|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
panthenol spray
drogie Biochemiczki!
czy ktoras z Was uzywa panthenolu w areozolu? bo pomyslalm sobie, ze skoro panthenol czesto znajduje sie w skladach roznych kremow, dlaczegozby nie uzywac go w tej czystej postaci? pianka po chwili sie wchlania i cera jest pieknie nawilzona i gladziutka. na razie jestem po 4 panthenolowych sesjach i pomyslam, zeby sie lepiej Was upewnic, czy to zaszkodzic nie moze (alkohol, propan, butan ![]() uzywac, nie uzywac...?
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: panthenol spray
Pantenol jak najbardziej w doraźnym leczeniu oparzeń, podrażnień, natomiast do codziennej pielęgnacji - zdecydowanie nie..
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
To zależy chyba jaki pantenol, ja mam taki kosmetyczny Farmony w piance, prościutki składzik. Codziennie się smaruje, nawet ok, łagodzi, ale o nawilżeniu nie ma co marzyć. Nie wiem czy mówimy o tym samym, ale na mojej jest napisane, że stosować codziennie, na łagodzenie podrażnień itd. Nie ma w jej składzie żadnego propanu czy butanu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
sklad mojego to dekspantenol, plynny wosk, alkohol cetylostearylowy, plynna parafina, kwas nadoctowy, woda oczyszczona, propan butan izobutan. jest to najzwyklejszy pantenol z apteki, w bialym pojemniku z pomaranczowym napisem, za 21 zl.
justyce, a moglabys mi wytlumaczyc, dlaczego zdecydowanie nie? ten sklad? czy chodzi o cos innego?
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
ten gaz w składzie to dlatego, że pojemnik jest pod ciśnieniem - Farmona ma inne opakowanie, z atomizerem. szczerze mówiąc, to ja wolę zdecydowanie tę piankę pod ciśnieniem, ma o wiele lepszą konsystencję (pianka Farmony ma taką rzadką, lejącą konsystencję, mocniejszy zapach i dodatkowo jakieś wyciągi roślinne). używałam obu pianek w sumie ok. 3 tyg. po kilka razy dziennie i nie mogę powiedzieć, aby mi to zaszkodziło.
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Przypomiam sobie taka sytaucję...2 lata temu nad mozrzem..
Mój TŻ opalił sie na raka (jako mężczyzna nie będzie używał kremów z filtrem, "bo mu słońce nie szkodzi")...i kupiłam mu własnie ten spray...pmiętam jak biegał po tarasie, bo plecy go paliły po tym bardziej niż normalnie. Nigdy więcej tego nie użylismy ![]() ![]() Edytowane przez ..Asia.. Czas edycji: 2007-01-11 o 18:31 Powód: lit |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
Mnie Panthenol Spray wiele razy pomógł w życiu. Szczególnie dwa razy gdy poparzeniu uległy moje dwie ręce. a raz jak się za bardzo strzaskałam na słońcu.
ale ostatnio słyszałam o jego dobrym działaniu na włosy. że pomaga na zniszczone końcówki. Czy ktoś wie więcej na ten temat? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Abstrahujac od sprayu - jakie znacie preparaty z duża zawartościa panthenolu, warte polecenia? Obecnie złapałam lenia na własnoreczne mazidłowe eksperymenty i wolałabym cos gotowego.
Teraz stosuje na podrażnienia BD Extrasensitive z rossmanna z 4% panthenolu. Na dozie znalazłam takie produkty z panthenolem, ktore wydaja sie warte uwagi http://www.☠☠☠☠☠☠☠/apteka/p8118-Panth...m_30_g_w_tubie http://www.☠☠☠☠☠☠☠/apteka/p46589-Dr.M..._pianka_150_ml http://www.☠☠☠☠☠☠☠/apteka/p13000-Dr.M...o_ciala_200_ml http://www.☠☠☠☠☠☠☠/apteka/p21854-Pant...100_ml_Gorvita Szczegolnie intresuje mnie ostatni. Miał ktoś może z tymi produktami styczność? ![]() Edytowane przez Shee'naz Czas edycji: 2010-03-22 o 18:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
Cytat:
ja kiedyś tak oparzyłam się słońcem we włoszech. opalałam się na krem nivea... jak sobie przypomnę to mam ciarki. Wtedy tylko leczyłam się panthenolem w piance i psikałam nim dosłownie wszystko. przynosił mi największą ulgę. Skór jak miała jeść tak zeszła. ale napewno szybciej się zagoiła. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
ja stosuje panthenol w sprayu ( z apteki) na kazde podraznienia, nawet po kwasach
![]()
![]() |
#11 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
jak taki spray ktory ma nie tylko czyty panthenol ale i substancje pomocnicze sluzy waszej buzi to uzywac. ja z kosmetykow z wieksza zawartoscia tej witaminy znam wspomniany Babydream Extrasensitive, a takze z tej samej firmy ale niebieskiej firmy Panthenol-Creme, odraz Penaten Panthenol-Creme. penaten zawiera 5% panthenolu, mysle ze Babydream tez. Rossmann tez ma jakas salbe(masc) z panthenolem, ale nie przygladalam sie jej blizej i nie wiem czy w Pl jest juz dostepna. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Na moim panthenolu z dr. muller pisze ze mozna uzywac na włosy. producent twierdzi iz: "utrzymuje zdrowy stan owlosionej skory glowy, poprawia jakos i wzrost wlosow, ogranicza ich wypadanie i lamanie"
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Moj sie spisuje na poparzenia bardzo dobrze. wlosów nie przetluszcza bo probowalam, jestem zadowolona niezaleznie czy ten jest oryginalny czy nie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Panthenol (biały z pomarańczowym napisem w sprayu, taki sam jak na zdjęciu powyżej) dodaję do:
- szamponu do włosów - mieszam w ręku szampon z "kulką" panthenolu i myję tym włosy i oczywiście spłukuję, do odżywki nie dodawałam, bo boję się, że za bardzo obciąży włosy - balsamu do ciała - i mam wtedy balsam po opalaniu ![]() Samego na twarz nie stosowałam, na ciało owszem, jako środek łagodzący po zbyt mocnym opalaniu.
![]() |
#15 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Witam,
mam pytanie, czy można panthenol stosować w trakcie kuracji skóry cosmelanem? bardzo proszę o odpowiedź pozdrawiam Agy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Pozdrawiam |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, nie dawajcie się spamerkom od szeptanego marketingu! Producent "oryginalnego" panthenolu ostatnio prowadzi szeroko zakrojoną akcję w sieci, i jak widać tutaj też są jego agentki (a zeby się przekonać, że Laluna1986 i Noenowka to albo ta sama osoba, albo spamerki z tej samej "stajni" wystarczyć zerknąć na ich historię postów: zachwalają to samo, teraz intensywnie pantenol, wcześniej pewne marki odzieżowe, ciekawe co będzie za tydzień czy miesiąc?).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Przyjaciel Wizaz.pl
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
A słyszeliście o tym, żeby panthenol pomagał przy trądziku? Spotkałem się ostatnio z taką opinią, ale wolę to zweryfikować na forum.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#22 |
BAN stały
|
Panthenol to nazwa substancji czynnej, wiec nie koniecznie musiało chodzić o ten w sprayu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:55.