Budzenie się - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-11-01, 06:23   #1
agataa92
Raczkowanie

Budzenie się

Heej

Mam pewien problem. Otóż prawie wszystko mnie budzi. Sytuacja prawie codziennie ok 5 rano. Zostaje zapalone światło w pokoju w którym śpię do tego szelesty i ja się budzę. Śpię na plecach lampa nad głową może stąd ta reakcja na zapalone światło. W nocy jest podobnie. Jeśli ktoś puka do drzwi ja się potrafię obudzić.

Pare lat temu przez pewien czas nie mogłam zasnąć, byłam u lekarza, ogólnie mam Hashimoto.

Ale teraz nie mam takich problemów tylko tyle że budzą mnie takie rzeczy.

Czy ktoś z Was tak ma? Powinnam się Waszym zdaniem wybrać do lekarza czy to jest normalne i zainwestować w zatyczki i opaskę na oczy? :p

---------- Dopisano o 08:23 ---------- Poprzedni post napisano o 08:11 ----------

Chodzę zazwyczaj na popołudnie do pracy i mogę sobie pozwolić na sen do 9 ale co z tego jak w między czasie ktoś mnie budzi. Dzisiaj to samo przed 6 zapalone światło jakiś ruch obudziłam się tyle że już nie mogłam zasnąć :p
agataa92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-01, 11:52   #2
VI4
Zakorzenienie

GG do VI4
Dot.: Budzenie się

Cytat:
Napisane przez agataa92 Pokaż wiadomość
Heej

Mam pewien problem. Otóż prawie wszystko mnie budzi. Sytuacja prawie codziennie ok 5 rano. Zostaje zapalone światło w pokoju w którym śpię do tego szelesty i ja się budzę. Śpię na plecach lampa nad głową może stąd ta reakcja na zapalone światło. W nocy jest podobnie. Jeśli ktoś puka do drzwi ja się potrafię obudzić.

Pare lat temu przez pewien czas nie mogłam zasnąć, byłam u lekarza, ogólnie mam Hashimoto.

Czy ktoś z Was tak ma? Powinnam się Waszym zdaniem wybrać do lekarza czy to jest normalne i zainwestować w zatyczki i opaskę na oczy? :p

---------- Dopisano o 08:23 ---------- Poprzedni post napisano o 08:11 ----------

Chodzę zazwyczaj na popołudnie do pracy i mogę sobie pozwolić na sen do 9 ale co z tego jak w między czasie ktoś mnie budzi. Dzisiaj to samo przed 6 zapalone światło jakiś ruch obudziłam się tyle że już nie mogłam zasnąć :p
Wcale się nie dziwę, nie mam problemów z tarczycą i też by mnie obudziło zapalenie światła nad głową.

Co do budzenia dźwiękami - polecam stopery, śpię z nimi od lat, nie wyobrażam sobie bez, bo budzi mnie byle dźwięk.

Światło - kurcze, no nie wiem jak można komuś śpiącemu zapalać światło nad głową. Nie da się podłączyć jakiejś małej lampki, żeby osoba wstająca wcześniej mogła coś tam robić, zamiast zapalać dużego światła? A jeśli nie - podobno dobrze się sprawują opaski na oczy, takiej jak do samolotu - acz np mój mąż ich nie lubi, bo mu w nich za ciepło...
VI4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-02, 18:26   #3
y@kor
Silveris

Zatyczki do uszu i opaska na oczy - trzeba się przyzwyczaić do tego, ale gwarantuję cichy, spokojny sen
y@kor jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-02, 18:45   #4
dziuba85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez y@kor Pokaż wiadomość
Zatyczki do uszu i opaska na oczy - trzeba się przyzwyczaić do tego, ale gwarantuję cichy, spokojny sen
Dokładnie to chciałam napisać. Mnie to świetnie pomogło. Teraz jednak jestem tak zmęczona, że padam i nic mnie nie obudzi...prócz stresu

Córcia 21.04.2018 <3

dziuba85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-03, 05:11   #5
tamrysi
Raczkowanie

Mi pomaga słuchanie różnego rodzaju słuchowisk. Najczęściej są to słuchowiska na PR3. Usypiają mnie na kamień Tak się do tego przyzwyczaiłam, że teraz bez tego nie potrafię zasnąć.
tamrysi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-03, 14:15   #6
y@kor
Silveris

Cytat:
Napisane przez dziuba85 Pokaż wiadomość
Dokładnie to chciałam napisać. Mnie to świetnie pomogło. Teraz jednak jestem tak zmęczona, że padam i nic mnie nie obudzi...prócz stresu
Taaak, kiedyś bez zatyczek i opaski na oczy nawet się nie kładłam, teraz bywam tak zmęczona, że śpię zanim się położę
y@kor jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-03, 14:30   #7
catiedove
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez agataa92 Pokaż wiadomość
Heej

Opaska i zatyczki Twoimi przyjaciółmi ;-) .
Ja w zależności od poziomu zmęczenia, mogę spać jak zabita, a może tak samo zbudzić mnie byle szelest.
Za nic nie mogę jednak zrozumieć, dlaczego świecą Ci światło w pokoju, jeśli wiedzą że Ty jeszcze możesz dospać. Zainwestujcie w jakąś małą lampkę, taka dla dzieci, która daje delikatny poblask. Ja taką lubię nawet dla samej siebie jak już wstaje.. jest mniej drastyczna po przebudzeniu.
catiedove jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-11-03, 16:59   #8
201607040946
Konto usunięte

W zatyczkach w życiu nie zasnę. Po kilku godzinach bolą mnie uszy
201607040946 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-07, 23:00   #9
Aiji_
Raczkowanie

Mam taki sam problem, tyle że z zaśnięciem -byle hałas i ja się totalnie rozbudzam, nawet jeśli chwilę wcześniej czułam się, jakbym mogła i na stojąco zasnąć. Mieszkam w akademiku, więc hałasów bywa sporo. Wystarczy, że ktoś na korytarzu trzapnie drzwiami, mi już od razu serce przyśpiesza, ciśnienie skacze, zero senności. Próbuję z zatyczkami, ale jest mi w nich bardzo niewygodnie, co chwilę wylatują, a i nie tłumią wszystkiego Od tygodnia stosuję krople walerianowe i chyba jest troszkę lepiej, ale Tobie agataa92 to chyba akurat nie pomoże
Aiji_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-08, 08:36   #10
VI4
Zakorzenienie

GG do VI4

Cytat:
Napisane przez Aiji_ Pokaż wiadomość
Mam taki sam problem, tyle że z zaśnięciem -byle hałas i ja się totalnie rozbudzam, nawet jeśli chwilę wcześniej czułam się, jakbym mogła i na stojąco zasnąć. Mieszkam w akademiku, więc hałasów bywa sporo. Wystarczy, że ktoś na korytarzu trzapnie drzwiami, mi już od razu serce przyśpiesza, ciśnienie skacze, zero senności. Próbuję z zatyczkami, ale jest mi w nich bardzo niewygodnie, co chwilę wylatują, a i nie tłumią wszystkiego Od tygodnia stosuję krople walerianowe i chyba jest troszkę lepiej, ale Tobie agataa92 to chyba akurat nie pomoże
a jakich używasz? Najlepsze są takie do ugniatania, jak plastelina - dobrze włożone nie wylecą, i najlepiej tłumią. Nie tłumią wszystkiego, ale trochę pomagają.

Doskonale rozumiem problem, bo ja mam tak samo - nie zasnę, jak nie jest cicho, i byle co mnie budzi. Latem zasypiam przy zamkniętym oknie, budzę się w nocy, otwieram - kiedy już nie jeżdżą tramwaje i jest ciszej - a potem budzą mnie abarot poranne tramwaje, więc znów zamykam okno. Wszystko oczywiście w zatyczkach...
VI4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-08, 20:07   #11
Aiji_
Raczkowanie

Właśnie mam te ugniatane i zastanawiam się nad innymi, może będą lepsze. Już od dłuższego czasu ich używam, z różnym skutkiem, ale często mi po prostu nie wychodzi ten kształt idealny :P No i zawsze śpię na brzuchu, a więc jedno ucho mam zawsze wciśnięte w poduszkę - z zatyczkami niewygodnie, a i boję się, czy aby nie uszkodzą mi ucha
Stary 2015-11-08, 20:17   #12
cassie91910
Zadomowienie

GG do cassie91910

Też od jakiegoś czasu śpię z zatyczkami do uszu. Mam takie piankowe, do ugniatania, nigdy mi żadna nie wyleciała. Jedyne co mnie denerwuje to to, że jak oprę policzek o poduszkę to przez te zatyczki słyszę bicie swojego serca a nie zasnę kiedy coś równomiernie wydaje dźwięk nawet jeśli to moje serducho (najgorzej jest z zegarkiem). Niestety dzień teraz krótki i jak ktoś mnie zbudzi o 6 to zazwyczaj odsypiam do 13. Chciałabym się nauczyć zasypiać o 22 i wstawać wcześnie, ale jako nocny marek najlepiej mi się myśli i pracuje w nocy, więc z tym mam problemy.

Mam teraz zamiar pić gorzkie kakao przed snem, oby coś pomogło. Wstajesz o 6, jesteś wyspana i możesz budzić tych co jeszcze się wylegują :P

Inną opcją, jedyną dla Autorki jak tu wspomniano są: zatyczki i opaska... najrozsądniejsze wyjście :yes:
Stary 2015-11-09, 08:41   #13
msabu
Raczkowanie

To normalne, że Cię budzą takie rzeczy. Tak jak już reszta pisała, trzeba zainwestować w zatyczki i opaskę.

Co do stoperów: mnie bolały uszy po tych plastelinowych do ugniatania - nigdy więcej!!! Najlepsze są takie z gąbki - dobrze tłumią i dopasowują się do ucha. I nie bolą po nich uszy. Ostatnio przeleciałam wszystkie apteki w poszukiwaniu ich i nigdzie nie znalzałam. Doopiero w rossmanie były, chociaż mam wrażenie, że sa trochę gorszej jakości niż apteczne.

Ja kiedyś mogłam spać w każdych warunkach, a odkąd zamieszkałam przy bardzo ruchliwej ulicy musiałam już spać w stoperach. Teraz mimo, że mieszkam w bardzo cichej dzielnicy to bez stoperów kazdy szelest mnie budzi. Dlatego jak ktoś nie ma większych problemów z zasypianiem bez to nei polecam się przyzwyczajac
msabu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-09, 20:30   #14
Aiji_
Raczkowanie

Jutro zajdę do Rossmanna po coś do oczu , to przy okazji wezmę i te stopery, może mi podpasują
Stary 2015-11-11, 18:41   #15
nerveuse
Raczkowanie

ze stoperami się bardzo ciężko śpi, raz, że leżąc na boku słychać bicie serca, dwa każde przesunięcie twarzy po poduszce, czy dotyk kołdry jest w nich tak odczuwany, jakby był to głośny szelest, trzy uszy bolą - szczególnie, gdy śpi się w nich kilka nocy z rzędu

Może lepiej zagadaj z tymi, co zapalają światło, żeby tego nie robili
nerveuse jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-12, 14:46   #16
FitKinga
BAN stały

Mnie też bardzo łatwo obudzić. szczególnie z rana przed planowanym czasem wstawania. Zatyczki i maska na oczy wystarczą Nie ma co przesadzać

---------- Dopisano o 15:46 ---------- Poprzedni post napisano o 15:44 ----------

Cytat:
Napisane przez nerveuse Pokaż wiadomość
ze stoperami się bardzo ciężko śpi, raz, że leżąc na boku słychać bicie serca, dwa każde przesunięcie twarzy po poduszce, czy dotyk kołdry jest w nich tak odczuwany, jakby był to głośny szelest, trzy uszy bolą - szczególnie, gdy śpi się w nich kilka nocy z rzędu

Może lepiej zagadaj z tymi, co zapalają światło, żeby tego nie robili
I cały dom będzie chodził po ciemku i rozbijał się o szafki? Może zasłoń czymś drzwi po prostu. A stopery zależy jakie kupisz. Moim zdaniem najlepsze są te plastyczne.
FitKinga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-13, 08:09   #17
numika77
Przyczajenie

Na pewno warto wziąć od uwagę kilka zmian w życiu. Przemeblować pokój/sypialnię, może zmienić kolor ścian, wietrzyć pomieszczenie przed snem, przede wszystkim ustawić łóżko/kanapę tak abyś rano nie widziała zapalonego światła. Nie myśleć cały czas o tym "zaraz się obudzę", zainwestować w herbatki ułatwiające zasypianie.
numika77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości