![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Sinologia 2015
Witam~ chciałam się zapytać czy ktoś wybiera się na sinologie i jak tak to gdzie i jak u was z wynikami matur? Ja w sumie miałam inne plany na ten rok, więc "olałam" maturę bo pomyślałam, że za rok napiszę, a jednak mnie natchnelo żeby iść już. Podstawy i ustne poszły mi bardzo dobrze a ang rozszerzony tylko 77% a pol to już katastrofa bo rozszerzenie 45% liczę na niż demograficzny ;-; UG to moje marzenie, ale chyba takich cudów jeszcze nie ma xd myślę nas kul albo uś angielski z chińskim.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Sinologia 2015
Jeżeli chodzi o to gdzie studiować sinologię to przesyłam link do dobrego artykułu, który mam nadzieję, że trochę Ci podpowie
![]() http://www.uczelnie.pl/kierunki-stud...nska,4786.html Ja niestety nie na sinologie, a koreanistyke, ale będę trzymała za Ciebie kciuki! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Widziałam już ten artykuł ale dzięki <3
Również będę trzymać kciuki ![]() Koreanistyka tez mnie trochę ciągnie ale jest mniej uczelni wiec jestem 100% pewna żebym się nie dostała liczę że chiński ludziom zacznie się przejadać i cudem mi się uda chociaż serio jestem załamana moimi rozszerzeniami no cóż jak się nie dostane to znowu matura w maju xd |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Ja wybieram się na sinologię na UJ, mam 88% z polskiego R i 94% z angielskiego R. I obawiam się, że mogę się nie dostać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Raczkowanie
|
Oj, nie wierzę, że jest tak źle!
![]() ![]() Cytat:
![]() Edytowane przez Aliee Czas edycji: 2015-07-01 o 12:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Ja z rozszerzeń mam ang 77 a pl tylko 45 ;-; strasznie kiepsko ale myślałam że dopiero za rok pójdę na studia wiec stwierdziłam ze poprawię xd
Gdybym ja miała takie wyniki To niczego bym się nie obawiała xd na UJ jest dużo chętnych ale z roku na rok co raz mniej ludzi na sinologie idzie z tego co zauważyłam, jestem pewna że nawet jak nie w pierwsze rekrutacji to z listy rezerwowej na pewno wskoczysz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Dzięki, pocieszyłyście mnie
![]() Chitsukii, wydaje mi się, że mogłabyś spróbować na UŚ z filo ang+chiński. No, albo za rok na sinologię ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Zawsze trzeba próbować składać, bo może akurat coś się zmieni pod jakimś względem i się dostanie na ten wymarzony kierunek
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
No właśnie na uś się zarejestrowałam i mam dylemat między UG a KUL bo rodzice kazali mi tylko 2 kierunki wybrać ze względu na koszta ;-; (UG to marzenie a na kul łatwiej chyba)
No ja w sumie jestem na rocznym stażu w salonie kosmetycznym do grudnia (bo ja jestem z r.95). Dlatego też olałam matury w maju. Stwierdziłam, że skoro i tak w tym roku nie pójdę na studia to po co się wysilać, a w czerwcu nagle stwierdziłam, że jednak chce na studia i jak się dostanę to rzucam Ten staż bo jednak zależy mi na sinologii |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
nic więcej rozszerzonego nie zdawałam a z maty mam 36% xdd ale ja i matematyka to tak raczej nope
liczyłam sobie pkt na ug i w zeszłym roku z moją punktacją na 100% bym się nie dostała xd jestem człowiekiem który ma nadzieję i wierzy w cuda bo z roku na rok co raz mniej idzie na sinologię a na dodatek w tym roku 1/5 maturzystów nie zdała podobno xd |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
generalnie pisałabym ci żebyś próbowała. Co prawda progi sie generalnie nie zmieniaja jakos diametralnie na tych bardziej obleganych kierunkach, ale kto wie.
Ale doczytałam, ze mozesz na dwa kierunki - skladałabym tam, gdzie mam wieksze szanse. Czemu UG, tak BTW? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Czytałam, dużo dobrych opinii, mają chińską kadrę i wyjazdy do chin dość wcześnie są a najbardziej na świecie zależy mi na szansie wyjechania na wymianę do Chin xd
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Moja koleżanka studiowala sino (jako drugą filologie i nie dala ciagnac dwoch wiec rzuciła) i mowiła, ze rzeczywiscie z jej byłego roku (byli pierwszym rocznikiem sino na ug) pojechało naprawde dużo ludzi. Co do wyjazdu do Chin to pamietam, ze dwa lata temu była mozliwosc wyjazdu do Chin na bodajże kursy językowe (opłacane przez nich chyba, jesli sie nie myle) i z innych kierunkow. Pamietam, ze potem plułam sobie w brode bo sie nie zdecydowalam bo sie bałam xD |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
no właśnie czytałam że z pierwszego rocznika bardzo dużo wyjechało i to mnie bardzo zachęciło~ nooo omo ja bym wszystko zrobiła żebym tam jechać nawet bez języka chociaż życie byłoby trudne ale mam już trochę znajomych tam xd (w sumie nie pytać się mnie czemu tak bardzo lubię chiny po prostu lubię i tyle xd)
edit: Btw w tym roku na uś jest 50 miejsc nie 25 jeśli chodzi o chiński zastanawiam się czemu nagle zwiekszyli ilość miejsc ale w sumie próg powinien się obniżyć i powinnam mieć szansę xd 199 osób jest zapisanych i zawsze też ktoś rezygnuje I w ogóle mam pytanie gdzie w irk w kul pojawia się ze jest opłacone bo nigdzie nie widzę a stresuje się, ze nie zaksieguja mnie na czas (Sorki za tą gramatykę i ortografii ale w pracy jestem i udaje zw nie korzystam z telefonu xd)
https://facebook.com/chitsukislandofmakeover https://www.youtube.com/user/Chitsuki09131028 Edytowane przez chitsukii Czas edycji: 2015-07-03 o 10:54 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:15 ---------- Poprzedni post napisano o 16:14 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
ze względu na zbyt małą znajomość języka?
nom w sumie ale i tak wydaję mi się że nie ważne czy po 1 czy na 3 roku na ug jest większe prawdopodobieństwo że się wyjedzie niż na kul hmm złożyłam ostatecznie na 3 uczelnie i na uś mam już zaksięgowane a na kulu i ug nadal nic :// |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
UG w tym roku zamierza otworzyć kierunek j. rosyjski z j.chińskim, więc jeszcze nie wszystko stracone
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
Rosyjski z chińskim? Ciekawe połączenie w sumie szkoda, że wcześniej nie wiedziałam bo chyba zamiast sinologii bym spróbowała.
w ogóle wszędzie mam już zapłacone a na kul nadal nic:// a do 4 z tego co wiem musi być zakończona rejestracja edit: ale jest teraz rekrutacja na ten rosyjski z chińskim? bo szukałam z ciekawości i nie znalazłam, ale możliwe że mój błąd bo jestem nieogarniętym człowiekiem xd edit2: nie ważne znalazłam xd do 20 jest rejestracja więc może spróbuję zobaczę jak już dostane listy przyjęcia i będę wiedziała czy mam jakieś szanse na drugie nabory czy coś na innych kierunkach
https://facebook.com/chitsukislandofmakeover https://www.youtube.com/user/Chitsuki09131028 Edytowane przez chitsukii Czas edycji: 2015-07-03 o 23:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Jak cos to pisz na pw. Masz bardzo poki co naiwne podejście. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
Okk napisałam ^^
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
welp jestem 38 na liście kandydatów oczekujących tak więc z Lublinem się już żegnam xd na ug tym bardziej nie mam szans więc czekam już na uś
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
Orientujesz się może, jaki jest tegoroczny próg/ ile osób startuje?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
na kul? nie wiem bo nie podają :// ja jestem 38 mam jakoś 64/65 pkt czyli pewnie próg będzie ok 70-75pkt zgaduję
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Spokojnie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
no tak, ale jak jest 30 miejsc tylko to wątpię ze tyle ludzi którzy się dostali i którzy są w kolejce zrezygnuje. xD Chyba że wzięliby więcej jednak studentów w 2 turze, ale z tego co słyszałam to nie biorą ;-;
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
No to faktycznie trochę ciężko, ale może... może
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Przyczajenie
|
będę wierzyć w cuda~ xD
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
BAN stały
|
Musiałabyś baaardzo dużo poprawić. Progi na sinologię kształtują się na najbardziej obleganych uczelniach (UW, UJ, UAM) w okolicach 90%. Czasem jest 92 pkt, czasem 94. Nawet deline nie może być pewna sukcesu, choć szansę są bardzo duże. 77% z obcego języka to nie jest za wiele niestety na studia filologiczne, więc tu nie tylko polski jest problemem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Przyczajenie
|
zdaję sobie z tego sprawę i mam zamiar oba rozszerzenia za rok poprawić, ale na teraz mogę powiedzieć że w tym roku wybieram się na ang-chiński na uś bo się zakwalifikowałam <3 chociaż tam xD
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:41.