|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Akcesoria dla dzieci z zly wplyw na kregoslup.
Jestem w ciazy,to moja pierwsza ciaza.Juz cala rodzina dowiedziala sie o ciazy.Kuzynka ma do oddania caly sprzet ,chodzik,krzeselko do karmienia,hustawke,pchacz .Caly sprzet z firmy Chicco i w kazdym z nich jest taki sam fotelik,wiec zastanawiam sie dlaczego z tych rzeczy tylko chodzik nie jest polecany.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Akcesoria dla dzieci z zly wplyw na kregoslup.
Bp zmusza do "chodzenia" totalnie niegotowe na to dziecko? Bo wymusza zle ustawienia stóp? I tak dalej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;53219603]Bp zmusza do "chodzenia" totalnie niegotowe na to dziecko? Bo wymusza zle ustawienia stóp? I tak dalej.[/QUOTE]To pchacz,hustawka tez zle ,, dziala,, na dziecko,w sumie krzeselko do karmienia tez ma taki sam rozmiar?Sama nie wiem czy mam brac te rzeczy czy nie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Huśtawka j.w. (chyba że mowa o leżaczku). Pchacza używa dziecko samodzielnie, takie które potrafi samodzielnie stawać, raczkować, przemieszczać się np. przy meblach, nie umie, nie używa. Każda z powyższych rzeczy będzie dziecku szkodzić, jeśli to rodzic będzie w nim/przy nim sadzał / ustawiał dziecko. Założenie jest takie, że dziecko musi coś wykonać samodzielnie, żeby mogło z tego urządzenia korzystać, wtedy jest ok. Chodzika używają dzieci, które nie potrafią chodzić, te które już potrafią nie potrzebują go. Tutaj założenie jest odwrotne do powyższych, wsadzamy dziecko, które czegoś nie umie, żeby się tego nauczyło. Teraz widzisz różnice? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Chodzik wymusza też nienaturalny sposób chodzenia - jak idziesz, to przerzucasz ciężar z jednej nogi (strony) na drugą, a w chodziku jest zupełnie inaczej. Źle wpływa też na biodra.
Cała reszta rzeczy bardzo Ci się przyda (ale tak, jak piszą dziewczyny - jak dziecko będzie gotowe na ich użytkowanie), chodzik sobie podaruj albo schowaj w piwnicy. Co do pchacza, to jest ok, pod warunkiem, że dziecko nie ma żadnych problemów z napięciem, ortopedycznych itd. Jeśli np. się rehabilituje, to warto używanie pchacza również skonsultować z rehabilitantem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Z młodszą chodziłam na rehabilitację z powodu opóźnienia ruchowego. Pani mi opowiadała koszmar - dziecko 4miesięczne mamunia wsadzała w chodzik, efekt - dziecko z - nie pamiętam, jak to fachowo nazwała - skrzywionymi stopami całkowicie, 4 miesiące (!) w gipsie, rozwój ruchowy opóźniony w efekcie totalnie, bardzo długa rehabilitacja i walka o to, by dziecko w ogóle chodziło samo. Wszystko przez brak mózgu u matki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Wisiadła zamiast porządnego nosidła ergonomicznego też. Nikt nad tym nie ma kontroli.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Moderator
|
Jeszcze dodam, że przy nauce chodzenia bardzo ważna jest też umiejętność bezpiecznego upadania, w chodziku dziecko nie ma szans tego ćwiczyć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Ja się obyłam bez leżaczka przez 8 miesięcy, dopiero niania przyniosła i usypiała w nim synka, bo do tamtej pory zasypiał tylko przy piersi.
Widziałam jak koleżanki godzinami trzymały kilkutugodniowe dzieci w tych leżaczkach, kręgosłup mnie bolał od samego patrzenia.
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;53225447]Wisiadła zamiast porządnego nosidła ergonomicznego też. Nikt nad tym nie ma kontroli.[/QUOTE]
Najdroższe wisiadła nawet mają atesty ![]() leżaczka w ogóle nie miałam i ja i dziecko przeżyliśmy pchacza tak samo ani huśtawki o kurczę, wyrodna matka ze mnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
na wszystko jest odpowiedni czas. pchacza używają dzieci, które już chodzą. huśtawki te, które już siedzą. podobnie z krzesełkiem, o ile nie rozkłada się na płasko. te rzeczy możesz spokojnie wziąć. ale chodzik to zło jakich mało. wkładasz w takie urządzanie dziecko, które jeszcze nie chodzi, najczęściej nawet nie siedzi i wymuszasz pewną postawę ciała, nóg, na które dziecko jest jeszcze nie gotowe, bo jakby było gotowe to by te umiejętności opanowało samo, bez zbędnej pomocy. nie rozumiem czemu ludzie takie rzeczy w ogóle kupują. rozumiem, jest dostępne, czasami ma atesty (wisiadła), ale przed zakupem można zapytać lekarza, można poszperać w necie i info o tym co i dlaczego jest szkodliwe jest jak na dłoni.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:15.