Ratunku - niedoswiadczona świadkowa! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-10-20, 00:23   #1
baileythebison
Przyczajenie

Ratunku - niedoswiadczona świadkowa!

Hej, świadkową jestem a właściwie mam być w sobotę raczej z przypadku, ale zostalam poproszona i nie wypada odmawiać. Jestem młoda (18) i nie bylam nigdy świadkową. Powiedzcie mi, czy cos wchodzi w zakres moich obowiązków? Co powinnam robic podczas ślubu i wesela? Z panna młoda juz się pewnie nie zobaczę do tego czasu, a zreszta nasz kontakt byl sporadyczny (jestem bliska rodzina pana młodego)... Jestem zagubiona, nie wiem jak powinnam sie zachować i cale to wesele to dla mnie kupa stresu
baileythebison jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-20, 09:48   #2
sQuaara
Zakorzenienie

Dot.: Ratunku - niedoswiadczona świadkowa!

po pierwsze - relax
u mnie swiadkowa byla osobą która: pomagała mi sie ubierać, a raczej pozowała ze mna i rozpieta suknia itp itd zapytaj PM czy tego oczekuje. mysle ze jak jestes swiadkowa to moze chce Cie miec na zdjeciach
ja glownie chcialam swiadkowa, ale mame tez poprosilam na kilka ujec i są to fajne zdjecia
w dzien slubu swiadkowa poza tym ze byla jak sie ubierałm (o14, a slub na 16) mi nie byla potrzebna, nie angazowalam jej w odbieranie bukietu, wozenie nic na sale itp bardziej moj mąż wykorzystał swiadka (mojego brata) bo w dzien slubu trzeba bylo przystroic sale
na slubie oczekiwałam od niej ze pomoże mi walczyć z welonem - mialam 2,5metra. czyli ulozyla go za mna jak wchodzilam do kosciola (ulozyla i usiadła z przodu, nie byla żadnym orszakiem czy cos:P) i pozniej jak wstawałam, klekalam to mi pomagała, bo na nim siadalam i urywał mi głowe . i gorąco ją poprosiłam, że ja moge zapomniec, ale zeby Ona też pamietała i zabrała mi bukiet jak bede szła do przysiegi, żebym pozniej nie walczyla z bukietem i obraczka

na weselu swiadkowa byla jakby zastepca panny mlodej. managerka o nic nie pytała mnie, foto prosila swiadkowa zeby ona zalatwila z managera oswietle na sali itp itd.
wszyscy zgodnie twirrdzili (nie wyszlo to ode mnie, wrecz od tych osob), że ja szykowalam ten dzien 1,5roku, wiec mam sie bawic a jak nie daj boze cos sie stanie (ktos zatrzasnie sie wtoalecie :P) to nie jest to moj klopot ani mego meza tylko sali i ewentualnie swiadkow

pewnie czesc tu osob napisze ze swiadkowa nie musi nic, nie mzna jej prosic o taka pomoc bo jest normalnym gosciem itp itd.
moja swiadkowa sama z siebie wszystko zalatwiala. przzyszedl na wesele ksiadz to od razu poleciala do managerki i zorganizowała dodatkowe miejsce kolo moich rodziców

ah i jedno mega wazne zadanie - pilnuj zeby pani mloda jadła.
ja uwielbiam jesc, nie wierzylam w te gadki ze nie ma czasu.
serio nie ma czasu, przyjaciolkom bylam w stanie powiedziec "ej nic nie jadlam, musze jesc, zdjecie za godzine..." mialy to gdzies ;D chcialy miec panne mloda bylo to urocze, ale jednak skonczylo sie tak ze ominelo mnie wiele posiłków i o 4 rano chodzilam z kanapką zrobiona z przerwanej na pol bułki, paszteciku i wyjetej z salatki greckiej papryki

swiadkowa teoretycznie powinna dobrze sie bawic, zaganiac trohce ludzi do zabawy. moja swiadkowa rowno z nami (swiadek tez) juz przy 1 piosence leciala na parkiet. 3 pary to juz cos i od razu ludzie chetniej szli
pomogla mi troche "zagonic" mlodych do zabaw i wybierac pary aczkolwiek moja swiadkowa to przyjaciolka od 10 lat
i ja w czwartek przed slubem z nia,swiadkiem i rodzicami usiadłam i ustalilismy sobie przebieg wesela, co kto i kiedy

Edytowane przez sQuaara
Czas edycji: 2015-10-20 o 09:51
sQuaara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-20, 10:04   #3
joaaa83
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez baileythebison Pokaż wiadomość
Hej, świadkową jestem a właściwie mam być w sobotę raczej z przypadku, ale zostalam poproszona i nie wypada odmawiać. Jestem młoda (18) i nie bylam nigdy świadkową. Powiedzcie mi, czy cos wchodzi w zakres moich obowiązków? Co powinnam robic podczas ślubu i wesela? Z panna młoda juz się pewnie nie zobaczę do tego czasu, a zreszta nasz kontakt byl sporadyczny (jestem bliska rodzina pana młodego)... Jestem zagubiona, nie wiem jak powinnam sie zachować i cale to wesele to dla mnie kupa stresu
Zadzwoń i zapytaj, czego młoda oczekuje. Najlepiej, abyście mogły się spotkać i porozmawiać, a jeśli tylko przez telefon to zapytaj, gdzie się spotkacie w tym dniu, o której godzinie, co z transportem (Twoim), czy powinnaś zabrać coś ze sobą (dowód osobisty na pewno).

Co do przebiegu wesela, to musisz przede wszystkim świecić dobrym przykładem, czyli dobrze się bawić, aby zachęcić innych gości np. do wyjścia na parkiet.
joaaa83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-20, 10:52   #4
sQuaara
Zakorzenienie

dokladnie tak na parkiet chocby nie wiem co
Stary 2015-10-20, 16:12   #5
Elfir
Zakorzenienie

w zasadzie jedynym obowiązkiem jest podpisanie dokumentu małżeństwa.

Reszta to wyłącznie prywatne ustalenia, np.:
- organizacja wieczoru panieńskiego
- pomoc w wyborze sukni i inne ślubne konsultacje
- pomoc w szykowaniu się do ślubu, koordynacja rzeczy o których przejęta panna młoda może zapomnieć (obrączki, igłą z nitką, kluczyki do samochodu, dowód osobisty państwa młodych, bukiet, przypinki itd)
- asysta w czasie ceremonii (potrzymanie bukietu, ułożenie sukni)
- jak jest czas, to sprawdzenie czy wizytówki na sali weselnej są ustawione zgodnie z założonym planem
- odbieranie kwiatów panny młodej przy składaniu życzeń (świadek odbiera koperty z życzeniami i prezenty)
- czasem w toalecie trzeba pomóc PM ogarnąć bezę sukni ślubnej i welonu
- sprawdzać co jakiś czas czy nie rozmazała maikjazu
- ogarniecie męskiego świadka, by rozlewał alkohol, zabezpieczył prezenty przed kradzieżą, podjechał do domu , jak para czego zapomni itd.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett

Edytowane przez Elfir
Czas edycji: 2015-10-20 o 16:17
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-20, 16:57   #6
sQuaara
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Elfir Pokaż wiadomość
w zasadzie jedynym obowiązkiem jest podpisanie dokumentu małżeństwa.

Reszta to wyłącznie prywatne ustalenia, np.:
- organizacja wieczoru panieńskiego
- pomoc w wyborze sukni i inne ślubne konsultacje
- pomoc w szykowaniu się do ślubu, koordynacja rzeczy o których przejęta panna młoda może zapomnieć (obrączki, igłą z nitką, kluczyki do samochodu, dowód osobisty państwa młodych, bukiet, przypinki itd)
- asysta w czasie ceremonii (potrzymanie bukietu, ułożenie sukni)
- jak jest czas, to sprawdzenie czy wizytówki na sali weselnej są ustawione zgodnie z założonym planem
- odbieranie kwiatów panny młodej przy składaniu życzeń (świadek odbiera koperty z życzeniami i prezenty)
- czasem w toalecie trzeba pomóc PM ogarnąć bezę sukni ślubnej i welonu
- sprawdzać co jakiś czas czy nie rozmazała maikjazu
- ogarniecie męskiego świadka, by rozlewał alkohol, zabezpieczył prezenty przed kradzieżą, podjechał do domu , jak para czego zapomni itd.
to jakas zasada? moja brala koperty, swiadek cala reszte
Stary 2015-10-20, 20:26   #7
Elfir
Zakorzenienie

squarra - napisałam przecież, że prywatne ustalenia. To były przykłady, co mogą obejmować.

Ale często gościom głupio facetowi-świadkowi dawać kwiaty a kobiecie-świadkowej butelki z winem (jak goście przynoszą zamiast kwiatów). Więc założyłam najpopularniejszy schemat.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Stary 2015-10-21, 07:45   #8
joaaa83
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez sQuaara Pokaż wiadomość
to jakas zasada? moja brala koperty, swiadek cala reszte
U mnie też. Koperty są lekkie i poręczne (jeśli się ma przygotowaną choćby torbę prezentową) w przeciwieństwie do kwiatów, butelek wina, zapakowanych prezentów, czy nawet bombonierek. Zazwyczaj jest tak że świadkowa bierze koperty, a świadek całą resztę.
joaaa83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-21, 08:40   #9
sQuaara
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez joaaa83 Pokaż wiadomość
U mnie też. Koperty są lekkie i poręczne (jeśli się ma przygotowaną choćby torbę prezentową) w przeciwieństwie do kwiatów, butelek wina, zapakowanych prezentów, czy nawet bombonierek. Zazwyczaj jest tak że świadkowa bierze koperty, a świadek całą resztę.
generalnie bylo mi wszystko jedno i nie zadalam powyzszego pytania tak na 100% serio. aczkolwiek, wiem ze znalazłoby sie grono PM z zasadami, pt buty na parapet na szczescie i wiem ze taki rozdział obowiazków byłby niesamowicie przemyslany i ustalony i niech ręka boska broni swiadkową do brania kwiatów
u nas bylo takie tempo ze mimo ze swiadkowa trzymała pudełko na koperty i ludzie je tam wrzucali, to dostawała w druga reke kwiaty, szybko podawała dziewczynie swiadka, a mąż mojej kuzynki (w ogole nie wiem dlaczego on i skad sie wzial) to od niej odbierał i odkładał kawałek dalej, bo po pierwszych 10parach był mur przez który nie mogła do nas dostac sie foto :P )
Stary 2015-10-22, 18:55   #10
Elfir
Zakorzenienie

u nas kwiatów było sporadycznie, bo prosiliśmy o wino.
Ale ja miałam dwóch świadków-panów.

T.Pratchett
Stary 2015-10-26, 14:15   #11
BasiaGoralczyk
Przyczajenie

Taka rola jest zawsze pełna stresu, ale dasz sobie radę. Jak ja byłam świadkową to ogarniałam zabawy na panieński i cały panieński (zabawy, prezent i organizacja, zaproszenie ludzi itp). Na samym ślubie pomagałam ubierać Pannę Młodą i opiekowałam się nią przez cały wieczór i oczepiny
BasiaGoralczyk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-10-27, 14:21   #12
ImpressiveBody
Przyczajenie

Powodzenia przyszłej świadkowej NA pewno bezie dobrze.
ImpressiveBody jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-28, 06:50   #13
zonamojegomeza
Zakorzenienie

Nasza świadkowa była ze strony męża. Nie była zaangażowana w nic przed ślubem, podobnie jak świadek. Podpisali dokumenty, pomogli nam przy życzeniach, potem została im zabawa. Świadek zaniósł kościelnemu obrączki i oddał nasze kartki od spowiedzi (przy podpisywaniu dokumentów przed mszą).
Sprawy w stylu igły, nitki, rzeczy na przebranie, ubranie mnie i cała "obsługa" PM miałam ustalone z bratowymi.
Obsługa sali sama dogadywała się z zespołem i fotografem/kamerzystą. W czasie wesela padły 2 pytania (od zespołu i od sali): czy zmieniamy coś czy zostaje tak jak było ustalone.
Jednym słowem każdy inaczej widzi rolę świadków. Najlepiej zapytaj jak widzą to narzeczeni.
zonamojegomeza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-28, 14:51   #14
BoomNaFitBody
Raczkowanie

Może zapytaj PAnny młodej w czym chciałaby żebyś pomogła i jak sobie to wyobraża? Bo ta funkcja jak się wydaje może wyglądać mocno różnie
BoomNaFitBody jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-28, 19:51   #15
ElleqaElleqa
BAN stały

Powiedz jej szczerze, że cieszysz się z takiej funkcji i zależy Ci na tym, żeby była zadowolona ale nie wiesz czego oczekuje i najlepiej gdyby Ci powiedziała w czym potrzebuje pomocy, kiedy i gdzie powinnaś się pojawić. Panny Młode lubią planować więc na pewno pomoże Ci z twoją rolą
ElleqaElleqa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości