Dylematy zawodowe, praca ktora mnie wykañcza. - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2015-11-09, 08:24   #1
Figlak2
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 16

Dylematy zawodowe, praca ktora mnie wykañcza.

Witajcie.

Zdecydowa³am sie poradziæ byc mo¿e bardziej do¶wiadczonych osób, aby nie podj±æ decyzji której bêdê ¿a³owa³a.

Jestem m³od± osob±, na ostatnim roku studiów zaczê³am prace w zawodzie. By³o to 10 miesiêcy temu. Patrz±c po znajomych z roku widzê, ze ciê¿ko jest znale¼æ prace zwi±zan± z wykszta³ceniem, niektórzy nadal szukaj±. Mi siê uda³o, na poczatku cieszy³am siê, bo znalaz³y siê 3 propozycje, wybra³am mo¿na powiedzieæ najbardziej ambitn± i najlepiej p³atn±.

Teraz kilka s³ów o mojej pracy. Pracujê po 10h dziennie, do tego dochodzi dojazd i powrót z pracy który ³±cznie zajmuje jakie¶ 1,5h.
Czasami wpadn± jakie¶ nadgodziny, czasami sobota. Mam umowê o pracê i pensje która nie jest najgorsza ( ok 3000z³ czasami wiêcej).
Praca jest w trudnych warunkach, jestem na stanowisku kierowniczym, moi pracownicy to sami mê¿czy¼ni, wszyscy bardziej do¶wiadczeni, 2x starsi , trudni w kontaktach. Praca mnie wykañcza i niesamowicie stresuje. Musze codziennie podejmowaæ decyzje, do których brak mi wiedzy i do¶wiadczenia. Zosta³am rzucona na glêbok± wodê, dodatkowo zajmujê sie zamawianiem materia³ów za dziesiatki tysiêcy z³otych. Codzienny po¶piech, stres, problemy, presja czasu i ludzi daje w ko¶æ, dodatkowo warunki zimowe s± ciê¿kie. Na szczê¶cie szef jest w porz±dku.

Mnie niestety to wszystko przeros³o. Wracaj±c z pracy jestem tak padniêta, ze jem obiadm, chwilê pole¿ê i zasypiam. Nie potrafiê odpocz±æ, bo po pracy i tak my¶lê ciagle o robocie, sprawdzam wszystko, analizujê czy czego¶ nie zrobi³am ¼le, zastanawiam siê jak rozwi±zaæ problemy. Jestem tak zmêczona ¿e nie mam nic z ¿ycia. Brak mi si³ na sport, rozrywki itp. Wstaj±c rano stresujê siê i mam ochotê sie pobeczeæ. na studiach nie spodziewa³am siê, ze tak to wszystko bêdzie wygl±daæ. Nauka mnie interesowa³a, lubilam ten kierunek.

Bojê siê podj±æ decyzjê o odej¶ciu, bo wiem ¿e mogê nie znale¼æ pracy w zawodzie przez dlugi czas.
Oszczêdno¶ci nie mam na tyle abym mog³a sobie pozwoliæ np na rok siedzenia w domu.
Aby posun±æ sie do przodu i móc my¶lêæ o lepszych zarobkach czy te¿ w³asnej dzia³alno¶ci potrzebuje min, 1,5 roku do¶wiadczenia wiêc warto byloby wytrzymaæ jeszcze ten brakuj±cy okres.

Mog³abym spróbowaæ pracy w biurze, rownie¿ zwi±zanej z moim wykszta³ceniem jednak wtedy mogê zapomnieæ o umowie o pracê i poomarzyæ o zarobkach przekraczaj±cych 1000z³.

Pytanie co robiæ? Jak± podj±æ decyzjê?
Bojê siê, ze sie wykoñczê nerwowo tutaj, jestem strasznie nieszczesliwa, ci±gle przygnebiona i zmêczona.

To nie jest tak, ze nie chcê pracowaæ czy jestem leniem. przez okres studiów dorabia³am, pracowalam glównie fizycznie, albo w sklepie, albo na imprezach plenerowych, przy zbiorach za granic±, w rozrywce itp. ¯afna z tych prac nie wykañczala mnie tak jak aktualna.

Dodam, ¿e mam partnera, na którego mogê liczyæ gdybym straci³a pracê. Rodziców na których pewnie te¿ mogê liczyæ, ale wiem ¿e oni zrobiliby mi wielki problem gdyby dowiedzieli siê, ze sama zrezygnowa³am z pracy.
Figlak2 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-11-09, 08:39   #2
201803290936
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 43 642
Dot.: Dylematy zawodowe, praca ktora mnie wykañcza.

Cytat:
Napisane przez Figlak2 Poka¿ wiadomo¶æ
Witajcie.

Zdecydowa³am sie poradziæ byc mo¿e bardziej do¶wiadczonych osób, aby nie podj±æ decyzji której bêdê ¿a³owa³a.

Jestem m³od± osob±, na ostatnim roku studiów zaczê³am prace w zawodzie. By³o to 10 miesiêcy temu. Patrz±c po znajomych z roku widzê, ze ciê¿ko jest znale¼æ prace zwi±zan± z wykszta³ceniem, niektórzy nadal szukaj±. Mi siê uda³o, na poczatku cieszy³am siê, bo znalaz³y siê 3 propozycje, wybra³am mo¿na powiedzieæ najbardziej ambitn± i najlepiej p³atn±.

Teraz kilka s³ów o mojej pracy. Pracujê po 10h dziennie, do tego dochodzi dojazd i powrót z pracy który ³±cznie zajmuje jakie¶ 1,5h.
Czasami wpadn± jakie¶ nadgodziny, czasami sobota. Mam umowê o pracê i pensje która nie jest najgorsza ( ok 3000z³ czasami wiêcej).
Praca jest w trudnych warunkach, jestem na stanowisku kierowniczym, moi pracownicy to sami mê¿czy¼ni, wszyscy bardziej do¶wiadczeni, 2x starsi , trudni w kontaktach. Praca mnie wykañcza i niesamowicie stresuje. Musze codziennie podejmowaæ decyzje, do których brak mi wiedzy i do¶wiadczenia. Zosta³am rzucona na glêbok± wodê, dodatkowo zajmujê sie zamawianiem materia³ów za dziesiatki tysiêcy z³otych. Codzienny po¶piech, stres, problemy, presja czasu i ludzi daje w ko¶æ, dodatkowo warunki zimowe s± ciê¿kie. Na szczê¶cie szef jest w porz±dku.

Mnie niestety to wszystko przeros³o. Wracaj±c z pracy jestem tak padniêta, ze jem obiadm, chwilê pole¿ê i zasypiam. Nie potrafiê odpocz±æ, bo po pracy i tak my¶lê ciagle o robocie, sprawdzam wszystko, analizujê czy czego¶ nie zrobi³am ¼le, zastanawiam siê jak rozwi±zaæ problemy. Jestem tak zmêczona ¿e nie mam nic z ¿ycia. Brak mi si³ na sport, rozrywki itp. Wstaj±c rano stresujê siê i mam ochotê sie pobeczeæ. na studiach nie spodziewa³am siê, ze tak to wszystko bêdzie wygl±daæ. Nauka mnie interesowa³a, lubilam ten kierunek.

Bojê siê podj±æ decyzjê o odej¶ciu, bo wiem ¿e mogê nie znale¼æ pracy w zawodzie przez dlugi czas.
Oszczêdno¶ci nie mam na tyle abym mog³a sobie pozwoliæ np na rok siedzenia w domu.
Aby posun±æ sie do przodu i móc my¶lêæ o lepszych zarobkach czy te¿ w³asnej dzia³alno¶ci potrzebuje min, 1,5 roku do¶wiadczenia wiêc warto byloby wytrzymaæ jeszcze ten brakuj±cy okres.

Mog³abym spróbowaæ pracy w biurze, rownie¿ zwi±zanej z moim wykszta³ceniem jednak wtedy mogê zapomnieæ o umowie o pracê i poomarzyæ o zarobkach przekraczaj±cych 1000z³.

Pytanie co robiæ? Jak± podj±æ decyzjê?
Bojê siê, ze sie wykoñczê nerwowo tutaj, jestem strasznie nieszczesliwa, ci±gle przygnebiona i zmêczona.

To nie jest tak, ze nie chcê pracowaæ czy jestem leniem. przez okres studiów dorabia³am, pracowalam glównie fizycznie, albo w sklepie, albo na imprezach plenerowych, przy zbiorach za granic±, w rozrywce itp. ¯afna z tych prac nie wykañczala mnie tak jak aktualna.

Dodam, ¿e mam partnera, na którego mogê liczyæ gdybym straci³a pracê. Rodziców na których pewnie te¿ mogê liczyæ, ale wiem ¿e oni zrobiliby mi wielki problem gdyby dowiedzieli siê, ze sama zrezygnowa³am z pracy.
Masz sekretarkê / sekretarza (asystentkê / asystenta)? Mog³aby¶ zg³osiæ konieczno¶æ zatrudnienia Ci kogo¶ do pomocy?
201803290936 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-11-09, 08:55   #3
Figlak2
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Poka¿ wiadomo¶æ
Masz sekretarkê / sekretarza (asystentkê / asystenta)? Mog³aby¶ zg³osiæ konieczno¶æ zatrudnienia Ci kogo¶ do pomocy?
Nie mam nikogo takiego i nie ma mo¿liwo¶ci aby ktos taki siê pojawi³. To ja powinnam byæ asystentem kierownika, a w zasadzie jestem kierownikiem, asystentem i wszystkim kim trzeba tutaj. Oficjalny kierownik to mój szef, który zjawia siê raz w tygodniu, czasami czê¶ciej i jest dostepny pod telefonem w razie potrzeby ale wiadomo, ¿e nie bêde do niego dzwoni³a z ka¿d± najdrobniejsza spraw±.
Stary 2015-11-09, 09:16   #4
pfffh
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 975

Praca na kierowniczym stanowisku dla osób odpowiedzialnych jest zawsze stresuj±ca. Zwlaszcza dla osoby ¶wie¿o po studiach, która nie jest jeszcze otrzaskana z zawodem. To zrozumia³e. Ja bym mimo wszystko nie rezygnowala z tej pracy. Spróbuj wytrzymaæ te 1,5 roku zeby nabraæ do¶wiadczenia i szukaj innej pracy mniej wymagaj±cej i mniej stresujacej.
Stary 2015-11-09, 09:50   #5
201803290936
Konto usuniête

Cytat:
Nie mam nikogo takiego i nie ma mo¿liwo¶ci aby ktos taki siê pojawi³. To ja powinnam byæ asystentem kierownika, a w zasadzie jestem kierownikiem, asystentem i wszystkim kim trzeba tutaj. Oficjalny kierownik to mój szef, który zjawia siê raz w tygodniu, czasami czê¶ciej i jest dostepny pod telefonem w razie potrzeby ale wiadomo, ¿e nie bêde do niego dzwoni³a z ka¿d± najdrobniejsza spraw±.
Czyli da³a¶ siê wrobiæ i nie bêd±c kierownikiem robisz to, co kierownik + swoje obowi±zki.

Uwa¿am, ¿e bez krêpacji powinna¶ zacz±æ z ró¿nymi sprawami dzwoniæ do kierownika. Nikt Ci nie da medalu za zostanie pracownic±-mêczennic± i za stracone zdrowie. Najgorzej to przyzwyczaiæ kogo¶, ¿e nie ma w³a¶ciwie ¿adnych obowi±zków, bo kto¶ wszystko robi za niego. Kobiety niestety bardzo czêsto daj± siê tak wrabiaæ.
Stary 2015-11-09, 09:58   #6
syklamen
Zakorzenienie

Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzie¶ na Latarnianym Pustkowiu...:)
Wiadomo¶ci: 6 518

Je¶li naprawdê czujesz, ¿e ju¿ nie dasz rady tego znie¶æ to zrezygnuj. Zdrowia Ci nikt nikt nie zwróci, gdy je stracisz, a jaka¶ praca zawsze siê trafi. Mo¿e najpierw pomy¶l nad wziêciem urlopu, mo¿e to co¶ zmieni? Nabierzesz nowych si³, odpoczniesz psychicznie. Spróbuj te¿ porozmawiaæ z szefem, nie da³oby rady, ¿eby zatrudni³ kogo¶ dla Ciebie do pomocy?
Chyba, ¿e jest tak ¿e w ogóle nie nadajesz siê do pracy na stanowisku kierowniczym, nie ka¿dy siê w tym odnajdzie.
Poza tym skoro jak piszesz brak Ci wiedzy i do¶wiadczenia to jakim cudem szef Ciê zatrudni³ na to stanowisko?

Ja sama niedawno zrezygnowa³am z pracy po 10 godzin dziennie z mas± nadgodzin zw³aszcza w weekendy. Czu³am siê zmêczona psychicznie i fizycznie, z³a i smutna. Nie wiem czy zrobi³am dobrze, ale czujê siê na pewno lepiej.

Edytowane przez syklamen
Czas edycji: 2015-11-09 o 09:59
syklamen jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-11-09, 10:30   #7
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Wiadomo¶ci: 33 873

Ja popieram Doris. ¬le robisz odwalaj±c cudze obowi±zki, do których na dodatek nie masz kwalifikacji/do¶wiadczenia/wiedzy. Powinna¶ w³a¶nie kontaktowaæ siê z szefem jak czego¶ nie jeste¶ pewna, ¿eby potem nie okaza³o siê, ¿e pope³nisz b³±d, on za to beknie, a Ty wylecisz z pracy.
Lexie jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2015-11-09, 10:40   #8
Figlak2
Przyczajenie

To nie jest tak, ¿e szef mnie wykorzystuje, a sam nic nie robi.
On praktycznie pracuje ca³y czas i ma jeszcze wiêcej stresów ni¿ ja.
Taka jest specyfika tego zawodu, myslê ¿e w innych firmach osoby na moim stanowisku maj± podobn± ilo¶c obowi±zkow i podobna odpowiedzialno¶æ, tyle ze zwykle osoby bez do¶wiadczenia maj± nad sob± kogo¶ kto ich "pilnuje" , ja tutaj jestem sama za siebie i innych odpowiedzialna.

Nie mam pojêcia dlaczego dostalam t± pracê, sama nie zatrudni³abym osoby bez do¶wiadczenia na takie stanowisko. Musia³am dobrze wypa¶æ, na okresie próbnym siê sprawdzi³am, teraz szef jest raczej zadowolony, dosta³am podwy¿kê, czasami jak±¶ premiê.

Nied³ugo koñczê projekt i mam nadzieje, ze bêdzie chwila przerwy zanim zacznie siê nastêpny.

Nie wspomnialam jeszcze, ¿e mêcza mnie warunki pracy. Zawsze by³am przywyczajona do porzadku, czysto¶ci, eleganckiego ubioru itp.
Pracuje w warunkach gdzie jest wiecznie syf, chodzê w ubraniach roboczych, ca³y czas na budowie.
Zdawa³am sobie sprawê z tego przyjmuj±c pracê, jednak nie spodziewa³am siê, ¿e tak bêdzie mi to ci±¿y³o.
Przesta³am siê czuæ kobieco, gdy ca³y dzieñ siedze w ciuchach roboczych, po pracy w dresie w ³ó¿ku, a moi wspó³pracownicy to robotnicy z którymi raczej o niczym nie porozmawiam.
Stary 2015-11-09, 10:58   #9
pfffh
Zadomowienie

No ale wybierajac taki zawod chyba liczylas sie z tym, ze jest zdominowany przez mê¿czyzn i pracuj±c w terenie chodzi siê raczej w odzie¿y roboczej. Je¿eli a¿ tak Ci to przeszkadza to szukaj pracy w biurze. A to ze gorzej p³atna to co z tego? Mo¿esz przecie¿ awansowaæ i bedziesz lepiej zarabiaæ. Bêdziesz mog³a chodziæ ³adnie ubrana i bêdzie czysto.
Stary 2015-11-09, 10:59   #10
syklamen
Zakorzenienie

Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzie¶ na Latarnianym Pustkowiu...:)
Wiadomo¶ci: 6 518

Cytat:
Nie wspomnialam jeszcze, ¿e mêcza mnie warunki pracy. Zawsze by³am przywyczajona do porzadku, czysto¶ci, eleganckiego ubioru itp.
Pracuje w warunkach gdzie jest wiecznie syf, chodzê w ubraniach roboczych, ca³y czas na budowie.
Zdawa³am sobie sprawê z tego przyjmuj±c pracê, jednak nie spodziewa³am siê, ¿e tak bêdzie mi to ci±¿y³o.
Przesta³am siê czuæ kobieco, gdy ca³y dzieñ siedze w ciuchach roboczych, po pracy w dresie w ³ó¿ku, a moi wspó³pracownicy to robotnicy z którymi raczej o niczym nie porozmawiam.
Równie¿ chodzi³am w mojej poprzedniej pracy w ciuchach roboczych, a ¿e spêdza³am tam wiêkszo¶æ mojego ¿ycia to praktycznie ca³y czas spêdza³am w tym stroju. O makija¿u czy pomalowanych paznokciach zapomnia³am, bo to nie mia³o sensu, skoro i tak zaraz moje wysi³ki poszlyby na marne. Nie mog³am oczywi¶cie nosiæ bi¿uterii. Równie¿ mi to przeszkadza³o, tak jak i Tobie.

Edytowane przez syklamen
Czas edycji: 2015-11-09 o 11:01
syklamen jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-11-09, 12:07   #11
Figlak2
Przyczajenie

Tak, liczy³am siê z tym, ze mo¿e siê zdarzyæ, ¿e tak bêdzie wygl±da³a moja praca. Nie mówiê, ¿e warunki pracy to g³ówny problem tutaj, bo gdyby chodzilo tylko o to, pewnie nie mia³abym takiego dylematu.
Poza tym wiedzieæ w teorii jak to bêdzie wygl±daæ to jednak co innego ni¿ zderzyæ siê z tym w rzeczywisto¶ci.
Zawsze planowalam jednak pracowaæ w biurze, niestety szukajac pracy, po kilku miesi±cach bezkustecznego roznoszenia CV po wszystkich biurach postanowi³am ze spróbujê na budowie.

O makija¿u, pomalowanych paznokciach czy jakiejkolwiek fryzurze ju¿ dawno zapomnia³am.

W najwiêkszej mierze problemem jest ci±g³y stres, nerwy. Nie mogê w nocy spaæ, bo ci±gle my¶lê o budowie. Weekendy to samo, nie potrafiê psychicznie odpocz±æ. Kazdego ranka ja po prostu bojê sie jechaæ do pracy. Bojê siê, ze cos zawalê, inwestycja jest warta 2 miliony, nie jestem przyzwyczajona do takich kwot, bojê siê ¿e narobiê sobie d³ugów gdy co¶ pomylê.

Nawet chc±æ pracowaæ w biurze potrzebujê do uprawnieñ te 1,5 roku do¶wiadczenia na budowie. Tutaj pojawia siê pytanie czy doci±gnaæ w obecnej firmie do tego czasu i potem szukaæ czego¶ spokojniejszego czy zrezygnowaæ w tym momencie i w przyszlo¶ci poszukaæ pracy w innej firmie.
Wiem, ¿e sa firmy budowlane gdzie kierownik jest na budowie ca³y czas i ma pomocników in¿ynierów, ktorym zleca zadania i ich nadzoruje. Kierownicy zazwyczaj maja du¿e do¶wiadczenie, a tutaj jestem sama kierownikiem bez ¿adnego do¶wiadczenia, mam wiedzê teoretyczn± ale ona ma sie nijak do tego co tutaj siê dzieje. Uczy³am sie projektowania a nie kierowania robotami.

A mo¿e warto zmieniæ pracê na jak±kolwiek, nawet w sklepie byle tylko mniej stesuj±c±? Bijê siê z myslami i ambicje chyba nie pozwalaj± mi rzuciæ pracy i zmarnowaæ 5 lat ciêzkich studiów na pierwsza lepsz± pracê, któr± mog³abym bez ¿adnego wykszta³cenia wykonywaæ.
Stary 2015-11-09, 12:25   #12
201803290936
Konto usuniête

Cytat:
To nie jest tak, ¿e szef mnie wykorzystuje, a sam nic nie robi.
On praktycznie pracuje ca³y czas i ma jeszcze wiêcej stresów ni¿ ja.
Taka jest specyfika tego zawodu, myslê ¿e w innych firmach osoby na moim stanowisku maj± podobn± ilo¶c obowi±zkow i podobna odpowiedzialno¶æ, tyle ze zwykle osoby bez do¶wiadczenia maj± nad sob± kogo¶ kto ich "pilnuje" , ja tutaj jestem sama za siebie i innych odpowiedzialna.
(...)
To szef powinien roz³o¿yæ pracê równie¿ na inne osoby plus zastanowiæ siê nad zatrudnieniem kogo¶ jeszcze lub (je¿eli nie ma takiej w³adzy) wnioskowaæ o to do wy¿szego kierownictwa.

Zajechaæ siê jest ³atwo. Wiem, ¿e nie³atwo mówi siê "nie", ale musisz siê tego nauczyæ.
Stary 2015-11-09, 12:27   #13
leenecka
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 116

Cytat:
W najwiêkszej mierze problemem jest ci±g³y stres, nerwy. Nie mogê w nocy spaæ, bo ci±gle my¶lê o budowie. Weekendy to samo, nie potrafiê psychicznie odpocz±æ. Kazdego ranka ja po prostu bojê sie jechaæ do pracy. Bojê siê, ze cos zawalê, inwestycja jest warta 2 miliony, nie jestem przyzwyczajona do takich kwot, bojê siê ¿e narobiê sobie d³ugów gdy co¶ pomylê.
Nie masz uprawnieñ budowlanych, wiêc za nic nie odpowiadasz, w zwi±zku z tym d³ugów te¿ sobie nie narobisz - za wszystko odpowiada Twój kierownik, a wierz mi, nawet jak co¶ zrobicie ¼le i tak raczej jego nie poci±gn± do odpowiedzialno¶ci, zw³aszcza finansowo.
Ja te¿ pracujê na budowie, chodzê upaprana b³otem, pracujê od 7 do 18 i te¿ zastêpuje swojego kierownika, który jest zbyt zalatany, ¿eby zrobiæ po³owê rzeczy. Trik polega na tym, ¿eby siê od pracowników uczyæ, pytaæ ich. Oni wiedz±, ze jeste¶ m³oda i niewiele jeszcze wiesz, wiêc na pewno przy dobrym podej¶ciu Ci pomog±.
leenecka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-11-09, 12:36   #14
fragilka
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 53

Ja bym przeczeka³a jeszcze te 8 miesiecy, ¿eby móc zrobiæ uprawnienia budowlane. Musisz jednak zdecydowanie popracowaæ nad radzeniem sobie ze stresem. Chyba mimo wszystko trochê siê niedoceniasz. Du¿o osób idzie do pracy i nagle okazuje siê ze ma robiæ rzeczy o których na studiach tylko gdziestam teoretycznie wspomnieli. Przez 10 miesiêcy nic nie zawali³as, szef zadowolony, dostalas podwyzke to oznacza ze jednak dobrze sobie radzisz. Przez ten czas na pewno tez duzo sie nauczylas. W razie czego wiecej dzwon do szefa i pytaj. Pamietaj , pracujesz jako asystent, masz pensje asystenta wiec nie musisz ponosic odpowiedzialnosci kierownika. Stresu w pracy jednak nie zredukujesz do zera, dlatego musisz nauczyc relaksowac sie w weekendy. Umawiaj sie z przyjaciomi zeby nie myslec o pracy. Maluj paznokcie sama dla siebie . Rob to co lubisz i zadbaj o siebie.
fragilka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-11-09, 12:53   #15
Figlak2
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez leenecka Poka¿ wiadomo¶æ
Nie masz uprawnieñ budowlanych, wiêc za nic nie odpowiadasz, w zwi±zku z tym d³ugów te¿ sobie nie narobisz - za wszystko odpowiada Twój kierownik, a wierz mi, nawet jak co¶ zrobicie ¼le i tak raczej jego nie poci±gn± do odpowiedzialno¶ci, zw³aszcza finansowo.
Ja te¿ pracujê na budowie, chodzê upaprana b³otem, pracujê od 7 do 18 i te¿ zastêpuje swojego kierownika, który jest zbyt zalatany, ¿eby zrobiæ po³owê rzeczy. Trik polega na tym, ¿eby siê od pracowników uczyæ, pytaæ ich. Oni wiedz±, ze jeste¶ m³oda i niewiele jeszcze wiesz, wiêc na pewno przy dobrym podej¶ciu Ci pomog±.
Kierownik jest jednocze¶nie moim szefem i w³ascicielem firmy w której pracujê. Czepia siê o ka¿d± z³otówkê, musze bardzo uwa¿aæ z zamówieniem wszystkich materia³ów. Ci±gle mi przypomina ¿ebym zamawia³a tak aby nic nie zosta³o, ¿adne pustaki, tynki, kleje, dachówka, ka¿d± rzecz licze praktycznie co do sztuki. Dodatkowo mam za zadanie negocjowaæ ceny nawet najdorbniejszych rzeczy, wiadomo ¿e oszczêdno¶ci id± na jego konto.
Od pracowników nauczy³am siê ju¿ bardzo du¿o, majstrowie chetnie odpowiadaj± na wszystkie pytania, jednak ciezko jest byæ czyims kierownikiem i wiedziec mniej od niego, jak mam pilnowaæ pracowników je¿eli oni maja wiêksz± wiedzê ni¿ ja?

Jak znajdujesz czas na cokolwiek pracuj±c w takich godzinach?
Wracaj±c z budowy masz si³ê robiæ co¶ innego ni¿ odpoczywaæ?

Ja gdyby nie mój partner, który robi zakupy, gotuje itp chyba bym nie poradzi³a sobie nawet z domowymi rzeczami.

Cytat:
Napisane przez fragilka Poka¿ wiadomo¶æ
Ja bym przeczeka³a jeszcze te 8 miesiecy, ¿eby móc zrobiæ uprawnienia budowlane. Musisz jednak zdecydowanie popracowaæ nad radzeniem sobie ze stresem. Chyba mimo wszystko trochê siê niedoceniasz. Du¿o osób idzie do pracy i nagle okazuje siê ze ma robiæ rzeczy o których na studiach tylko gdziestam teoretycznie wspomnieli. Przez 10 miesiêcy nic nie zawali³as, szef zadowolony, dostalas podwyzke to oznacza ze jednak dobrze sobie radzisz. Przez ten czas na pewno tez duzo sie nauczylas. W razie czego wiecej dzwon do szefa i pytaj. Pamietaj , pracujesz jako asystent, masz pensje asystenta wiec nie musisz ponosic odpowiedzialnosci kierownika. Stresu w pracy jednak nie zredukujesz do zera, dlatego musisz nauczyc relaksowac sie w weekendy. Umawiaj sie z przyjaciomi zeby nie myslec o pracy. Maluj paznokcie sama dla siebie . Rob to co lubisz i zadbaj o siebie.
Staram siê odwracac uwage jak moge, dbam o siebie na tyle na ile starcza mi czasu i si³.

Wiem, ¿e za bardzo siê tym szystkim przejmujê ale tak± ju¿ jestem osob±. O cudze rzeczy dbam bardziej ni¿ o swoje wiêc jednocze¶nie zyjê t± robot± ca³y czas.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-11-09, 13:02   #16
ChickLit
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 43

Cytat:
Napisane przez pfffh Poka¿ wiadomo¶æ
Praca na kierowniczym stanowisku dla osób odpowiedzialnych jest zawsze stresuj±ca. Zwlaszcza dla osoby ¶wie¿o po studiach, która nie jest jeszcze otrzaskana z zawodem. To zrozumia³e. Ja bym mimo wszystko nie rezygnowala z tej pracy. Spróbuj wytrzymaæ te 1,5 roku zeby nabraæ do¶wiadczenia i szukaj innej pracy mniej wymagaj±cej i mniej stresujacej.
Zgadzam siê w 100%. Wytrzymaj tak, aby zdobyæ to min. pó³toraroczone do¶wiadczenie. Wtedy zmieñ pracê.
Pamiêtaj, ¿e nie warto nara¿aæ swojego zdrowia. Najwa¿niejsze aby¶ by³a szczê¶liwa i zadowolona. Ci±g³y stres bêdzie ¼le na Ciebie wp³ywa³, a Ty swój z³y humor bêdziesz przerzucaæ na domowników. Tak nie powinno siê dziaæ, dlatego zaci¶nij teraz zêby i pomy¶l, ¿e bêdzie lepiej.

Chick Lit - what every woman should know
www.chicklit.pl
💋

ChickLit jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-11-09, 13:03   #17
pfffh
Zadomowienie

Cytat:
Od pracowników nauczy³am siê ju¿ bardzo du¿o, majstrowie chetnie odpowiadaj± na wszystkie pytania, jednak ciezko jest byæ czyims kierownikiem i wiedziec mniej od niego, jak mam pilnowaæ pracowników je¿eli oni maja wiêksz± wiedzê ni¿ ja?
Mój kolega koñcz±c studia stwierdzi³: "Co ja teraz bêdê robi³, przecie¿ nic nie umiem". Tak to jest, ¿e nafaszerowani teori± z jak±¶ tam praktyk± (u mnie by³y tzw. æwiczenia terenowe) nie mamy za bardzo pojêcia o prawdziwej pracy. Dopiero id±c do niej stykamy siê z tym co powinni¶my robiæ. Wszystkiego siê nauczysz, przecie¿ starsi pracownicy tez kiedy¶ byli m³odzi, niedo¶wiadczeni. Nikt pracy nie wysysa z mlekiem matki. Podchod¼ do nich z szacunkiem, nie wywy¿szaj siê (pt. jestem kierownikiem wiêc jestem najm±drzejsza), rozmawiaj, pytaj. I uwierz w swoje si³y. A poza tym jak ju¿ pisa³am wcze¶niej ja na twoim miejscu popracowa³abym te 1,5 roku, ¿eby uzyskaæ uprawnienia (zw³aszcza, ¿e lubi³a¶ swoje studia wiêc szkoda by by³o zaprzepaszczaæ te kilka lat) a potem szukaj pracy mniej stresuj±cej dla Ciebie.
pfffh jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-11-09, 13:08   #18
musicae
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 316

Rzuc to w cholere. Zycie to ma byc przyjemnosc. Co ci po ambicjach jak zaraz dorobisz sie depresji albo raka
musicae jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-11-09, 13:21   #19
leenecka
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 116

Cytat:
Jak znajdujesz czas na cokolwiek pracuj±c w takich godzinach?
Wracaj±c z budowy masz si³ê robiæ co¶ innego ni¿ odpoczywaæ?

Ja gdyby nie mój partner, który robi zakupy, gotuje itp chyba bym nie poradzi³a sobie nawet z domowymi rzeczami.
Pój¶cie do sklepu zajmuje mi maks 20 minut. Czasami mam ochotê na jakie¶ wymy¶lne dania i idê zje¶æ w restauracji lub na zakupy do lepiej zaopatrzonego sklepu. Wracam do domu i w ogóle nie siadam. Po prostu zaczynam gotowaæ, sprz±taæ, umawiam siê ze znajomymi, wychodzê na spacer, idê na si³kê. Tak naprawdê siadam dopiero w okolicach godziny 22, w ³ó¿ku przed komputerem i czytam sobie do snu. Wstajê o 5:30, wiêc k³adê siê wcze¶nie spaæ. Tak siê z³o¿y³o, ¿e po pracy czêsto spotykam siê z pracownikami firmy, mieszkam nawet z jedn± kole¿ank± i rozmawiamy o pracy do¶æ czêsto, ale w ogóle mnie to nie stresuje - mo¿e dlatego, ¿e ja wiem, ¿e niemo¿liwo¶ci± jest czego¶ nie skopaæ na tak du¿ym projekcie, a stresowanie siê na zapas tylko zwiêksza szansê, ¿e to siê bêdzie zdarzaæ czê¶ciej
G³owa do góry, znajd¼ sobie jakie¶ hobby i przestañ my¶leæ o pracy. Wbrew pozorom wrzucenie pracownika na g³êbok± wodê nie zawsze jest z³e
leenecka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-11-09, 14:12   #20
zlotniczanka
plum plum

Wiadomo¶ci: 4 384

Cytat:
Kierownik jest jednocze¶nie moim szefem i w³ascicielem firmy w której pracujê. Czepia siê o ka¿d± z³otówkê, musze bardzo uwa¿aæ z zamówieniem wszystkich materia³ów. Ci±gle mi przypomina ¿ebym zamawia³a tak aby nic nie zosta³o, ¿adne pustaki, tynki, kleje, dachówka, ka¿d± rzecz licze praktycznie co do sztuki. Dodatkowo mam za zadanie negocjowaæ ceny nawet najdorbniejszych rzeczy, wiadomo ¿e oszczêdno¶ci id± na jego konto.
Generalnie, Twój szef wiedzia³, ¿e zatrudnia osobê bez do¶wiadczenia, da³a¶ sobie wej¶æ na g³owê i to strasznie. Nie ma ludzi nieomylnych. Moim zdaniem, powinna¶ na niego przewaliæ jednak czê¶æ swoich obowi±zków. Mo¿esz zacz±æ od niego wymagaæ ostatecznego podjêcia decyzji. Dawaj mu do zatwierdzenia ostateczne listy zakupów przez wys³aniem itp. Mo¿esz codziennie pisaæ maile o podjêtych przez siebie decyzjach i planach. Jak co¶ siê zawali, to masz podk³adkê, ¿e informowa³a¶ o tym wcze¶niej.
Kole¶ siê mega wygodnie ustawi³, ma za 3 tysi±ce parobasa za wszeczasy.
Generalnie, odpu¶æ sobie nieco i zmieñ trochê nastawienie. Skoro Twój szef siê nie stresuje tym, ¿e mo¿esz co¶ zrobiæ ¼le (a przecie¿ mo¿esz z racji braku do¶wiadczenia, wró¿k± byæ nie trzeba, by to przewidzieæ, on te¿ koñczy³ studia i te¿ robi³ uprawnienia, wiêc ¶wietnie wie, jak to wygl±da), to czemu Ty masz to robiæ? Pomy¶l sobie, ¿e Ty siê psychicznie wypalasz. W imiê czego? Dodatkowej z³otówki za jeden kit do okien mniej? Polecam przede wszystkim analizê w³asnego podej¶cia. Jak sobie nieco odpu¶cisz i przede wszystkim przestaniesz ¿yæ po pracy prac±, to i czasu bêdziesz mia³a wiêcej i bêdzie Ci pro¶ciej.

zlotniczanka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-11-09, 15:04   #21
201803290936
Konto usuniête

Cytat:
Napisane przez zlotniczanka Poka¿ wiadomo¶æ
Generalnie, Twój szef wiedzia³, ¿e zatrudnia osobê bez do¶wiadczenia, da³a¶ sobie wej¶æ na g³owê i to strasznie. Nie ma ludzi nieomylnych. Moim zdaniem, powinna¶ na niego przewaliæ jednak czê¶æ swoich obowi±zków. Mo¿esz zacz±æ od niego wymagaæ ostatecznego podjêcia decyzji. Dawaj mu do zatwierdzenia ostateczne listy zakupów przez wys³aniem itp. Mo¿esz codziennie pisaæ maile o podjêtych przez siebie decyzjach i planach. Jak co¶ siê zawali, to masz podk³adkê, ¿e informowa³a¶ o tym wcze¶niej.
Kole¶ siê mega wygodnie ustawi³, ma za 3 tysi±ce parobasa za wszeczasy.
Generalnie, odpu¶æ sobie nieco i zmieñ trochê nastawienie. Skoro Twój szef siê nie stresuje tym, ¿e mo¿esz co¶ zrobiæ ¼le (a przecie¿ mo¿esz z racji braku do¶wiadczenia, wró¿k± byæ nie trzeba, by to przewidzieæ, on te¿ koñczy³ studia i te¿ robi³ uprawnienia, wiêc ¶wietnie wie, jak to wygl±da), to czemu Ty masz to robiæ? Pomy¶l sobie, ¿e Ty siê psychicznie wypalasz. W imiê czego? Dodatkowej z³otówki za jeden kit do okien mniej? Polecam przede wszystkim analizê w³asnego podej¶cia. Jak sobie nieco odpu¶cisz i przede wszystkim przestaniesz ¿yæ po pracy prac±, to i czasu bêdziesz mia³a wiêcej i bêdzie Ci pro¶ciej.
Amen.
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Intymnie

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2015-11-09 16:04:38

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:38.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.