Praca biurowa a tycie - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-10-23, 12:30   #1
madziuuula
Zakorzenienie

GG do madziuuula

Praca biurowa a tycie

Zwracam się z prośbą o poradę. 3 tygodnie temu wróciłam do pracy po 3 latach, w związku z czym zmienił się rozkład moich posiłków. Fakt, są bardzo regularne (choć już wcześniej takie były), do tego nie mam czasu na podjadanie. Może od razu opiszę:

6.30 koktajl białkowy
8:30 kanapka z serkiem grani, jakiem sadzonym, wędliną czy białym serem plus warzywo
12.00 serek homogenizowany lub wiejski ok. 150g plus bakalie albo masło orzechowe
14.30 owsianka (4 łyżki płatków, owoce, białko jaja, serek wiejski ok. 50g, orzechy jakieś)
17.00 obiadokolacja (mięso/ryba + ½ torebki ryżu brązowego + podwójna porcja surówek)
ok.20.00 mała przegryzka po ćwiczeniach np. kawałek mięsa.
razem wychodzi ok. 1700 kcal. BTW: 30/45/25

Ćwiczę 6 razy w tygodniu, ok. 30-45 minut (teraz trening BBG na przemian z filmikami z youtoube z cardio).
Dodam jeszcze że mam dwójkę maluchów więc popołudnia spędzamy na zabawach.

Problemem jest to, że odkąd wróciłam do pracy, przybrałam już 2kg! Nie wiem jak to możliwe, wydaje mi się, że zdrowo się odżywiam. Fakt, że znacznie ograniczył mi się ruch, wcześniej „siedziałam” z dzieciaczkami w domu, wiec w zasadzie usiąść się nie dało, spacery no i ćwiczenia ale bardziej stacjonarne (np. z Mel B). Teraz fakt, w pracy siedzę 7 godzin, praca biurowa, 2 godziny dojazdu stoję w autobusie, wchodzę na 7 piętro, nie korzystam z windy, staram się dodać ruch gdzie mogę.

Bardzo bym prosiła o radę co zrobić, aby już nie przybierać. W zasadzie miałam w planach stopniowe zrzucenie jeszcze 3 kg (obecnie to już 5 kg ). Możliwe, że tak bardzo obniżył mi się metabolizm przez przystopowanie z ruchem?? Właśnie obmyślam plan jakie zmiany wprowadzić, by lekko się zredukować. Bardzo proszę o rady.

Może jeszcze dopiszę, że wcześniejszą wagę utrzymywałam ok. pół roku, teraz ważyłam się tydzień temu i ostatnie 3 dni, wiec to nie jest chwilowy skok a tendencja wzrostowa

[COLOR=Green]Nasza wielka miłość na maleńkich nóżkach
Marianek i Rysiu

Edytowane przez madziuuula
Czas edycji: 2015-10-23 o 12:37
madziuuula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-23, 13:32   #2
marionODrobina
Przyczajenie

Dot.: Praca biurowa a tycie

Dojeżdżasz godzinę do pracy, masz małe dziecko i dalej dajesz radę ćwiczyć 6 razy w tygodniu? Podziwiam. Chyba Twoja doba jest jakaś dłuższa.
Stary 2015-10-23, 13:57   #3
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madziuuula Pokaż wiadomość
Zwracam się z prośbą o poradę. 3 tygodnie temu wróciłam do pracy po 3 latach, w związku z czym zmienił się rozkład moich posiłków. Fakt, są bardzo regularne (choć już wcześniej takie były), do tego nie mam czasu na podjadanie. Może od razu opiszę:

6.30 koktajl białkowy
8:30 kanapka z serkiem grani, jakiem sadzonym, wędliną czy białym serem plus warzywo
12.00 serek homogenizowany lub wiejski ok. 150g plus bakalie albo masło orzechowe
14.30 owsianka (4 łyżki płatków, owoce, białko jaja, serek wiejski ok. 50g, orzechy jakieś)
17.00 obiadokolacja (mięso/ryba + ½ torebki ryżu brązowego + podwójna porcja surówek)
ok.20.00 mała przegryzka po ćwiczeniach np. kawałek mięsa.
razem wychodzi ok. 1700 kcal. BTW: 30/45/25

Jestem zaskoczona, jak dużo białka w siebie wpychasz.To jest dieta dla kulturysty orajacego na hipertrofię mieśni kosztem zdrowia.
Ale wtedy trening jest na dane partie a nie OBW 6 razy w tygodniu.

Zastanów się co robisz, zanim wykończysz sobie nerki.
Bardzo mało warzyw, z owoców tylko bakalie suszone

Ćwiczę 6 razy w tygodniu, ok. 30-45 minut (teraz trening BBG na przemian z filmikami z youtoube z cardio).
Dodam jeszcze że mam dwójkę maluchów więc popołudnia spędzamy na zabawach.

Problemem jest to, że odkąd wróciłam do pracy, przybrałam już 2kg! Nie wiem jak to możliwe, wydaje mi się, że zdrowo się odżywiam. Fakt, że znacznie ograniczył mi się ruch, wcześniej „siedziałam” z dzieciaczkami w domu, wiec w zasadzie usiąść się nie dało, spacery no i ćwiczenia ale bardziej stacjonarne (np. z Mel B). Teraz fakt, w pracy siedzę 7 godzin, praca biurowa, 2 godziny dojazdu stoję w autobusie, wchodzę na 7 piętro, nie korzystam z windy, staram się dodać ruch gdzie mogę.

Bardzo bym prosiła o radę co zrobić, aby już nie przybierać. W zasadzie miałam w planach stopniowe zrzucenie jeszcze 3 kg (obecnie to już 5 kg ). Możliwe, że tak bardzo obniżył mi się metabolizm przez przystopowanie z ruchem?? Właśnie obmyślam plan jakie zmiany wprowadzić, by lekko się zredukować. Bardzo proszę o rady.

Może jeszcze dopiszę, że wcześniejszą wagę utrzymywałam ok. pół roku, teraz ważyłam się tydzień temu i ostatnie 3 dni, wiec to nie jest chwilowy skok a tendencja wzrostowa

1700 kalorii, przy aktywnosci fizycznej 6 razy w tygodniu + praca(tak parca umysłowa to też spory wydatek energetyczny- mózg żre okropnie dużo) obowiazki przy dzieciach, to podejrzewam ze jesteś na zbyt dużym deficycie i efekt jest taki, ze ciało zaczyna magazynować z zagłodzenia zamiast hojnie wydatkować.
Chyba za dużo ucięłaś.
Lepiej zlicz swoje zapotrzebowanie i nie ucinaj więcej jak 300 kalorii.

Nie przeceniałąbym ilosci ruchu podczas sabaw przy małych dzeiciach (mam dzieci) a to siądziesz, a to sie położysz. Teraz parcujesz, zyjesz szybciej, ćwiczysz. Palisz na 100% wiecej niz wtedy.
Schodzenie dorosłej kobiecie z takim trybem zycia poniżej tych koło 2000 kalorii jest juz drastycznym uciecioem, któe moze powodować efekt tycia z niedoboru i stresu.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams

Edytowane przez cava
Czas edycji: 2015-10-23 o 13:58
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-23, 15:18   #4
Rena
Zakorzenienie

A nie mozesz jesc obiadu kolo poludnia?

Ile godzin spisz?
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-25, 15:45   #5
Dotka90
Zakorzenienie

Czemu pierwszy posiłek to białko, a nie węglowodany złożone, np. owsianka?

1700kcal to IMO za mało przy takiej aktywności.
No i rozkład BTW też pewnie do korekty, bo wychodzi Ci najwięcej tłuszczów.
Ja osobiście super chudłam (i dobrze się czułam) przy rozkładzie 25/25/50.
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-25, 18:31   #6
madziuuula
Zakorzenienie

GG do madziuuula

Dziękuje za rady.
W sumie się dziwie, że tak z tym białkiem wychodzi, stopniowo zwiększałam i tak z czasem wyszło. Chyba faktycznie za dużo.

Dzień zaczynam od koktajlu bo poprostu szkoda mi rano czasu, piję szykując siebie i maluchy do wyjścia. Aczkolwiek mogę zmienić skład

Co do spalania teraz a przy dzieciakach, to z nimi codzienie robiliśmy 10 km plus wieczorem ćwiczenia, teraz mimo że praca, to szef wyrozumiały i narazie się rozkręcam, więc jakoś wątpię w duże zapotrzebowanie

W takim razie zmienię rozkład BTW i chyba zwiększę kaloryczność.
To właśnie największy mój dylemat czy lepiej zwiększyć, bo organizm się przestraszył i zwolnił czy zmniejszyć, wcześniej stety niestety nie liczyłam kcal

[COLOR=Green]Nasza wielka miłość na maleńkich nóżkach
Marianek i Rysiu
madziuuula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-26, 06:10   #7
Dotka90
Zakorzenienie

Zwiększyć, zwiększyć, żeby metabolizm ruszył

A koktajl rano jest spoko, ale zrób sobie np. jogurt, banan, płatki owsiane i już masz źródło węglowodanów złożonych
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-10-26, 10:51   #8
maalinkaa90
Zadomowienie

Zdecydowanie!
maalinkaa90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-26, 15:59   #9
specjaliscifinansowi
Przyczajenie

Zapał godny podziwu, ale jedno jest pewne - dla chcącego nic trudnego . Warto jest zadbac o odpowiednią ilośc węglowodanów w diecie i białka - nie ma co przesadzac z białkiem ponieważ nie jest to obojętne dla organizmu.
specjaliscifinansowi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-30, 12:06   #10
BeautyAlwaysFit
BAN stały

Wink Dot.: Praca biurowa a tycie

Cytat:
Napisane przez specjaliscifinansowi Pokaż wiadomość
Zapał godny podziwu, ale jedno jest pewne - dla chcącego nic trudnego . Warto jest zadbac o odpowiednią ilośc węglowodanów w diecie i białka - nie ma co przesadzac z białkiem ponieważ nie jest to obojętne dla organizmu.
Dobrze "powiedziane" tylko trzeba mieć trochę zapału aby urozmaicac sobie posiłki..
BeautyAlwaysFit jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-30, 13:33   #11
maalinkaa90
Zadomowienie

Zapal i czas na gotowanie
maalinkaa90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości