Wyjazd za granice a studia...:( - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-09-19, 16:41   #1
aduska66
Przyczajenie

Wyjazd za granice a studia...:(

Witajcie
W tym roku ide na III rok studiów (licencjat). Przez dwa lata wszystko było OK, studiowałam dziennie, a popołudniami dorabiałam sobie w róznych pracach. W domu sie nigdy nie przelewalo, ale z mama dawałysmy rade. W tym roku (dokładniej w wakacje) wynikła sytuacja, że te pieniądze już nie wystarcza na życie (nie chce pisać publicznie co się stało... ). Nie mam w sumie wyjścia i muszę wyjechać za granicę gdzie zarobię naprawde lepsze pieniądze. Gdyby było to takie proste to od razu przeniosłabym się na studia zaoczne i co jakiś czas bym była w Polsce (zależy mi na dokończeniu studiów). Jednak mojego kierunku nie ma w trybie niestacjonarnym (studiuję w Częstochowie, dojeżdzam codziennie 50km, a najbliższy ten kierunek niestacjonarny jest w Łodzi). Nie chciałabym też zmieniać uczelni, bo znam tutaj wykładowców, wiem czego wymagają, lubię swoją grupę. Myślałam nad urlopem dziekańskim, ale wiem, że za rok będzie mi cięzko zacząć od nowa i w dodatku z inną grupą. Tym bardziej, że nie wiem jak sytuacja będzie wyglądać za rok, czy będę już mogła być w Polsce... Wyczytałam gdzieś o możliwości urlopu dziekańskiego z jednoczesnym zaliczaniem przedmiotów i egzaminów. Na czym to polega ? Ze byłabym na urlopie i zlatywała na same zaliczenia (np od świąt BN do konca sesji-polowa lutego) ? Co do nauki to dalabym radę, nie mam większych problemów, ale wątpie ze wykładowcy się zgodzą na niechodzenie na zajęcia tylko na same zaliczenia. W dziekanacie byłam, ale była bardzo niemiła pani, olała mnie (dzwonił jej telefon wiec sie chyba spieszyła by odebrac :P).
Co byście zrobili na moim miejscu ? czy nie pozostaje nic innego jak dziekanka ? Dodam też, że początkowo nie chciałam wylatywać, ale wiem, że to jednocześnie dla mnie ogromna szansa - nauka języka, praca za lepsze pieniądze i naprawdę pomoc w odciążeniu mamy. Ale szkoda mi tez studiów, szkoda tych ciężkich 2 lat.
Przepraszam za tak dłuuugi post.
aduska66 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-19, 18:06   #2
viva91
na przekór do celu

Dot.: Wyjazd za granice a studia...:(

Nie słyszałam o tym urlopie dziekańskim z jednoczesnym zaliczaniem przedmiotów i egzaminów, ale może faktycznie jest to możliwe. Jednak sprawa jest delikatna i nie polegałabym na opinii otrzymanej w internecie, a dowiadywała się jednak na swojej uczelni, choćby panie w dziekanacie były nie wiem jak niemiłe, męczyłabym je codziennie, aby uzyskać sprawdzone informacje.

A jak się nie uda, to oczywiście zwykła dziekanka. No lepsza ona, niż kompletne porzucenie studiów, prawda?
Stary 2015-09-19, 18:19   #3
aduska66
Przyczajenie

jak najbardziej studia chce skończyć, mimo że nie jest to kierunek, który lubię, ale szkoda już dwóch lat.
W regulaminie uczelni jest napisane:
"8.W trakcie urlopu student może za zgodą dziekana brać udział w niektórych zajęciach oraz uzyskiwać zaliczenia i składać egzaminy."
Nie wiem, czy dobrze to interpretuje, ale pomyślałam, że to własnie oznacza, że mogę zaliczac przynajmniej niektóre przedmioty.
Druga sprawa, w regulaminie jest napisane:
"6.Urlopu nieuwarunkowanego udziela dziekan na prośbę studenta, który zaliczył co najmniej pierwszy rok studiów. Urlopu tego można udzielić jedynie raz w okresie studiów, po zaliczeniu dotychczasowych semestrów, nie później niż w pierwszym miesiącu trwania semestru."
Więc wpisałam, że chce urlop nieuwarunkowany, a pani z dziekanatu powiedziała, że nie mogę tak mieć wpisanego i muszę podać powód (przyznam, że nie lubię opowiadać innym o moich problemach, ale tutaj jestem anonimowa). Więc może powinnam jednak dalej próbować i powoływać się na regulamin uczelni ? A może ja to źle interpretuje ?
aduska66 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-20, 15:34   #4
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez aduska66 Pokaż wiadomość
jak najbardziej studia chce skończyć, mimo że nie jest to kierunek, który lubię, ale szkoda już dwóch lat.
W regulaminie uczelni jest napisane:
"8.W trakcie urlopu student może za zgodą dziekana brać udział w niektórych zajęciach oraz uzyskiwać zaliczenia i składać egzaminy."
Nie wiem, czy dobrze to interpretuje, ale pomyślałam, że to własnie oznacza, że mogę zaliczac przynajmniej niektóre przedmioty.
Druga sprawa, w regulaminie jest napisane:
"6.Urlopu nieuwarunkowanego udziela dziekan na prośbę studenta, który zaliczył co najmniej pierwszy rok studiów. Urlopu tego można udzielić jedynie raz w okresie studiów, po zaliczeniu dotychczasowych semestrów, nie później niż w pierwszym miesiącu trwania semestru."
Więc wpisałam, że chce urlop nieuwarunkowany, a pani z dziekanatu powiedziała, że nie mogę tak mieć wpisanego i muszę podać powód (przyznam, że nie lubię opowiadać innym o moich problemach, ale tutaj jestem anonimowa). Więc może powinnam jednak dalej próbować i powoływać się na regulamin uczelni ? A może ja to źle interpretuje ?
Jeśli to nie jest zwykła dziekanka to pewnie musisz podać powód.
Generalnie ja bym się udała na rozmowę do dziekana i szczerze pogadała a nie z paniami z dziekanatu.
pffe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-20, 21:25   #5
SylwiaKaja
Rozeznanie

Powinien być u Ciebie ktoś taki jak prodziekan do spraw studenkich i lepiej z nim rozmawiać, niż z panią z dziekanatu.
SylwiaKaja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości