Luźna nitka w czasie szycia na maszynie - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Druty, igła i szydełko

Notka

Druty, igła i szydełko Forum dla miłośników drutów, szydełka i igły. Tu dowiesz się jak ozdobić spodnie, na jaki kolor pofarbować koszulkę oraz jak uratować zniszczony sweter.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-10-11, 21:57   #1
Vinola
Przyczajenie

Unhappy

Luźna nitka w czasie szycia na maszynie

Witam,

Na wstępie muszę wyraźnie zaznaczyć, że jestem kompletną amatorką w dziedzinie szycia na maszynie. W swoim życiu udało mi się zszyć ok. 1m dwóch kawałków materiału, maszyną – Łucznik Izabella II 888.

Mój problem rozpoczął się w momencie zmiany stopki ww. maszyny z uniwersalnej na tą do obszywania dziurek. Po przeczytaniu instrukcji, założeniu stopki i dokonaniu potrzebnych ustawień, rozpoczęłam szycie. Niestety, po ok. 5 sekundach spory kawałek materiału został wciągnięty do środka mechanizmu, pod ząbki i w jak mi się zdaje rejon wypadniętego bębenka. Zmuszona byłam rozkręcić płytkę i dostać się do środka. Po wyciągnięciu wszystkiego, oczyszczeniu, założeniu wg. Instrukcji bębenka, skręceniu płytki i ponownym umieszczeniu szpulki, ponowiłam próbę szycia. Oczywiście całość w szybkim czasie powtórzyła się, blokując ruch igły wraz z wydaniem charakterystycznego dźwięku przy naciśnięciu pedału.

Po paru próbach i staraniach zrozumienia problemu, zaniechałam dalszego używania stopki do obszywania dziurek i wróciłam do stopki uniwersalnej wraz ze zmianą ustawień.

Szycie stopką uniwersalną również zaczęło powodować problemy. Tak się składa, że dolna nitka nie zostaje wszywana w materiał. Od wierzchniej strony materiału szew wygląda całkiem fajnie, ale od spodu tworzy się jeden wielki kołtun. Jak już zauważyłam i jak mi się zdaje górna nitka jest kompletnie luźna i nie naprężona. Od spodu nie przytwierdza nitki dolnej, powoduje powstawanie dziesiątek luźnych pętelek, które przy małym pociągnięciu wypruwają się z materiału.

Naturalnie próbowałam zwiększyć naciąg nitki górnej kręcąc pokrętłem na wyższe stopnie, kilkakrotnie nawlekałam nitkę od nowa, a nawet całkiem zmieniałam nici. Efekt od dwóch tygodni jest wciąż taki sam… Nie wiem co robię źle, nie znam osoby, która mogłaby mi pomóc dlatego zwracam się o pomoc. Może ktoś ma pomysł co robię nie tak? Bardzo proszę o odpowiedź
Vinola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-30, 15:39   #2
Wroclovianka
Zakorzenienie

Dot.: Luźna nitka w czasie szycia na maszynie

A sprawdziłaś nitkę w bębenku czy jest dobrze założona, naprężona lub czy po prostu nie poszła w swoją stronę, że tak to ujmę? U mnie takie pętelki na spodzie zaczynają się robić jak mi nitka z bębenka pójdzie nie tędy którędy powinna.

Wizaż rządzi, Wizaż radzi, Wizaż nigdy Cię nie zdradzi
Wroclovianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-11, 20:30   #3
epeer
Przyczajenie

Dot.: Luźna nitka w czasie szycia na maszynie

też zazwyczaj u mnie taki problem występuje jeśli coś jest źle z nitką w bębenku. sprawdź w instrukcji jak zmienić naprężenie nici w bębenku i spróbuj się☠trochę tym pobawić. upewnij się też, że wszystko na pewno dobrze siedzi w bębenku, mnie raz tak okropnie wciągało, gdy źle włożyłam szpulkę do środka.
epeer jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Druty, igła i szydełko

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości