![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
jak czytać schematy? (szydełko)
Niedawno rozpoczęłam przygodę z szydełkiem i mam problem ze schematami. Otóż widzę tylko milion kropek i kresek, z haczykami lub bez, jakieś kółka i nic z tego nie rozumiem. Wdzięczna będę za objaśnienia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Raczkowanie
|
Dot.: jak czytać schematy? (szydełko)
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Chętnie objaśnię. Zastanawiam się tylko czy problem tkwi w czytaniu wzoru czy także w umiejetności robienia słupków, oczek łancuszka itd.
Jeśli wiecie, dziewczyny, jak zrobić słupek, półsłupek, oczko łańcuszka to zrozumienie kropek, kresek i haczyków we wzorze to pikuś ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
musisz wkleic zdjecie schematu bo niekiedy w roznych schematach róznie sie ozbacza ; podstawowym elementem szydełkowania jest oczko łańcuszka, oczko zamykające, półsłupek, słupek i moga byc słupki podwójno potrojne itd
zamiesc schemat to objasnimy
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
jeżeli jesteście początkującymi szydełkowiczkami to polecam cały temat szydełklo, to link na stronę o oznaczeniach graficznych http://maranta.livenet.pl/oznaczenia...e_szydelko.htm
jeżeli masz na przykład obok siebie dwa takie same znaki ( np. słupki) toznaczy,że trzebba przerobić dwa razy słupek A tak w ogóle to radzę przejrzeć całą stronę u Maranty poświęconą szydełku warto też zarejestrować się na forum są tam bardzo fajne dziewczny, które zawsze bardzo chętnie służą pomocą, No i jest tam ogromna kopalnia wzorów i pomysłów. Na pewno gdy już tam zajrzycie uzależnicie się od tego forum no i oczywiście od szydełka tak jak ja ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
umiem robić słupki, oczka itd, nie rozumiem jedynie znaczków
kinolec, schemat mam w gazecie a niestety nie posiadam skanera, wiec nie mam jak go pokazać meka007, dzięki za link ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
hmmm, przekopałam całą stronę u MAranty, nawet sobie te kruczki znaczki wydrukowałam... i nic, ni czorta nie umiem tego dalej czytac. Na święta poprosze babcie, żeby mi to łopatologicznie wytłumaczyła, babcia była nauczycielką w szkole podstawowej, więc powinna poradzić sobie z wykładem na moim poziomie
![]()
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
![]()
elianka, jak masz na myśli jakiś konkretny schemat to prześlij mi go na maila a ja ci go opiszę jak robić, może mając przed oczami i schemat i opis załapiesz o co chodzi, bo to nie jest takie trudne, a ja nawet wolę robić ze schematu niż z opisu. Myślę, że jak będziesz miała opis i schemat szybko zrozumiesz jak czytać opisy i pomoc babci nie będzie konieczna.
mój meil: marzena.zieleniak@onet.eu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
meka007!!
czy ja również mogłabym liczyć na taka pomoc , jeżeli znajdę już coś, czym naprawdę będe zainteresowana??? ![]()
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
Oczywiście Marzenko, w ogóle pomogę chętnie kazdej szydełkowiczce w miare swoich umiejetności . pozdrawiam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
mam pytanko do specjalistki
![]() wlasnie dlubie serwetke i natrafilam na zagadke w schemacie ![]() zalaczam obrazki...czy to cudo zaznaczone na zielono to to samo co to: http://hafciki.pl/tiki-index.php?pag...kiZlaczonegora badz w innej wariacji to: http://maranta.livenet.pl/peczek.htm#1 ? ![]() no i symbol zaznaczony na niebiesko...czy to to samo co to: http://img409.imageshack.us/img409/2473/4nk3.jpg bede bardzo wdzieczna za odpowiedz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
To co zaznaczyłaś na zielono to jest to samo co na stronie z pierwszego linka (dwa pojedyncze słupki łączysz razem), a symbol zaznaczony na niebiesko to jest to samo co symbol zaznaczony na zielono, z tą różnicą, że przerabiasz razem (łączysz górą) 3 podwójne, a nie pojedyncze słupki....
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
dziekuje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
heh. a jednak sie pospieszylam...te zwykle slupki potrafie, ale nie rozumiem co mam zrobic z tymi podwojnymi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Zamiast nawijać nitkę jeden raz (tak jak robisz to w przypadku pojedynczego słupka) nawijasz 2 razy i przerabiasz tak: (od początku) na szydełku masz oczko łańcuszka , narzucasz nitkę 2 razy , wkłuwasz szydełko w oczko podstawy, narzucasz nitkę i wyciagasz ją (na szydełku 4 oczka), przeciągasz przez 2 oczka, na szydełku masz 3 oczka, narzucasz nitkę ponownie, przeciagasz przez 2 oczka, na szydełku są 2 oczka, zostawiasz to, narzucasz nitkę 2 razy na szydełko, wkłuwasz szydełko w następne oczko podstawy, narzucasz nitke i wyciągasz ją (na szydełku masz teraz 5 oczek), znowu narzucasz , przeciagasz przez 2 oczka (na szydełku powinny być 4), narzucasz , przeciagasz przez kolejne 2, na szydełku 3 oczka, narzucasz nitkę i przerabiasz te 3 oczka, które pozostały na szydełku razem i w ten sposób powstały dwa podwójne słupki połączone górą. Mam nadzieję, że dobrze to opisałam i będziesz coś z tego wiedziała, opisuję pierwszy raz i nie wiedziałam, że tak ciężko jest to zrobić, a na dodatek się spieszę. W razie pytań - odpowiem wieczorem....
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
okiej
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
Tylko bądż cierpliwa i nie zniechęcaj się a na pewno ci się uda. życzę powodzenia i miłej zabawy.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
myszenka_74. dziewczyno, jestes wielka....
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Hej Hej, żyjecie? Dołączam do wątku!!
Wreszcie ktoś się zlitował i chociaż podjął próbę żeby wyjaśnić jak przełożyc kreski i kropki na coś realnego... Robię sobie czapkę, przynajmniej próbuję. Nie ze schematów, bo mimo stosu kupionych gazet nie umiałam ich czytać (nadal nie umiem, dopiero ten wątek znalazłam), ale na intuicję. Jak mi wyobraźnia podpowie to tak robię. Na przykład widzę, że podwójne oczka trochę przeinaczyłam, ale to nic, na razie może zostać. Do następnych prac zaloguję się tutaj. Żyje ten wątek jeszcze??
FILIŻANKA ![]() Kilka filmików dających do myślenia: 1. How to stop screwing yourself over. 2. Bez działania marzenie nie ma sensu. 3. The Neuroanatomical Transformation of the Teenage Brain.(Jill Bolte Taylor) 4. Stroke of insight.(JBT) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Radzę zajrzeć tu https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=320042
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Dzięki GLINKA121!
![]()
FILIŻANKA ![]() Kilka filmików dających do myślenia: 1. How to stop screwing yourself over. 2. Bez działania marzenie nie ma sensu. 3. The Neuroanatomical Transformation of the Teenage Brain.(Jill Bolte Taylor) 4. Stroke of insight.(JBT) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
pomocy ! Ja odczytac ta robotke
![]() http://utkanezmarzen.blogspot.com/20...le-swinie.html Jest na stronie ponizej Bardzo prosze |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Jeśli chodzi o ten wzór to jest to łańcuszek a na nim słupki - środek motywy to dwa słupki w jednym oczku i rozdzielone 2 oczkami łańcuszka - prosty jak to tylko możliwe /rząd kończymy słupkiem a zaczyna się trzema oczkami łańcuszka zamiast 1 słupka
![]()
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
dodam tylko, że tych słupków w robótce nie należy tak wyciagać, one są tak narysowane dla zachowania przejrzystości wzoru, a robótka sama będzie się układać w "jodełkę"
![]() |
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
Bardzo dziekuje za pomoc
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Hej ho!
Wzięłam się w końcu za czapkę. Nie jestem jednak pewna czy właściwie przerabiam elementy zaznaczone na schemacie jako 1, 2 i 3. Zupełnie na wyczucie. Czy jak wrzucę to co do tej pory zrobiłam będziecie w stanie stwierdzić, czy dobrze jest? :/
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
FILIŻANKA ![]() Kilka filmików dających do myślenia: 1. How to stop screwing yourself over. 2. Bez działania marzenie nie ma sensu. 3. The Neuroanatomical Transformation of the Teenage Brain.(Jill Bolte Taylor) 4. Stroke of insight.(JBT) Edytowane przez Patri Czas edycji: 2011-04-10 o 16:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Przyczajenie
|
![]() Edytowane przez bewinka Czas edycji: 2012-11-23 o 11:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Napisz jaki to post która strona i jakie zdjęcie ......
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:18.