Czy kursy typu semestr w miesiąc są warte zachodu? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Nauka języków obcych - kącik językowy

Notka

Nauka języków obcych - kącik językowy Nauka języków obcych - kącik językowy, to miejsce wymiany informacji o kursach, podręcznikach, materiałach i ciekawostkach językowych. Dołącz.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-06-25, 06:30   #1
monachee
Raczkowanie

Czy kursy typu semestr w miesiąc są warte zachodu?

Cześć, zastanawiam się nad zapisaniem się na kurs wakacyjny (lub znalezieniem lektora) na czas wakacji i wpadły mi w oko kursy typu "semestr w miesiąc" - czy ktoś z Was z takich korzystał? Zastanawiam się na ile jest w tym marketingu a ile faktycznych postępów i nauki z prawdziwego zdarzenia. Co o nich myślicie?

Biblioteczka
Zapisz
monachee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-25, 08:54   #2
Curitiba
Raczkowanie

Dot.: Czy kursy typu semestr w miesiąc są warte zachodu?

Robilam takie miesieczne kursy 3 razy (2 razy latem i raz zima) i powiem ci, ze jesli masz czas na nauke to jest to dobra opcja (codzienny kontakt z jezykiem etc). Przerabia sie sporo materialu i jesli chcesz naprawde do wchlonac, trzeba popracowac w domu + odrabiac prace domowe.
Ja niestety pracowalam normalnie po 8-9 h dziennie, wiec czasu mocno mi brakowalo (mialam wczesniej tego swiadomosc, ze łatwo nie bedzie). Za kazdym razem trafilam na super lektorow, wiec 2,5 h codziennych zajec bylo sama przyjemnoscia.
Curitiba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-25, 11:40   #3
SzyszkaChmielu
Raczkowanie

To zależy od lektora i tego jak prowadzi zajęcia.
3 lata temu byłam na wakacyjnym kursie hiszpańskiego (B1) i było super, zrobiłam ogromne postępy i nabrałam płynności w mówieniu. Potem kontynuowałam naukę na kolejnych kursach. Dziś jestem z hiszpańskiego C2. Chętnie poszłabym na wakacyjny kurs ale nie uzbiera się grupa na takim poziomie. Są tylko wakacyjne A1 i A2 z hiszpańskiego więc... zapisałam się na wakacyjny kurs z niemieckiego, na A2. Zaczynam za tydzień Mam ambitny plan zrobić 2 intensywne kursy wakacyjne (jeden w lipcu, drugi w sierpniu) i od września pójść na B1. Ale ja lubię uczyć się języków i mam niewątpliwe zdolności językowe.
SzyszkaChmielu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-25, 19:25   #4
monachee
Raczkowanie

Dzięki za opinie, tego mi brakowało
Mnie też mocno ograniczają godziny pracy, ale, faktycznie, chyba wszystko kwestią organizacji i ew. dopchnięcia kolanem
Czyli to są w sumie tradycyjne kursy tylko spotkania częstsze niż normalnie?

Biblioteczka
Zapisz
Stary 2015-06-28, 09:12   #5
SzyszkaChmielu
Raczkowanie

To zależy. Ja teraz idę na "normalny" kurs niemieckiego czyli robimy 1 semestr w miesiąc korzystając z normalnego podręcznika.
W/w przeze mnie wakacyjny kurs hiszpańskiego był bez podręcznika, korzystaliśmy z materiałów xerowanych przez lektora. Ale nie były to jakieś przypadkowe xerówki żeby nas czymś zająć tylko przemyślane, starannie wybrane materiały. Powtarzam - wszystko zależy od lektora. Jak trafisz na fajnego&profesjonalnego to kurs będzie super.
SzyszkaChmielu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-29, 06:04   #6
monachee
Raczkowanie

Dzięki za odpowiedź I lektor, i praca własna - dwa obowiązkowe czynniki sukcesu

Biblioteczka
Zapisz
Stary 2015-07-01, 17:46   #7
plywok
Zakorzenienie

chodziłam na taki intensywny angielski.
byłam bardzo zadowolona, wyniosłam więcej niż na standardowym kursie, dwa razy w tygodniu.
zajęcia miałam 4 razy w tygodniu, chyba po 3 godziny zegarowe.
ze wzgledu na częstotliwość, testy\kartkówki były raz\dwa razy w tygodniu więc siłą rzeczy powatarzałam częściej w domu, niż jak mam zajęcia dwa razy w tygodniu.

ale po rozmowie, z moja mama, która normalnie pracuje po 8 godzin to ona mowi, że ona by się nie pisała na tak intensywny kurs bo by nie miała czasu ćwiczyć i by nie wyniosła takich korzyści jak ja.

(;
plywok jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-03, 06:44   #8
monachee
Raczkowanie

Zdecydowałam się na lektora w soboty, po przeanalizowaniu swoich możliwości to w moim przypadku wieczorem po pracy byłoby kiepsko z uczeniem się a nie ma sensu chodzić na coś dla samego chodzenia i nic z tego nie wynieść. Dlatego trudno, wolniej ale mam nadzieję, że efektywniej.

Biblioteczka
Zapisz
Stary 2015-07-08, 12:09   #9
mes_
Raczkowanie

Ja uważam, że takie kursy dają dużo więcej niż te standardowe. Chodziłam dwa lata temu na wakacje na zajęcia z francuskiego od podstaw i po dwóch miesiącach umiałam już posługiwać się w podstawowym zakresie językiem. Potem od października poszłam na normalny kurs tylko że poziom wyżej (w tej samej szkole) i nie nauczyłam się praktycznie nic
mes_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-06, 00:46   #10
skara
Zakorzenienie

Ja też raz na takim kursie byłam. Byłoby ok gdyby był to mój jedyny obowiązek. Ale po 8 godzinach w robocie i 2 w autobusie nie miałam siły skupić się na języku. Niewiele z tego kursu wyniosłam. Lepsze doświadczenia miałam z kursu językowego za granicą gdzie "zajmowałam się" tylko językiem.
skara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-27, 20:04   #11
Azhaar
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez skara Pokaż wiadomość
Ja też raz na takim kursie byłam. Byłoby ok gdyby był to mój jedyny obowiązek. Ale po 8 godzinach w robocie i 2 w autobusie nie miałam siły skupić się na języku. Niewiele z tego kursu wyniosłam. Lepsze doświadczenia miałam z kursu językowego za granicą gdzie "zajmowałam się" tylko językiem.
Dokładnie tak. Wypowiem się, może ktoś jeszcze skorzysta.

Ja - juz jako człowiek pracujący te 8-10 h dziennie - poszlam na taki intensywny kurs arabskiego, 3 razy w tygodniu po ok 3 h, trwało to jakieś 1,5 miesiąca. Niewiele wyniosłam, za to byłam przemęczona i sfrustrowana. Materiału na każdych zajęciach było od groma (kurs od podstaw), dochodziło po kilkadziesiąt slówek na zajęciach + jakaś gramatyka i cała reszta. W dniu kursu wracało się do domu o tej 21 i już nie miało się siły dalej tego uczyć, więc wypadałoby ogarnąć to następnego dnia. Ale umówmy się - jesteśmy tylko ludźmi. Mamy też inne obowiązki i inne fajne rzeczy to robienia, zarówno w tygodniu jak i w weekend.

To tez zależy od tego, jaki to język i na jakim poziomie go znamy. Jakbym poszła na taki sam kurs, ale z angielskiego czy francuskiego, które już dobrze znam to poziom ,,przytłoczenia" może nie byłby taki najgorszy i dałoby się to ogarnąć. Ale i tak bym się nie zdecydowała.

Kiedyś chodziłam na jeszcze bardziej intensywny kurs rosyjskiego, tam codziennie były zajęcia po 4 h. Ale wtedy jeszcze gówniara byłam, nie pracowałam a kurs byl w wakacje więc to jeszcze dało się przeżyć. Poza tym rosyjski jednak do głowy łatwiej wchodził niż jakieś egzotyczne języki.

Wiadomo, że język trzeba ćwiczyć we własnym zakresie a nie tylko to co na kursie. Ale ja bym wolała kurs w standardowym tempie + własne rozwijanie dodatkowo niż jakieś mega intensywne tempo narzucane z góry.

Na tych intensywnych kursach sporo było osób, które po prostu pilnie potrzebowały danego języka w celach wyjazdowych lub naukowych - np. jedna dziewczyna pisała magisterkę z tematu, gdzie mnóstwo materiałów było w języku rosyjskim i musiała się go nauczyć ,,na gwałt".

Edytowane przez Azhaar
Czas edycji: 2015-09-27 o 20:06
Azhaar jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-09-28, 07:15   #12
DariaKwia
BAN stały

Jak chce się człowiek czegoś porządnie nauczyć, a ma swoje codzienne obowiązki, to chyba jednak lepiej zdecydować się na standardowy kurs i porządnie przyłożyć do nauki między lekcjami ze zdecydowanie mniejszym zmęczeniem
DariaKwia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-01, 12:53   #13
marti_pi
Przyczajenie

ja jestem właśnie w trakcie intensywnej nauki na platformie <<ciach, ciach>> Jak skończę, to się odezwę ale póki co, chyba są postępy

Edytowane przez Maguda_
Czas edycji: 2015-10-01 o 15:43
marti_pi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-01, 15:19   #14
MissChievousTess
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marti_pi Pokaż wiadomość
ja jestem właśnie w trakcie intensywnej nauki na platformie <<ciach, ciach>> Jak skończę, to się odezwę ale póki co, chyba są postępy
A z jakiego języka i na jakim poziomie? Pytam bo byłam ciekawa jak wspomaga naukę. I czy da się z niej korzystać jeśli ktoś uczy się samodzielnie od bardzo niskiego poziomu znajomości języka.

Edytowane przez Maguda_
Czas edycji: 2015-10-01 o 15:44
MissChievousTess jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-01, 15:44   #15
Maguda_
Kawaii strona mocy

Cytat:
Napisane przez MissChievousTess Pokaż wiadomość
A z jakiego języka i na jakim poziomie? Pytam bo byłam ciekawa jak wspomaga naukę. I czy da się z niej korzystać jeśli ktoś uczy się samodzielnie od bardzo niskiego poziomu znajomości języka.
Obawiam się, że nie masz co liczyć na rzetelną odpowiedź
Maguda_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-10-08, 19:13   #16
monachee
Raczkowanie

Po przeanalizowaniu za i przeciw plus czas, jaki pochłania mi praca, uznałam, że jednak nie podejmę wyzwania w tej formule. Lubię mieć komfort koncentrowania się na tym, czego się uczę bez ciśnienia, że zasypiam nad książką dlatego spasowałam.

Biblioteczka
Zapisz
Stary 2015-10-10, 21:38   #17
GdyKochamy
Zadomowienie

Mi się wydaje, że podstaw lepiej powoli się uczyć. Potem można intensywniej.
Stary 2015-10-23, 12:44   #18
marti_pi
Przyczajenie

uczę się angielskiego z multikursem na poziomie średnio zaawansowanym. Jak chcesz więcej konkretnych info, to napisz mi na prv
marti_pi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Nauka języków obcych - kącik językowy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości