spieniacz do mleka - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-02-20, 16:40   #1
elizaa
Raczkowanie

GG do elizaa

spieniacz do mleka

Hej dziewczynki!
Noszę się z zamiarem kupienia spieniacza do mleka i może wy mi poradzicie. Mam już taki z ikei, ale niestety nie daje takiego efektu jakiego oczekiwałam . Znalazłam na allegro takie coś, może któraś z was używa? A może zasłyszałyście coś gdzieś?
Będę wdzięczna za jakieś sugestie
elizaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-20, 16:49   #2
lullaby22
Zakorzenienie

Dot.: spieniacz do mleka

Jakie coś ?
Link się nie wkleił.
lullaby22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-20, 16:50   #3
gaga87
Zakorzenienie

a w jakim celu sie spienia to mliko, bo chyba nie rozumiem..

etorebkowy kod się zmył
gaga87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-20, 17:02   #4
elizaa
Raczkowanie

GG do elizaa

o faktycznie zdjęcie się nie wkleiło juz naprawiam

A mleko spienia sie np do kawy latte
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg spieniacz.jpg (6,2 KB, 669 załadowań)
Stary 2006-02-20, 17:02   #5
Aeterna
Zakorzenienie

.
Aeterna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-21, 13:52   #6
magnetica
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez elizaa
Mam już taki z ikei, ale niestety nie daje takiego efektu jakiego oczekiwałam .
A mleko spieniasz zimne czy podgrzewasz? Ja też mam taki z Ikei i też na początku nie byłam zadowolona. Ale gdzieś wyczytałam, że najlepiej spieniać podgrzane mleko i teraz metodą prób i błędów doszłam do perfekcji. Jakbys potrzebowała bliższych instrukcji, to nie ma sprawy.
magnetica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-21, 14:26   #7
missy7
Zadomowienie

GG do missy7

a ja spieniam mleczko zwykłym mikserem (biore takie nakładki do ubijania np. śmietany) , i też wychodzi

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-02-21, 14:56   #8
Agaw'a
Zakorzenienie

a ile kosztuje taki spieniacz?

-1 -2 -3 -4 -5 -6 -7 -8 -9 -10 -11 -12 -13 -14 -15
Agaw'a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-21, 15:59   #9
lullaby22
Zakorzenienie

Myśmy nasz (wygląda niemal identycznie jak ten na zdjęciu) kupili we Włoszech i sprawdza się świetnie, zarówno do zimnego, jak i ciepłego mleka. Pianka jest porządnie ubita, tak, że nie wypływa z kubka, więc polecam
lullaby22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-21, 21:06   #10
elizaa
Raczkowanie

GG do elizaa

lullaby22 może się skuszę na ten spieniacz, kosztuje ok 34 zł.

Właśnie takiego efektu oczekuje, jak ty opisujesz, np w coffe heaven jest tak świetnie podawana latte...

Magnetica ja spieniałam zimne, ale jutro rano sprobuje z ciepłym, amma nadzieje, że się uda Napisz czy twoja pianka też jest taka sztywna.

Dzięki
Stary 2006-02-22, 12:23   #11
magnetica
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez elizaa
Magnetica ja spieniałam zimne, ale jutro rano sprobuje z ciepłym, amma nadzieje, że się uda Napisz czy twoja pianka też jest taka sztywna.

Dzięki
Ja robię tak: wlewam mleko do wysokiego garnuszka, podgrzewam chwilę, tak żeby było gorące i dopiero zaczynam je ubijać. Pianka jest naprawdę dobrze ubita i sztywna (oczywiście zostaje trochę nie spienionego mleka na dnie, ale ja tak lubię, najpierw wlewam to mleko do kawy, a potem nakładam piankę).
magnetica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-01-08, 21:22   #12
olik04
Zakorzenienie

Ohh taak! pianka z tego urządzenia na zdjęciu jest super!!! wlewam 1/3 ciepłego mleka do spieniacza i wychodzi cały kubek samej piany! mniaaaaammm!!!
olik04 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-26, 08:19   #13
zsrr
Przyczajenie

czesc, kupilam dzis spieniacz do mleka schiuma
http://czerwonamaszyna.pl/Spieniacz_...6deb68923f2c2a
i nie mam pojecia czy w ogole takie cos spieni mleko?? czy musi byc ten kubeczek parowy?
jak uzywac to co mam? cieple czy zimne mleko? ilu procentowe? sprobowalam rano na 2% o pokojowej temp. i lipa trzepalam chyba z 15 minut i nic a nic sie nie spienilo? moze mi ktos krok po kroku napisac jak sie tym poslugowac by dzialalo??
pozdr
zsrr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-26, 15:36   #14
olik04
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zsrr Pokaż wiadomość
czesc, kupilam dzis spieniacz do mleka schiuma
http://czerwonamaszyna.pl/Spieniacz_...6deb68923f2c2a
i nie mam pojecia czy w ogole takie cos spieni mleko?? czy musi byc ten kubeczek parowy?
jak uzywac to co mam? cieple czy zimne mleko? ilu procentowe? sprobowalam rano na 2% o pokojowej temp. i lipa trzepalam chyba z 15 minut i nic a nic sie nie spienilo? moze mi ktos krok po kroku napisac jak sie tym poslugowac by dzialalo??
pozdr
ten spieniacz z twojego linka jest do niczego! mam taki i on w ogóle nie ubija piany!
warto zainwestować te 30-40zł na ten specjalny kubek z sitkiem (czyli spieniacz) bo piana wychodzi wyborna.

a Ty mówisz o którym przyrządzie?
Stary 2007-05-27, 18:57   #15
zsrr
Przyczajenie

:| ja juz za ten zaplacilam 50 zl... a tekubki to widzialam po 150 az :/
sadzilam, ze musi to jakos dzialac, skoro jestw sprzedazy i nie kosztuje 5 zl jak tez ikei
zsrr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-27, 19:03   #16
olik04
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zsrr Pokaż wiadomość
:| ja juz za ten zaplacilam 50 zl... a tekubki to widzialam po 150 az :/
sadzilam, ze musi to jakos dzialac, skoro jestw sprzedazy i nie kosztuje 5 zl jak tez ikei
no widzisz, one sa takie same jak te za 5zł, a ja spieniacze w kubkach widziałam po 40zł na allegro
polecam te, mam identyczny, kupiony u tego allegrowicza:
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=199387227
Stary 2009-02-01, 10:28   #17
harmonijka
Przyczajenie

Ja taki [kubeczek z sitkiem] spieniacz zdobyłam za jakieś 25zł w jednym ze 'sklepów ze wszystkim' chyba to było NANU-NANA czy coś takiego. Jestem z niego dość zadowolona, chociaż to nie to samo co parowy...
harmonijka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-01, 11:06   #18
molka11
Rozeznanie

ja też mam spieniasz sitko + kubeczek i świetnie zdaje egzamin. Kupiłam w sklepie gospodarstwa domowego za 30 zł. Najlepiej ubijać mleko 3.2,wtedy pianka na długo pozostaje sztywna. W instrukcji do spieniacza wyczytałam, ze mleko ubija się albo zimne, albo w temp. 60 stopni. Podgrzewam mleko w w tym kubeczku, ale fakt, że jak jest za ciepłe to średnio się ubija :/ A piankę mogłabym jeść i jeść

molka11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-01, 11:53   #19
dobra_ania
Raczkowanie

Ja pomimo tego, że mam spieniacz (kupiłam za pare eurasów w Grecji) spieniam mleko w inny sposób. Moze nie jest to jakiś wyszukany sposób i profesionalistki mnie wyśmienieją, ale ja, laik robię to tak
Mleko (może być karton jak już jest zaczęty, albo można przelać do mniejszego pojemniczka) wrzucam do zamrażarki na pare minut, gdy się porzadnie schlodzi wstrząsam porządnie pojemniczniem i piana jak ta lala

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-03-15, 14:22   #20
mmalinka84
Przyczajenie

JAK ja robie kawę z dużą pianką!!!

Przepis na kawę z dużĄĄĄĄ pianką!!!!

Zimne lub gorące mleko 3,2 % wlewam do szklanki może z 1/6 szklanki.
Wsypuję 1 mała łyżeczkę cukru i miksuję małym mikserem, ubijaczem na baterie . Ubijam z jedną minutę . Piana wychodzi mi na około 3/4 szklanki.Ważne jest aby ubijacz, mikserek miał nowe baterie im szybciej się wiertełko kręci tym większa piana.
Co sama zauważyłam, że jak ubijam zimne mleko to po złączeniu z gorącą kawą ta pianka szybko się rozpuszcza. Zaś z gorącym mlekiem bardzo długo się utrzymuje.
Następnie podstawiam szklankę z pianką pod ekspres ciśnieniowy i ekspres nalewa kawę do tego spienionego mleka. Czasem mi się uda zrobić kawę potrójną jak cafe aut latte. Trójpoziomową 1/3 mleka ,1/3, kawy1/3 piany. Chociaż rzadko mi to wychodzi. Alternatywą do ekspresu ciśnieiowego jest zwykła kawa rozpuszczalna . Jeśli nie masz ekspresu naszykuj sobie kawę w drugiej zklance. po ubiciu pianki wlewaj powoli po zboczu szklanki wtedy uda ci się zrobić taką trójpoziomową kawę latte. Dla ugodnienia możesz zakupić sobie metalowy kubeczek z uszkiem i dziubkiem przez który łatwiej ci będzie wlewać kawę do mleka.
Na sam koniec na szklankę kłade tekturkę z wyciętym jakiś symbolem. W tym przypadku miałam serce. Kupić je można w herbaciarniach lub sklepach z takimi przyrządami lub samemu wyciąć. posypuję wycięte miejsce kakao lub jakąś czekoladową posypką lub zmielonym cynamonem firmy kamis. Sciągam tekturkę powoli aby nie uszkodzić serduszka i GOTOWE.
Tak przyrządzam kawę dla siebie i gości. Mam nadzieję że pomogłam wielbicielom kawy z pianką . Życzę wam powodzenia .
Pozdrawiam
P.S. mikserek można kupić na allegro od 5 zł do 20 zł lub herbaciarniach ale tam więcej zapłacicie.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P1020641jj.jpg (45,6 KB, 288 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P1020642.jpg (34,2 KB, 232 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P1020643k.jpg (47,9 KB, 161 załadowań)
mmalinka84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-26, 22:28   #21
mag_rat
Zadomowienie

Dot.: JAK ja robie kawę z dużą pianką!!!

No dobrze, odświeżam wątek, może któraś kawoszka doradzi – potrzebuję spieniacz do mleka na prezent, może któraś ma jeden z poniższych i mi doradzi który robi porządną piankę do latte?

ten: http://allegro.pl/item1156788422_spi...clatronic.html

czy ten : http://allegro.pl/item1152111042_spi...l_stalowy.html ?[IMG]file:///C:/WINDOWS/TEMP/moz-screenshot.png[/IMG]

mag_rat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-19, 09:09   #22
ilag
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez elizaa Pokaż wiadomość
o faktycznie zdjęcie się nie wkleiło juz naprawiam

A mleko spienia sie np do kawy latte
ja mam może głupie pytanie, ale JAK TO DZIAŁA??
ilag jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-05, 19:56   #23
britnay
Zakorzenienie

podnoszę wątek!
Chciałabym kpić spieniacz, ubijacz do mleka. W jakim himermarkecie można taki dostać? Dodam, ze nie interesują mnie takie na baterie.
Stary 2012-01-06, 13:57   #24
mag_rat
Zadomowienie

Jak na baterie odpada to może w sklepach Tchibo? W hipermarketach może być problem, sama szukałam i nie znalazłam takiego. Na allegro na pewno znajdziesz.

Podzielę się z wami za to moim najnowszych odkryciem - mleko zagęszczone niesłodzone takie o http://sklepirena.pl/images/5900691031039 plus mikser = pianka świetna wychodzi, nie opada

mag_rat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-22, 16:28   #25
katarynkaja
Przyczajenie

Pracuję w kawiarni i uwielbiam kawę z mleczną pianką. Jednak dysza do spieniania w ekspresie profesjonalnym jest nie do pobicia, sam podgrzewa mleko przy ubijaniu, ale należy uważać, aby go nie zagotować. Mleko musi mieć temperaturę ok. 60 st, czyli jak dotkniemy metalowego garnuszka z mlekiem to będzie gorący, na granicy lekkiego parzenia.

Postanowiłam spróbować spieniacz z Ikei. Kupiłam, postawiłam na palniku garnuszek z mlekiem i podczas podgrzewania ubijałam w jednym miejscu przy powierzchni. I strzał w dziesiątkę! Pianka wyszła sztywna i smaczna.

Mleko wykorzystałam do latte machiato. Do wysokiej szklanki wlałam mleko z pianką, poczekałam aż oddzieli się warstwa, ok. pół minuty i wlałam powoli ok. 50-60 ml zaparzonej kawy rozpuszczalnej. Jeszcze tylko piankę posypać odrobiną kakao i można się delektować. Polecam
katarynkaja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-18, 12:41   #26
musha92
Przyczajenie

te spieniaczki do mleka to wielka komercyjna ściema :P ostatnio przyjżalam sie dokladnie w sklepie takiej ręcznej ubijaczce z sitkiem i wiecie co? miałam takie cos od długiego czasu juz w domu, tylko nazywało się to "zaparzaczem do kawy" , który można kupić w pierwszym lepszym sklepie, ostatnio nawet w empiku widziałam za 8 zł chyba... i po minucie ubijania wychodzi świetna pianka idealna do latte
chociażby taki: http://mikro24.pl/zaparzacz-do-kawy-...00-p-2061.html
musha92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-19, 20:03   #27
Sumi
Zadomowienie

Jak w zaparzaczu chcesz ubić pianę z mleka? W zaparzaczu jest miejsce na kawę i wodę, ma sitko do wyciskania fusów. Spieniaczkę do mleka miniaturową też można kupić za ok. 8zł, ale nie wygląda ona jak zaparzacz tylko trochę jak mały wiatraczek

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-06-20, 08:03   #28
ellish
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sumi Pokaż wiadomość
Jak w zaparzaczu chcesz ubić pianę z mleka? W zaparzaczu jest miejsce na kawę i wodę, ma sitko do wyciskania fusów.
no wlasnie tez sie zastanawiam. Chyba, ze wygladalo podobnie i pomylilas to wlasnie z zaparzaczem.

Ja tam mam dwa spieniacze. Jeden na baterie za kilka zlotych, a drugi taki, ktory ubija i jednoczesnie podgrzewa mleko. Ten drugi kosztowal okolo 80zl w Rossmanie. Jeden i drugi super sie sprawdza. Ja czesciej uzywam tego pierwszego, mniej mycia.
ellish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-07, 11:14   #29
musha92
Przyczajenie

w linku, który podałam jest pokazany zaparzacz do kawy taki ze szklanym pojemnikiem, a wygląda zupełnie jak spieniacz :P ma taką siatkę przez którą fusy z herbaty/kawy nie przechodzą i dzięki tej siatce też spienia się mleko
nie kupowałam tego, ja to w domu znalazłam jako zaparzacz więc raczej nie kupiła mama moja przez przypadek spieniacza

Edytowane przez musha92
Czas edycji: 2013-07-07 o 11:18
musha92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-26, 21:18   #30
akna1102
Zadomowienie

Odkopuję, bo poszukuję elektrycznego spieniacza do mleka, który będzie jednocześnie podgrzewał i spieniał.
Mam taki metalowy z tłokiem, ale za dużo z tym zabawy<szczególnie jak są goście> no i trochę pryska:/
Może jakieś gotowe modele lub rady na co zwrócić uwagę?
Czy może lepiej poczekać na oferty biedronka/lidl, gdzie cena wahała się koło 80zł?
akna1102 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości