Zaburzenia węchu-anosmia. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-09-28, 17:26   #1
windykatorka
Zakorzenienie

GG do windykatorka
Question

Zaburzenia węchu-anosmia.

Witam.

Ojj dawno nie zakładałam tu wątku,ale teraz muszę

Mianowicie chciałabym wiedzieć czy któraś z Was też ma anosmię(anosmia-brak wrażeń węchowych)?
Ja mam choć nie jest to u mnie stwierdzone przez lekarza.Poprostu nie odczuwam żadnych zapachów.Totalnie nic.Śmierdzi czy pachnie-mnie to nie dotyczy.
Chciałabym wiedzieć,czy można to jakoś wyleczyć i czy jest ktoś jeszcze kogo pewne przyjemności(np. używanie perfum w 100% itd.) no i także pewne nieprzyjemności(no wiadomo,nie wszystkie pachnie jak świeże kwiaty ) omijają?

Pozdrawiam.
windykatorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-29, 07:31   #2
windykatorka
Zakorzenienie

GG do windykatorka
Dot.: Zaburzenia węchu-anosmia.

Podnoszę,choć wątpie w odzew
Stary 2006-09-29, 08:16   #3
dissolved__girl
Zadomowienie

ja może nie całkowicie, ale jednak mój nos jest trochę "upośledzony" szczególnie na wiosnę,podejrzewam że to przez alergię.Ale cały rok mam z tym problemy, ludzie dookoła mnie coś czują, że śmierdzi/pachnie a ja nie właściwie to nie wiem czy się z tego cieszyć czy nie..przy smrodzie jest przydatne no ale ładny zapach chciałoby się poczuć..
a potem lizać bąble

dissolved__girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-29, 09:03   #4
mav
Zakorzenienie

GG do mav Wyślij wiadomość przez MSN do mav

Cytat:
Napisane przez windykatorka Pokaż wiadomość
Witam.

Ojj dawno nie zakładałam tu wątku,ale teraz muszę

Mianowicie chciałabym wiedzieć czy któraś z Was też ma anosmię(anosmia-brak wrażeń węchowych)?
Ja mam choć nie jest to u mnie stwierdzone przez lekarza.Poprostu nie odczuwam żadnych zapachów.Totalnie nic.Śmierdzi czy pachnie-mnie to nie dotyczy.
Chciałabym wiedzieć,czy można to jakoś wyleczyć i czy jest ktoś jeszcze kogo pewne przyjemności(np. używanie perfum w 100% itd.) no i także pewne nieprzyjemności(no wiadomo,nie wszystkie pachnie jak świeże kwiaty ) omijają?

Pozdrawiam.
ja mam anosmię...czasami wydaje mi się to śmieszne...dokładnie mam tak samo jak to opisujesz. również nie byłam z tym u lekarza

Mężczyzna jest jak sukienka, trzeba go najpierw przymierzyc.....

Edytowane przez mav
Czas edycji: 2006-09-29 o 10:02
mav jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-29, 09:26   #5
Momo
Zakorzenienie

Absolutnie nic nie czujesz - nawet bardzo intensywnych zapachów?
A co z odczuwaniem smaku?Bo słyszałam,że brak węchu ,powoduje też zaburzenia smaku.
Windy przykro mi ,że Cię to dotknęło.Ale myślę,że powinnaś iść do lekarza.Może jest na to rada

Kobieta zmienną jest...moje hobby
http://www.zapiskiroztrzepane.pl/

Awatar - made by Momo
Momo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-29, 09:34   #6
ruda7816
Zakorzenienie

Windy.
Bardzo mi przykro ,że masz to zjawisko.
Do lekarza i to szybko!!!!!
ja mam czasem zabrzenia smaku.
nie czuję co jem.
tak jakby kubki smakowe,po prostu mi wysiadaly.
ale potem wracam do normalnosci.
moj kumpel ma calkowity brak smaku nic nie czuje.
ale niesety tez nie byl u lekarza,więc nie mam pojecia jak to się leczy.
Stary 2006-09-29, 09:54   #7
czapeczkaelfa
Zadomowienie

Ojej! Koniecznie pojdz z tym do lekarza! Nie wiem czy cos takiego sie leczy, a jesli tak, to w jaki sposob, ale przeciez trzeba sprobowac

czapeczkaelfa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-09-29, 09:57   #8
windykatorka
Zakorzenienie

GG do windykatorka

Cytat:
Napisane przez Momo Pokaż wiadomość
Absolutnie nic nie czujesz - nawet bardzo intensywnych zapachów?
A co z odczuwaniem smaku?Bo słyszałam,że brak węchu ,powoduje też zaburzenia smaku.
Windy przykro mi ,że Cię to dotknęło.Ale myślę,że powinnaś iść do lekarza.Może jest na to rada
Absolutnie nic.Nie poczuje największego smordu,nawet najbardziej specyficznych zapachów.
Właśnie też się nad tym zastanawiałam,dlaczego ze zmysłem smaku akurat wszystko w porządku,a z węchem nie do końca.

Właśnie troszkę mi przykro,bo chciałabym wiedzieć jak pachną moje ulubione kwiaty czy dane perfumy.
Postanowiłam,że odwiedze w najbliższym czasie jakiegoś dobrego lekarza,bo troszkę mnie to zaniepokoiło

Mav rozumiem,że sama tak jak ja doszłaś do tego,że masz anosmię?
A czy ktoś w Twojej rodzinie też ją miał?
Stary 2006-09-29, 09:58   #9
paula78
Zakorzenienie

Dziewczyny współczuje polecam wizyte u lekarza.

moj znjaomy stracil wech po tym jak intensywnie leczyl katar sztyftem do nosa ,niestety wkladal go do nosa i zaciagal sie na maxa i poszlo ,caly wech uciekl

niestety na temat leczenie nic nie wiem .

osobiscie nie mam z tym problemu ale tez nie jestem jakims perfumiarskim nosem ,natomiast moj brat i moja corka mogliby na lotnisku zamiast psow do tropienia narkotyków pracowac

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-29, 10:06   #10
windykatorka
Zakorzenienie

GG do windykatorka

Anosmia - całkowita utrata węchu. Występują dwa rodzaje tej dolegliwości: wrodzona lub nabyta. Utracić węch można na skutek alergii, nieżytów nosa, polipów nosa. Anosmia może być przejściowa lub trwała (w przypadku uszkodzeń komórek węchowych lub nerwu węchowego) Częściowa utrata węchu to hyposmia.

Najczęstszą przyczyną anosmii jest złamanie blaszki dziurkowanej kości sitowej, powodujące przerwanie włókien nerwu węchowego (nerwy czaszkowe), ponadto guzy rozwijające się na podstawie płata czołowego mózgu. Anosmia obturacyjna powstaje wskutek złej drożności nosa (zapachy nie mogą dotrzeć do komórek zmysłowych).

Sądzę,że w moim przypadku jest to wrodzona dolegliwość.Nie przypominam sobie,żebym miała jakieś poważniejsze uszkodzenia czy nieżyty.Nie,napewno nie.
Stary 2006-09-29, 10:15   #11
mav
Zakorzenienie

GG do mav Wyślij wiadomość przez MSN do mav

Cytat:
Napisane przez windykatorka Pokaż wiadomość
Absolutnie nic.Nie poczuje największego smordu,nawet najbardziej specyficznych zapachów.
Właśnie też się nad tym zastanawiałam,dlaczego ze zmysłem smaku akurat wszystko w porządku,a z węchem nie do końca.

Właśnie troszkę mi przykro,bo chciałabym wiedzieć jak pachną moje ulubione kwiaty czy dane perfumy.
Postanowiłam,że odwiedze w najbliższym czasie jakiegoś dobrego lekarza,bo troszkę mnie to zaniepokoiło

Mav rozumiem,że sama tak jak ja doszłaś do tego,że masz anosmię?
A czy ktoś w Twojej rodzinie też ją miał?
tak, doszłam do tego sama...w mojej rodzinie nikt tego nie miał z tego co wiem...jeżeli już coś czuję to tylko i wyłącznie mocne męskie zapachy, choć nie zawsze... moje koleżanki już wiedzą że na mnie liczyć nie można w sprawach powąchania czegoś

Mężczyzna jest jak sukienka, trzeba go najpierw przymierzyc.....

mav jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-29, 10:20   #12
windykatorka
Zakorzenienie

GG do windykatorka

Cytat:
Napisane przez mav Pokaż wiadomość
tak, doszłam do tego sama...w mojej rodzinie nikt tego nie miał z tego co wiem...jeżeli już coś czuję to tylko i wyłącznie mocne męskie zapachy, choć nie zawsze... moje koleżanki już wiedzą że na mnie liczyć nie można w sprawach powąchania czegoś
Rozumiem.
Moja prababcia miała podobno tak samo,ale to nie są dokładne informacje.
Ja nie czuje nic,chociaż gdy ktoś popsika mi w zakrętke mocnym dezodorantem,to poczuje ale tylko w gardle i wdychając go tez przez gardło.
Co do spraw wąchania czegoś,to niestety też mam tak samo,już nawet nikt nie pyta czy dany zapach jest fajny
Stary 2006-09-29, 15:40   #13
i_n_e_s
Zadomowienie

Moja siostra ma tak, że nie odczuwa zapachu i smaku, ale tylko wtedy gdy ma katar, ale to chyba jest spowodowane wcześniejszymi chorobami .
Może dlatego, że tak jak Pauli kolega, bardzo często używała sztyftu do nosa.
Ale jak jej przechodzi choroba, to wszystko wraca do normy.
Współczuję, ciężko mi to sobie wyobrazić.
i_n_e_s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-29, 15:52   #14
Momo
Zakorzenienie

Windy całe szczęście ,że masz zdolność smaku.
Wybierz się jednak do lekarza,bo może się okazać,że uda się wyleczyć tę dolegliwość
Trzymam kciuki

Kobieta zmienną jest...moje hobby
http://www.zapiskiroztrzepane.pl/

Awatar - made by Momo
Momo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-23, 14:31   #15
mavika
Zakorzenienie

odkopuje watek bo chcialabym wiedziec czy komus udalo sie to wyleczyc? i jak?
Stary 2008-06-18, 11:36   #16
karmakoma
Przyczajenie

podbijam temat .
Nic nie czuję od 3 lat czy ktoś się z tego wyleczył?
Miałam awarię przewodu gazowego przez brak powonienia o mało nie doszło do tragedii nie czułam że gaz sie ulatnia - buchnął tylko płomień na szczęście.
karmakoma jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-17, 17:09   #17
anna2205
Przyczajenie

Unhappy Dot.: Zaburzenia węchu-anosmia.

JA CZWARTY ROK JESTEM BEZ CAŁKOWITEGO WĘCHU,A SMAK TO CZUJĘ TYLKO SŁODKI I KWAŚNY.WYKLUCZONO ALERGIĘ,LARYNGOLOGICZNIE TEŻ OK ZOSTAŁO MI DO GŁĘBSZEGO SPRAWDZENIA NEUROLOGICZNEGO(REZONANS) .A ZACZĘŁO SIĘ POPROSTU OD KATARU...
anna2205 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-27, 17:33   #18
cascatelle
Raczkowanie

anna2205 ja też chyba będę musiała mieć rezonans bo niestety moja utrata węchu nie jest spowodowana alergią jak sądził lekarz i odczulanie nie skutkuje nie mam węchu tak porządnie od jakiegoś roku i zaczyna doprowadzać mnie to do szału. Niektórzy się z tego śmieją albo nie traktują poważnie ale to naprawdę przykre np. nie czuć zapachu jak wszyscy się nad nim zachwycają...laryngolog powiedział mi że nigdy leczenie nie przywróciło nikomu węchu...staram się w to nie wierzyć i poszukam pomocy dalej.
cascatelle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-29, 21:33   #19
xXxKaSkAxXx
Raczkowanie

Ja tez nie mam węchu..odka pamietam to go nie mam wszystko przez p o l i p którego mam w nosie...:/ jest gdzies tam i przez to nie mam węchu.. mam to stwierdzone własnie przez rezonanse i tomografie...co roku mam konrolne badania zeby swierdzić czy polip rośnie czy nie...
xXxKaSkAxXx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-12-30, 20:37   #20
Magadan
Raczkowanie

GG do Magadan

Ja w takim razie też mam coś pod to, z tym, że ja zapachy czuję, ale nie potrafie powiedzieć czy to śmierdzi czy to pachnie, a jak pachnie to czym . Odkąd pamiętam tak miałam, ale to chyba jednak nie anosmia.
Magadan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-05, 19:35   #21
paumana
Przyczajenie

Witam,

Ja straciłam węch po stosowaniu sztyftu do nosa rhin bac. Stosowałam 14 dni. Dostałam straszny obrzęk twarzy. Prawdopodobnie byłam uczulona na jakis składnik. Teraz sie lecze. Biore sterydy donosowo. Mam nadzieje że wech mi powróci. Czuję mocne zapachy. Ale tylko niektóre. Mam nadzieje ze bedzie dobrze.

Pozdrawiam.
paumana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-19, 16:59   #22
anna2205
Przyczajenie

Wink Dot.: Zaburzenia węchu-anosmia.

Cytat:
Napisane przez cascatelle Pokaż wiadomość
anna2205 ja też chyba będę musiała mieć rezonans bo niestety moja utrata węchu nie jest spowodowana alergią jak sądził lekarz i odczulanie nie skutkuje nie mam węchu tak porządnie od jakiegoś roku i zaczyna doprowadzać mnie to do szału. Niektórzy się z tego śmieją albo nie traktują poważnie ale to naprawdę przykre np. nie czuć zapachu jak wszyscy się nad nim zachwycają...laryngolog powiedział mi że nigdy leczenie nie przywróciło nikomu węchu...staram się w to nie wierzyć i poszukam pomocy dalej.
Oglądałam "ROZMOWY W TOKU" tam wystąpili ludzie którzy po wypadku stracili węch i smak,ale był laryngolog który stwierdził,że nawet po kilkunastu latach może dany zmysł wrócić.U mnie nic się nie zmieniło więc czekam z niecierpliwością na poprawę
Stary 2009-01-20, 08:00   #23
mavika
Zakorzenienie

ja wam owiem ze ostatnio jakby chyba czuje wiecej...sama z siebie nie lecze sie jakosc specjalnie.
Stary 2009-01-27, 12:04   #24
anna2205
Przyczajenie

Ja nie mam już 6 lat i się przyzwyczaiłam.nie miałam żadnego wypadku ani nic a co najgorsze lekarze nie chcą leczyć!!!!
Ostatni chodziłam do takiej miłej lekarki ale przenieśli ją gdzieś daleko więc poszłam do innego a on na to : "no widzi pani,pani doktor odeszła a pani z problemem została"...poprostu wszystkiego się odechciewa .i jeszcze co mnie zdenerwowało to to że lekarze myśla że jeśli nie mam smaku i węchu przez 6 lat to mówią : "to już pani kłopot jeśli pani się nie leczyła" niedawno znalazłam w internecie jakiegoś dobrego specjalistę z warszawy.opisałam wszystko co pokolei przeszłam i robiłam a on mi na to : " radziłbym aby najpierw udała się do lekarza rodzinnego"-hehe tak jakbym od tego nie zaczęła...ja nie mam węchu i smaku a nie uczuć...przyzwyczaiłam się a teraz to tylko czekać i mieć nadzieję..........na cud

pozdrawiam wszystkich z takim samym problemem
Stary 2010-01-09, 16:00   #25
aneczkaq1
Przyczajenie

Dot.: Zaburzenia węchu.

Witam wszystkich!
Mam problem z węchem... myśle ze dosc poważny bo nic nie czuję.... Chyba od zawsze mi sie to dzieje choc mam jedyne 17 llat
Ostatnio z tym byłam u laryngologa a on robił wielkie oczy ze to cos niespotykanego(zdziwił sie troche ) w sumie nic mi nie powiedzial ciekawego nic nie doradzil. Jakies tabletki i krople do nosa (czy cos tam) przepisal i tyle z mojej wizyty.... Nie mam żadnej alergii, dłuższego przewlekłegoo kataru... Jestem dziewczyną i nic, ale to nic nie czuje.... moze to dziwne, ale prawdziwe.

Wie moze ktos co sie dzieje????
aneczkaq1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-06, 21:55   #26
nicia55
Przyczajenie

Dot.: Zaburzenia węchu.

Mam nadzieję ,że ktoś tutaj jeszcze zagląda i miał podobny przypadek jak ja
Czytam tutaj ,że dziewczyny nie maja węchu wogóle ,a ja natomiast mam w drugą stronę tzn.mam węch nadwrażliwy .Ze smakiem też coś niedobrego się dzieje.Jeśli chodzi o węch ,to wszystko mi śmierdzi.
Jeszcze około pół roku temu zachwycałam się perfumami męża ,dziś pytam czego używa bo strasznie cuchnie.Nawet poszłam sprawdzić do łzienki czy mnie nie oszukuje i powąchałam z buteleczki...
Męża strasznie denerwuje ciągłe wietrzenie w domu,non stop otwarte okna ,nie zależnie od pogody .Nie wiem jak by było wywietrzone mnie stale cos smierdzi .Ze smakiem nie lepiej,we wszystkim czuje jeden smak.Moje ulubione niegdyś smaki przyprawiają mnie o mdłości... I dla ścisłości nie jestem w ciąży,chociaż na początku sama tak myslałam. Testy i wizyta u ginekologa wykluczyły,zresztą, to juz trwa od kilku miesięcy.Zastanawiam się czy przyczyną może być zażywanie kropli i tabletek na alergię i zatoki ,hmmm.Pewnie trochę tak.Czy ktoś tak miał?
Czy można się tego pozbyć i wrócić o "normalności "?...
nicia55 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-16, 12:20   #27
magda__lena
Przyczajenie

hej... tez stracilam wech. juz pewnie 3 rok nic. chcialabym zapytac paumane- o ile tu jeszcze wejdzie- jaki bralas steryd do nosa.?
ja zrobilam rezonans, steryd tez jakis bralam, nic nie pomoglo.. ;(
magda__lena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-17, 21:17   #28
Waysa
Przyczajenie

Hej, tez mam anosmie, powiklanie po zwyklym przeziebieniu, ponad 2 lata temu. I do tej pory nic. Prosze o info czy komus udalo sie to wyleczyc, jak i czym?
Waysa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-24, 18:17   #29
magda__lena
Przyczajenie

ja dalej walcze..
przepisali mi ostatnio avamys do nosa i jeszcze jakies tabletki z witamina B6.. i nic.
magda__lena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-24, 19:57   #30
Wisienki
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dissolved__girl Pokaż wiadomość
ja może nie całkowicie, ale jednak mój nos jest trochę "upośledzony" szczególnie na wiosnę,podejrzewam że to przez alergię.Ale cały rok mam z tym problemy, ludzie dookoła mnie coś czują, że śmierdzi/pachnie a ja nie właściwie to nie wiem czy się z tego cieszyć czy nie..przy smrodzie jest przydatne no ale ładny zapach chciałoby się poczuć..
ja mam tak samo czuję tylko bardzo intensywne zapachy gdy ja czuję, że coś śmierdzi inni uciekają

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości