Windows 10 czy warto? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Komputery, telefony, tablety

Notka

Komputery, telefony, tablety Masz problem z komputerem, telefonem lub tabletem? Potrzebujesz fachowej porady na temat oprogramowania? Masz wiedzę i chcesz pomóc innym? Dołącz.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-10-19, 16:31   #1
pannaatopowa
Zakorzenienie

Windows 10 czy warto?

Mam siódemkę. Od ostatniej aktualizacji wydziera mi się, że mogę 10 za darmo, fajnie i w ogóle dlaczego tego nie zrobiłam jeszcze.

Tak sobie myślę, czy nie ulec mojemu laptopowi i nie dać tej 10. W przyszłym roku chce zmieniać laptopa i chciałabym się przekonać czy warto kupić takiego z 10 (na pewno siódemek nie będzie), czy przeskoczyć na Linuxa, o czym myślę od jakiegoś czasu.

Tyle że słyszałam, że Windows 10 inwigiluje i generalnie "wie lepiej", powoli laptop staje sie właśnością Windowsa a nie użytkownika. Generalnie to nie przepowiada mojej dalszej współpracy z Microsoftem. Do Was mam pytanie, czy zauważyłyście/liście ingerencję Microsoftu z Wasze "komputerowe zycie"? Czy jakoś użytkowania spada? Czy rzeczywiście widać to?

Proszę jednak aby się wypowiadały osoby, które uaktualniły system i mają jakies z tym doświadczenie. Z góry dziękuję

Życie jest jak jazda na rowerze. Żeby utrzymać równowagę musisz się poruszać naprzód. A. E.
pannaatopowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-19, 16:45   #2
bibi1234
Zadomowienie

Dot.: Windows 10 czy warto?

Mam dokładnie taką sytuację jak ty i podobne podejrzenia co do Microsoftu.

Jak było u mnie z aktualizacją do z W8 do W8.1? Też mi pisali, że mogę. Ignorowałem to, i co się stało? Po paru miesiącach patrzę, że komp sam aktualizuje do W8.1! NIe miałem nic do gadania.
Efekt aktualizacji do W8.1 jest taki, że jak klikam prawym klawiszem na plik w eksploraotorze to muszę czekać 10 sekund aż pojawi się menu! A kompa mam mocnego [i wczesniej tego nie było], więc to wina Windowsa.
bibi1234 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-19, 17:09   #3
pannaatopowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bibi1234 Pokaż wiadomość

Jak było u mnie z aktualizacją do z W8 do W8.1? Też mi pisali, że mogę. Ignorowałem to, i co się stało? Po paru miesiącach patrzę, że komp sam aktualizuje do W8.1! NIe miałem nic do gadania.
Efekt aktualizacji do W8.1 jest taki, że jak klikam prawym klawiszem na plik w eksploraotorze to muszę czekać 10 sekund aż pojawi się menu! A kompa mam mocnego [i wczesniej tego nie było], więc to wina Windowsa.
Windows 8 w ogóle jest porażką, podobnie zreszta jak było z Vistą. Czytałam wyśmiewające komentarze, że co drugi win jest do kitu i coś w tym jest. Nie miałam ósemki, ale miałam przyjemność pracować. Nieprzyjemność właściwie. O ósemce nawet nie myślę.

Życie jest jak jazda na rowerze. Żeby utrzymać równowagę musisz się poruszać naprzód. A. E.
Stary 2015-10-25, 12:59   #4
201607231711
Konto usunięte

Windows 10 czy warto?

Mam jednego laptopa z linuxem, drugiego z windowsem 10. 10 chodzi sprawniej niż 8.1 i jest bardziej funkcjonalna. Na razie nie działa mi dobrze touchpad i internet z telefonu przez kabel usb.

Mozna wyłączyć część funkcji, ale w umowie i tak podpisujemy zgodę na wiele.

Łatwo mozna to sprawdzić, jesli ktos mieszka na zabitej dechami wsi, gdzie dostęp do internetu jest tylko radiowy o bardzo słaby. Windows ledwo otworzy pocztę tyle przesyła informacji zwrotnej, Linux/Mac os chodzi znacznie szybciej.

Zależy co jest dla Ciebie ważne - jesli dostęp do gier / programów dostępnych tylko na windowsa to zostań przy 10. Jest znacznie lepsza od 8.1.

Kazdy system ma plusy i minusy.

Na codzień korzystam z linuxa. Jesli miałabym sie odnieść tylko do windowsow - zdecydowanie 10 na plus. 8.1 nie było złe, ale nie mogłam sie do niej przekonać.

Edytowane przez 201607231711
Czas edycji: 2015-10-25 o 13:02
201607231711 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-25, 13:21   #5
pannaatopowa
Zakorzenienie

Nie chodzi mi o porównanie do win 8, bo tego systemu nie mam i nie chcę miec.

Gry mnie nie interesują wcale. Programy także nie. domyślne programy sobie usunęłam, Na początku mulił, ale teraz dziala sprawniej niż z siódemką. Rzadziej się zacina. Czyli na razie na plus.

Stary 2015-10-28, 20:14   #6
ElleqaElleqa
BAN stały

U mnie tak samo, przejście z 7 na 10 oceniam pozytywnie. Mam jedynie problem z ładowaniem baterii - czasami się po prostu nie ładuje ale możliwe, że to nie ma związku z systemem.
ElleqaElleqa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-28, 20:42   #7
pffe
BAN stały

Cytat:

wina windowsa bo zaleca się czyszczenie a nie samą aktualizację się nie wie to się zrzuca na system, tak jest najłatwiej i tak robią osoby, które nie mają bladego pojęcia co i jak.

---------- Dopisano o 21:40 ---------- Poprzedni post napisano o 21:40 ----------

Cytat:
Napisane przez pannaatopowa Pokaż wiadomość
Windows 8 w ogóle jest porażką, podobnie zreszta jak było z Vistą. Czytałam wyśmiewające komentarze, że co drugi win jest do kitu i coś w tym jest. Nie miałam ósemki, ale miałam przyjemność pracować. Nieprzyjemność właściwie. O ósemce nawet nie myślę.
nie porównuj 8 do visty, na boga

---------- Dopisano o 21:41 ---------- Poprzedni post napisano o 21:40 ----------

Cytat:

i ta aktualizacja samoistna...no nie ośmieszaj się nie istanieje coś takiego. nie zna się ustawień własnego systemu to ma się ZAPLANOWANE aktualizacje a nie się same robią. nic się samo nie robi.

---------- Dopisano o 21:42 ---------- Poprzedni post napisano o 21:41 ----------

Cytat:
Mam siódemkę. Od ostatniej aktualizacji wydziera mi się, że mogę 10 za darmo, fajnie i w ogóle dlaczego tego nie zrobiłam jeszcze.

Tak sobie myślę, czy nie ulec mojemu laptopowi i nie dać tej 10. W przyszłym roku chce zmieniać laptopa i chciałabym się przekonać czy warto kupić takiego z 10 (na pewno siódemek nie będzie), czy przeskoczyć na Linuxa, o czym myślę od jakiegoś czasu.

Tyle że słyszałam, że Windows 10 inwigiluje i generalnie "wie lepiej", powoli laptop staje sie właśnością Windowsa a nie użytkownika. Generalnie to nie przepowiada mojej dalszej współpracy z Microsoftem. Do Was mam pytanie, czy zauważyłyście/liście ingerencję Microsoftu z Wasze "komputerowe zycie"? Czy jakoś użytkowania spada? Czy rzeczywiście widać to?

Proszę jednak aby się wypowiadały osoby, które uaktualniły system i mają jakies z tym doświadczenie. Z góry dziękuję
Spróbuj 10, nic Cię to nie kosztuje (zawsze możesz wrócić do 7 choć jest to neico problematyczne ale się da, są tutoriale) linuxa też spróbuj z live cd i będziesz miała porównanie.
pffe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-10-29, 22:07   #8
MarcinStanczuk
Przyczajenie

Zdecydowanie Polecam, Windows10 jest lżejszy od 7 i 8 - może się ew dłużej włączać ale działa stabilniej.
Stary 2015-10-30, 07:38   #9
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez MarcinStanczuk Pokaż wiadomość
Zdecydowanie Polecam, Windows10 jest lżejszy od 7 i 8 - może się ew dłużej włączać ale działa stabilniej.
Nie, nie włącza się dłużej bo 10 wbrew pozorom nie różni się ogromnie od 8 pierwsze wersje testowe miały ten problem ale w tej chwili na tym samym sprzęcie włącza się tak samo szybko.
Stary 2015-10-30, 08:11   #10
IngaFromNature
Przyczajenie

Ja po przejściu na windows 10 zauważyłam tylko jedną wadę, że laptop krócej pracuje na baterii. Chodź mogę to poświęcić aby pozbyć się tych kafelek z 8.1
Stary 2015-10-30, 08:22   #11
monique_05
Raczkowanie

Ja bym nie zmieniała z Windows 7 na 10. Mam 10 i mój laptop chodzi gorzej (przywiesza się, nie działa touchpad tak jak powinien mimo aktualizacji sterowników itp.). Dodam, że komputer jest nowy, został kupiony jakoś w czerwcu. Wcześniej była ósemka na nim, też mi się nie podobała ale chociaż komputer działał prawidłowo.
monique_05 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-30, 09:00   #12
pannaatopowa
Zakorzenienie

Właściwie to nie zauważyłam wielkiem róznicy. Prócz kafelków przy menu. Zawsze na pasku szybkiego uruchamiania miałam aplikacje, to je do menu przeniosłam i tyle.

Jednak zirytowały mnie dwie sprawy
Pierwsza to to, że urządzenia audio zwariowały. W lapku od zawsze miałam tak, że jak podłączyłam sluchawki to one mi działały, wyłączyłam - przestawiało się na głośnik. Teraz muszę ustawiać główne urządzenie. Chce słuchawki to muszę je ustawić. Jak odłącze to ciszam musze wejść do ustawień i przestawić na głośniki. A jak znów podłącze słuchawki to nic się nie zmienia. Nie mam pojęcia jak wrócić do normalności

Druga sprawa. Java w mozilli sie sypie. Co rusz wtyczka ma awarię. W edge w ogóle takiego problemu nie ma :/ czyżby Windows chciał mnie zmusić do używania jego przeglądarki?

Stary 2015-11-02, 10:07   #13
Szymala09
Przyczajenie

Red face Dot.: Windows 10 czy warto?

Cytat:
Napisane przez MarcinStanczuk Pokaż wiadomość
Potwierdzam, oprócz tego że się wolniej uruchamia to nie zauważyłam żadnych innych problemów. Polecam
Szymala09 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-05, 23:21   #14
Elzee34
Raczkowanie

ja też korzystam i jestem zadowolona. Jak szybko działa, to też już kwestia konkretnego kompa.
Elzee34 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-06, 09:26   #15
pannaatopowa
Zakorzenienie

To nie jest kwestia konkretnego komputera. Wymagania ma takie same jak 7.

Tylko mam problem. Java mi się masakrycznie sypie. Nie ma strony na której nie wyskakiwałby mi komunikat, że wtyczka przestała działać. Reinstalacja wtyczki i przeglądarki nie pomogła. Ktoś ma jakiś pomysł?

Stary 2015-11-06, 15:51   #16
pffe
BAN stały

Cytat:
To nie jest kwestia konkretnego komputera. Wymagania ma takie same jak 7.

Tylko mam problem. Java mi się masakrycznie sypie. Nie ma strony na której nie wyskakiwałby mi komunikat, że wtyczka przestała działać. Reinstalacja wtyczki i przeglądarki nie pomogła. Ktoś ma jakiś pomysł?
To nie jest kwestia wymagań, nie pleć bzdur. To kwestia optymalizacji, nie są wstanie zaprogramować wszystkiego pod każdą kombinację pc.

sprawdź na innej przeglądarce czy masz ten sam problem a jak tak to aktualizacje jeszcze zobacz czy masz zrobione.
Stary 2015-11-07, 09:03   #17
pannaatopowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pffe Pokaż wiadomość
To nie jest kwestia wymagań, nie pleć bzdur. To kwestia optymalizacji, nie są wstanie zaprogramować wszystkiego pod każdą kombinację pc.

sprawdź na innej przeglądarce czy masz ten sam problem a jak tak to aktualizacje jeszcze zobacz czy masz zrobione.
Zaktualizowane mam wszystko. Początkowo na windowsowej przeglądarce było ok i pomyślałam, że to jest specjalnie aby korzystać z niej, potem i tam zaczeło się sypać.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Komputery, telefony, tablety

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości