moje kolanko :( - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-10-30, 20:15   #1
Izus86
Raczkowanie

GG do Izus86

moje kolanko :(

pisze bo mam pytanie ..... od tygodnia ..odkad wróciłam z gór boli mnie kolano gdy zbyt duzo chodze ....są chwile gdy umieram z bólu ....myślalam ze wykręciłam sobie kolano ale problem w tym ze nic a nic mi nie spuchło...jutro wybieram sie do lekarza....ale moze wam nasówa sie jakaś diagnoza .....bo nie wiem czy to moze byc staw kolanowy czy cos z kością....

aha i jeszcze jedno kilka lat temu miałam bardzo mocne stłuczenie kolana czy to mzoe byc odnowienie tamtej kontuzji ??
Izus86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-30, 20:20   #2
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

Dot.: moje kolanko :(

Cytat:
Napisane przez Izus86
pisze bo mam pytanie ..... od tygodnia ..odkad wróciłam z gór boli mnie kolano gdy zbyt duzo chodze ....są chwile gdy umieram z bólu ....myślalam ze wykręciłam sobie kolano ale problem w tym ze nic a nic mi nie spuchło...jutro wybieram sie do lekarza....ale moze wam nasówa sie jakaś diagnoza .....bo nie wiem czy to moze byc staw kolanowy czy cos z kością....

aha i jeszcze jedno kilka lat temu miałam bardzo mocne stłuczenie kolana czy to mzoe byc odnowienie tamtej kontuzji ??
Jeśli boli cały czas, to polecałbym wizytę u lekarza sportowego lub doświadczonego traumatologa, który operuje stawy kolanowe. Piszę tak, ponieważ moje kolana nie wzbudzały podejrzeń u większości lekarzy, dopiero wizyta u wysokiej klasy specjalisty spowodowała, że... położyli mnie w przyspieszonym tempie na stole operacyjnym, bo w kolanie nie miałem już ani jednego więzadła.
Polecam przychodnie prywatnych klinik, gdzie wizyta kosztuje (od. 80 do 150 zł), ale będziesz na pewno dobrze zdiagnozowana. Niestety nie znam takich w Katowicach - mogę polecić dwie w Warszawie.

zlosliwiec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-30, 20:23   #3
srubka
Zakorzenienie

ja mialam tak jakies 2 tygodnie temu. Nie chodzilam nigdzie zbyt duzo itd. ale kolano zaczelo nagle bolec, nie moglam zgiac bylam na rajdzie studenckim pochodzilam sobie "troszke" po gorach i przeszlo jak na razie nie boli

ja smarowalam na noc jakas mascia na rozne naciagniecia itd. i nawet troche pomagalo. A w Twoim przypadku wydaje mi sie ze troszke moglas przeforsowac kolanko i teraz sie msci
Stary 2005-10-30, 20:31   #4
Izus86
Raczkowanie

GG do Izus86

Cytat:
Napisane przez zlosliwiec
traumaloga
moze jestem troche niedoinformowana...ale czym zajmuje sie traumalog ?!?

Aha chce3 jeszcze dodać ze smaruje takim zelem na stłuczenie itd. ale on zawiele nie pomaga bo jak tylko cos wiecej chodze to odrazu bardzo boli czasem ból promieniuje az do biodra
Stary 2005-10-30, 21:41   #5
aniielica
Zakorzenienie

Traumatolog to lekarz od uszkodzeń kości, stawów, od wypadków itp Ogólnie taki ortopeda ze specjalizacją leczenia urazów wypadkowych. Jak dla mnie to masz za mało tzw "smaru" w stawach. Kup sobie jakis preparat z glukozaminą np Arthreum, albo Arthro-Stop. Za jakis czas wszystko wróci do normy. Chyba ze masz fałdy na stawach. Ja mam takie coś. Wycinali mi je operacyjnie, ale do konca życia juz będe skazana zabiego co pewien czas Lepiej idź do ortopedy.
aniielica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-30, 21:52   #6
Biricchina
Zadomowienie

GG do Biricchina

Mi na bóle kolana, na nartach bardzo pomogła maść Ketopronil. Jednak wizytę u specjalisty doradzałabym, z tym nie ma żartów...
Biricchina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-30, 21:54   #7
houseofcolours
Zadomowienie

GG do houseofcolours

Cytat:
Napisane przez Izus86

a ja mam zdaje sie dokładnie to samo co Ty. dwa tygodnie temu wyjechałam na wycieczkę (Wiedeń i Praga w weekend, nie miałam pieniędzy na komunikacje miejską a chciałam zwiedzić wszystko więc chodziłam pieszo), zrobiłam ok 30 km na nogach, moze wiecej i od przyjazdu boli mnie kolano. byłam u lekarza po ok tygodniu bólu a on stwierdził że nic sie nie dzieje a kolano jest pewnie tylko nadwyręzone. kolano boli nadal, zwłaszcza przy chodzeniu, kiedy zginam nogę a mija już 3 tydzień..
houseofcolours jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-30, 21:56   #8
houseofcolours
Zadomowienie

GG do houseofcolours

zapmniałam dodać ze oczywiście używałam fastum, przyklejałam plasterki eukaliptusowe 2 dni przeleżałam nieruchomo i nic, więc jak znajdziesz sposób to daj znać
Stary 2005-10-30, 22:02   #9
tygrysiatko18
Zadomowienie

moze to byc nadwrezenie stawu, badz tez cos innego. lekarz to najlepszy pomysl, on najlepiej zdiagnozuje co Ci jest

ale na przyszlosc radzil bym zapobiegac niz leczyc i jesli szykuje sie wyjazd gdzie trzeba bedzie duzo chodzic radzil bym rozruszac stawy i pocwiczyc troche, bo pozniej sie wraca i nagle wszystko boli nie wiadomo czemu
Stary 2005-10-30, 22:16   #10
Mojra87
Zadomowienie

Podobnie jak Złoś - polecam jednak lekarza, u którego wizyta trochę kosztuje.

Mówię to z własnego doświadczenia.
Pewnego ranka obudziłam się z bólem kolana. Długo nie przechodziło. Bolało szczególnie przy wchodzeniu i schodzeniu po schodach i przy ćwiczeniach (zginaniu kolana). Umówiłam się na wizytę w przychodni. Pomijając fakt, że w gabinecie byłam niecałe 3 (!!) minuty, bardzo źle wspominam tą wizytę. Lekarz powykręcał kolano w każdą stronę, stwierdził że to przemęczenie, przepisał tabletki i maść. Efekt - po talbetkach miałam problemy z okresem a maść śmierdziała niemiłosiernie i ani odrobinę nie podziałała.

Kolano bolało dalej, więc poszłam prywatnie (80zł za wizytę - za taką cenę wymagam od lekarza porządnego badania). Dostała skierowanie na prześwietlenie (a nie jakieś durne tableteczki...) no i poznalam przyczynę mojego bólu. Niestety okazało się, że az 3 rzeczy się nakładają w moim kolanie na siebie i stąd ten ból (każda z dolegliwości sama z siebie bólu nie powoduje). Teraz jestem już po leczeniu i jest ok (narazie - odpukac!!)

Tak więc radzę jednak wizytę u lekarza!!

Pozdrawiam
Stary 2005-10-31, 11:13   #11
Izus86
Raczkowanie

GG do Izus86

Ja dzisiaj byłam u lekarza i dostałą

m skierowanie do ortopedy ale neistety musze czekać do srody by isc sie dopiero zapisać (ah ta nasza kochana słuzba zdrowia) Widze ze nie jestem sama z moim bólem.... wiesz co houseofcolours ja mam to co ty.....te same objawy tylko mnie dochodzi jeszcze takei cos ze czasem mam blokade kolana ale rzadko i nie wiem skad to sie mogło wziasc.... no ale narazie smaruja jakimś zelem nazywa sie Haematoven Gel i jak narazie to nei wiem cyz mi pomaga i bandażuje kolano elastycznym bandazem i troszeczke pomaga gdy chodze ale potem jak usiade to i tak boli .....Nic tylko mi pozostało czekać na wizyte ortopedy
Stary 2005-10-31, 11:25   #12
paula007
Zakorzenienie

kolanka, kolanka..mój odwieczny problem...a mam dopiero 15 na karku
a zaczęło się niewinnie. potem miałam lekkie urazy rzepki, a za którymś razem wyskoczyła mi całkiem, potem miałam nogę w gipsie miesiąc...od tego czasu musze naprawdę uważać na kolanka tym bardziej, że przy większym wysiłku mnie bolą

paula007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-31, 11:34   #13
aniielica
Zakorzenienie

No właśnie... jak leżałam w szpitalu po operacjach kolana to lekarze mówili, że kiedyś tyle tego nie było. Problemy stawów dotyczyły głównie ludzi starszych. A teraz coraz młodsze dzieci chorują Smutne to...
aniielica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-03, 19:29   #14
Izus86
Raczkowanie

GG do Izus86

Hej pisze bo chce powiedzieć ze kolanko dalej bardzo boli ale wiem jedno z moja struktura kości jest wszystko ok miałam wczoraj RTG i dzisiaj go odebrałam i w opisie pisało ze nie mam zmian w strukturze kostnej czyli nic nie mam uszczerbione złamane (chocprzy złamaniu bym bardziej umierała z bólu) Ja podejrzewam ze cos sie dzieje z woreczkiem stawowym...moze mam jakies zapalenie...a to chyba gorsze niz złamanie...Chyba...nie wiem troche sie martwie bo nie chce zeby to było cos poważnego 18 listopada mam wizyte u ortopedy wiec czegos sie dowiem (mam nadzieje)
Stary 2005-11-21, 15:12   #15
Izus86
Raczkowanie

GG do Izus86

wznawia ten watek bo obiecałam ze napisze jak bede po wizycie u ortopedy ....poszłam wkoncu z tym kolanem i lekarz pobadał moje kolanko i powiedział ze to sa skutki obciażeniowe i kazał mi kolano okładac lodem wieczorem i dał mi tez skierowanie na rehabilitacje moze to mi cos pomoze
Stary 2005-11-21, 16:09   #16
sportsmenka86
Wtajemniczenie

Izus86, to samo chciałam Ci powiedzieć, to obciążenie, na ten czas trzeba odpuścić jakikolwiek wysiłek, powinno po takiej przerwie być dobrze. Tak było ze mną. Mój znajomy poradził mi się tak i nie straciłam ani złotówki na wizytę u lekarza

Nie mam żadnych rasowych, kastowych czy religijnych uprzedzeń. Jedyne co mnie obchodzi, to czy dana jednostka jest istotą ludzką i to mi wystarczy. Gorsza już być nie może.

Po co mi suwaczki? Miłość nie jest na pokaz. Do miłości trzeba dwojga, a nie Internetu.

sportsmenka86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-21, 16:16   #17
patitcz
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez zlosliwiec
Jeśli boli cały czas, to polecałbym wizytę u lekarza sportowego lub doświadczonego traumatologa, który operuje stawy kolanowe. Piszę tak, ponieważ moje kolana nie wzbudzały podejrzeń u większości lekarzy, dopiero wizyta u wysokiej klasy specjalisty spowodowała, że... położyli mnie w przyspieszonym tempie na stole operacyjnym, bo w kolanie nie miałem już ani jednego więzadła.
Polecam przychodnie prywatnych klinik, gdzie wizyta kosztuje (od. 80 do 150 zł), ale będziesz na pewno dobrze zdiagnozowana. Niestety nie znam takich w Katowicach - mogę polecić dwie w Warszawie.

zwracam sie do Złosia bo napisałes ze nie miłaes więzadeł, a ja mam troche podobny problem..tzn rok temu bolałao mnie kolano poszłam do ortopedy powiedział ze za duze obciązenie i ze wiazadła nie łączą mi sie z rzepką ..mam sie oszczedzac i wszystko wróci na moje miejsce niestety głupiutka nie posłuchałam..nie skorzystałam z całorocznego zwolnienia z w-f'u i wogóle za bardzo sie nie oszczedzałam i po roku ten ból cały czas jest i chce sie znowu wybrac do ortopedy ale chyba wszystkie wizyty do konca roku są pozajmowane ale mam sie dowiadywac w grudniu. I tu moje pytanie ..jak to nie miałes wcale wiązadeł?? I co oni ci wstawili sztuczne ??..hmm czy ja moge miec to samo??
patitcz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-21, 16:45   #18
houseofcolours
Zadomowienie

GG do houseofcolours

Cytat:
Napisane przez Izus86
wznawia ten watek bo obiecałam ze napisze jak bede po wizycie u ortopedy ....poszłam wkoncu z tym kolanem i lekarz pobadał moje kolanko i powiedział ze to sa skutki obciażeniowe i kazał mi kolano okładac lodem wieczorem i dał mi tez skierowanie na rehabilitacje moze to mi cos pomoze
no a ja wkoncu nigdzie nie poszlam, przestalo bolec nawet nie wiem kiedy i dzis gdy zobaczylam Twoj watek to mi sie przypomnialo
Stary 2005-11-21, 20:44   #19
Izus86
Raczkowanie

GG do Izus86

Cytat:
Napisane przez houseofcolours
no a ja wkoncu nigdzie nie poszlam, przestalo bolec nawet nie wiem kiedy i dzis gdy zobaczylam Twoj watek to mi sie przypomnialo
No mnie niestety nie przestało boleć i jeszcze jak lekarz mi zaczął gnieść i wyginać kolano to bardziej bolało......unikam nadwyręzania kolana no bo jak mało chodze to prawie nie boli zobacze jeszcze co mi wymyśla na tej rehabilitacji i jeszcze dostałam zwolnienie z wfu do 15 grudnia zeby nie przemęczać..
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości