|
Notka |
|
Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Wyjazd za granice a studia...:(
Witajcie
![]() W tym roku ide na III rok studiów (licencjat). Przez dwa lata wszystko było OK, studiowałam dziennie, a popołudniami dorabiałam sobie w róznych pracach. W domu sie nigdy nie przelewalo, ale z mama dawałysmy rade. W tym roku (dokładniej w wakacje) wynikła sytuacja, że te pieniądze już nie wystarcza na życie (nie chce pisać publicznie co się stało... ![]() Co byście zrobili na moim miejscu ? czy nie pozostaje nic innego jak dziekanka ? Dodam też, że początkowo nie chciałam wylatywać, ale wiem, że to jednocześnie dla mnie ogromna szansa - nauka języka, praca za lepsze pieniądze i naprawdę pomoc w odciążeniu mamy. Ale szkoda mi tez studiów, szkoda tych ciężkich 2 lat. Przepraszam za tak dłuuugi post. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
na przekór do celu
|
Dot.: Wyjazd za granice a studia...:(
Nie słyszałam o tym urlopie dziekańskim z jednoczesnym zaliczaniem przedmiotów i egzaminów, ale może faktycznie jest to możliwe. Jednak sprawa jest delikatna i nie polegałabym na opinii otrzymanej w internecie, a dowiadywała się jednak na swojej uczelni, choćby panie w dziekanacie były nie wiem jak niemiłe, męczyłabym je codziennie, aby uzyskać sprawdzone informacje.
A jak się nie uda, to oczywiście zwykła dziekanka. No lepsza ona, niż kompletne porzucenie studiów, prawda?
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
jak najbardziej studia chce skończyć, mimo że nie jest to kierunek, który lubię, ale szkoda już dwóch lat.
W regulaminie uczelni jest napisane: "8.W trakcie urlopu student może za zgodą dziekana brać udział w niektórych zajęciach oraz uzyskiwać zaliczenia i składać egzaminy." Nie wiem, czy dobrze to interpretuje, ale pomyślałam, że to własnie oznacza, że mogę zaliczac przynajmniej niektóre przedmioty. Druga sprawa, w regulaminie jest napisane: "6.Urlopu nieuwarunkowanego udziela dziekan na prośbę studenta, który zaliczył co najmniej pierwszy rok studiów. Urlopu tego można udzielić jedynie raz w okresie studiów, po zaliczeniu dotychczasowych semestrów, nie później niż w pierwszym miesiącu trwania semestru." Więc wpisałam, że chce urlop nieuwarunkowany, a pani z dziekanatu powiedziała, że nie mogę tak mieć wpisanego i muszę podać powód (przyznam, że nie lubię opowiadać innym o moich problemach, ale tutaj jestem anonimowa). Więc może powinnam jednak dalej próbować i powoływać się na regulamin uczelni ? A może ja to źle interpretuje ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
BAN stały
|
Cytat:
Generalnie ja bym się udała na rozmowę do dziekana i szczerze pogadała a nie z paniami z dziekanatu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Powinien być u Ciebie ktoś taki jak prodziekan do spraw studenkich i lepiej z nim rozmawiać, niż z panią z dziekanatu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:07.