|
Notka |
|
Komputery, telefony, tablety Masz problem z komputerem, telefonem lub tabletem? Potrzebujesz fachowej porady na temat oprogramowania? Masz wiedzę i chcesz pomóc innym? Dołącz. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Windows 10 czy warto?
Mam siódemkę. Od ostatniej aktualizacji wydziera mi się, że mogę 10 za darmo, fajnie i w ogóle dlaczego tego nie zrobiłam jeszcze.
Tak sobie myślę, czy nie ulec mojemu laptopowi i nie dać tej 10. W przyszłym roku chce zmieniać laptopa i chciałabym się przekonać czy warto kupić takiego z 10 (na pewno siódemek nie będzie), czy przeskoczyć na Linuxa, o czym myślę od jakiegoś czasu. Tyle że słyszałam, że Windows 10 inwigiluje i generalnie "wie lepiej", powoli laptop staje sie właśnością Windowsa a nie użytkownika. Generalnie to nie przepowiada mojej dalszej współpracy z Microsoftem. Do Was mam pytanie, czy zauważyłyście/liście ingerencję Microsoftu z Wasze "komputerowe zycie"? Czy jakoś użytkowania spada? Czy rzeczywiście widać to? Proszę jednak aby się wypowiadały osoby, które uaktualniły system i mają jakies z tym doświadczenie. Z góry dziękuję
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Windows 10 czy warto?
Mam dokładnie taką sytuację jak ty i podobne podejrzenia co do Microsoftu.
Jak było u mnie z aktualizacją do z W8 do W8.1? Też mi pisali, że mogę. Ignorowałem to, i co się stało? Po paru miesiącach patrzę, że komp sam aktualizuje do W8.1! NIe miałem nic do gadania. Efekt aktualizacji do W8.1 jest taki, że jak klikam prawym klawiszem na plik w eksploraotorze to muszę czekać 10 sekund aż pojawi się menu! A kompa mam mocnego [i wczesniej tego nie było], więc to wina Windowsa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Windows 10 czy warto?
Mam jednego laptopa z linuxem, drugiego z windowsem 10. 10 chodzi sprawniej niż 8.1 i jest bardziej funkcjonalna. Na razie nie działa mi dobrze touchpad i internet z telefonu przez kabel usb.
Mozna wyłączyć część funkcji, ale w umowie i tak podpisujemy zgodę na wiele. Łatwo mozna to sprawdzić, jesli ktos mieszka na zabitej dechami wsi, gdzie dostęp do internetu jest tylko radiowy o bardzo słaby. Windows ledwo otworzy pocztę tyle przesyła informacji zwrotnej, Linux/Mac os chodzi znacznie szybciej. Zależy co jest dla Ciebie ważne - jesli dostęp do gier / programów dostępnych tylko na windowsa to zostań przy 10. Jest znacznie lepsza od 8.1. Kazdy system ma plusy i minusy. ![]() Na codzień korzystam z linuxa. Jesli miałabym sie odnieść tylko do windowsow - zdecydowanie 10 na plus. 8.1 nie było złe, ale nie mogłam sie do niej przekonać. Edytowane przez 201607231711 Czas edycji: 2015-10-25 o 13:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Nie chodzi mi o porównanie do win 8, bo tego systemu nie mam i nie chcę miec.
Gry mnie nie interesują wcale. Programy także nie. domyślne programy sobie usunęłam, Na początku mulił, ale teraz dziala sprawniej niż z siódemką. Rzadziej się zacina. Czyli na razie na plus.
![]() |
![]() |
#6 |
BAN stały
|
U mnie tak samo, przejście z 7 na 10 oceniam pozytywnie. Mam jedynie problem z ładowaniem baterii - czasami się po prostu nie ładuje ale możliwe, że to nie ma związku z systemem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | ||||
BAN stały
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:40 ---------- Poprzedni post napisano o 21:40 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:41 ---------- Poprzedni post napisano o 21:40 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:42 ---------- Poprzedni post napisano o 21:41 ---------- Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Zdecydowanie Polecam, Windows10 jest lżejszy od 7 i 8 - może się ew dłużej włączać ale działa stabilniej.
![]() |
#9 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Ja bym nie zmieniała z Windows 7 na 10. Mam 10 i mój laptop chodzi gorzej (przywiesza się, nie działa touchpad tak jak powinien mimo aktualizacji sterowników itp.). Dodam, że komputer jest nowy, został kupiony jakoś w czerwcu. Wcześniej była ósemka na nim, też mi się nie podobała ale chociaż komputer działał prawidłowo.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Właściwie to nie zauważyłam wielkiem róznicy. Prócz kafelków przy menu. Zawsze na pasku szybkiego uruchamiania miałam aplikacje, to je do menu przeniosłam i tyle.
Jednak zirytowały mnie dwie sprawy Pierwsza to to, że urządzenia audio zwariowały. W lapku od zawsze miałam tak, że jak podłączyłam sluchawki to one mi działały, wyłączyłam - przestawiało się na głośnik. Teraz muszę ustawiać główne urządzenie. Chce słuchawki to muszę je ustawić. Jak odłącze to ciszam musze wejść do ustawień i przestawić na głośniki. A jak znów podłącze słuchawki to nic się nie zmienia. Nie mam pojęcia jak wrócić do normalności Druga sprawa. Java w mozilli sie sypie. Co rusz wtyczka ma awarię. W edge w ogóle takiego problemu nie ma :/ czyżby Windows chciał mnie zmusić do używania jego przeglądarki?
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
ja też korzystam i jestem zadowolona. Jak szybko działa, to też już kwestia konkretnego kompa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
To nie jest kwestia konkretnego komputera. Wymagania ma takie same jak 7.
Tylko mam problem. Java mi się masakrycznie sypie. Nie ma strony na której nie wyskakiwałby mi komunikat, że wtyczka przestała działać. Reinstalacja wtyczki i przeglądarki nie pomogła. Ktoś ma jakiś pomysł?
![]() |
![]() |
#16 | |
BAN stały
|
Cytat:
sprawdź na innej przeglądarce czy masz ten sam problem a jak tak to aktualizacje jeszcze zobacz czy masz zrobione. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Zaktualizowane mam wszystko. Początkowo na windowsowej przeglądarce było ok i pomyślałam, że to jest specjalnie aby korzystać z niej, potem i tam zaczeło się sypać.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:38.