mieszkanie po ślubie - osobno? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-09-29, 09:47   #1
comeon
Przyczajenie

mieszkanie po ślubie - osobno?

Cześć

Pisze do Was bo ma mały problem. Otóż - planuje ślub i wesele. Wypada to na mój ostatni rok studiów.ja studiuje w jednej miejscowości a TŻ mieszka w naszej rodzinnej miejscowości oddalonej o 70km, Ślub w wrześniu. Planowałam od października zamieszkać razem z narzeczonym w miejscu gdzie studiuje, i tu pojawił się problem bo TŻ nie chce, ponieważ szkoda mu pieniędzy na wynajmowanie u kogoś, a po drugie ma tu prace-ale mało płatną, lepsza by znalazł, wydaje mi sie, na miejscu) ON nie widzi problemu w tym aby zaraz po ślubie nie mieszkać razem tylko żyć jak do tej pory czyli widywać sie na weekendy kiedy zjeżdżam do domu.
A co wy o tym sądzicie? Mnie się pomysł strasznie nie podoba- nie chce byśmy zaraz po ślubie nie mieszkali razem, i spotykali sie na tych samych warunkach co teraz, w takim razie po co ślub?
Czy moze tż ma racje i jakoś ten okres od października do czerwca powinnam przeboleć . a dopiero po tym czasie zamieszać razem? Boje się że przez to może nasze małżeństwo sie rozpaść, ponieważ w miesiącach gdzie będzie największa euforia i radości i możliwość dotarcia się będziemy od siebie oddaleni, a spotykanie się na weekendy nam tego nie zagwarantuje. Czy był ktoś w podobnej sytuacji? Co robić? Może przełożyć ślub po studiach?
comeon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-29, 10:04   #2
Glodomorek
Zakorzenienie

Dot.: mieszkanie po ślubie - osobno?

W życiu nie zgodziłabym się na mieszkanie osobno. Taki związek na odległość bo trudno to małżeństwem nazwać) nie ma zbyt dobrych perspektyw. Albo on ustąpi i zamieszka tak jak ty chcesz, albo ty ustąpisz i pojedziesz do niego-dojeżdżając na studia.
Takie rzezy trzeba jak najszybciej dogadać, bo potem to tylko kłótnie i pretensje będą.
Glodomorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-29, 10:09   #3
1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez comeon Pokaż wiadomość
Cześć

Pisze do Was bo ma mały problem. Otóż - planuje ślub i wesele. Wypada to na mój ostatni rok studiów.ja studiuje w jednej miejscowości a TŻ mieszka w naszej rodzinnej miejscowości oddalonej o 70km, Ślub w wrześniu. Planowałam od października zamieszkać razem z narzeczonym w miejscu gdzie studiuje, i tu pojawił się problem bo TŻ nie chce, ponieważ szkoda mu pieniędzy na wynajmowanie u kogoś, a po drugie ma tu prace-ale mało płatną, lepsza by znalazł, wydaje mi sie, na miejscu) ON nie widzi problemu w tym aby zaraz po ślubie nie mieszkać razem tylko żyć jak do tej pory czyli widywać sie na weekendy kiedy zjeżdżam do domu.
A co wy o tym sądzicie? Mnie się pomysł strasznie nie podoba- nie chce byśmy zaraz po ślubie nie mieszkali razem, i spotykali sie na tych samych warunkach co teraz, w takim razie po co ślub?
Czy moze tż ma racje i jakoś ten okres od października do czerwca powinnam przeboleć . a dopiero po tym czasie zamieszać razem? Boje się że przez to może nasze małżeństwo sie rozpaść, ponieważ w miesiącach gdzie będzie największa euforia i radości i możliwość dotarcia się będziemy od siebie oddaleni, a spotykanie się na weekendy nam tego nie zagwarantuje. Czy był ktoś w podobnej sytuacji? Co robić? Może przełożyć ślub po studiach?
Po co bierzecie ślub skoro w tak fundamentalnych sprawach jak mieszkanie razem nie zgadzacie się?
1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-29, 10:26   #4
zambeza
polaczek cebulaczek

biorac slub tworzymy rodzine a ja nie chcialabym tworzyc rodziny na odleglosc Nie masz mozliwosci na ten ostatni rok przejsc na studia zaoczne?
zambeza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-29, 10:33   #5
comeon
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Glodomorek Pokaż wiadomość
W życiu nie zgodziłabym się na mieszkanie osobno. Taki związek na odległość bo trudno to małżeństwem nazwać) nie ma zbyt dobrych perspektyw. Albo on ustąpi i zamieszka tak jak ty chcesz, albo ty ustąpisz i pojedziesz do niego-dojeżdżając na studia.
Takie rzezy trzeba jak najszybciej dogadać, bo potem to tylko kłótnie i pretensje będą.
Zgadzam się. Małżeństwo to kompromisy. Tylko lepiej byśmy wyszli jakby on ustąpił. Bo moje dojeżdżanie na studia wyjdzie tyle samo pieniędzy jakbyśmy tam zamieszkali razem. TYLKO ON nie potrafi tego zrozumieć- możne się boi mieszkać gdzie indziej?
Dlatego m.in. napisałam ten wątek, żeby zobaczyć jak inne osoby postronne mają zadnie na ten temat.

---------- Dopisano o 11:33 ---------- Poprzedni post napisano o 11:28 ----------

Cytat:
Napisane przez zambeza Pokaż wiadomość
biorac slub tworzymy rodzine a ja nie chcialabym tworzyc rodziny na odleglosc Nie masz mozliwosci na ten ostatni rok przejsc na studia zaoczne?
muszę się zagłębić w tym temacie, jak to jest ja się zacznie jeden semestr dziennie, a kolejne dwa chciałoby się zaocznie- czy nie ma w tym jakiś problemów na mojej uczelni.

Mam to na uwadze. jednak zaczynając magisterkę na dziennych, tak też bym chciałabym ją skończyć. ;/
Stary 2015-09-29, 10:35   #6
LunatyczkaBB
Zakorzenienie

A może lepiej by było po prostu przełożyć ten ślub jak skończysz studia?

LunatyczkaBB jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-29, 10:36   #7
cranberry juice
ctrl alt delete

Yyy ale ja czegoś nie rozumiem - Ty studiujesz, o pracy ani słowa, kto Cię utrzymuje? Rodzice? Tż zarabia mało - jak ma wgladać Wasz budżet po ślubie?
Uważaj, bo na pierwszy rzut oka to planowanie ślubu sprawia wrażenie zabawy w dom
cranberry juice jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-09-29, 10:42   #8
comeon
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez cranberry juice Pokaż wiadomość
Yyy ale ja czegoś nie rozumiem - Ty studiujesz, o pracy ani słowa, kto Cię utrzymuje? Rodzice? Tż zarabia mało - jak ma wgladać Wasz budżet po ślubie?
Uważaj, bo na pierwszy rzut oka to planowanie ślubu sprawia wrażenie zabawy w dom
pracuje na razie dorywczo, mam odłożony spory budżet na przyszłość - także jeśli chodzi o pieniądze nie martwię się o to, bo jestem zabezpieczona.

---------- Dopisano o 11:42 ---------- Poprzedni post napisano o 11:39 ----------

Cytat:
Napisane przez LunatyczkaBB Pokaż wiadomość
A może lepiej by było po prostu przełożyć ten ślub jak skończysz studia?
Możliwe że tak będzie.. czeka nas na ten temat jeszcze kilka poważnych rozmów z TŻ
Stary 2015-09-29, 10:44   #9
Konto usunięte

Cytat:
pracuje na razie dorywczo, mam odłożony spory budżet na przyszłość - także jeśli chodzi o pieniądze nie martwię się o to, bo jestem zabezpieczona.
Skoro masz spory budżet i chęci to dlaczego dopiero myślisz o mieszkaniu razem?

Takie rzeczy to się wcześniej omawia a nie w momencie gdy planujesz ślub.
Celowo napisałaś "planuję ślub i wesele"? Brzmi jakbyś tylko Ty tego chciałaś
1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-29, 10:53   #10
cranberry juice
ctrl alt delete

[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;5293612 9]Celowo napisałaś "planuję ślub i wesele"? Brzmi jakbyś tylko Ty tego chciałaś[/QUOTE]
Też na to zwrócilam uwagę. A do tego jeszcze "Planowałam od października zamieszkać razem z narzeczonym" i "Małżeństwo to kompromisy. Tylko lepiej byśmy wyszli jakby on ustąpił" Zasadniczo nie lubię się czepiać słówek, ale...
cranberry juice jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-29, 10:56   #11
comeon
Przyczajenie

[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;5293612 9]Skoro masz spory budżet i chęci to dlaczego dopiero myślisz o mieszkaniu razem?

Takie rzeczy to się wcześniej omawia a nie w momencie gdy planujesz ślub.
Celowo napisałaś "planuję ślub i wesele"? Brzmi jakbyś tylko Ty tego chciałaś[/QUOTE]

Oboje tego chcemy. Może tak to brzmi- może źle tego napisałam. Gdybym tylko ja chciała tego ślubu to by go nie było wcale. Nie ma możliwości, aby ten slub był z przymusu lub czegoś innego. NIE NIE NIE.

omawiane było wiele razy, ale jak to życie zawsze zmienia nasze plany - chciałam po prostu zobaczyć czy ktoś był w podobnej sytuacji - pisząc ten temat
Stary 2015-09-29, 11:06   #12
Konto usunięte

Cytat:
życie zawsze zmienia nasze plany

Nie, życie nie zmienia Waszych planów.
Oczekujesz od narzeczonego rzeczy, których on nie chce dla Ciebie zrobić.
Przeczytaj to sobie na głos - Twój przyszły mąż nie chce z Tobą mieszkać po ślubie i robi to dla marnej pensji. Gdyby naprawdę dużo zarabiał byłabym w stanie zrozumieć, tutaj natomiast brzmi to jak słaba wymówka i próba ucieczki przed odpowiedzialnością.

Ty się porządnie zastanów czy Wy patrzycie w tę samą stronę i chcecie tego samego. W końcu zdejmiesz suknię ślubną i wrócisz do swojego dawnego życia i być może się okazać, że on wcale nie planuje zmienić pracy by żyło się Wam lepiej i być może nie planuje żadnych zmian w swoim życiu.

Bo zastanów się moja droga - jeśli on nie będzie płacić za wynajem bo uważa to za stratę pieniędzy + zarabia marne grosze to Twój kapitał może okazać się za mały. Póki co tylko dorabiasz na swoje potrzeby. Jeśli nie macie własnego mieszkania ani szansy na nie w niedługiej przyszłości to zanim uzbieracie wkład własny + środki na przystosowanie mieszkania będzie mieszkać oddzielnie?

Edytowane przez 1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c
Czas edycji: 2015-09-29 o 11:08
Stary 2015-09-29, 11:40   #13
bialybez
Raczkowanie

Jesteście porostu tzw. weekendowym związkiem, zastanów się może czy Ty go na pewno dobrze znasz na tyle aby go poślubić. A jemu jest tak wygodnie na tygodniu u mamusi co poda wszystko, na weekendzie u dziewczyny tez załatwi swoje potrzeby - po co zmieniać cokolwiek. Ciekawe czy jak zajdziesz w ciąże to też będziecie mieszkać oddzielnie...może o to teraz zapytaj niż potem płakać.
bialybez jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-29, 11:48   #14
201607111017
Konto usunięte

Planujesz ślub z kimś, kogo widujesz tylko w weekendy? I nigdy z nim nie mieszkalas?

Do tego on nie widzi problemu w tym, żeby po ślubie dalej być weekendowym związkiem.

Ja poczekalabym, aż skończe studia i dopiero wtedy zaczelabym planować przyszłość. Wspólną.
201607111017 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-29, 13:32   #15
comeon
Przyczajenie

Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
Stary 2015-09-29, 13:41   #16
cleopadra
Wtajemniczenie

Nie rozumiem po co w takim razie slub,lepiej poczekac az bedziecie mieli mozliwosc mieszkania razem
cleopadra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-29, 13:56   #17
sQuaara
Zakorzenienie

Duzo negatywnych komentarzy na poczatku
ja w ogole czytajac ominelam ze autorka pisze JA JA JA
pisze w 1 osobie to JA :P

generalnie nie docyztałam czyba albo nie ma - co po studiach?
bo rozumiem ze problem jest pazdziernik-czerwiec
a pozniej On Cie sciaga do siebie? planujesz wracac? czy chcecie sie razem gdzies przeniesc
bo jak pozniej checie wracac a byloby mu pozniej ciezko dostac prace to mozna przebolec jak dla mnie te 10 miesiecy na odległosc

ja z narzeczonym zaczelam rozmawiac o mieszkaniu wiec tak "planujac slub rozmawialismy kto gdzie bedzie mieszkał"
pewnie gdybysmy byli w innych miastach to by sie jednak szybciej pojawiło..

Mysle ze nie są weekendowym zwiazkiem - sa swieta, wakacje, wyjazdy wspolen.. ja pracuje w delegacjach i z calym szacunkiem ale nie myslalam o sobie i TZ jako weekendowym zwiazku :O

a slub bierze sie bo sie kogos kocha i chce sie z kims spedzic cale zycie.. te 10mieisecy w porownaniu do ccalego zycia ne sa istotne w sumie po czasie.. tzn sa superwazne milosc level milon (sama jest 10dni po slubie) ale no są czastka całego zycia

ja bym planujac slub ustaliła, kto gdzie ma isc..co po studiach!? bo moze ostatni rok to zajecia nie 5 dni a 3 dni w tygodniu i lepiej faktycznie byc w miejscowosci rodzinnej

(prosze mi tu nie hejtowac, sama najczesciej mam odpowiedzi pt haters gonna hate, ale tu no kurde 10mcy na odleglosc to zadne wyzwanie - patrzac ile ludzi zyje polska - holandia, polska - wlochy i tez sluby biora:P)

---------- Dopisano o 14:56 ---------- Poprzedni post napisano o 14:54 ----------

[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;5293641 1]

Bo zastanów się moja droga - jeśli on nie będzie płacić za wynajem bo uważa to za stratę pieniędzy + zarabia marne grosze to Twój kapitał może okazać się za mały. Póki co tylko dorabiasz na swoje potrzeby. Jeśli nie macie własnego mieszkania ani szansy na nie w niedługiej przyszłości to zanim uzbieracie wkład własny + środki na przystosowanie mieszkania będzie mieszkać oddzielnie?[/QUOTE]

to tak jakby wrociła - do Jego rodziców ma sie wprowadzic? czy On do Jej rodziców?

inna kwestia ze faktycznie mocno bym sie zastanowiła czy kiedykolwiek checie razem zamieszkac (tzn czy uznajecie jakis kompromis) czy to faktycznie kwestia 10 mcy czy ogolnego przystosowania :P
Stary 2015-09-29, 14:51   #18
201607111017
Konto usunięte

No ale jak i tak maja zyc osobno przez najbliższe 10 miesięcy to po co juz, szybko brać ten ślub?
201607111017 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-29, 16:05   #19
sQuaara
Zakorzenienie

hm ale to o ten pazdziernik i czerwiec juz teraz chodzi? to slub kosciol wesele zorganizowane?
kwestia czy slub na hura czy planowane 1,5roku i nagle rozmowa.

faktycznie umiejscowienie tematu w czasie mi umkneło :O

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-09-29, 17:03   #20
Glodomorek
Zakorzenienie

Ja myślałam, ze dopiero zaczynaja przygotowania i chodzi o wrzesień za rok. Autorka nie pisała, ze slub teraz tylko w przyszloci wiec maja rok by to obgadać.

z telefonu
Glodomorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-29, 18:49   #21
klakla91
Zakorzenienie

Może przedstawię jak to wyglądało u mojej koleżanki. Ślub wzięli w maju na 3 roku studiów. Do końca sesji (czyli jakoś połowa lipca) mieszkali osobno, widywali się tylko w weekendy. Później ona dojeżdżała codziennie 80 km ale mieszkali już razem. Na ostatnim semestrze mieliśmy da dni zajęć (studia dzienne), więc ten dojazd już nie był takim kłopotem, nawet w zaawansowanej ciąży. Ale sama stwierdziła, że woli to niż weekendowe spotkania z mężem.
Twojemu narzeczonemu się nie dziwię, skoro ma pracę, podejrzewam, że mieszkanie i życie też są tam tańsze niż w dużym mieście, to naturalny jest lęk przed przeprowadzką i zmianą pracy. Jednak to Tobie byłoby łatwiej się przestawić.

34/2021
klakla91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-30, 00:17   #22
Elfir
Zakorzenienie

a może twój facet nie chce puścić mamusinej spódnicy?

Nie wiem czy to co robicie to odwaga czy brak wyobraźni, ja sobie nie wyobrażam brania ślubu z kimś, kogo znam tylko z randek i weekendowych spotkań.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-30, 07:41   #23
89anioleknh89
~*~Szalona Narzeczona~*~

Cytat:
Cześć

Dla mnie po to bierze się ślub by stworzyć: "całość, jedność, rodzinę". Ja nie wyobrażałabym sobie mieszkać osobno :P
Mimo wszystko... SPRÓBUJ!
Powiedziało serce...

16.06.2017
89anioleknh89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-30, 10:22   #24
rozsypanka
Przyczajenie

A nie lepiej przełożyć ślub o rok i poświęcić ten czas na to, żeby polepszyć swoje relacje (które nie są zbyt dobre z tego co widzę ja i inne dziewczyny) i na dogadanie podstawowych kwestii jesli chodzi o malzenstwo? jak sie nie dogadujecie co do wspolnego mieszkania to w jaki sposob macie sie dogadywac w zyciu rodzinnym, przeciez to sa podstawowe sprawy przynajmniej takie jest moje zdaie.

A teraz rozumiem, ze przygotowania juz w drodze? jak wygladaja? kto co załatwia, jak sie porozumieacie?
rozsypanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-30, 20:47   #25
fbf4f81e41525779832788cd71e9a6a506251643_6580de17ecce4
Konto usunięte

Autorko, wcale się nie dziwię, że masz takie obawy. Jeśli mielibyscie przez kolejny rok akademicki mieszkać oddzielnie i bawić się dalej w weekendowy związek, to po co ten ślub, skoro nic się nie zmieni? Dziwnie jest rozpoczynać małżeństwo od życia w de facto dwóch oddzielnych gospodarstwach domowych...

A jak planujecie swoją wspólną przyszłość? Co zostało ustalone? Że będziecie mieszkać razem w jego rodzinnej miejscowości czy w miejscowości w której studiujesz albo jeszcze gdzie indziej? Bo jeśli ustalaliscie, że po ślubie razem zamieszkacie w jego mieście, to nie dziwię się, że nie chce mu się przeprowadzać w obce miejsce na zaledwie 10 miesięcy, zwłaszcza jeśli to się wiąże ze zmianą pracy i szukaniem nowej.

Jeśli ta odległość to tylko 70 km, to już Tobie byłoby łatwiej przeprowadzić się do niego. Na ostatnim roku jest zwykle mniej zajęć. Poza tym może uda Ci się tak ustawić plan (np przez zmianę grup), żeby nie mieć zajęć codziennie a więc nie dojeżdżać codziennie na studia. Ale chyba najlepiej byłoby przełożyć ślub za rok, gdyby się miało nic nie zmienić.
fbf4f81e41525779832788cd71e9a6a506251643_6580de17ecce4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-01, 18:31   #26
Sophie24
Zakorzenienie

Moi znajomi mieszkali oddzielnie i wiedzieli o tym przed ślubem, że jeszcze przez jakiś czas tak będzie. Tak się im złożyło, że dzieliło ich jakieś właśnie 70km. No ale dążyli do zmiany stanu rzeczy i udało im się to po kilku miesiącach.

Jeśli macie wspólną wizję przyszłości to weźcie ślub a potem zamieszkajcie razem gdyby będzie taka możliwość.
Sophie24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-02, 12:57   #27
lipstick89
Jedyna oryginalna Lips :)

Cytat:
Napisane przez sQuaara Pokaż wiadomość
Duzo negatywnych komentarzy na poczatku
ja w ogole czytajac ominelam ze autorka pisze JA JA JA
pisze w 1 osobie to JA :P

generalnie nie docyztałam czyba albo nie ma - co po studiach?
bo rozumiem ze problem jest pazdziernik-czerwiec
a pozniej On Cie sciaga do siebie? planujesz wracac? czy chcecie sie razem gdzies przeniesc
bo jak pozniej checie wracac a byloby mu pozniej ciezko dostac prace to mozna przebolec jak dla mnie te 10 miesiecy na odległosc

ja z narzeczonym zaczelam rozmawiac o mieszkaniu wiec tak "planujac slub rozmawialismy kto gdzie bedzie mieszkał"
pewnie gdybysmy byli w innych miastach to by sie jednak szybciej pojawiło..

Mysle ze nie są weekendowym zwiazkiem - sa swieta, wakacje, wyjazdy wspolen.. ja pracuje w delegacjach i z calym szacunkiem ale nie myslalam o sobie i TZ jako weekendowym zwiazku :O

a slub bierze sie bo sie kogos kocha i chce sie z kims spedzic cale zycie.. te 10mieisecy w porownaniu do ccalego zycia ne sa istotne w sumie po czasie.. tzn sa superwazne milosc level milon (sama jest 10dni po slubie) ale no są czastka całego zycia

ja bym planujac slub ustaliła, kto gdzie ma isc..co po studiach!? bo moze ostatni rok to zajecia nie 5 dni a 3 dni w tygodniu i lepiej faktycznie byc w miejscowosci rodzinnej

(prosze mi tu nie hejtowac, sama najczesciej mam odpowiedzi pt haters gonna hate, ale tu no kurde 10mcy na odleglosc to zadne wyzwanie - patrzac ile ludzi zyje polska - holandia, polska - wlochy i tez sluby biora:P)

---------- Dopisano o 14:56 ---------- Poprzedni post napisano o 14:54 ----------

to tak jakby wrociła - do Jego rodziców ma sie wprowadzic? czy On do Jej rodziców?

inna kwestia ze faktycznie mocno bym sie zastanowiła czy kiedykolwiek checie razem zamieszkac (tzn czy uznajecie jakis kompromis) czy to faktycznie kwestia 10 mcy czy ogolnego przystosowania :P
wywołałaś mnie sQ do tablicy.

z moim już mężem od 4 lat żyjemy na odległość. miesiąc temu wzięliśmy ślub. on wyjechał. i co, nie powinniśmy brać ślubu, bo związek na odległość. no bez jaj. jeżeli związek ma się rozpaść to się rozpadnie. wspólne mieszkanie tu nie pomoże. najważniejsza jest komunikacja i wspólne priorytety. jak tego brakuje to nie ma szans na powodzenie.

dlatego powinnaś porozmawiać, przedstawić argumenty i dać mu czas na spokojne zastanowienie. facet nigdy nie podejmie decyzji w sekundę. 10 miesięcy to nie koniec świata. ja 5 lat dojeżdżałam na studia. 50 km. przeżyłam.

2018
20/52
lipstick89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-10-02, 20:19   #28
anlaya
Zakorzenienie

[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;5293641 1]Nie, życie nie zmienia Waszych planów.
Oczekujesz od narzeczonego rzeczy, których on nie chce dla Ciebie zrobić.
Przeczytaj to sobie na głos - Twój przyszły mąż nie chce z Tobą mieszkać po ślubie i robi to dla marnej pensji. Gdyby naprawdę dużo zarabiał byłabym w stanie zrozumieć, tutaj natomiast brzmi to jak słaba wymówka i próba ucieczki przed odpowiedzialnością.

Ty się porządnie zastanów czy Wy patrzycie w tę samą stronę i chcecie tego samego. W końcu zdejmiesz suknię ślubną i wrócisz do swojego dawnego życia i być może się okazać, że on wcale nie planuje zmienić pracy by żyło się Wam lepiej i być może nie planuje żadnych zmian w swoim życiu.

Bo zastanów się moja droga - jeśli on nie będzie płacić za wynajem bo uważa to za stratę pieniędzy + zarabia marne grosze to Twój kapitał może okazać się za mały. Póki co tylko dorabiasz na swoje potrzeby. Jeśli nie macie własnego mieszkania ani szansy na nie w niedługiej przyszłości to zanim uzbieracie wkład własny + środki na przystosowanie mieszkania będzie mieszkać oddzielnie?[/QUOTE]

Podpisuję się pod tym obiema rękami.
anlaya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-05, 20:41   #29
marttb
Zakorzenienie

Nie będę sobie tu dopisywała, wymyślała, bajkowała - odpowiem na konkretnie zadane pytanie w tytule wątku.
Ślub to Twoja decyzja i jeśli się kochacie i macie mieszkać osobno tylko te kilka miesięcy to nie widzę problemu. Mnóstwo małżeństw jest na zasadach, kobieta w Polsce, mężczyzna za granicą - bądź odwrotnie i trwają. U Was to tylko kilka miesięcy - ten czas zleci szybciej niż sie wydaje

(...)wszyscy się spotkamy, więc nie będziesz już sam,
spotkasz ludzi, których tak bardzo kochałeś,
choć lata nie widziałeś, nadal kochać nie przestałeś ❤
marttb jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-05, 22:43   #30
lexis1306
Raczkowanie

Moim zdaniem te kilka miesięcy osobnego mieszkania to naprawdę żaden dramat. Znam kilka par, które zdecydowały się na małżeństwo pomimo świadomości, że z wielu względów nie zamieszkaja razem po ślubie. Małżeństwo to jednak coś więcej niż wspólne zamieszkiwanie. Dla mnie to też decyzja o byciu razem pomimo przymusowej rozlaki. Żeby być z kimś blisko nie musisz mieć go przy sobie 24 godziny na dobę (wiem coś o tym, bo kiedy poznałam swojego męża, akurat pracował za granicą i był tam jeszcze przez trzy lata. Widzieliśmy się 3-4 razy do roku). Zresztą wspólne zamieszkiwanie nie stanowi jakiejkolwiek gwarancji trwałości związku. W końcu całkiem sporo rozwodzacych się małżeństw zamieszkuje razem.
A wracając do tematu, 70 km na ostatnim roku studiów to niedaleko. Ja miałam na swoje studia jakieś 130 km. Na ostatnim roku większość czasu spędziłam w rodzinnym domu, więc zrezygnowałam z wynajmowanego pokoju i sobie dojeżdżalam.
Kilka miesięcy to niedużo, a jeśli dla autorki studia są ważne to ok. Jeśli jeszcze potencjalny mąż akceptuje te sytuacje to już zupełnie nie ma problemu.
lexis1306 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości