|
|||||||
| Notka |
|
| Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
Tani ekspres ciśnieniowy vs. dobre espresso
Przychodzę z pytaniem o jakość tańszych (do 600 zł) ekspresów ciśnieniowych. Bardzo lubię dobrą kawę, zwłaszcza espresso i kawy z mlekiem (te ze względu na to, że ciężko znaleźć miejsce z dobrym espresso w moim mieście). W domu dysponuję jedynie włoską kawiarką, espresso wychodzi z niej paskudne (rzadkie, bez pianki), ale jako podstawa do kaw z mlekiem jest idealne, jednak złapałam się na tym, że pochłaniam tego mleka ogromne ilości. Żeby całkowicie nie rezygnować z kawy (nie lubię "normalnej" kawy czarnej, fusiary czy rozpuszczalnej) chciałabym się przerzucić na espresso, zastanawiam się więc nad zakupem prostego, taniego ekspresu ciśnieniowego typu Zelmer 13z012.
Czy taki zakup ma w ogóle sens? Czy jest szansa, żeby ze sprzętu za kilkaset złotych uzyskać espresso chociaż trochę podobne do tego jakie serwuje się w kawiarniach z ekspresu za kilka tysięcy? Może ktoś z was ma podobne preferencje co do kawy i miał już styczność z takim sprzętem? |
|
|
|
|
#2 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Tani ekspres ciśnieniowy vs. dobre espresso
W Auchan spotkałam się z ekspresami DeLonghi i były nawet w podobnej kwocie. Im więcej barów tym lepszy model, no i kwestia też ubicia kawy,czas ekstrakcji itp
DeLonghi to firma włoska, a oni też mają fioła na punkcie kawy więc myślę, że warto się zainteresować tą marką Na kursie baristycznym mówili mi, że najlepsze ekspresy to używane bo smak "nowości" utrzymuje się do ok. 1000 filiżanek, no ale to już też zboczenie zawodowe u nich, że mają takie wrażliwe kubki smakowe :P |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:07.

DeLonghi to firma włoska, a oni też mają fioła na punkcie kawy więc myślę, że warto się zainteresować tą marką