sie i tyle ,wszytsko co reklamowane i ogolnie dostepne bez recepty budzi moj niepokój jesli chodzi o podanie dziecku.

szybka reakacja to polowa sukcesu i wtedy pomagaja naturalne sposoby ,ja na aktar polecam krople euphorbim s i wode morska-ostatnio swietne te 2 preparaty poradzily sobie z katarem corki -majacej prawie 7 lat.

Stary 2007-03-15, 12:46   #6
moniolla
Raczkowanie

GG do moniolla

trudno "uważac",przecież nie widzisz wirusa żeby przed nim uciekac
owszem -reagowac na wszelkie symptomy....u nas tez szpital domowy -ropna angina połozyła męża,syna i mnie chyba też -oni u lekarza byli ,mają antybiotyki a ja nie ma nawet czasu pójsc .....trudno przy dwóch chorych chłopach mieć chwile czasu...
co do leków -to ja zawsze zaczynam od homeopatii -i w 90% zwalczam poczatek infekcji...tym razem sie nie udało ,tak szybko chłopakom wzrastała temperatura i padali z nóg że pomóc mógł tylko antybiotyk...
teraz po 4 dniach kuracji -syn juz zdrowy -szaleje i nadrabia zaległości,mąż lepszy ...a ja nadal sie sama kuruje i tak pół na pół ...troche lepiej -troche nie...
dla dziecka -nawet kilkuteltniego -starszego -nie podałabym ...wole wapno w syropku,rutinoskorbin,w naszym wuypadku -mam zestaw homeopatyczny i zawsze po niego sięgam.
nie lubieprzesady a te wszystkie magiczne leki reklamowane to jedno a to samo tylko np .w jednym jest kofeina w innym pseudoefedryna,w jeszcze innym paracetamol.
"coldrex"-skład paracetamol,wit c,kofeina,chlorowodorek fenylefryny i wodzian terpinu.dla osób wrażliwych na zmiany ciśnienia może powodowac kołatanie serca bo zawiera AŻ 2 składniki podnoszące ciśnienie.wodzian terpinu działa wykrztusnie -ale nie każdy przeziebiony potrzebuje wykrztuszania.cena 10,50 za 12 tabl.
"gripex"-skład:paracetamol,chlorow odorek pseudoefedryny,dekstromet orfan.równiez uwago dla cisnienoiwców na kołatania serca.pseudoefedryna obkurcza naczynie krwionośne co nie jest obojetne dla organizmu...w wersji "noc"dodano srodek antyhistaminowy który hamuje katar i powoduje sennosc.cena 10 zł za 12 tabl
"tabcin"-skład:paracetamol,ch.pseu doefedryny i antyhistaminowy melainiam chlor. cena 15 zł za 12 tabl
"polopiryna s"-skład -kwas acetylosalicylowy.czyli nic innego niż "aspiryn c" lub "apap c " a cena wielokrotnie nizsza.polopiryna-2,10 -6 tabl:aspiryn c -13,50 -10 tabl:apap c-9 zł -10 tabl
JAKBY NIE PATRZEC -REKLAMY TYLKO ŻERUJĄ NA NASZYCH KIESZENIACH I NACIAGAJA NAS NA CORAZ TO CUDOWNIEJSZE LEKI KTÓRYCH SKŁAD NIE RÓZNI SIĘ PRAWIE NICZYM....
DUZO ZDRÓWKA ZYCZE

Edytowane przez Mariqa
Czas edycji: 2007-03-16 o 16:38
moniolla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-16, 12:24   #7
zolinka761
Przyczajenie

Pewnie że nie ma co przesadzać z ilością podawanych farmaceutyków, ale od czasu do czasu mogą one ułatwić życie. w reklamy też specjalnie nie wierzę, bo sa one po to żeby przyciągnąć za wszelką cenę klienta, ale stosuje kilka leków które mam sprawdzone. Bo jak mu się serce ma nie kroić jak taka 9-letnia istotka nie ma siły się ruszyć bo ją wszystko boli. Myślę że jedna dawka nie zaszkodzi, a napewno pomoże zmniejszyć objawy.
poleciła mi siostra jest lekarzem i sama go stosuje .Po przeczytaniu ulotki i info na a także poleceniu zdecydowałam się go podać i wcale nie żałuję, bo Pola poczuła się lepiej a to najważniejsze w pierwszej fazie choroby...
edit moderator: prosze zapoznać się z regulaminem forum oraz z prawem w zakresie reklamowania leków

Edytowane przez Mariqa
Czas edycji: 2007-03-16 o 16:37
Stary 2007-03-16, 13:43   #8
Aatena
Zadomowienie

Przepraszam, ale strasznie zapachniało tutaj reklamą. Chociaż może się mylę.
Ale zarejestrować się tylko, żeby pochwalić lek? Hmmm...
Aatena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-16, 14:48   #9
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aatena Pokaż wiadomość
Przepraszam, ale strasznie zapachniało tutaj reklamą. Chociaż może się mylę.
Ale zarejestrować się tylko, żeby pochwalić lek? Hmmm...
tez o tym pomyslałam

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości