|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Obywatelska inicjatywa ustawodawcza ws zaprzestania finansowania religii w szkołach
Lekcje religii w szkołach są finansowane ze środków publicznych. Nie wszystkim to odpowiada. „Rocznie wydajemy na ten cel 1,35 mld złotych. Uważamy, że Polska jest krajem świeckim i takie kwestie jak wiara, powinny zostać w sferze prywatnej, a nie publicznej” – mówi Błażej Lenkowski z inicjatywy „Świecka szkoła”. Inicjatorzy akcji chcą zebrać 100 tysięcy podpisów, aby rozpocząć procedurę ustawodawczą, której efektem będzie likwidacja finansowania z budżetu państwa lekcji religii w szkołach. „Mamy do czynienia z postulatami niewielkiej grupy ateistów, którzy nienawidzą Kościoła i ciągle myślą, jak mu zaszkodzić” – uważa ks. Dariusz Oko z Uniwersytetu Papieskiego Jana Pawła II w Krakowie. Czy jest szansa na powodzenie ustawodawczej inicjatywy społecznej?
Źródło: http://fakty.tvn24.pl/aktualnosci,59...wy,526577.html Co sądzicie zarówno od strony społecznej jak i ekonomicznej? Zgadzacie się, że takie pomysły to chęć nienawistnych ateistów czy może raczej uzasadnione działania w kierunku poprawy funkcjonowania naszego kraju? Popieracie? Ja jestem za. Z własnego doświadczenia pamiętam, jak i słyszałem od wielu osób, że religia w szkołach w okresie podstawówki pranie mózgu, a potem wieczna balanga na lekcji i nabijanie się z tego co mówi ksiądz czy zakonnica. Druga rzecz to finanse, trzecia to fakt, że Polska jest krajem świeckim (a przynajmniej powinna być w praktyce). Swoją drogą wie ktoś może, czy w innych, bardziej cywilizowanych krajach (głównie Zachód) również odbywają się lekcje religii w szkole? Dodam jeszcze, że o ile w podstawówce i gimnazjum na te lekcje chodzili wszyscy, tak w LO w mojej klasie nie chodziła już z 1/3 osób. Może religia sama z siebie ''wyginie'', bo za jakiś czas nie będzie prawie żadnych chętnych? A może macie coś ''za'' religią? Jeśli o mnie chodzi, jedyne co by do mnie przemówiło to by zmienić to na religioznawstwo, ale to znów nie spodobałoby się Kościołowi Katolickiemu, bo przecież takie zajęcia powinni prowadzić jacyś historycy czy religioznawcy, a nie księża czy zakonnice (chyba że mają też wykształcenie w takim kierunku). Pamiętam, że jedyne co mi się podobało na lekcjach religii to właśnie jak mieliśmy z jednym w miarę normalnym księdzem lekcje o różnych religiach: islamie, hinduizmie, buddyzmie, judaizmie i chyba czymś jeszcze, bez prania mózgu, że inne religie są złe czy gorsze. Adres strony dotyczącej inicjatywy, informacje co do złożenia swojego podpisu czy zbierania innych podpisów: http://liberte.pl/swiecka-szkola-projekt-ustawy/ Edytowane przez 201605090949 Czas edycji: 2015-03-24 o 19:17 Powód: Dodanie źródła |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Obywatelska inicjatywa ustawodawcza ws zaprzestania finansowania religii w szko
jestem bardzo za, ale wydaje mi się że to nie przejdzie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Dot.: Obywatelska inicjatywa ustawodawcza ws zaprzestania finansowania religii w szko
Jestem za wprowadzeniem religioznastwa w miejsce religii
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Jestem za wystrzelniem tego w kosmos a blok religioznawczy powinen byc w ramach wiedzy o kulturze ew wiedzy o spoleczenstwie a nie jako psobny przedmiot
Godzina wiecej matmy niemca badz angola. Ew biologii czy PO bo to w sumie praktyczne |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Będąc w LO strasznie wkurzało mnie to, że religii jest więcej niż biologii, fizyki, chemii i geografii. Bo religia co roku po 2 godziny lekcyjne dziennie, czyli łącznie 6 h tygodniowo, podczas gdy z biologii było łącznie 3h tygodniowo, a z chemii, fizyki i geografii łącznie (ale każde z osobna) po 4h tygodniowo. Dla mnie to wręcz absurd.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
absurd?
6 klas x 2 h = 12 godzin w podstawówce 3 klasy x 2 h = 6 h w gimnazjum 3 klasy x 2 h / 4 klasy x 2 h = 6/8 godzin w liceum/technikum przez cały okres kształcenia 24-26 godzin religii rocznie nauki jest ok 37 tygodni co daje 74 lekcje rocznie razy 26 prawie DWA TYSIĄCE. DWA TYSIĄCE GODZIN LEKCYJNYCH Z DYMEM. ja naprawde pomijam fakt ze po dodatkowych 2 tysiącach godzin lekcyjnych mielibyśmy społeczeństwo które dużo lepiej posługuj się językami obcymi, ma mniejszy problem ze zdaniem matury z matmy albo jest lepiej przystosowane do praktycznego życia i zna swój organizm. popieram calutkim serduszkiem edit: jak sie okaze ze nie umiem liczyc i zle to policzylam to wybaczcie, to przez tę religię ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
No właśnie o to mi chodziło, tyle że ja podsumowywałem samo liceum, bez gimnazjum, podstawówki i przedszkola (w przedszkolach też jest religia, a przynajmniej była jak ja byłem dzieckiem i uczęszczałem do przedszkola). Jest to ewidentna strata czasu i pieniędzy. Poza tym szkolnictwo płaci za te lekcje religii, jednocześnie przypominam sobie niedowyposażoną salę z biologii, chemii i fizyki. Nawet jakby nie mogli tych godzin z religii zamienić na coś innego, mogliby te pieniądze przeznaczyć na szkło laboratoryjne i odczynniki na chemię, na mikroskopy na biologię i jakieś urządzenia do eksperymentów na fizykę, czy mapy, skamieliny, minerały itp. na geografię.
Edytowane przez 201605090949 Czas edycji: 2015-03-24 o 14:00 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mówiąc najprościej każdy będzie sobie wysyłał dzieci do takiej szkoły jaka mu pasuje bez religii z religią, z angielskim bez angielskiego itp.
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
Popieram. Jeżeli dziecko ma rodziców katolików, niech oni "uczą" go religii w domu.
Zgadzam się z przedmówcami. Jedna lekcja fizyki tygodniowo i spróbuj to jakoś ogarnąć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
To nie powód by tolerować religię w szkołach państwowych.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Też jestem za, ale coś mi świta, że lekcje religii w szkołach to jeden z punktów umowy z Watykanem, a konkordatu nikt nie ruszy...
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
Dodam, że inicjatywa obywatelska to coś co polega na zebraniu co najmniej 100 tys. podpisów by trafiło do sejmu do przegadania, głosowania itd., więc jak komuś zależy, może złożyć podpis.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
ogólnie religię w klasach 1-3 zamieniłabym na zajęcia z twórczego myślenia, które sama miałam jako zdolne dziecko
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlatego szkoły powinny być prywatne.
<ciach_reklama> Edytowane przez Emir1994 Czas edycji: 2015-03-24 o 14:16 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
2000 godzin... godzina angielskiego prywatnie to przeważnie koszt 30 zł
![]() gdyby zapytac przecietnego rodzica czy chcialby dostac 60 000 zł na naukę języków obcych albo prywatne rozwijanie zainteresowań dziecka związane z naukami ścisłymi, większośc powiedziałaby: hell yeah ![]() ale jak coś jest wspólne to jest niczyje i nikogo to nie rusza |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
BAN stały
|
Religia w szkole to jest dobry biznes,a że klechy są pazerni i wpływowi to wiadomo nie od wczoraj.Nigdy sami z tego nie zrezygnują,bo kościół to są ludzie.Ludzie,którzy ich popierają więc nie ma co myśleć,że religia zniknie ze szkół w najbliższym czasie.
Dokładnie tak będzie jak na zachodzie,ale na pewno jeszcze nie teraz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
Bóg i religia to według mnie największy wynalazek człowieka. Każda bowiem religia w swoich prawach ma pewien zbiór zasad moralnych, które bardzo przydają się człowiekowi. Gdyby ludzie żyli tak jak te zasady mówią świat byłby dużo lepszy. Historia religii czyli poznanie początków kiedy Bóg pojawił się w życiu człowieka czo dał ludzkości. To byłby wspaniały przedmiot. Powiązanie historii, filozofii, malarstwa, architektury ale też geografii w jedno. Pamiętajmy , że ludzie dla Boga tworzyli przecudne dzieła architektoniczne, malowali wspaniałe obrazy, pisali sztuki, wiersze i poematy. Każda religia dała coś nowego. Warto jest się o niej uczyć. Tylko trzeba to robić z pewnego dystansu. Tak aby dziecko ateistów również mogło poznać 10 przykazań czy prawdy zawarte w Koranie. Według mnie tak to powinno wyglądać. Może ten przedmiot wykładać ksiądz jeśli potrafiłby ocenić i porównać wszystkie religie. Nie mówiłby tylko ta jedna jest dobra. Bez przymusu i elementów nakazu
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:23 ---------- Poprzedni post napisano o 15:22 ---------- Cytat:
to materiału an jeden semestr a nie na 12 lat nauki po 2 godziny w tygodniu ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
Tylko porównaj sens tych przedmiotów. Religia, a matematyka czy fizyka. Religia to w młodości pranie mózgu dzieciom, w ostatnich klasach gimnazjum i w liceum to wieczna impreza. Matematyka czy fizyka to konkretne, konstruktywne przedmioty. Więc jak ma państwo za coś płacić, lepiej by płaciło za więcej matmy czy fizyki niż za bezsensowne lekcje z religii.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
Ja jestem za. To, czego i w jaki sposób uczy się dzieci na religii to skandal. Tylko zniechęca dzieci do Boga! Wolałabym, żeby religię prowadzono przy kościele w fajny sposób a w szkole uczono ETYKI!!
![]() |
#24 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlatego najlepiej płacić samemu i samemu wybierać szkołę wtedy jest taniej i lepiej ---------- Dopisano o 15:57 ---------- Poprzedni post napisano o 15:55 ---------- Cytat:
![]() |
![]() |
#26 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:11 ---------- Poprzedni post napisano o 16:09 ---------- Może i tak, chociaż na pewno nie było tak w większości przypadków. Tak czy owak nawet usprawiedliwianie się religią - gdyby ludzie byli bardziej świadomi społecznie, nie daliby się omamić takimi argumentami. A to, że islam dyskryminuje kobiety czy katolicyzm mniejszości seksualne jest faktem i nie sądzę by podszyte tym były chęci zarobienia. Wręcz przeciwnie, bo gdyby nastąpiła emancypacja kobiet w Islamie czy legalizacja małżeństw jednopłciowych w kościele, to i katolicyzmowi i islamowi dobrze by to zrobiło zarówno od strony wizerunkowej jak i finansowej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
A gdzieś można coś podpisać, czy coś?
Oczywiście, że jestem za. Najśmieszniejsze, że religia w szkołach niby jest w szkołach, a tak naprawdę pod władzą Kościoła. Dyrektor płaci katechecie wypłatę, ale nie zwolni go, jeżeli proboszcz parafii, do której należy szkoła, nie wyrazi takiej chęci. Słyszałam o sytuacjach typu zakonnica opowiada siedmiolatkom o ogniach piekielnych, te szczają po nocach ze strachu, a dyrektor rozkłada ręce, bo proboszcz nie widzi problemu. Albo ta rozwiedziona katechetka, która zaszła w ciążę, więc zwolnili ją z pracy ![]() Nieważne, czym zastąpią religię, wszystko jest lepsze, bo to jest zazwyczaj lekcja, z której nic się nie wynosi ani nt. jakiejkolwiek religii ani w temacie "moralności" (haha) ani w żadnym innym. Traci się tylko czas i kasę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jakie wyznanie w Chinach dyskryminuje homoseksualistów? Po za tym nie ma czegoś takiego jak małżeństwo jednopłciowe jest to logicznie sprzeczne.
<ciach_reklama> Edytowane przez Emir1994 Czas edycji: 2015-03-24 o 15:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Konto usunięte
|
Jestem za. Nie ogarniam po co religia w szkołach. Jak ktoś jest katolikiem, to niech nauczy dziecko modlić się w domu. U mnie przez całe liceum były 2 religie w tygodniu, tak samo jak j.niemiecki, który się bardziej w życiu przydaje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 201605090949 Czas edycji: 2015-03-24 o 15:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:56.