List polecony? Paczka? O co chodzi? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-10-23, 12:18   #1
agaaati
Raczkowanie

List polecony? Paczka? O co chodzi?

Hej dziewczyny
Postanowiłam zrobić małą selekcję na moich półkach i w szafie i chciałam sprzedac kilka rzeczy. No i tu się pojawia problem, bo jestem troche niedoinformowana co do wysyłania tych wszystkich listów, paczek itd.
Mógłby mi to ktos przybliżyc tan cały proces?
Ubrania i książki chcę wysłać listem poleconym, buty paczką, bo tak jest jak słyszałam bezpiecznie, no ale jestem ciemna i nie wiem jak to ma wyglądać...
Jeśli dziewczyna, która ode mnie kupuje wysyła mi pieniądze to jak to, na konto czy jak?
Pewnie cały ten post to banalne pytania itd, ale na prawde sie nie orientuje w tym wszystkim... Jesli ktoś miałby chwilę mi wyjaśnić wszystko ze szczegółami od początku to byłoby świetnie
agaaati jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-23, 12:28   #2
delfix10
Zakorzenienie

Dot.: List polecony? Paczka? O co chodzi?

ale czego dokładnie nie wiesz?
delfix10 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-23, 12:33   #3
StarFighter
BAN stały

no wystawiasz aukcję, tam powinnaś określić sposób dostawy i zapłaty. Jeśli dałaś opcje paczki pobraniowej to kupująca płaci listonoszowi przy odbiorze paczki a on doręcza kase Tobie do ręki, natomiast jak wysyłasz zwykłą paczke czy list to kupująca musi zrobic przelew na Twoje konto (musisz rzecz jasna jej podać nr konta) i dopiero wtedy wysyłasz na adres który Ci poda
StarFighter jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-23, 12:56   #4
bernikula
mOLDerator

Ja wszystko sprzedawałam zawsze z opcją przedpłaty na konto i dopiero w momencie jak dostałam informację, że kupujący dokonał wpłaty to wysyłałam towar.
Musisz przy wystawianiu aukcji zaznaczyć że płatne z góry i jaki jest rodzaj wysyłki i koszt.

Insta
bernikula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-23, 19:45   #5
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez StarFighter Pokaż wiadomość
no wystawiasz aukcję, tam powinnaś określić sposób dostawy i zapłaty. Jeśli dałaś opcje paczki pobraniowej to kupująca płaci listonoszowi przy odbiorze paczki a on doręcza kase Tobie do ręki, natomiast jak wysyłasz zwykłą paczke czy list to kupująca musi zrobic przelew na Twoje konto (musisz rzecz jasna jej podać nr konta) i dopiero wtedy wysyłasz na adres który Ci poda
Kwotę pobrania można dostać na konto, nie trzeba czekać na przekaz.

Główna zasada jest taka: wszystko co nie jest listem i nie ma wartości możesz wysłać listem, ale w przypadku zaginięcia nie masz żadnego prawa.
Paczka - możesz wysłać w zasadzie wszystko, w przypadku zaginięcia, uszkodzenia są ubezpieczone do jakiejś wartości, więc nadanie w ten sposób jest bezpieczniejsze. List może jest tańszy, ale musisz doliczyć też koszt koperty.

Najwygodniejsza forma płatności to płatność z góry, na konto. Dostajesz wpłatę na konto, wysyłasz przedmiot. Pobranie to ryzyko, że adresat nie odbierze, a ty będziesz musiała pokryć koszt zwrotu.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-23, 21:45   #6
spodkoldry
Zadomowienie

Ja tylko dodam, że koszt wysłania paczki a koszt dużego listu (gabaryt B + zakup dużej koperty za około 1,5 - 2 zł) jest właściwie porównywalny, pod warunkiem że masz swój kartonik na paczkę (a nada się nawet karton po butach, ja często taki karton obklejam mocną taśmą klejącą, można oczywiście owinąć papierem, ale mi się nie chce ). Koszt paczki 9,50 zł, a dochodzi nawet ta ekonomiczna w ciągu dwóch dni max.
spodkoldry jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-24, 23:26   #7
GrumpyCat
Wredny kotecek

A ja dodam, że listem to się powinno wysyłać tylko korespondencję LISTOWĄ Ale w praktyce wiadomo jak jest;p
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-10-25, 23:11   #8
marianna144
Wtajemniczenie

czasy sie zmieniły ja tez pare lat wstecz kojarzyłam jasny podział-list= papier czyli wysyłany jako list, inne rzeczy=paczka.
i w zasadzie z takiego toku myslenia ciezko mi sie przestawic a tu sama Pani z poczty proponuje "wyslemy to jako list"chociaz bynajmniej listem jak dla mnie toto nie jest. Nie ukrywam głupieje wtedy i wychodzi ze mnie takie "yyyyyyy ..dobrze"

spodkoldry no to ja cie podziwiam z tymi pudełkami.bo zauwazyłam ze ostatnio zdobycie pudełka to chyba jakis wyczyn jest dla wielu ludzi.
juz pare razy (ostatnio coraz czesciej) dostaje paczke/ list czy jak to zwał zapakowana w zwykła reklamówkę i na maxa owiniete tasma klejaca.hitem jednakze była paczka zawinieta w worek na smieci. i standardowo owinieta tasma. tylko rekami tej tasmy sie odwinac nie dało a nozyczki wbic i przeciac tez nie bardzo bo nie chciałam uszkodzic zawartosci.dobre poł godziny otwierałam.....
marianna144 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości