|
Notka |
|
Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Kryzys po kilku dniach joggingu.
Cześć,
ostatnio postanowiłam zacząć walczyć o piękną, szczupłą sylwetkę. Mam 169 cm. wzrostu i ważę 75 kg. (dramat! ). Padło na jogging. No i co się okazuje? Nie daję rady nawet przez te minimalne 30 minut ![]() Robię rozgrzewkę, ale i tak bolą mnie mięśnie, a potem zrobię 200 metrów i za chwilę zmieniam truchcik na marsz ![]() Chyba z kondycją coś nie tak, skoro po 30 minutach dyszę jak stary astmatyk (a wcale nie biegam zbyt szybko, raczej się wlokę) ![]() Bardzo mi zależy, żeby schudnąć, ale nie wiem,co robię źle. Obawiam się, że w chwili obecnej nie spalam nawet tego, co zjem na kolację ![]() Może któraś z Was miała podobny problem i jakoś sobie dała radę, i może mi coś poradzić? Jestem bardzo podłamana. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Kryzys po kilku dniach joggingu.
Cierpliwość, cierpliwość i jeszcze raz cierpliwość
![]() No i biegać baaaardzo wolno, wolniej od marszu ![]() Kondycja przyjdzie z czasem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Nie ma czegoś takiego jak minimalne 30 minut
![]() Wiem, wiem, w internetach piszą, że cardio poniżej 20-40 minut to sobie można podarować, bo się tłuszczu nie spali. Guzik prawda! Tłuszcz się spala wtedy, gdy mamy deficyt kaloryczny (muszę chyba ten wywód sobie gdzieś zapisać, bo już któryś raz go tu piszę). Czyli kiedy mamy dzienne zapotrzebowanie np. 1700 a zjemy 1500. Albo mamy 1700, tyle zjemy, ale dołożymy trochę ćwiczeń, którymi spalimy 200 kalorii. To, co robisz źle, to Twoje nastawienie. Chcesz od razu mieć kondycję, biegać długo i szybko i jak najwięcej spalać. A niestety- jeśli do tej pory byłaś kanapowcem, organizm potrzebuje czasu, żeby się zaadaptować, to nie następuje z dnia na dzień ![]() ![]() Wprawdzie ja zaczynałam biegać mając podwaliny rowerowe, ale początkującym poleca się różnego rodzaju programy dla początkujących. Np. 3 razy w tygodniu 1 minuta biegu (truchtu), 2 minuty marszu i tak kilka razy. Potem wymieniasz stopniowo na 1,5 minuty biegu, 1,5 minuty marszu itp. Olej na razie kalorie, wagę, centymetry, bo oczekując efektów na już-teraz tylko się zniechęcisz. Naucz się cieszyć bieganiem, zrób z tego nawyk, żeby w dni, w które nie biegasz, czegoś ci brakowało ![]() Zadbaj o prawidłową dietę rozumianą jako dobrze zbilansowane jedzonko, a nie głodówkę, dukany i inne takie. Jeśli to jesz- to odstaw słodycze, słodkie napoje. Odchudzanie to nie ćwiczenia, tylko deficyt ![]() Swoją drogą nikt też nie każe ci biegać. Być może chcesz podążać za modą, a wiele więcej frajdy sprawi ci np. zumba, zajęcia grupowe itp. Nie zniechęcam do biegania, ale wiele osób łapie się za nieganie "bo muszę schudnąć", a z niewolnika nie ma pracownika ![]() Edit: TUTAJ masz sporo planów, może któryś ci podpasuje ![]() Edytowane przez staska_stasia Czas edycji: 2015-11-10 o 19:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Rozeznanie
|
Chyba masz trochę racji, że chcę wszystko "na juz". Bieganie przyszło mi do głowy, bo nie mam chwilowo możliwości, że by się ruszyć na jakieś inne zajęcia.
Staram się truchtać wolniutko, naprawdę. Po prostu mam jakieś schizy na tle tego, że będę biegać, a i tak nie schudnę :P Słodycze odstawiam stopniowo; czasami jakaś czekoladka mi wpadnie w ręce, ale teraz raczej przerzuciłam się na owoce ![]() Mam wiele dobrych chęci, ale martwi mnie, że to za mało, aby osiągnąć efekt. ---------- Dopisano o 21:24 ---------- Poprzedni post napisano o 21:14 ---------- Cytat:
![]() Chciałabym zrzucić jakieś 4 kg. w przeciągu półtora miesiąca. Mam nadzieję, że jest to możliwe ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Więc się nie martw, bo to błędne koło.
U mnie waga stoi od lipca. Gdybym patrzyła tylko na nią, to bym już dawno przestała biegać, bo po co ![]() Ale biegam dla samego biegania. Często z koleżanką. Motywują mnie biegi masowe, zawody itp. One mi tak jakby ustawiały plan treningowy, że muszę ze dwa-trzy razy się przebiec, żeby dać radę na zawodach ![]() Powiem jedno- najlepszą motywacją jest czyjeś towarzystwo i jak masz szansę, to z tego korzystaj ![]() Ps. Czekolada i u mnie wpada ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Powiedz mi jeszcze po jakim czasie zauważyłaś u siebie, że coś ruszyło? Długo czekałaś na efekty? (Wiem, że każdy jest inny, ale tak z ciekawości pytam) ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Z czasem żakiet zrobił się luźniejszy, spodnie na tyłku zaczęły wisieć. Nie mierzyłam czasu. Tylko ja swego czasu bardzo dużo jeździłam na rowerze. To inny wysiłek, i chociaż kondycyjnie na bieganiu dawałam radę, to niestety mięśnie, stawy- już nie bardzo. Mogłam truchtać i 1,5 godziny, a wracałam obolała. Więc kondycja to nie jedyny wyznacznik tego, ile możesz biegać. Musisz stopniowo przyzwyczajać nie tylko serce czy płuca, ale również resztę ciała. Co ci doradzę, to nie stawaj obsesyjnie a wagę i nie mierz się. Z czasem zobaczysz, że ciuchy robią się luźniejsze, a ty biegasz dalej, dłużej, szybciej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Ok
![]() ![]() Póki co obsesyjnie unikam stawania na wagę, więc nie ma problemu ![]() Ogólnie to udaję, że nie mam takiego sprzętu w domu ![]() To są dopiero moje początki. A właściwie początki początków ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Ja zaczynałam od podobnego poziomu jak Ty - i wagowego i kondycyjnego. Pierwsze efekty przyszły szybko, nawet bardzo. Około 6kg w miesiąc.
Owszem, starałam się jeść rozsądniej, przede wszystkim odstawiłam chipsy i piwo ![]() Ale tak jak mówi staska_stasia - musisz wyluzować, nie przejmować się wagą tylko cieszyć chwilą i jeść zdrowo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Tak, tak chodzi też o pewnego samca, który kiedyś bardzo nadwerężył moje poczucie własnej wartości... ![]() ![]() Dobrze wiedzieć, że jest ktoś, kto mnie rozumie i zaczynał podobnie jak ja od "małych kroczków" ![]() Aby zrezygnować z ciastka do kawy, musiałabym chyba zamienić kawę na szklankę zimnej wody ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
hej, wiesz jak ja swego czasu biegałam to bardzo mnie motywowało to że moja kumpela była podobnie nakręcona. Sama bym nie miała tyle motywacji żeby się ruszyć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Hej Julka,
Ja startuje też nim więcej z takiej samej wagi i wzrostu jak Ty. Możemy się trochę wspierać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Co do innych ćwiczeń, to ja ewentualnie w trakcie rozgrzewki trochę przysiadów, rozciąganie, truchcik w miejscu i inne takie wprowadzam ![]() Początki są trudne, ale nie wolno się poddawać; tutaj dziewczyny piszą, że kondycja przychodzi z czasem. Ja potrafię coraz dłuższe dystanse przebiec (z przerwą na marsz) i póki co walczę ![]() Ty też się nie poddawaj! ![]() ---------- Dopisano o 23:28 ---------- Poprzedni post napisano o 23:25 ---------- Cytat:
![]() ![]() Ja mam nadzieję wytrwać w twardym postanowieniu i nadal biegać ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
![]()
Dziś już o wiele lepiej
![]() Powiedzmy, że tym sposobem spaliłam dzisiejsze ciastko, które wszamałam do kawy ![]() ![]() Znalazłam też całkiem fajną, zdrową i smaczną dietę, która mi pozwoli pozbyć się dodatkowych kilogramów ![]() Dziś jestem szczęśliwa i obym pamiętała o tym jutro, kiedy będę masowała obolałe mięśnie! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Super, fajnie że się wkręcasz i widzisz efekty
![]() Pamiętaj, żeby nie biegać codziennie i nie zwiększać drastycznie czasu/kilometrów. Niestety nasze stawy przyzwyczajone do kanapinngu mogą tego nie wytrzymać. Ja pierwszą kontuzję złapałam po około miesiącu, kiedy postanowiłam przebiec 5km i nie zatrzymać się ani nie przejść do truchtu ani razu. Efekt - tydzień bez biegania. No ale człowiek uczy się na własnych błędach ![]() Edit: Zapraszamy do naszego wątku: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=834900&page=3 ![]() Edytowane przez otka_a Czas edycji: 2015-11-12 o 23:37 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() To taka moja metoda "małych kroczków" ![]() Dziękuję za zaproszenie do Waszego wątku ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:20.