Osoba, która wszystko krytykuje - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-11-11, 09:57   #1
Romantyczka223
Przyczajenie

Osoba, która wszystko krytykuje

Zdecydowałam opisać tutaj mój problem, może ktoś spojrzy na niego świeżym spojrzeniem i mi coś doradzi.
Ponad rok temu zaprzyjaźniłam się z jedną dziewczyną. Na początku było fajnie, miałyśmy nawet sporo wspólnych zainteresowań. Po kilku miesiącach gdy już lepiej się poznałyśmy, pokazała się jej prawdziwa twarz. Zaczęła krytykować wiele rzeczy które zrobiłam, jednocześnie chwaląc się jak to ona potrafi poznać się na każdym np. zrobiłam sama firanki. Byłam z nich zadowolona i pokazałam je tej dziewczynie. Usłyszałam ,,Hmm, no jakby cię tu nie urazić, ale wyszło ci to naprawdę kiepsko. Nie wiem, czym się w ogóle chwalisz''(oczywiście to akurat taki niezbyt istotny przykład, ale chciałam mniej więcej pokazać jak ona się zachowuje). Na początku jej wierzyłam, w końcu myślałam, że jest moją przyjaciółką i może nie widzę czegoś, co robię źle. Zaczęłam wierzyć jej w tą krytykę i zamykać się w sobie i odsuwać od siebie ludzi. Gy powoli zaczęłam przyjmować do siebie smutną prawdę trochę się od niej odsunęłam. Zaczęła wzbudzać we mnie poczucie winy, w czym jest naprawdę dobra. Później po spotkaniach z nią czułam się zmęczona, smutna, zdołowana. Chciałam naprawić nasza relację, wierzyłam, że to tylko przejściowe, ale nic z tego.
Jak myślicie, czy przesadzam tak jak ostatnio powiedziała mi moja koleżanka gdy opowiedziałam jej tą sytuację, czy zdecydowanie powinnam ją wykluczyć ze swojego życia?
Stary 2015-11-11, 10:01   #2
Sygnalizator
BAN stały

Dot.: Osoba, która wszystko krytykuje

Stwierdzam wampiryzm emocjonalny. Opis przypadku jak miliony innych. A niech jakis trep napisze ze toto pokrzywdzone i w ten sposob szuka pomocy albo robi to nieswiadomie to przegryze tetnice!
Sygnalizator jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-11, 10:18   #3
b937e0c478c7f0bdd9edd1f55f22ced0e16f646d
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Romantyczka223 Pokaż wiadomość
Jak myślicie, czy przesadzam tak jak ostatnio powiedziała mi moja koleżanka gdy opowiedziałam jej tą sytuację, czy zdecydowanie powinnam ją wykluczyć ze swojego życia?
Moim zdaniem nie przesadzasz. Na Twoim miejscu porozmawiałabym z krytykująca koleżanką, bez nerwów takie zwykłe "dlaczego tak często mnie krytykujesz?" i może zwrócisz jej tym uwagę na to że ma problem, może zacznie zachowywać się inaczej...ale jeśli nie zależy Ci mocno na tej znajomości, czujesz się przez nią coraz gorzej to ograniczyłabym lub zerwała kontakt.

Miałam w życiu jedną osobę którą uważałam za przyjaciółkę, zachowywała się podobnie (choć ostrzej) do Twojej a ja przez 13 lat pozwalałam jej się tak traktować (nie wiem czemu - ze strachu że nie mam innych bliskich znajomych?). Gdy równo rok temu coś we mnie pękło i raz na zawsze zerwałam kontakt odżyłam.
b937e0c478c7f0bdd9edd1f55f22ced0e16f646d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-11, 10:24   #4
kalincia
BAN stały

Wykluczyć.
kalincia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-11, 10:41   #5
201701300929
Konto usunięte

Cytat:

zdecydownia wykluczyc, taki typ osobowosci, ze lepiej trzymac sie z dala
201701300929 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-11, 12:40   #6
d61abbce58b52fe45ffe444afc51ca0ea3c11859_65540a44484ab
Konto usunięte

Cytat:
Zdecydowałam opisać tutaj mój problem, może ktoś spojrzy na niego świeżym spojrzeniem i mi coś doradzi.
Ponad rok temu zaprzyjaźniłam się z jedną dziewczyną. Na początku było fajnie, miałyśmy nawet sporo wspólnych zainteresowań. Po kilku miesiącach gdy już lepiej się poznałyśmy, pokazała się jej prawdziwa twarz. Zaczęła krytykować wiele rzeczy które zrobiłam, jednocześnie chwaląc się jak to ona potrafi poznać się na każdym np. zrobiłam sama firanki. Byłam z nich zadowolona i pokazałam je tej dziewczynie. Usłyszałam ,,Hmm, no jakby cię tu nie urazić, ale wyszło ci to naprawdę kiepsko. Nie wiem, czym się w ogóle chwalisz''(oczywiście to akurat taki niezbyt istotny przykład, ale chciałam mniej więcej pokazać jak ona się zachowuje). Na początku jej wierzyłam, w końcu myślałam, że jest moją przyjaciółką i może nie widzę czegoś, co robię źle. Zaczęłam wierzyć jej w tą krytykę i zamykać się w sobie i odsuwać od siebie ludzi. Gy powoli zaczęłam przyjmować do siebie smutną prawdę trochę się od niej odsunęłam. Zaczęła wzbudzać we mnie poczucie winy, w czym jest naprawdę dobra. Później po spotkaniach z nią czułam się zmęczona, smutna, zdołowana. Chciałam naprawić nasza relację, wierzyłam, że to tylko przejściowe, ale nic z tego.
To osoba z jakimś dużym problemem - bordeline, DDA, depresja, cokolwiek innego, w każdym razie toksyczna. Jedyną radą dla ciebie jest calkowite odsunięcie się, bo będzie cię wyniszczała.
d61abbce58b52fe45ffe444afc51ca0ea3c11859_65540a44484ab jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-11, 13:34   #7
natalia_t
Zakorzenienie

Odsunąć, natychmiast. Nie ograniczyć, a od razu urwać kontakt. Miałam do czynienia z taką osobą i nawet radykalne ograniczenie kontaktu nic nie da. Nie licz na to, że jak będziesz z nią się spotykać nawet raz na pół roku to te spotkania będą cudowne, bez uszczypliwości. Nie będą, a będą wręcz gorsze, bo pod kołderką "jak my się dawno nie widziałyśmy! jak cudownie cię zobaczyć!" znowu będzie coś, co nie da ci żyć przez jakiś czas.
A rozmowa i upomnienie, żeby cię tak nie krytykowała też jest bez sensu, bo takie osoby bez odbierania komuś radości z własnych osiągnięć są po prostu nieszczęśliwe i nawet jeśli przystopują na jakiś czas, to później wrócą do starych praktyk.
natalia_t jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-11, 14:37   #8
phideaux
Wtajemniczenie

To osoba, która ma na na Ciebie toksyczny wpływ i najlepiej zrezygnować całkiem z bliższych kontaktów, zwierzania się itd. Wszystko, co powiesz, będzie starała się skrytykować lub umniejszyć. Zawsze staram się jakoś 'usprawiedliwić' takie osoby tym, że muszą wewnątrz być strasznie nieszczęśliwe, skoro na każdym kroku czują potrzebę zabijania w innych radości
Stary 2015-11-11, 15:09   #9
natalia_t
Zakorzenienie

Bo to są osoby okropnie nieszczęśliwe. Osoba, z którą ja miałam do czynienia była ładna, inteligentna, miała oboje rodziców, dwójkę rodzeństwa, jej rodzice dobrze zarabiali, mieli piękny i duży dom, ale w tym domu panował taki chłód, że po jednej wizycie nie chciało się tam iść kolejny raz. Wszyscy tam byli dla mnie jak martwe kukły, totalnie bez emocji, bez żadnych więzi, odnosili się do siebie jak obcy ludzie, a nie rodzina. Chciałam jej jakoś pomóc, ale tam potrzebna by była jakaś terapia wstrząsowa dla całej rodziny, a nie przyjacielskie rozmowy...
natalia_t jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-11, 15:11   #10
Romantyczka223
Przyczajenie

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, teraz już wiem co powinnam zrobić.
Stary 2015-11-11, 17:02   #11
Mileva_
Zakorzenienie

Odetnij się, jak najszybciej. Takie znajomości to strata czasu, mówię to z doświadczenia. Niektórzy ludzie uwielbiają się dowartościowywać kosztem innych, inni krytykując czy robiąc osobiste wycieczki czują się wspaniali, mądrzejsi i lepsi. Dla ciebie w takim układzie nie ma nic korzystnego.

Jeśli w prywatnej znajomości - tzn. takiej z własnego wyboru - musisz wyznaczać drugiej osobie granice, tak jak musiałabyś to robić z tą znajomą, to znaczy, że taka osoba zwyczajnie cię nie szanuje - czyli nie warto.

Poza tym - musi być naprawdę słabo z jej życiem towarzyskim, skoro utrzymuje kontakt z osobą robiącą tak kiepskie firanki

Cytat:
Napisane przez Sygnalizator Pokaż wiadomość
A niech jakis trep napisze ze toto pokrzywdzone i w ten sposob szuka pomocy albo robi to nieswiadomie to przegryze tetnice!
Dokładnie. Panuje jakiś dziwny trend usprawiedliwiania toksycznych, przewrotnych, złośliwych i czasem fałszywych ludzi. A już nie daj Boże nazwać toto wrednym, czyli po imieniu. Nie, biedactwo jest pokrzywdzone, kruche, wrażliwe! i ono doznało za mało miłości Niewykluczone, ale to nie powód, by miało się próbować dowartościowywać moim kosztem. Jeśli dorosły człowiek ma ze sobą takie problemy, to czas na terapię, a nie pods***anie otoczeniu.

Cytat:
Napisane przez phideaux Pokaż wiadomość
To osoba, która ma na na Ciebie toksyczny wpływ i najlepiej zrezygnować całkiem z bliższych kontaktów, zwierzania się itd. Wszystko, co powiesz, będzie starała się skrytykować lub umniejszyć. Zawsze staram się jakoś 'usprawiedliwić' takie osoby tym, że muszą wewnątrz być strasznie nieszczęśliwe, skoro na każdym kroku czują potrzebę zabijania w innych radości
Też próbowałam, miałam taką "koleżankę". Pewnie było jej ze sobą źle, ale zarazem z umniejszania wszystkiego wokół miała niezłą frajdę. Znajomość na szczęście rozpadła się naturalnie, panienka ma w tej chwili wokół siebie krąg podobnych osób

Edytowane przez Mileva_
Czas edycji: 2015-11-11 o 17:03
Mileva_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-11-11, 17:06   #12
GuardviaN
Raczkowanie

Zasada powinna być prosta - z dala od frajerów, osób tokstycznych, które podbijają swoją wartość i ego czyimś kosztem
Nieznoszę się obracać w takim towarzystwie a czasami muszę. Jednak bardzo to ogarniczam i nie pozwalam żeby ktoś bezpodstawnie po mnie jechał. A takich osób jest mnóstwo, facetów i dziewczyn.

Olej ją i nawet nie gadaj, bo znowu będziesz miała nieszczęsliwy dzien, chwile spędzone. Z daleka od takich.
GuardviaN jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-11, 18:33   #13
bluebluesky
Zakorzenienie

Niestety, nie da sie zmienic takich osob, wiem bo przyjaznilam sie wiele lat z kims takim. Musisz sie odciac.

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości