|
Notka |
|
Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Nie umiem pływać - jakie ćwiczenia pomogą w nauce?
Dziewczyny,
wiem, że to dość dziwne, ale jestem już 25 letnią kwoką i nie potrafię pływać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Nie umiem pływać - jakie ćwiczenia pomogą w nauce?
Jest sporo ćwiczeń (ale raczej w wodzie) przygotowujących do nauki pływania.Wrocławski AWF wydał taką broszurę z ćwiczeniami autorstwa Wiessnera - myslę,że byłaby idealna dla Ciebie
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Cześć ja zaczęłam uczyć się pływać w wieku 27 lat (rok temu) największą trudność sprawia mi oddech niestety. Myślę, że tutaj wiele zależy od wydolności organizmu. Mój trener każe nam wzmacniać nogi - tutaj ja stosuję ower. Dobrze też działa chodzenie samemu na basen i pływanie na samych nogach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Ja także jestem kwoką ( 24 letnią), która spędziła mnóstwo czasu na basenie a do tej pory pływać nie potrafię... ;/ Wstydzę się tego!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Ba, ja mam 23 lata i panicznie boję się basenu i samego faktu oderwania nóg od podłoża, a chciałabym nauczyć się pływać..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Kami932 witam w klubie...
1. Podłoże muszę czuć 2. Obok mnie musi znajdować się cokolwiek czego mogłabym się złapać, oprzeć..! Ehh...Oby tylko mój synek nie odziedziczył lęku owego.. :P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Może warto zainwestować w lekcje z instruktorem,który pozwoli oswoić strach przed wodą.Zazwyczaj koszt takiej lekcji to 50zł za godzinę zegarową
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
dawno dawno temu jak do marynarki wstępowały osoby, które nie potrafiły pływać, wrzucano je przywiązane do liny do Bałtyku. Taka ciekawostka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Ja się uczyłam pływać jak byłam mała, więc miałam łatwiej (dzieciaki mniej się boją).
Pamiętam ćwiczenie, które polegało na tym, że kładliśmy się na plecach na wodzie i dryfowaliśmy. Głowa jest cały czas nad wodą, więc można spokojnie oddychać. Jak już się człowiek położy, to się unosi, nie tonie, myk polega na tym, żeby wyprostować biodra i nogi (nie muszą być idealnie proste, zdarza mi się mieć trochę podkulone). Jak nie pilnujemy tyłka i leci w dół, to leci też całe ciało do wody. Inne ćwiczenie to położyć się na brzuchu, trzymają się jednocześnie krawędzi basenu. Z czasem coraz bardziej prostować ręce i oddalać się od tej krawędzi (najpierw każdy kurczowo trzyma się krawędzi i pół ciała wystaje nad wodę ![]() Potem pływanie z deskami. Małe dzieci uczą się też w wannie przy kąpieli- zanurzają się pod wodę i ćwiczą oddychanie. Dorośli mogą mieć z tym problem, bo wanna może się okazać za mała. Dodatkowo można prosić kogoś o ciągnięcie po wodzie- wtedy uczeń trzyma się osoby ciągnącej jak deski. Nigdy nie pływałam w rękawkach ani na tych podłużnych gąbkach. Na sucho miałam tylko ćwiczenia techniki- np. składanie nogi do żabki. Kładliśmy się na wieżyczkach do skoków do wody i machaliśmy nogami. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
U mnie się właśnie zaczęło jako dziecko na tych klasowych lekcjach. Baba jakaś głupia była i olała to, że nie daję rady i się topię.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Dzięki dziewczyny, staska_stasia wypróbuje wszystkie
![]() Instruktora mi nie trzeba, uczyć mnie będzie mój tż, który jest ratownikiem i pływać umie świetnie ![]() Tak a propos tego co mówiła część z Was to też mam tak, że woda jest dla mnie super, dopóki dotknę stopami dna, jeśli nie mam tego "komfortu" od razu panikuje jak dziecko ![]() Na szczęście czytałam, że to dość powszechne i podobno wraz z ćwiczeniami mija ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:22.