|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci. |
![]() |
|
Narzêdzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 16
|
Dylematy zawodowe, praca ktora mnie wykañcza.
Witajcie.
Zdecydowa³am sie poradziæ byc mo¿e bardziej do¶wiadczonych osób, aby nie podj±æ decyzji której bêdê ¿a³owa³a. Jestem m³od± osob±, na ostatnim roku studiów zaczê³am prace w zawodzie. By³o to 10 miesiêcy temu. Patrz±c po znajomych z roku widzê, ze ciê¿ko jest znale¼æ prace zwi±zan± z wykszta³ceniem, niektórzy nadal szukaj±. Mi siê uda³o, na poczatku cieszy³am siê, bo znalaz³y siê 3 propozycje, wybra³am mo¿na powiedzieæ najbardziej ambitn± i najlepiej p³atn±. Teraz kilka s³ów o mojej pracy. Pracujê po 10h dziennie, do tego dochodzi dojazd i powrót z pracy który ³±cznie zajmuje jakie¶ 1,5h. Czasami wpadn± jakie¶ nadgodziny, czasami sobota. Mam umowê o pracê i pensje która nie jest najgorsza ( ok 3000z³ czasami wiêcej). Praca jest w trudnych warunkach, jestem na stanowisku kierowniczym, moi pracownicy to sami mê¿czy¼ni, wszyscy bardziej do¶wiadczeni, 2x starsi , trudni w kontaktach. Praca mnie wykañcza i niesamowicie stresuje. Musze codziennie podejmowaæ decyzje, do których brak mi wiedzy i do¶wiadczenia. Zosta³am rzucona na glêbok± wodê, dodatkowo zajmujê sie zamawianiem materia³ów za dziesiatki tysiêcy z³otych. Codzienny po¶piech, stres, problemy, presja czasu i ludzi daje w ko¶æ, dodatkowo warunki zimowe s± ciê¿kie. Na szczê¶cie szef jest w porz±dku. Mnie niestety to wszystko przeros³o. Wracaj±c z pracy jestem tak padniêta, ze jem obiadm, chwilê pole¿ê i zasypiam. Nie potrafiê odpocz±æ, bo po pracy i tak my¶lê ciagle o robocie, sprawdzam wszystko, analizujê czy czego¶ nie zrobi³am ¼le, zastanawiam siê jak rozwi±zaæ problemy. Jestem tak zmêczona ¿e nie mam nic z ¿ycia. Brak mi si³ na sport, rozrywki itp. Wstaj±c rano stresujê siê i mam ochotê sie pobeczeæ. na studiach nie spodziewa³am siê, ze tak to wszystko bêdzie wygl±daæ. Nauka mnie interesowa³a, lubilam ten kierunek. Bojê siê podj±æ decyzjê o odej¶ciu, bo wiem ¿e mogê nie znale¼æ pracy w zawodzie przez dlugi czas. Oszczêdno¶ci nie mam na tyle abym mog³a sobie pozwoliæ np na rok siedzenia w domu. Aby posun±æ sie do przodu i móc my¶lêæ o lepszych zarobkach czy te¿ w³asnej dzia³alno¶ci potrzebuje min, 1,5 roku do¶wiadczenia wiêc warto byloby wytrzymaæ jeszcze ten brakuj±cy okres. Mog³abym spróbowaæ pracy w biurze, rownie¿ zwi±zanej z moim wykszta³ceniem jednak wtedy mogê zapomnieæ o umowie o pracê i poomarzyæ o zarobkach przekraczaj±cych 1000z³. Pytanie co robiæ? Jak± podj±æ decyzjê? Bojê siê, ze sie wykoñczê nerwowo tutaj, jestem strasznie nieszczesliwa, ci±gle przygnebiona i zmêczona. To nie jest tak, ze nie chcê pracowaæ czy jestem leniem. przez okres studiów dorabia³am, pracowalam glównie fizycznie, albo w sklepie, albo na imprezach plenerowych, przy zbiorach za granic±, w rozrywce itp. ¯afna z tych prac nie wykañczala mnie tak jak aktualna. Dodam, ¿e mam partnera, na którego mogê liczyæ gdybym straci³a pracê. Rodziców na których pewnie te¿ mogê liczyæ, ale wiem ¿e oni zrobiliby mi wielki problem gdyby dowiedzieli siê, ze sama zrezygnowa³am z pracy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 43 642
|
Dot.: Dylematy zawodowe, praca ktora mnie wykañcza.
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Nie mam nikogo takiego i nie ma mo¿liwo¶ci aby ktos taki siê pojawi³. To ja powinnam byæ asystentem kierownika, a w zasadzie jestem kierownikiem, asystentem i wszystkim kim trzeba tutaj. Oficjalny kierownik to mój szef, który zjawia siê raz w tygodniu, czasami czê¶ciej i jest dostepny pod telefonem w razie potrzeby ale wiadomo, ¿e nie bêde do niego dzwoni³a z ka¿d± najdrobniejsza spraw±.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 975
|
Praca na kierowniczym stanowisku dla osób odpowiedzialnych jest zawsze stresuj±ca. Zwlaszcza dla osoby ¶wie¿o po studiach, która nie jest jeszcze otrzaskana z zawodem. To zrozumia³e. Ja bym mimo wszystko nie rezygnowala z tej pracy. Spróbuj wytrzymaæ te 1,5 roku zeby nabraæ do¶wiadczenia i szukaj innej pracy mniej wymagaj±cej i mniej stresujacej.
![]() |
#5 | |
Konto usuniête
|
Cytat:
![]() Uwa¿am, ¿e bez krêpacji powinna¶ zacz±æ z ró¿nymi sprawami dzwoniæ do kierownika. Nikt Ci nie da medalu za zostanie pracownic±-mêczennic± i za stracone zdrowie. Najgorzej to przyzwyczaiæ kogo¶, ¿e nie ma w³a¶ciwie ¿adnych obowi±zków, bo kto¶ wszystko robi za niego. Kobiety niestety bardzo czêsto daj± siê tak wrabiaæ. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzie¶ na Latarnianym Pustkowiu...:)
Wiadomo¶ci: 6 518
|
Je¶li naprawdê czujesz, ¿e ju¿ nie dasz rady tego znie¶æ to zrezygnuj. Zdrowia Ci nikt nikt nie zwróci, gdy je stracisz, a jaka¶ praca zawsze siê trafi. Mo¿e najpierw pomy¶l nad wziêciem urlopu, mo¿e to co¶ zmieni? Nabierzesz nowych si³, odpoczniesz psychicznie. Spróbuj te¿ porozmawiaæ z szefem, nie da³oby rady, ¿eby zatrudni³ kogo¶ dla Ciebie do pomocy?
Chyba, ¿e jest tak ¿e w ogóle nie nadajesz siê do pracy na stanowisku kierowniczym, nie ka¿dy siê w tym odnajdzie. Poza tym skoro jak piszesz brak Ci wiedzy i do¶wiadczenia to jakim cudem szef Ciê zatrudni³ na to stanowisko? Ja sama niedawno zrezygnowa³am z pracy po 10 godzin dziennie z mas± nadgodzin zw³aszcza w weekendy. Czu³am siê zmêczona psychicznie i fizycznie, z³a i smutna. Nie wiem czy zrobi³am dobrze, ale czujê siê na pewno lepiej.
![]() Edytowane przez syklamen Czas edycji: 2015-11-09 o 09:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyjaciel wizaz.pl
Wiadomo¶ci: 33 873
|
Ja popieram Doris. ¬le robisz odwalaj±c cudze obowi±zki, do których na dodatek nie masz kwalifikacji/do¶wiadczenia/wiedzy. Powinna¶ w³a¶nie kontaktowaæ siê z szefem jak czego¶ nie jeste¶ pewna, ¿eby potem nie okaza³o siê, ¿e pope³nisz b³±d, on za to beknie, a Ty wylecisz z pracy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
To nie jest tak, ¿e szef mnie wykorzystuje, a sam nic nie robi.
On praktycznie pracuje ca³y czas i ma jeszcze wiêcej stresów ni¿ ja. Taka jest specyfika tego zawodu, myslê ¿e w innych firmach osoby na moim stanowisku maj± podobn± ilo¶c obowi±zkow i podobna odpowiedzialno¶æ, tyle ze zwykle osoby bez do¶wiadczenia maj± nad sob± kogo¶ kto ich "pilnuje" , ja tutaj jestem sama za siebie i innych odpowiedzialna. Nie mam pojêcia dlaczego dostalam t± pracê, sama nie zatrudni³abym osoby bez do¶wiadczenia na takie stanowisko. Musia³am dobrze wypa¶æ, na okresie próbnym siê sprawdzi³am, teraz szef jest raczej zadowolony, dosta³am podwy¿kê, czasami jak±¶ premiê. Nied³ugo koñczê projekt i mam nadzieje, ze bêdzie chwila przerwy zanim zacznie siê nastêpny. Nie wspomnialam jeszcze, ¿e mêcza mnie warunki pracy. Zawsze by³am przywyczajona do porzadku, czysto¶ci, eleganckiego ubioru itp. Pracuje w warunkach gdzie jest wiecznie syf, chodzê w ubraniach roboczych, ca³y czas na budowie. Zdawa³am sobie sprawê z tego przyjmuj±c pracê, jednak nie spodziewa³am siê, ¿e tak bêdzie mi to ci±¿y³o. Przesta³am siê czuæ kobieco, gdy ca³y dzieñ siedze w ciuchach roboczych, po pracy w dresie w ³ó¿ku, a moi wspó³pracownicy to robotnicy z którymi raczej o niczym nie porozmawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
No ale wybierajac taki zawod chyba liczylas sie z tym, ze jest zdominowany przez mê¿czyzn i pracuj±c w terenie chodzi siê raczej w odzie¿y roboczej. Je¿eli a¿ tak Ci to przeszkadza to szukaj pracy w biurze. A to ze gorzej p³atna to co z tego? Mo¿esz przecie¿ awansowaæ i bedziesz lepiej zarabiaæ. Bêdziesz mog³a chodziæ ³adnie ubrana i bêdzie czysto.
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzie¶ na Latarnianym Pustkowiu...:)
Wiadomo¶ci: 6 518
|
Cytat:
![]()
![]() Edytowane przez syklamen Czas edycji: 2015-11-09 o 11:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Tak, liczy³am siê z tym, ze mo¿e siê zdarzyæ, ¿e tak bêdzie wygl±da³a moja praca. Nie mówiê, ¿e warunki pracy to g³ówny problem tutaj, bo gdyby chodzilo tylko o to, pewnie nie mia³abym takiego dylematu.
Poza tym wiedzieæ w teorii jak to bêdzie wygl±daæ to jednak co innego ni¿ zderzyæ siê z tym w rzeczywisto¶ci. Zawsze planowalam jednak pracowaæ w biurze, niestety szukajac pracy, po kilku miesi±cach bezkustecznego roznoszenia CV po wszystkich biurach postanowi³am ze spróbujê na budowie. O makija¿u, pomalowanych paznokciach czy jakiejkolwiek fryzurze ju¿ dawno zapomnia³am. W najwiêkszej mierze problemem jest ci±g³y stres, nerwy. Nie mogê w nocy spaæ, bo ci±gle my¶lê o budowie. Weekendy to samo, nie potrafiê psychicznie odpocz±æ. Kazdego ranka ja po prostu bojê sie jechaæ do pracy. Bojê siê, ze cos zawalê, inwestycja jest warta 2 miliony, nie jestem przyzwyczajona do takich kwot, bojê siê ¿e narobiê sobie d³ugów gdy co¶ pomylê. Nawet chc±æ pracowaæ w biurze potrzebujê do uprawnieñ te 1,5 roku do¶wiadczenia na budowie. Tutaj pojawia siê pytanie czy doci±gnaæ w obecnej firmie do tego czasu i potem szukaæ czego¶ spokojniejszego czy zrezygnowaæ w tym momencie i w przyszlo¶ci poszukaæ pracy w innej firmie. Wiem, ¿e sa firmy budowlane gdzie kierownik jest na budowie ca³y czas i ma pomocników in¿ynierów, ktorym zleca zadania i ich nadzoruje. Kierownicy zazwyczaj maja du¿e do¶wiadczenie, a tutaj jestem sama kierownikiem bez ¿adnego do¶wiadczenia, mam wiedzê teoretyczn± ale ona ma sie nijak do tego co tutaj siê dzieje. Uczy³am sie projektowania a nie kierowania robotami. A mo¿e warto zmieniæ pracê na jak±kolwiek, nawet w sklepie byle tylko mniej stesuj±c±? Bijê siê z myslami i ambicje chyba nie pozwalaj± mi rzuciæ pracy i zmarnowaæ 5 lat ciêzkich studiów na pierwsza lepsz± pracê, któr± mog³abym bez ¿adnego wykszta³cenia wykonywaæ. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Konto usuniête
|
Cytat:
Zajechaæ siê jest ³atwo. Wiem, ¿e nie³atwo mówi siê "nie", ale musisz siê tego nauczyæ. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 116
|
Cytat:
Ja te¿ pracujê na budowie, chodzê upaprana b³otem, pracujê od 7 do 18 i te¿ zastêpuje swojego kierownika, który jest zbyt zalatany, ¿eby zrobiæ po³owê rzeczy. Trik polega na tym, ¿eby siê od pracowników uczyæ, pytaæ ich. Oni wiedz±, ze jeste¶ m³oda i niewiele jeszcze wiesz, wiêc na pewno przy dobrym podej¶ciu Ci pomog±. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 53
|
Ja bym przeczeka³a jeszcze te 8 miesiecy, ¿eby móc zrobiæ uprawnienia budowlane. Musisz jednak zdecydowanie popracowaæ nad radzeniem sobie ze stresem. Chyba mimo wszystko trochê siê niedoceniasz. Du¿o osób idzie do pracy i nagle okazuje siê ze ma robiæ rzeczy o których na studiach tylko gdziestam teoretycznie wspomnieli. Przez 10 miesiêcy nic nie zawali³as, szef zadowolony, dostalas podwyzke to oznacza ze jednak dobrze sobie radzisz. Przez ten czas na pewno tez duzo sie nauczylas. W razie czego wiecej dzwon do szefa i pytaj. Pamietaj , pracujesz jako asystent, masz pensje asystenta wiec nie musisz ponosic odpowiedzialnosci kierownika. Stresu w pracy jednak nie zredukujesz do zera, dlatego musisz nauczyc relaksowac sie w weekendy. Umawiaj sie z przyjaciomi zeby nie myslec o pracy. Maluj paznokcie sama dla siebie . Rob to co lubisz i zadbaj o siebie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
Od pracowników nauczy³am siê ju¿ bardzo du¿o, majstrowie chetnie odpowiadaj± na wszystkie pytania, jednak ciezko jest byæ czyims kierownikiem i wiedziec mniej od niego, jak mam pilnowaæ pracowników je¿eli oni maja wiêksz± wiedzê ni¿ ja? Jak znajdujesz czas na cokolwiek pracuj±c w takich godzinach? Wracaj±c z budowy masz si³ê robiæ co¶ innego ni¿ odpoczywaæ? Ja gdyby nie mój partner, który robi zakupy, gotuje itp chyba bym nie poradzi³a sobie nawet z domowymi rzeczami. Cytat:
Wiem, ¿e za bardzo siê tym szystkim przejmujê ale tak± ju¿ jestem osob±. O cudze rzeczy dbam bardziej ni¿ o swoje wiêc jednocze¶nie zyjê t± robot± ca³y czas. |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#16 | |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 43
|
Cytat:
Pamiêtaj, ¿e nie warto nara¿aæ swojego zdrowia. Najwa¿niejsze aby¶ by³a szczê¶liwa i zadowolona. Ci±g³y stres bêdzie ¼le na Ciebie wp³ywa³, a Ty swój z³y humor bêdziesz przerzucaæ na domowników. Tak nie powinno siê dziaæ, dlatego zaci¶nij teraz zêby i pomy¶l, ¿e bêdzie lepiej. ![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
Mój kolega koñcz±c studia stwierdzi³: "Co ja teraz bêdê robi³, przecie¿ nic nie umiem". Tak to jest, ¿e nafaszerowani teori± z jak±¶ tam praktyk± (u mnie by³y tzw. æwiczenia terenowe) nie mamy za bardzo pojêcia o prawdziwej pracy. Dopiero id±c do niej stykamy siê z tym co powinni¶my robiæ. Wszystkiego siê nauczysz, przecie¿ starsi pracownicy tez kiedy¶ byli m³odzi, niedo¶wiadczeni. Nikt pracy nie wysysa z mlekiem matki. Podchod¼ do nich z szacunkiem, nie wywy¿szaj siê (pt. jestem kierownikiem wiêc jestem najm±drzejsza), rozmawiaj, pytaj. I uwierz w swoje si³y. A poza tym jak ju¿ pisa³am wcze¶niej ja na twoim miejscu popracowa³abym te 1,5 roku, ¿eby uzyskaæ uprawnienia (zw³aszcza, ¿e lubi³a¶ swoje studia wiêc szkoda by by³o zaprzepaszczaæ te kilka lat) a potem szukaj pracy mniej stresuj±cej dla Ciebie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 316
|
Rzuc to w cholere. Zycie to ma byc przyjemnosc. Co ci po ambicjach jak zaraz dorobisz sie depresji albo raka
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 116
|
Cytat:
![]() G³owa do góry, znajd¼ sobie jakie¶ hobby i przestañ my¶leæ o pracy. Wbrew pozorom wrzucenie pracownika na g³êbok± wodê nie zawsze jest z³e ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
plum plum
Wiadomo¶ci: 4 384
|
Cytat:
Kole¶ siê mega wygodnie ustawi³, ma za 3 tysi±ce parobasa za wszeczasy. Generalnie, odpu¶æ sobie nieco i zmieñ trochê nastawienie. Skoro Twój szef siê nie stresuje tym, ¿e mo¿esz co¶ zrobiæ ¼le (a przecie¿ mo¿esz z racji braku do¶wiadczenia, wró¿k± byæ nie trzeba, by to przewidzieæ, on te¿ koñczy³ studia i te¿ robi³ uprawnienia, wiêc ¶wietnie wie, jak to wygl±da), to czemu Ty masz to robiæ? Pomy¶l sobie, ¿e Ty siê psychicznie wypalasz. W imiê czego? Dodatkowej z³otówki za jeden kit do okien mniej? Polecam przede wszystkim analizê w³asnego podej¶cia. Jak sobie nieco odpu¶cisz i przede wszystkim przestaniesz ¿yæ po pracy prac±, to i czasu bêdziesz mia³a wiêcej i bêdzie Ci pro¶ciej.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Konto usuniête
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:38.