|
Notka |
|
Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Ratunku - niedoswiadczona świadkowa!
Hej, świadkową jestem a właściwie mam być w sobotę raczej z przypadku, ale zostalam poproszona i nie wypada odmawiać. Jestem młoda (18) i nie bylam nigdy świadkową. Powiedzcie mi, czy cos wchodzi w zakres moich obowiązków? Co powinnam robic podczas ślubu i wesela? Z panna młoda juz się pewnie nie zobaczę do tego czasu, a zreszta nasz kontakt byl sporadyczny (jestem bliska rodzina pana młodego)... Jestem zagubiona, nie wiem jak powinnam sie zachować i cale to wesele to dla mnie kupa stresu
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ratunku - niedoswiadczona świadkowa!
po pierwsze - relax
u mnie swiadkowa byla osobą która: pomagała mi sie ubierać, a raczej pozowała ze mna i rozpieta suknia itp itd ![]() ![]() ja glownie chcialam swiadkowa, ale mame tez poprosilam na kilka ujec i są to fajne zdjecia ![]() w dzien slubu swiadkowa poza tym ze byla jak sie ubierałm (o14, a slub na 16) mi nie byla potrzebna, nie angazowalam jej w odbieranie bukietu, wozenie nic na sale itp ![]() ![]() na slubie oczekiwałam od niej ze pomoże mi walczyć z welonem - mialam 2,5metra. czyli ulozyla go za mna jak wchodzilam do kosciola (ulozyla i usiadła z przodu, nie byla żadnym orszakiem czy cos:P) i pozniej jak wstawałam, klekalam to mi pomagała, bo na nim siadalam i urywał mi głowe ![]() ![]() na weselu swiadkowa byla jakby zastepca panny mlodej. managerka o nic nie pytała mnie, foto prosila swiadkowa zeby ona zalatwila z managera oswietle na sali itp itd. wszyscy zgodnie twirrdzili (nie wyszlo to ode mnie, wrecz od tych osob), że ja szykowalam ten dzien 1,5roku, wiec mam sie bawic a jak nie daj boze cos sie stanie (ktos zatrzasnie sie wtoalecie :P) to nie jest to moj klopot ani mego meza tylko sali i ewentualnie swiadkow pewnie czesc tu osob napisze ze swiadkowa nie musi nic, nie mzna jej prosic o taka pomoc bo jest normalnym gosciem itp itd. moja swiadkowa sama z siebie wszystko zalatwiala. przzyszedl na wesele ksiadz to od razu poleciala do managerki i zorganizowała dodatkowe miejsce kolo moich rodziców ![]() ah i jedno mega wazne zadanie - pilnuj zeby pani mloda jadła. ja uwielbiam jesc, nie wierzylam w te gadki ze nie ma czasu. serio nie ma czasu, przyjaciolkom bylam w stanie powiedziec "ej nic nie jadlam, musze jesc, zdjecie za godzine..." mialy to gdzies ;D chcialy miec panne mloda ![]() ![]() swiadkowa teoretycznie powinna dobrze sie bawic, zaganiac trohce ludzi do zabawy. moja swiadkowa rowno z nami (swiadek tez) juz przy 1 piosence leciala na parkiet. 3 pary to juz cos i od razu ludzie chetniej szli ![]() pomogla mi troche "zagonic" mlodych do zabaw i wybierac pary ![]() ![]() i ja w czwartek przed slubem z nia,swiadkiem i rodzicami usiadłam i ustalilismy sobie przebieg wesela, co kto i kiedy ![]()
![]() ![]() Edytowane przez sQuaara Czas edycji: 2015-10-20 o 09:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Co do przebiegu wesela, to musisz przede wszystkim świecić dobrym przykładem, czyli dobrze się bawić, aby zachęcić innych gości np. do wyjścia na parkiet. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
dokladnie tak
![]() ![]()
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
w zasadzie jedynym obowiązkiem jest podpisanie dokumentu małżeństwa.
Reszta to wyłącznie prywatne ustalenia, np.: - organizacja wieczoru panieńskiego - pomoc w wyborze sukni i inne ślubne konsultacje - pomoc w szykowaniu się do ślubu, koordynacja rzeczy o których przejęta panna młoda może zapomnieć (obrączki, igłą z nitką, kluczyki do samochodu, dowód osobisty państwa młodych, bukiet, przypinki itd) - asysta w czasie ceremonii (potrzymanie bukietu, ułożenie sukni) - jak jest czas, to sprawdzenie czy wizytówki na sali weselnej są ustawione zgodnie z założonym planem - odbieranie kwiatów panny młodej przy składaniu życzeń (świadek odbiera koperty z życzeniami i prezenty) - czasem w toalecie trzeba pomóc PM ogarnąć bezę sukni ślubnej i welonu ![]() - sprawdzać co jakiś czas czy nie rozmazała maikjazu - ogarniecie męskiego świadka, by rozlewał alkohol, zabezpieczył prezenty przed kradzieżą, podjechał do domu , jak para czego zapomni itd.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett Edytowane przez Elfir Czas edycji: 2015-10-20 o 16:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
squarra - napisałam przecież, że prywatne ustalenia. To były przykłady, co mogą obejmować.
Ale często gościom głupio facetowi-świadkowi dawać kwiaty a kobiecie-świadkowej butelki z winem (jak goście przynoszą zamiast kwiatów). Więc założyłam najpopularniejszy schemat.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
U mnie też. Koperty są lekkie i poręczne (jeśli się ma przygotowaną choćby torbę prezentową) w przeciwieństwie do kwiatów, butelek wina, zapakowanych prezentów, czy nawet bombonierek. Zazwyczaj jest tak że świadkowa bierze koperty, a świadek całą resztę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() u nas bylo takie tempo ze mimo ze swiadkowa trzymała pudełko na koperty i ludzie je tam wrzucali, to dostawała w druga reke kwiaty, szybko podawała dziewczynie swiadka, a mąż mojej kuzynki (w ogole nie wiem dlaczego on i skad sie wzial ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
u nas kwiatów było sporadycznie, bo prosiliśmy o wino.
Ale ja miałam dwóch świadków-panów.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Taka rola jest zawsze pełna stresu, ale dasz sobie radę. Jak ja byłam świadkową to ogarniałam zabawy na panieński i cały panieński (zabawy, prezent i organizacja, zaproszenie ludzi itp). Na samym ślubie pomagałam ubierać Pannę Młodą i opiekowałam się nią przez cały wieczór i oczepiny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Powodzenia przyszłej świadkowej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Nasza świadkowa była ze strony męża. Nie była zaangażowana w nic przed ślubem, podobnie jak świadek. Podpisali dokumenty, pomogli nam przy życzeniach, potem została im zabawa. Świadek zaniósł kościelnemu obrączki i oddał nasze kartki od spowiedzi (przy podpisywaniu dokumentów przed mszą).
Sprawy w stylu igły, nitki, rzeczy na przebranie, ubranie mnie i cała "obsługa" PM miałam ustalone z bratowymi. Obsługa sali sama dogadywała się z zespołem i fotografem/kamerzystą. W czasie wesela padły 2 pytania (od zespołu i od sali): czy zmieniamy coś czy zostaje tak jak było ustalone. Jednym słowem każdy inaczej widzi rolę świadków. Najlepiej zapytaj jak widzą to narzeczeni. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Może zapytaj PAnny młodej w czym chciałaby żebyś pomogła i jak sobie to wyobraża? Bo ta funkcja jak się wydaje może wyglądać mocno różnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
BAN stały
|
Powiedz jej szczerze, że cieszysz się z takiej funkcji i zależy Ci na tym, żeby była zadowolona ale nie wiesz czego oczekuje i najlepiej gdyby Ci powiedziała w czym potrzebuje pomocy, kiedy i gdzie powinnaś się pojawić. Panny Młode lubią planować
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:36.