czy kolana mogą "wysiąść"? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-11-14, 15:14   #1
tropico
Przyczajenie

GG do tropico

czy kolana mogą "wysiąść"?

Na początek to dzień dobry do wszystkich Pań Taak, tak, jestem facetem, od pewnego czasu obserwującym to forum. W końcu musicie pamiętać, że jesteśmy wśród Was :P

Od jakiegoś czasu mnie zastanawia pewna rzecz i stwierdziłem, że chyba tu znajdę najlepsze odpowiedzi.

11 lat tańczę w zespole (folklor, ciicho, nie śmiać się ). Wiadomo, że podczas tańca najczęściej pracują kolana. Na nie spada największe obciążenie - utrzymywanie ciała na balansie, itp. Czy ktoś z Was wie coś konkretnego na temat, czy te kolana mogą nam poprostu wysiąść? Tzn. spotkałem się już z kilkoma takimi przypadkami i ogólnie opinią, że tancerze są wyjątkowo narażeni na odmówienie posłuszeństwa przez kolana.

Z góry za dziękuje jakiekolwiek informacje.
tropico jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-14, 15:50   #2
Paris
Zadomowienie

Dot.: czy kolana mogą "wysiąść"?

Ja też tańczę od 6 lat i wiem, że takie rzeczy mogą zdażyć, jest to po części choroba zawodowa jeśli można to nazwać chorobą, bo takie rzeczy zwykle po jakimś czasie smarowania się przeróżnymi maściami znikają. Po prostu jest to nadwyrężenie i przemęczenie tych kolan.
But I know I'm gonna change that tune,
When I'm back on top, back on top in June...
Paris jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-14, 16:23   #3
tygrysiatko18
Zadomowienie

przy dlugotrwalym treningu nastepuje zmeczenie materialu, jesli w dodatku nie ma sie zapewnionej odnowy biologicznej to problemu murowane ja od 9 lat trenuje koszykowke z oplakanym skutkiem dla stawow skokowych (juz chyba nie mam plynu maziowego ) a ostatnio zaczely mnie tez bolec kolana, lekarz zalecil mi lek "stavomax" (koniecznie przeczytaj ulotke przed) i troche mi przechodzi. Takze nie masz sie co zbytnio martwic to sa raczej normalne dolegliwosci przy duzym obciazaniu stawow
Stary 2005-11-14, 16:35   #4
Smoczyca
Zakorzenienie

GG do Smoczyca

Oczywiście, że mogą wysiąść zwłaszcza u tych co tańczą albo profesjonalnie urpawiaja jakiś sport i są narażani na wiele urazów. Wiem, o czym mówię, moim towarzyszem zycia jest eks-sportowiec, a kilku innych było w rodzinie. Sama miałam spore problemy po wypadku, tułałam się po szpitalach i widziałam wielu sportowców, ktorych kariery kończyły się właśnie na sali operacujnej. I niestety, nie zgadzam się absolutnie, że problem znika gdy posmarujemy się "jakąś maścią". To narząd ruchu, ciężki do rehabilitowania, nie ma żartów i nie ma sensu zwlekać jeśli jest coś nie tak, warto od razu pognać do lekarza

Ja np. nie mogę chodzić na aerobik ani na żadną skaczącą gimastykę - kiedyś zlekceważyłam zalecenia lekarza i potem przez kilka dni nie mogłam w ogóle chodzić
Pamiętam też jak bardzo długo dochodziłam do siebie po każdej operacji, po urazie - odzyskiwanie sprawności trwa miesiącami, a nie zawsze się udaje tę pełna sprawność odzyskać

Smoczyca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-14, 16:42   #5
tygrysiatko18
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Smoczyca
Oczywiście, że mogą wysiąść zwłaszcza u tych co tańczą albo profesjonalnie urpawiaja jakiś sport i są narażani na wiele urazów. Wiem, o czym mówię, moim towarzyszem zycia jest eks-sportowiec, a kilku innych było w rodzinie. Sama miałam spore problemy po wypadku, tułałam się po szpitalach i widziałam wielu sportowców, ktorych kariery kończyły się właśnie na sali operacujnej. I niestety, nie zgadzam się absolutnie, że problem znika gdy posmarujemy się "jakąś maścią". To narząd ruchu, ciężki do rehabilitowania, nie ma żartów i nie ma sensu zwlekać jeśli jest coś nie tak, warto od razu pognać do lekarza

Ja np. nie mogę chodzić na aerobik ani na żadną skaczącą gimastykę - kiedyś zlekceważyłam zalecenia lekarza i potem przez kilka dni nie mogłam w ogóle chodzić
Pamiętam też jak bardzo długo dochodziłam do siebie po każdej operacji, po urazie - odzyskiwanie sprawności trwa miesiącami, a nie zawsze się udaje tę pełna sprawność odzyskać

najgorsze jest ze pelnej sprawnosci sie nie odzyska, bo raz uszkodzony staw juz nigdy nie odzyska swojej pierwotnej elastycznosci i wytrzymalosci raz uszkodzony bedzie bardziej narazony na urazy zgadzam sie ze nie wolno lekcewazyc bolu bo moze sie to przeobrazic w cos bardzo strasznego, a "zepsute" kolano bardzo utrudnia zycie owszem masc nie rozwiaze problemu ale moze zlagodzic objawy i zmniejszyc bol

pozdrawiam
Stary 2005-11-14, 23:33   #6
tropico
Przyczajenie

GG do tropico

No trochę do myślenia mi dały pierwsze wypowiedzi. Przede wszystkim to, że jak się zaczną (odpukać) jakies objawy to od razu do lekarza trza
Wogóle to moje pytanie wzięło się dokładnie stąd, że do niedawna tańczyłem w zespole amatorskim. Teraz przeszedłem do takiego pół-zawodowego. A tutaj wiadomo - większe o wiele wymagania, itp.
No ale - skoro to taka 'choroba zawodowa tancerzy' to jeśli nawet da się we znaki, to i tak warto tańczyć :P

pozdrawiam
Stary 2005-11-14, 23:40   #7
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Witam na forum To tak off topowo
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-15, 00:13   #8
xre
BAN stały

Moj kolega (co prawda nie tanczyl ) trenowal zawodowo narciarstwo i tez wysiadly mu stawy i sciegna w kolanach przeszedl operacje, przez jakis czas chodzil na rehabilitacje i wrocil do formy. Nie moze przeciazac kolan, ale jakos na nartach jezdzi tak jak dawniej (juz nie zawodowo, ale tak samo intensywnie).
xre jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-15, 01:35   #9
Aneta???
Zakorzenienie

GG do Aneta??? Send a message via Skype™ to Aneta???

To co przeczytalam to az mnie przerazilo Ja nie tancze,nie uprawiam sportu,problem mam z kolanami juz od jakies 3 lat.Trzymam zgiete kolana chociaz przez 5 minut-juz nie wyprostuje,bol niesamowity,nawet chodzenie czy schodzenie po schodach jest dla mnie bolesne,zapomnialam co to znaczy przykucnac,bol nie do zniesienia,w dodatku cos w tych kolanach bez przerwy przeskakuje,trzaska juz nie wiem jak to nazwac.Strasznie uciazliwe,czuje sie czasami jak stara baba,ktora ma juz problemy z poruszaniem sie.Najgorsze jest to,ze to dak dlugo trwa i nie ustepuje,masci nie pomagaja.Podejrzewam,ze to sie wzielo odkad zaszlam w ciaze.Za miesiac chce isc do ortopedy,ale czy takie rzeczy leczy sie tylko operacyjnie???Az mnie ciarki przechodza.
Aneta??? jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-15, 06:17   #10
Bridget
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aneta???
To co przeczytalam to az mnie przerazilo Ja nie tancze,nie uprawiam sportu,problem mam z kolanami juz od jakies 3 lat.Trzymam zgiete kolana chociaz przez 5 minut-juz nie wyprostuje,bol niesamowity,nawet chodzenie czy schodzenie po schodach jest dla mnie bolesne,zapomnialam co to znaczy przykucnac,bol nie do zniesienia,w dodatku cos w tych kolanach bez przerwy przeskakuje,trzaska juz nie wiem jak to nazwac.Strasznie uciazliwe,czuje sie czasami jak stara baba,ktora ma juz problemy z poruszaniem sie.Najgorsze jest to,ze to dak dlugo trwa i nie ustepuje,masci nie pomagaja.Podejrzewam,ze to sie wzielo odkad zaszlam w ciaze.Za miesiac chce isc do ortopedy,ale czy takie rzeczy leczy sie tylko operacyjnie???Az mnie ciarki przechodza.
Od 3 lat?? rany, to juz chyba czas się wybrać do lekarza i to jak najszybciej!!

tropico witamy na forum

Bridget jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-15, 10:00   #11
Moniquee
Zadomowienie

GG do Moniquee

jeśli stale przeciążamy stawy - bez zapewnienia odpowiedniej i fachowej opieki nad nimi - pózniej problem murowany i nie dotyczy to tylko stawów kolan itp ....

pomyśl sobie że przy tańcu czy uprawaniu innego sportu nadwyrężasz stawy o wiele bardziej niż osoba która używa nóg tylko do chodzenia (i to nie za często) ..... więc odpowiedz nasuwa się sama ....

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-11-19, 12:37   #12
tropico
Przyczajenie

GG do tropico

W sumie to tak ostatnio obczaiłem (np. wczoraj na próbie tańca), że jak mam całkowicie obciążone jedno kolano, to tak fajnie mi strzela przy zginaniu.. niemalże w rytm muzyki
Stary 2005-11-19, 12:47   #13
Ladzia_15
Wtajemniczenie

GG do Ladzia_15

ja mam takie pytanko...tak troche zwiazane z tym tematem.. bo ja tak troche uprawiam sport.. tzn koszykówke... i mniej wiecej miesiac tamu mialam wypadek na treningu.. zwichnelam kostke i pekla mi jakas kosc. teraz mam to juz wszytko wyleczone od ok 4 dni zaczynam chodzic, ale mam takie cos jakby lek przed chodzeniem i gdy ode to robie to tak strasznie ostroznie... i tak lekko kuleje... nieby nic mnie nie boli ale jest tak jakos inaczej... czy ja jeszcze bede mogla uprawiac sport i czy ta noga bedzie duzo bardziej narazona na kolejne urazy??
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

<--------Moja kreskówkowa idolka.
Ladzia_15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-19, 12:57   #14
tropico
Przyczajenie

GG do tropico

Spokojnie, zawsze po jakimś urazie, gipsie zostaje później przez jakiś czas właśnie taki 'lęk przed chodzeniem'. Całkiem normalne. Ja też tak miałm po tym, jak miałem 5 kości w stopie złamane zdjęli mi gips, zacząłem chodzić na próby tańca i na początku też nie do końca pewnie stawiałem stopę. Przechodzi z czasem.
Stary 2005-11-19, 12:59   #15
Ladzia_15
Wtajemniczenie

GG do Ladzia_15

5 kosci zlamane?? oj to niezly jestes... co ty musiales wyprawiac
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Stary 2005-11-19, 13:31   #16
tropico
Przyczajenie

GG do tropico

Wierz mi - lepiej nie wiedzieć alee.. jak na taki uraz to całkiem mile go wspominam.
Stary 2005-11-19, 18:26   #17
Ladzia_15
Wtajemniczenie

GG do Ladzia_15

wiesz tak szczerze to ja tez moje wszelkie urazy milo wspominam... wszyscy cie odwiedzaja, daja prezenty i sa dla ciebie mili a teraz czeka mnie powrot do szkoly... ehh... ciezki moj los

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości