|
|||||||
| Notka |
|
| Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Jakie repetytorium wybrac ?
Hej
Jestem w 2 kl LO i mam zamiar zdawać maturkę rozszerzoną z matematyki, geografii i j.angielskiego i stąd moje pytanie jakie repetytoria czy inne książki przygotowujące do matury zakupić. Przeglądałam sobie strony księgarni i różne fora na ten temat. Ogólnie dużo osób poleca vademecum z operonu, zauważyłam. Ja jeszcze znalazłam dosyć ciekawe z wsip'u i nowej ery "matura teraz". Może ktoś z was korzystał z tych książek i może podzielić się wrażeniami czy warto kupować, a jak nie mieliście styczności z tymi książkami to jakie waszym zdaniem są warte uwagi. Zaznaczę, że bardzo zależy mi żeby to były naprawdę dobre repetytoria, bo mam trochę braki z geografii przynajmniej.Dlatego też już teraz chcę zacząć się uczyć do maturki no i zdać ją na jakieś 85% w górę To to jeśli chodzi o repetytorium, ale to chyba nie wystarczy np. z matematyki potrzebne są jeszcze jakieś zbiory zadań czy coś. Dużo słyszałam o książkach pana Kiełbasy i zbiorku " 1001 zadań" Jakie jeszcze są dobre do matematyki rozszerzonej ? Co do j. angielskiego tez szukałam czegoś w typie repetytorium, ale powiem szczerze, że się w tym wszystkim pomieszałam. Jedni pisali, że " new matura explorer" jest beznadziejna, a inni ją polecali. Przeglądałam jeszcze między innymi Longmana, repetytorium z Macmillan'a, repetytorium z Omegi no i dosyć popularnym jest chyba " english grammar in use "i podobne ksiąśki Murphego. Z tym że ta książka jest cała po angielsku nwm czy bym sobie poradziła z nią. A kupować oddzielnie książkę do nauki gramatyki i do słówek ? Może jest taka książka która przygotowuje do pisania rozprawek i listów, bo zauważyłam, że z tym mi najgorzej idzie z anglika. Dziękuję z góry i pozdrawiam
|
|
|
|
|
#2 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Jakie repetytorium wybrac ?
Przede wszystkim - nie ma co kupować masy książek. Im więcej książek, tym trudniej się w tym wszystkim odnaleźć.
Wypowiem się tylko na temat rozszerzeń z maty i angielskiego Z maty to głównie zbiory zadań i arkusze maturalne. Jakieś repetytorium też może być przydatne, ale nie jest konieczne. Kupiłam i do podstawy i do rozszerzenia z serii ,,Zdasz.to'', kilka razy zajrzałam tam, ale jakoś specjalnie nie korzystam z tego. Zbiór zadań Kiełbasy polecam, faktycznie bardzo dobry tak jak mówią. Przekonałam się o tym na maturze próbnej z Operonu. Wiele zadań mnie nie zaskoczyło, bo przerobiłam już podobne z tego zbioru. A co do angielskiego to nie wiem czy jest sens już teraz kupować repetytorium. Zazwyczaj z klasie maturalnej w czasie lekcji przerabia się repetytorium, więc nie ma potrzeby kupować wcześniej. W szkole przerabiam z Longmana i bardzo sobie chwale. W domu korzystam z ,,english grammar in use''. Fajnie wszystko jest opisane, prostym językiem. Nie ma co się zrażać, że wszystko jest po angielsku. Zwłaszcza jeśli ktoś myśli o maturze rozszerzonej z angielskiego to nie powinna mu być straszna książka po angielsku Jest ona skierowana do osób uczących się języka, więc nie ma tam żadnego wyszukanego słownictwa.A tak trochę odbiegając od tematu książek - jesteś w 2 klasie, masz jeszcze czas na myślenie o maturze Ja bym się jeszcze tym nie przejmowała na Twoim miejscu. Klasa maturalna skupia się na powtórkach do matury. Na razie wystarczy, że będziesz się uczyć bieżącego materiału. A sama matura nie jest taka straszna. Dużo osób zaczyna naukę dopiero w styczniu, marcu lub nawet na tydzien przed maturą. I dają rade
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:15.

Z maty to głównie zbiory zadań i arkusze maturalne. Jakieś repetytorium też może być przydatne, ale nie jest konieczne. Kupiłam i do podstawy i do rozszerzenia z serii ,,Zdasz.to'', kilka razy zajrzałam tam, ale jakoś specjalnie nie korzystam z tego. Zbiór zadań Kiełbasy polecam, faktycznie bardzo dobry tak jak mówią. Przekonałam się o tym na maturze próbnej z Operonu. Wiele zadań mnie nie zaskoczyło, bo przerobiłam już podobne z tego zbioru.