![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() Zaburzenia węchu-anosmia.
Witam.
Ojj dawno nie zakładałam tu wątku,ale teraz muszę ![]() Mianowicie chciałabym wiedzieć czy któraś z Was też ma anosmię(anosmia-brak wrażeń węchowych)? Ja mam choć nie jest to u mnie stwierdzone przez lekarza.Poprostu nie odczuwam żadnych zapachów.Totalnie nic.Śmierdzi czy pachnie-mnie to nie dotyczy. ![]() Chciałabym wiedzieć,czy można to jakoś wyleczyć i czy jest ktoś jeszcze kogo pewne przyjemności(np. używanie perfum w 100% itd.) no i także pewne nieprzyjemności(no wiadomo,nie wszystkie pachnie jak świeże kwiaty ![]() Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zaburzenia węchu-anosmia.
Podnoszę,choć wątpie w odzew
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
ja może nie całkowicie, ale jednak mój nos jest trochę "upośledzony"
![]() ![]() ![]()
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Nikt o tobie nie myśli. Wszyscy myślą wyłącznie o sobie, tak samo jak ty" ![]() Mężczyzna jest jak sukienka, trzeba go najpierw przymierzyc..... Edytowane przez mav Czas edycji: 2006-09-29 o 10:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Absolutnie nic nie czujesz - nawet bardzo intensywnych zapachów?
A co z odczuwaniem smaku?Bo słyszałam,że brak węchu ,powoduje też zaburzenia smaku. Windy przykro mi ,że Cię to dotknęło.Ale myślę,że powinnaś iść do lekarza.Może jest na to rada ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Windy.
Bardzo mi przykro ,że masz to zjawisko. Do lekarza i to szybko!!!!! ![]() ja mam czasem zabrzenia smaku. nie czuję co jem. tak jakby kubki smakowe,po prostu mi wysiadaly. ale potem wracam do normalnosci. moj kumpel ma calkowity brak smaku nic nie czuje. ale niesety tez nie byl u lekarza,więc nie mam pojecia jak to się leczy. ![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Ojej! Koniecznie pojdz z tym do lekarza! Nie wiem czy cos takiego sie leczy, a jesli tak, to w jaki sposob, ale przeciez trzeba sprobowac
![]()
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Właśnie też się nad tym zastanawiałam,dlaczego ze zmysłem smaku akurat wszystko w porządku,a z węchem nie do końca. Właśnie troszkę mi przykro,bo chciałabym wiedzieć jak pachną moje ulubione kwiaty czy dane perfumy. Postanowiłam,że odwiedze w najbliższym czasie jakiegoś dobrego lekarza,bo troszkę mnie to zaniepokoiło ![]() Mav rozumiem,że sama tak jak ja doszłaś do tego,że masz anosmię? A czy ktoś w Twojej rodzinie też ją miał? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny współczuje
![]() moj znjaomy stracil wech po tym jak intensywnie leczyl katar sztyftem do nosa ,niestety wkladal go do nosa i zaciagal sie na maxa i poszlo ,caly wech uciekl ![]() niestety na temat leczenie nic nie wiem . osobiscie nie mam z tym problemu ale tez nie jestem jakims perfumiarskim nosem ,natomiast moj brat i moja corka mogliby na lotnisku zamiast psow do tropienia narkotyków pracowac ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Anosmia - całkowita utrata węchu. Występują dwa rodzaje tej dolegliwości: wrodzona lub nabyta. Utracić węch można na skutek alergii, nieżytów nosa, polipów nosa. Anosmia może być przejściowa lub trwała (w przypadku uszkodzeń komórek węchowych lub nerwu węchowego) Częściowa utrata węchu to hyposmia.
Najczęstszą przyczyną anosmii jest złamanie blaszki dziurkowanej kości sitowej, powodujące przerwanie włókien nerwu węchowego (nerwy czaszkowe), ponadto guzy rozwijające się na podstawie płata czołowego mózgu. Anosmia obturacyjna powstaje wskutek złej drożności nosa (zapachy nie mogą dotrzeć do komórek zmysłowych). Sądzę,że w moim przypadku jest to wrodzona dolegliwość.Nie przypominam sobie,żebym miała jakieś poważniejsze uszkodzenia czy nieżyty.Nie,napewno nie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja prababcia miała podobno tak samo,ale to nie są dokładne informacje. Ja nie czuje nic,chociaż gdy ktoś popsika mi w zakrętke mocnym dezodorantem,to poczuje ale tylko w gardle i wdychając go tez przez gardło. Co do spraw wąchania czegoś,to niestety też mam tak samo,już nawet nikt nie pyta czy dany zapach jest fajny ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Moja siostra ma tak, że nie odczuwa zapachu i smaku, ale tylko wtedy gdy ma katar, ale to chyba jest spowodowane wcześniejszymi chorobami
![]() Może dlatego, że tak jak Pauli kolega, bardzo często używała sztyftu do nosa. Ale jak jej przechodzi choroba, to wszystko wraca do normy. Współczuję, ciężko mi to sobie wyobrazić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Windy całe szczęście ,że masz zdolność smaku.
Wybierz się jednak do lekarza,bo może się okazać,że uda się wyleczyć tę dolegliwość ![]() Trzymam kciuki ![]()
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
odkopuje watek bo chcialabym wiedziec czy komus udalo sie to wyleczyc? i jak?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
podbijam temat .
Nic nie czuję od 3 lat czy ktoś się z tego wyleczył? Miałam awarię przewodu gazowego przez brak powonienia o mało nie doszło do tragedii nie czułam że gaz sie ulatnia - buchnął tylko płomień na szczęście. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
![]()
JA CZWARTY ROK JESTEM BEZ CAŁKOWITEGO WĘCHU,A SMAK TO CZUJĘ TYLKO SŁODKI I KWAŚNY.WYKLUCZONO ALERGIĘ,LARYNGOLOGICZNIE TEŻ OK ZOSTAŁO MI DO GŁĘBSZEGO SPRAWDZENIA NEUROLOGICZNEGO(REZONANS) .A ZACZĘŁO SIĘ POPROSTU OD KATARU...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
anna2205 ja też chyba będę musiała mieć rezonans bo niestety moja utrata węchu nie jest spowodowana alergią jak sądził lekarz i odczulanie nie skutkuje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Ja tez nie mam węchu..odka pamietam to go nie mam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Ja w takim razie też mam coś pod to, z tym, że ja zapachy czuję, ale nie potrafie powiedzieć czy to śmierdzi czy to pachnie, a jak pachnie to czym . Odkąd pamiętam tak miałam, ale to chyba jednak nie anosmia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
Witam,
Ja straciłam węch po stosowaniu sztyftu do nosa rhin bac. Stosowałam 14 dni. Dostałam straszny obrzęk twarzy. Prawdopodobnie byłam uczulona na jakis składnik. Teraz sie lecze. Biore sterydy donosowo. Mam nadzieje że wech mi powróci. Czuję mocne zapachy. Ale tylko niektóre. Mam nadzieje ze bedzie dobrze. Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Przyczajenie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
ja wam owiem ze ostatnio jakby chyba czuje wiecej...sama z siebie nie lecze sie jakosc specjalnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
Ja nie mam już 6 lat i się przyzwyczaiłam.nie miałam żadnego wypadku ani nic a co najgorsze lekarze nie chcą leczyć!!!!
Ostatni chodziłam do takiej miłej lekarki ale przenieśli ją gdzieś daleko więc poszłam do innego a on na to : "no widzi pani,pani doktor odeszła a pani z problemem została"...poprostu wszystkiego się odechciewa .i jeszcze co mnie zdenerwowało to to że lekarze myśla że jeśli nie mam smaku i węchu przez 6 lat to mówią : "to już pani kłopot jeśli pani się nie leczyła" niedawno znalazłam w internecie jakiegoś dobrego specjalistę z warszawy.opisałam wszystko co pokolei przeszłam i robiłam a on mi na to : " radziłbym aby najpierw udała się do lekarza rodzinnego"-hehe tak jakbym od tego nie zaczęła...ja nie mam węchu i smaku a nie uczuć...przyzwyczaiłam się a teraz to tylko czekać i mieć nadzieję..........na cud ![]() pozdrawiam wszystkich z takim samym problemem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
Dot.: Zaburzenia węchu.
Witam wszystkich!
Mam problem z węchem... myśle ze dosc poważny bo nic nie czuję.... Chyba od zawsze mi sie to dzieje choc mam jedyne 17 llat Ostatnio z tym byłam u laryngologa a on robił wielkie oczy ze to cos niespotykanego(zdziwił sie troche ) w sumie nic mi nie powiedzial ciekawego nic nie doradzil. Jakies tabletki i krople do nosa (czy cos tam) przepisal i tyle z mojej wizyty.... Nie mam żadnej alergii, dłuższego przewlekłegoo kataru... Jestem dziewczyną i nic, ale to nic nie czuje.... moze to dziwne, ale prawdziwe. Wie moze ktos co sie dzieje???? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
Dot.: Zaburzenia węchu.
Mam nadzieję ,że ktoś tutaj jeszcze zagląda i miał podobny przypadek jak ja
![]() Czytam tutaj ,że dziewczyny nie maja węchu wogóle ,a ja natomiast mam w drugą stronę tzn.mam węch nadwrażliwy .Ze smakiem też coś niedobrego się dzieje.Jeśli chodzi o węch ,to wszystko mi śmierdzi. Jeszcze około pół roku temu zachwycałam się perfumami męża ,dziś pytam czego używa bo strasznie cuchnie.Nawet poszłam sprawdzić do łzienki czy mnie nie oszukuje i powąchałam z buteleczki... Męża strasznie denerwuje ciągłe wietrzenie w domu,non stop otwarte okna ,nie zależnie od pogody .Nie wiem jak by było wywietrzone mnie stale cos smierdzi .Ze smakiem nie lepiej,we wszystkim czuje jeden smak.Moje ulubione niegdyś smaki przyprawiają mnie o mdłości... I dla ścisłości nie jestem w ciąży,chociaż na początku sama tak myslałam. Testy i wizyta u ginekologa wykluczyły,zresztą, to juz trwa od kilku miesięcy.Zastanawiam się czy przyczyną może być zażywanie kropli i tabletek na alergię i zatoki ,hmmm.Pewnie trochę tak.Czy ktoś tak miał? Czy można się tego pozbyć i wrócić o "normalności "?... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Przyczajenie
|
hej... tez stracilam wech. juz pewnie 3 rok nic. chcialabym zapytac paumane- o ile tu jeszcze wejdzie- jaki bralas steryd do nosa.?
ja zrobilam rezonans, steryd tez jakis bralam, nic nie pomoglo.. ;( |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Przyczajenie
|
Hej, tez mam anosmie, powiklanie po zwyklym przeziebieniu, ponad 2 lata temu. I do tej pory nic. Prosze o info czy komus udalo sie to wyleczyc, jak i czym?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Przyczajenie
|
ja dalej walcze..
przepisali mi ostatnio avamys do nosa i jeszcze jakies tabletki z witamina B6.. i nic. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:54.