Bakteria a trądzik - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-01-27, 15:41   #1
vemo
Przyczajenie

Bakteria a trądzik

Witam wszystkich

Mój problem z trądzikiem trwa od ok.2 lat. Stosowałem różne maści, kremy, maseczki ale jak wiadomo to nic nie daje . Ostatnio postanowiłem zrobić wymaz ze zmian skórnych i skierowałem się do laboratorium w celu ustalenia czy mam jakąś bakterie. Oto wyniki :

http://postimg.org/image/xys078u3x/

Wyszło , że mam bakterie Propionibacterium acnes w licznych koloniach.

Moja Pani doktor przepisała mi klindamycyne na 2 tygodnie 2x1 tabletka, oraz erytromecyne w maści by nanosić na zmiany skórne .
Przepisane mi zostały również zioła gojnik i czystek i pije go rano i wieczorem w postaci naparu .
Po 2 tygodniach udałem sie do Pani doktor, która stwierdziła że mało co się zmieniło i znowu przpisała mi to samo na następne 2 tygodnie .

Jestem już po 3 tygodniach kuracji czyli jeszcze tydzień do końca i niestety nie zauważam mocnych zmian. Jak to jest możliwe skoro w laboratorium wyszło mi jaką mam bakterię i leczę ją 2 antybiotykami i ziołami ? Zaznacze, że mam 24 lata, nie pije, nie pale, uprawiam regularnie sport , odżywiam się zdrowo zero śmieciowego jedzenia poniewaz chodze na siłownie. W ogole nie dotykam swojej skóry oraz nic nie wyciskam .

Napisze co wchodzi mniej więcej w skład mojego menu : Jaja, chleb, kiełbasa, ryż,makaron, piersi z kurczaka, warzywa na patelnie, ziemniaki, ser żółty, twaróg , woda , herbaty z ziół, mięso wieprzowe.

Nie spożywam wcale : czekolady , chipsów , napojów gazowanych,alkoholu, ostrego jedzenia - czyli wszystkiego co negatywnie wpływa na trądzik .

Tutaj moje aktualne zdjęcie twarzy, dodam jeszcze ze mam bardzo bladą twarz i do tego podkrążone sińce pod oczami. Moja twarz w połączeniu z trądzikiem wygląda jak twarz jakiegoś narkomana, pomimo mojego zdrowego stylu życia ...Prawie wcale przez to nie wychodze z domu, tylko na siłownie. Prawie codziennie coś nowego mi wyskakuje i zazwyczaj są to pryszcze których nie mozna wycisnąć i utrzymują się długi czas na skórze ( do 2-3tygodni) po ktorych zostają zaczerwienienia i większosc rzeczy na mojej twarzy sa to wlasnie zaczerwienienia.

Aktualnie na twarzy mam maść właśnie erytromycyne, którą stosuje codziennie.

http://postimg.org/image/9yhi9ehwb/

Macie jakieś rady co do trądziku ? Albo do szaro- bladego kolorytu skóry, jaki może być tego powód ?

Dodam jeszcze, że jak ćwicze na siłowni, twarz znajomych jak kazdego normalnego czlowieka robi sie lekko czerwona przy zmeczeniu , a moja jest zawsze blada jak ściana i do tego te podkrazone oczy..

Z góry dzieki za wszystkie odpowiedźi!
vemo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-28, 00:48   #2
rutki
Raczkowanie

Dot.: Bakteria a trądzik

Trzy tygodnie to malo,czy zawsze byles taki blady,czy jestes zmeczony,ile godzin spisz,czy miales robiona morfologie.
rutki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-28, 19:13   #3
IfYouLiftMeUp
Przyczajenie

Witaj
Niestety ale trądzik to uporczywe paskudztwo i nie tak łatwo się go pozbyć (o ile w ogóle się da) a już na pewno nie w 3 tygodnie... Po pierwsze bakteria, którą Ci wyhodowali to bakteria, która normalnie występuje we florze bakteryjnej każdego człowieka. Tak więc to nie tylko ona jest winna Twojemu trądzikowi, ale właśnie Twój sposób spędzania wolnego czasu. Niestety łój i pot sprzyja jej rozwojowi. Dodatkowo jesteś mężczyzną i masz pewnie sporą ilość androgenów, które też oddziałują na zmiany i je nasilają.
Może przebadaj się również pod kątem hormonów, jeśli zleci je lekarz będą za darmo.
Co do dotychczasowego leczenia to przygotuj się na kilkumiesięczną antybiotykoterapię.
Dodam o sobie, że brałam tetracyklinę przez 3 miesiące i poprawy nie było.
IfYouLiftMeUp jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-28, 22:09   #4
vemo
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez rutki Pokaż wiadomość
Trzy tygodnie to malo,czy zawsze byles taki blady,czy jestes zmeczony,ile godzin spisz,czy miales robiona morfologie.
Tak miałem robioną morfologie razem z badaniem na bakterie. Wszystko idealnie . Śpie po 9 - 10 godzin aktualnie nie pracuje od miesiąca i się nie przemęczam wcale.

Cytat:
Napisane przez IfYouLiftMeUp Pokaż wiadomość
Witaj
Niestety ale trądzik to uporczywe paskudztwo i nie tak łatwo się go pozbyć (o ile w ogóle się da) a już na pewno nie w 3 tygodnie... Po pierwsze bakteria, którą Ci wyhodowali to bakteria, która normalnie występuje we florze bakteryjnej każdego człowieka. Tak więc to nie tylko ona jest winna Twojemu trądzikowi, ale właśnie Twój sposób spędzania wolnego czasu. Niestety łój i pot sprzyja jej rozwojowi. Dodatkowo jesteś mężczyzną i masz pewnie sporą ilość androgenów, które też oddziałują na zmiany i je nasilają.
Może przebadaj się również pod kątem hormonów, jeśli zleci je lekarz będą za darmo.
Co do dotychczasowego leczenia to przygotuj się na kilkumiesięczną antybiotykoterapię.
Dodam o sobie, że brałam tetracyklinę przez 3 miesiące i poprawy nie było.
Dzięki bardzo za odpowiedź
Wiesz co z tego co czytam na internecie to wszystko może ten trądzik powodować : jedzenie , palenie,picie teraz mi mówisz, że nawet wysiłek fizyczny który jest moim sposobem na życie ....

Co do pocenia się:
Ostatnio na siłowni bardzo mocno się pociłem , może dlatego że z kumplem weszlismy na inny trening ogólnorozwojowy całego ciała. Leci ze mnie strasznie, nigdy się tak nie pociłem . Myślisz, że rzeczywiście może to być przyczyna zaastrzania się trądziku ?

Co do hormonów, to na pewno lekarz mi da skierowanie ponieważ jest to osoba, która wykonuje zawód z powołania i leczyła mnie z różnych chorób od 1 roku życia i nie będzie z tym problemu.
Jeśli rzeczywiście byłby to trądzik na tle hormonalnym, to terapia również jest długa i żmudna i niewiadomo czy przyniesie jakiekolwiek efekty ??

I ostatnia rzecz, a Tobie udało się wyleczyć trądzik ?

Czekam na odpowiedź .

Edytowane przez vemo
Czas edycji: 2016-01-28 o 22:14
Stary 2016-01-28, 22:41   #5
rutki
Raczkowanie

Ata bladosc twarzy od zawsze jak pamietasz?
Stary 2016-01-29, 09:52   #6
IfYouLiftMeUp
Przyczajenie

Pocenie na pewno nie jest powodem trądziku, tak jak palenie, alkohol, ostre jedzenie czy słodycze. Same tego nie spowodują, ale niestety jeśli ktoś ma predyspozycje i krosty na twarzy to zmiany mogą się zaostrzyć

Każde leczenie trądziku wymaga sporo czasu, musisz uzbroić się w cierpliwość. Nie raz przyjdzie pogorszenie (trądzik lubi się buntować na leczenie i wysypywać jeszcze bardziej) ale trzeba to wytrzymać. Akurat jestem w takim stadium i tutaj odpowiem od razu na pytanie; niestety nie udało mi się jeszcze wyleczyć trądziku, ale mam nadzieję, że kiedyś to nastąpi... Aktualnie jestem na tabletkach hormonalnych + tretynoinie zewnętrznie. I właśnie cera mi się jeszcze bardziej buntuje...

Fajnie by było jeśli będziesz wiedział jak z hormonami, będzie można podjąć dodatkowe leczenie albo coś wykluczyć i szukać dalej.
Stary 2016-01-29, 10:32   #7
vemo
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez rutki Pokaż wiadomość
Ata bladosc twarzy od zawsze jak pamietasz?
Wiesz co Rutki, zwróciłem na to generalnie uwagę jak zaczęły mi się moje problemy trądzikowe. Blada twarz + trądzik = tragedia. Wcześniej jak nie miałem tego problemu to może nie zwracałem na to uwagi. Widzę to na siłowni jak ćwiczę ze znajomymi, porównuje nasze twarze. Przy wysiłku każdego twarz robi się lekko czerwona, a moja blada jak ściana i jeszcze do tego sińce pod oczami.

Cytat:
Pocenie na pewno nie jest powodem trądziku, tak jak palenie, alkohol, ostre jedzenie czy słodycze. Same tego nie spowodują, ale niestety jeśli ktoś ma predyspozycje i krosty na twarzy to zmiany mogą się zaostrzyć

Każde leczenie trądziku wymaga sporo czasu, musisz uzbroić się w cierpliwość. Nie raz przyjdzie pogorszenie (trądzik lubi się buntować na leczenie i wysypywać jeszcze bardziej) ale trzeba to wytrzymać. Akurat jestem w takim stadium i tutaj odpowiem od razu na pytanie; niestety nie udało mi się jeszcze wyleczyć trądziku, ale mam nadzieję, że kiedyś to nastąpi... Aktualnie jestem na tabletkach hormonalnych + tretynoinie zewnętrznie. I właśnie cera mi się jeszcze bardziej buntuje...

Fajnie by było jeśli będziesz wiedział jak z hormonami, będzie można podjąć dodatkowe leczenie albo coś wykluczyć i szukać dalej.
Na pewno powiem o tych hormonach przy następnej wizycie u mojego lekarza czyli za 5 dni bo tak mi się kończy antybiotyk. Sam jestem ciekawy co powie dalej , bo to niesamowity lekarz.

Czytałem też, że ludzie przechodzą na różne diety bezglutenowe itd. i trądzik ustępuje ale nie wiem czy w ogóle w to wierzyć . Mój lekarz mówi, tak jak Ty ze na pewno to nie powoduje trądziku a już na pewno takiego jak ja mam. To jest grubsza sprawa.

A więc lepiej przejść na lżejsze treningi, żeby w ogóle się nie pocić ? Chce wyeliminować wszystko co może go zaostrzać, a ostatnio jak mówię na siłowni bardzo dużo się pociłem .

Powiedz mi jeszcze jak Ty sobie radzisz psychicznie z trądzikiem ? Ja widzę , że ograniczyłem spotkania z ludźmi. Jedyne wyjścia to na siłownię . Ludzię mi mówią, że chodzę przygaszony , zamyślony. To bardzo przykre, szczególnie w tak młodym wieku ale no nie mogę tego przewalczyć . Jeśli chodzi o bliskie rozmowy z osobą to zapomnij, odwracam wzrok, ciągle mi się wydaje, że osobą ze mną rozmawiająca patrzy na moją twarz a nie słucha co do niej mówię...
Stary 2016-01-29, 10:59   #8
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vemo Pokaż wiadomość
Wiesz co Rutki, zwróciłem na to generalnie uwagę jak zaczęły mi się moje problemy trądzikowe. Blada twarz + trądzik = tragedia. Wcześniej jak nie miałem tego problemu to może nie zwracałem na to uwagi. Widzę to na siłowni jak ćwiczę ze znajomymi, porównuje nasze twarze. Przy wysiłku każdego twarz robi się lekko czerwona, a moja blada jak ściana i jeszcze do tego sińce pod oczami.

Na pewno powiem o tych hormonach przy następnej wizycie u mojego lekarza czyli za 5 dni bo tak mi się kończy antybiotyk. Sam jestem ciekawy co powie dalej , bo to niesamowity lekarz.

Jak mu ufasz, ma dobre opinie, daj mu czasu. Leczenie trądziku trwa i czasami trzeba dać lekarzowi poeksperymentwać na sobie, bo to taka trochę loteria jest tak naprawdę.

Czytałem też, że ludzie przechodzą na różne diety bezglutenowe itd. i trądzik ustępuje ale nie wiem czy w ogóle w to wierzyć . Mój lekarz mówi, tak jak Ty ze na pewno to nie powoduje trądziku a już na pewno takiego jak ja mam. To jest grubsza sprawa.

U jednych działa, u innych nie. Jak nie sprawdzisz na sobie, nie będziesz wiedział.
A diete masz dość kiepską. Przy trądziku warto popróbować i odstawić na jakiś czas:
- nabiał
- zboża glutenowe.

Zacznij jeść codziennie do każdego posiłku surowe warzywa, surówki i sałatki z nich + owoce.
To pomaga się organizmowi oczyszczać, zapewnia wit C która działa miedzy innymi przeciwzapalnie.

Do tego, kup sobie tran w kapsułkach, i łykaj codziennie (sprawdz ile mają, dawka 1000 jednostek wit D3 jest bezpieczna, mozesz na początku nawet wiecej jej łykać)

A więc lepiej przejść na lżejsze treningi, żeby w ogóle się nie pocić ? Chce wyeliminować wszystko co może go zaostrzać, a ostatnio jak mówię na siłowni bardzo dużo się pociłem .

Nie zauwazyłam wpływu pocenia się, na zaostrzenie trądziku. Oczywiście pod warunkiem, ze po treningu bierzesz prysznic.
Twarz myj łagodnym płynem do twarzy, te meskie sa na ogół bardzo dobre (lepsze niż damskie,polecam z męskiej serii AA Oceanika) albo emulsję do mycia twarzy z rossmana, marki ALTERRA z serii granat - ona jest specyficzna, nie pieni się i wydaje się tłusta, ale bardzo dobrze oczyszcza i nie wysusza skóry.
a następnie konieczni smaruj kremem który twarz natłuści- takiej skóry nie wolno przesuszać bo będzie jeszcze gorzej się stłuszczać - to reakcja obronna. Ale o skład kremu zapytaj lekarza, albo chociaż kup jakiś bez parafiny w składzie (w składzie ona jest często pod nazwą "petrolatum" i zawiera ja większość kosmetyków choć u wielu osób powoduje trądzik )

Powiedz mi jeszcze jak Ty sobie radzisz psychicznie z trądzikiem ? Ja widzę , że ograniczyłem spotkania z ludźmi. Jedyne wyjścia to na siłownię . Ludzię mi mówią, że chodzę przygaszony , zamyślony. To bardzo przykre, szczególnie w tak młodym wieku ale no nie mogę tego przewalczyć . Jeśli chodzi o bliskie rozmowy z osobą to zapomnij, odwracam wzrok, ciągle mi się wydaje, że osobą ze mną rozmawiająca patrzy na moją twarz a nie słucha co do niej mówię...
No niestety, sama wiem jak trądzik ryje mózg.
My kobiety, to się chociaż pomalować możemy żeby chociaż trochę zamaskować stan cery.
To badziewie zostawia większe blizny na psychice, niż na twarzy. :/
Życzę wytrwałości w walce i powodzenia.
I nie załamuj się pierwszymi niepowodzeniami, to upierdliwe schorzenie , ale wytrwałością i z czasem da się ograniczyć/zaleczyć i trzymać w ryzach.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-29, 11:05   #9
IfYouLiftMeUp
Przyczajenie

Powiem szczerze, że możesz spróbować ćwiczyć mniej intensywnie, ale na pewno nie rezygnuj z siłowni, bo to dopiero Cię przytłoczy, że choroba odbiera Ci to co najlepsze i wycofujesz się z życia...

Ja również się mega wycofałam, już nie jestem tą samą osobą, którą byłam. Odnoszę takie samo wrażenie jak Ty, że wszyscy patrzą na moją twarz i myślą o mnie nie wiadomo co...
Nie chodzę na basen, jak już to w makijażu, nawet do sklepu wyjść wstyd bez tapety.
A najgorsze jest to, że chciałabym efekty mieć od razu, ale wcale się sobie nie dziwie, już rok się leczę a efekty żadne. Kupa kasy w aptekach i u lekarzy... Ciągle zastanawiam się, czy nie wybrać się do dermatologa po izotek. Ale oczywiście z tym też nie ma hop siup, trzeba mieć dobrego lekarza. Bo jeśli spieprzy sprawę to trądzik będzie jak był, a jeszcze dochodzą skutki uboczne tego leku.
Stary 2016-01-29, 16:03   #10
vemo
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
No niestety, sama wiem jak trądzik ryje mózg.
My kobiety, to się chociaż pomalować możemy żeby chociaż trochę zamaskować stan cery.
To badziewie zostawia większe blizny na psychice, niż na twarzy. :/
Życzę wytrwałości w walce i powodzenia.
I nie załamuj się pierwszymi niepowodzeniami, to upierdliwe schorzenie , ale wytrwałością i z czasem da się ograniczyć/zaleczyć i trzymać w ryzach.
Cava, po pierwsze dziękuje bardzo za odpowiedź

Jestem właśnie po zakupach, kupiłem marchewki , pomarańcze, jabłka, gruszki i tak jak mówisz do każdego posiłku będę je spożywać to bardzo cenna rada, mnóstwo witamin. Mam pytanie jeszcze czy jeść je w całości czy mogę robić z nich koktajle, ponieważ posiadam sokowirówkę, czy jest to jakakolwiek różnica?

Narazie nie będę odstawiać nabiału oraz zbóż glutenowych, ponieważ chcę najpierw spytać swojego lekarza czy to rzeczywiście ma mocny wpływ(spytam również o TRAN) , a ćwiczę na siłowni po to by zwiększyć masę mięśniową a odrzucenie tych produktów niestety mi nie pomoże.

Jeśli chodzi o płyn do mycia używam emulsji OCTENISAN ( przypisała mi go również moja Pani doktor, jest to emulsja antybakteryjna do skóry wrażliwej i skóra po niej jest bardzo świeża i gładka.

No niestety ryje to straszliwie psychikę tak jak napisałaś , ale wiem że niestety nakręcanie się tylko pogorszy sprawę , wieżę w moc naszej psychiki, podświadomości i staram się myśleć, że nadejdzie dzień w którym to cholerstwo zniknie i naprawdę polecam to wszystkim którzy się z tym upierają. Zamknięcie się w czterech ścianach i myślenie o tym problemie tylko nam zaszkodzi, wychodźmy do ludzi !!!! Ja na pewno nie zrezygnuje z siłowni, jest to miejsce w którym czuję się bardzo pewnie i skupiam się tam przede wszystkim na sobie i nie zwracam uwagi na innych, pewnie dlatego nie sprawia mi problemu wyjście akurat tam, to samo jest z deskorolką ( to moja druga zajawka, pasja)

Dzisiaj jest trochę gorzej bo wychodzę na urodziny kumpla gdzie idziemy do klubu i pewnie będzie tańczenie , rozmowy , zabawa ale mam nadzieje, że mój problem nie wpłynie negatywnie na przebieg wieczoru

"I nie załamuj się pierwszymi niepowodzeniami, to upierdliwe schorzenie , ale wytrwałością i z czasem da się ograniczyć/zaleczyć i trzymać w ryzach."

Bardzo za☠☠☠i*** zdanie dużo mi dało Dzięki Cava!

Cytat:
Powiem szczerze, że możesz spróbować ćwiczyć mniej intensywnie, ale na pewno nie rezygnuj z siłowni, bo to dopiero Cię przytłoczy, że choroba odbiera Ci to co najlepsze i wycofujesz się z życia...

Ja również się mega wycofałam, już nie jestem tą samą osobą, którą byłam. Odnoszę takie samo wrażenie jak Ty, że wszyscy patrzą na moją twarz i myślą o mnie nie wiadomo co...
Nie chodzę na basen, jak już to w makijażu, nawet do sklepu wyjść wstyd bez tapety.
A najgorsze jest to, że chciałabym efekty mieć od razu, ale wcale się sobie nie dziwie, już rok się leczę a efekty żadne. Kupa kasy w aptekach i u lekarzy... Ciągle zastanawiam się, czy nie wybrać się do dermatologa po izotek. Ale oczywiście z tym też nie ma hop siup, trzeba mieć dobrego lekarza. Bo jeśli spieprzy sprawę to trądzik będzie jak był, a jeszcze dochodzą skutki uboczne tego leku.
IfYouLiftMeUp niestety jak wiemy wszyscy , to cud żeby efekty przyszły niestety odrazu.. sam byłem rozczarowany,że antybiotyk który zastosowałem, który niby zwalcza tą bakterię prawię wcale nie pomógł. Trzeba inaczej podejść do tej choroby, z mega cierpliwością i pozytywnym myśleniem. Też wtopiłem dużo kasy na to cholerstwo, wcześniej kupowałem "super" maści, płyny, toniki ale to wszystko na nic . Moja Pani doktor bierze normalnie 100zł za wizytę ale odemnie nie bierze nic, mówi żebym te pieniądze przeznaczał na leki, uratowała mi życię kiedy byłem dzieckiem i mam do niej niesamowity respekt i wierze, że w końcu znajdzie się ten złoty środek.

Będę tutaj was informował cały czas jeśli chodzi o moją kurację , i mam wielką nadzieję, że uda mi się to wyleczyć a tym samym pomogę WAM!!!!!!
Stary 2016-01-30, 08:39   #11
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Cava, po pierwsze dziękuje bardzo za odpowiedź

Jestem właśnie po zakupach, kupiłem marchewki , pomarańcze, jabłka, gruszki i tak jak mówisz do każdego posiłku będę je spożywać to bardzo cenna rada, mnóstwo witamin. Mam pytanie jeszcze czy jeść je w całości czy mogę robić z nich koktajle, ponieważ posiadam sokowirówkę, czy jest to jakakolwiek różnica?

Mozesz miksować, napodforum "dietetyka" jest cały watek o koktajlach i sokach ze świerych ooców i warzyw.
Tylko takich miksów nie powinno się przechowywać, robić na raz , wypić.

Dobrze jakbyś jeszcze dołozył warzyw, zielone warzywa , te liściaste i nie sa bardz oważne w diecie i tez mozna je wrzucac do tych miksów . Ja dodaje np brokuły (surowe) jarmuz, sałatę rzymską, cukinię, natke pietruszki.

Narazie nie będę odstawiać nabiału oraz zbóż glutenowych, ponieważ chcę najpierw spytać swojego lekarza czy to rzeczywiście ma mocny wpływ(spytam również o TRAN) , a ćwiczę na siłowni po to by zwiększyć masę mięśniową a odrzucenie tych produktów niestety mi nie pomoże.

No co Ty? Tak juz odbiegajac w ogóle od kwestii skóry, to akurat teraz na siłkach ludzie hurtowo odeszli od jedzeni nabiału i zbóż glutenowych. Np. ludzie startujacy w sportach sylwetkowych unikaja nabiału bo bez niego w diecie uzyskują skóre o lepszej z ich punktu widzenia strukturze.
Wegle mozesz czerpać ze zbóz bezglutenowych (kasze jaglana, gryczana, ryż, komosa, makarony gryczany, ryzowy, z fasolki mung, bananów, batatów, ziemniaków, owoców) białko spokojnie ze wszelkich mięs ssaków, ptaków, ryb i jaj.

Jeśli chodzi o płyn do mycia używam emulsji OCTENISAN ( przypisała mi go również moja Pani doktor, jest to emulsja antybakteryjna do skóry wrażliwej i skóra po niej jest bardzo świeża i gładka.

No niestety ryje to straszliwie psychikę tak jak napisałaś , ale wiem że niestety nakręcanie się tylko pogorszy sprawę , wieżę w moc naszej psychiki, podświadomości i staram się myśleć, że nadejdzie dzień w którym to cholerstwo zniknie i naprawdę polecam to wszystkim którzy się z tym upierają. Zamknięcie się w czterech ścianach i myślenie o tym problemie tylko nam zaszkodzi, wychodźmy do ludzi !!!! Ja na pewno nie zrezygnuje z siłowni, jest to miejsce w którym czuję się bardzo pewnie i skupiam się tam przede wszystkim na sobie i nie zwracam uwagi na innych, pewnie dlatego nie sprawia mi problemu wyjście akurat tam, to samo jest z deskorolką ( to moja druga zajawka, pasja)

Dzisiaj jest trochę gorzej bo wychodzę na urodziny kumpla gdzie idziemy do klubu i pewnie będzie tańczenie , rozmowy , zabawa ale mam nadzieje, że mój problem nie wpłynie negatywnie na przebieg wieczoru

"I nie załamuj się pierwszymi niepowodzeniami, to upierdliwe schorzenie , ale wytrwałością i z czasem da się ograniczyć/zaleczyć i trzymać w ryzach."

Bardzo za☠☠☠i*** zdanie dużo mi dało Dzięki Cava!

IfYouLiftMeUp niestety jak wiemy wszyscy , to cud żeby efekty przyszły niestety odrazu.. sam byłem rozczarowany,że antybiotyk który zastosowałem, który niby zwalcza tą bakterię prawię wcale nie pomógł. Trzeba inaczej podejść do tej choroby, z mega cierpliwością i pozytywnym myśleniem. Też wtopiłem dużo kasy na to cholerstwo, wcześniej kupowałem "super" maści, płyny, toniki ale to wszystko na nic . Moja Pani doktor bierze normalnie 100zł za wizytę ale odemnie nie bierze nic, mówi żebym te pieniądze przeznaczał na leki, uratowała mi życię kiedy byłem dzieckiem i mam do niej niesamowity respekt i wierze, że w końcu znajdzie się ten złoty środek.

Będę tutaj was informował cały czas jeśli chodzi o moją kurację , i mam wielką nadzieję, że uda mi się to wyleczyć a tym samym pomogę WAM!!!!!!
Masz wspaniałą panią doktor!
Zycze powodzenia.

Liz Williams

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-01-30, 10:31   #12
vemo
Przyczajenie

Cava, nie wiem dlaczego pomyślałem, że jak odstawię nabiał to wpłynie to niekorzystnie na moją dietę ale jak napisałaś co mogę rzeczywiście jeść i o ile to jest zdrowsze to się trochę zdziwiłem

Już zaczynam o tym czytać i wdrążam to w życie już od dziś! Trzeba wyeliminować wszystko co może to zaostrzać.

Aha i zaznaczę: napisałaś, że białko mogę uzyskiwać z jaj ale to też jest nabiał
Stary 2016-01-30, 20:36   #13
cava
Zakorzenienie

Thumbs down Dot.: Bakteria a trądzik

Cytat:
Cava, nie wiem dlaczego pomyślałem, że jak odstawię nabiał to wpłynie to niekorzystnie na moją dietę ale jak napisałaś co mogę rzeczywiście jeść i o ile to jest zdrowsze to się trochę zdziwiłem

Już zaczynam o tym czytać i wdrążam to w życie już od dziś! Trzeba wyeliminować wszystko co może to zaostrzać.

Aha i zaznaczę: napisałaś, że białko mogę uzyskiwać z jaj ale to też jest nabiał
Nie mam pojecia, dlaczego jaja sa kwalifikowane jako nabiał.
Kiedyś na sklepach pisało: "nabiał i jaja", nie wiem kiedy jaja stały sie nabiałem, chyba wtedy spałam.

W każdym bądz razie, chodzi o mleko i jego przetwory. Przy czym, najbardziej podejrzane jest mleko słodkie (normalne, nie ukwaszone) bo zawiera laktozę, mleko ukwaaszone, jeśli ktoś toleruje dobrze przetwory mleczne, nie jest takie złe.
Najbezpieczniejsze sa masło i tłuste śmietany, bo to już prawie sam tłuszcz i tylko sladowe ilosci białek mlecznych.

W każdym badz razie, chodziło mi o to ze nabiał= to od krowy a nie od kury.

Rany, przepraszam za stado literówek, zależy z czego piszę to mi różnie wychodzi.:/

Liz Williams
Stary 2016-01-31, 12:22   #14
vemo
Przyczajenie

Wczoraj niestety wysypało mi lewą stronę twarzy... Od kiedy się leczę czyli od 1 stycznia na lewej stronie twarzy nic mi nie wyskoczyło, aż do dziś . Zdjęcie, które jest u góry przedstawia prawą stronę twarzy a lewa już była prawie czyściutka .... a dzisiaj mam na niej 4 pryszcze w tym jeden wielkości 1 groszówki czerwony , taki którego nie można wycisnąć za cholerę a takie pryszcze utrzymują się na mojej buzi nawet do miesiąca czasu... Najgorsze w tym wszystkim jest to, że widzisz leciutką poprawę idzie wszystko myślisz w dobrym kierunku a tu z dnia na dzień wszystko się zmienia i wyglądasz sto razy gorzej...

A może Wy wiecie właśnie co to są za pryszcze, u mnie są zazwyczaj duże, bez ropy, taki bąbel jakby komar ugryzł , w dotyku w ogóle nie bolące a utrzymują się bardzo długi czas bez żadnych zmian...
Stary 2016-01-31, 14:31   #15
meowww
Raczkowanie

Cytat:
Wczoraj niestety wysypało mi lewą stronę twarzy... Od kiedy się leczę czyli od 1 stycznia na lewej stronie twarzy nic mi nie wyskoczyło, aż do dziś . Zdjęcie, które jest u góry przedstawia prawą stronę twarzy a lewa już była prawie czyściutka .... a dzisiaj mam na niej 4 pryszcze w tym jeden wielkości 1 groszówki czerwony , taki którego nie można wycisnąć za cholerę a takie pryszcze utrzymują się na mojej buzi nawet do miesiąca czasu... Najgorsze w tym wszystkim jest to, że widzisz leciutką poprawę idzie wszystko myślisz w dobrym kierunku a tu z dnia na dzień wszystko się zmienia i wyglądasz sto razy gorzej...

A może Wy wiecie właśnie co to są za pryszcze, u mnie są zazwyczaj duże, bez ropy, taki bąbel jakby komar ugryzł , w dotyku w ogóle nie bolące a utrzymują się bardzo długi czas bez żadnych zmian...
Nawet ludzie bez problemow z tradzikiem maja propionibacterium acnes, a zwalczenie tej bakterii nie wszystkim pomaga na tradzik. Niektorym antybiotyki w ogole nie pomagaja. Problemem jest zazwyczaj nie sama bakteria czy jej ilosc, ale to jak reaguje na nia Twoj organizm. Poza tym, istnieja rozne szczepy tej bakterii. Jezeli nadal jest bardzo zle, radze zastanowic sie nad zmiana leku. A co do rodzaju pryszczy, ktore opisales w nowym poscie, czy sa one tak jakby, pod skora?
meowww jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-01-31, 15:15   #16
vemo
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez meowww Pokaż wiadomość
Nawet ludzie bez problemow z tradzikiem maja propionibacterium acnes, a zwalczenie tej bakterii nie wszystkim pomaga na tradzik. Niektorym antybiotyki w ogole nie pomagaja. Problemem jest zazwyczaj nie sama bakteria czy jej ilosc, ale to jak reaguje na nia Twoj organizm. Poza tym, istnieja rozne szczepy tej bakterii. Jezeli nadal jest bardzo zle, radze zastanowic sie nad zmiana leku. A co do rodzaju pryszczy, ktore opisales w nowym poscie, czy sa one tak jakby, pod skora?
Tak wiem, że ludzie mają tą bakterię tylko jak widzisz w badaniu ja miałem bardzo liczne kolonie i walcze z nią 2 antybiotykami 1 doustnie drugi na twarz. No nie wiem zobaczymy co powie moja Pani doktor teraz.

Tak dokładnie takie pod skórą, gładkie, czerwone bez mozliwosci wycisniecia. Mowie tak jak bąbel bo komarze.
Stary 2016-01-31, 15:19   #17
meowww
Raczkowanie

Hmm takie podskorne to brzmi wlasnie jak cystic acne, czyli takie pryszcze ropne, w wielu przypadkach ropa pozostaje pod skora, a potem tak jakby sie wchlania, ale dlugo to trwa, jestes pewien, ze to nie to?
Stary 2016-01-31, 15:28   #18
vemo
Przyczajenie

no tak jak opisujesz to tak to u mnie wygląda i własnie po jakims czasie to sie wchłania i nie ma po tym śladu, nie jest to zwykły syfek z białą główką. Najczesciej wystepuja one wlasnie na polikach i żuchwie u mnie..
Stary 2016-01-31, 17:21   #19
meowww
Raczkowanie

Cytat:
Tak wiem, że ludzie mają tą bakterię tylko jak widzisz w badaniu ja miałem bardzo liczne kolonie i walcze z nią 2 antybiotykami 1 doustnie drugi na twarz. No nie wiem zobaczymy co powie moja Pani doktor teraz.

Tak dokładnie takie pod skórą, gładkie, czerwone bez mozliwosci wycisniecia. Mowie tak jak bąbel bo komarze.
Cytat:
no tak jak opisujesz to tak to u mnie wygląda i własnie po jakims czasie to sie wchłania i nie ma po tym śladu, nie jest to zwykły syfek z białą główką. Najczesciej wystepuja one wlasnie na polikach i żuchwie u mnie..
Ja mialam identyczne, nawet w tych samych miejscach. Odwiedzilam kilku dermatologow, probowalam wykluczac z diety rozne produkty bo niektorzy sugerowali nietolerancje, zmienialam kosmetyki i produkty na apteczne itp. ale niestety nic, a dermatologom wlasciwie nie udalo sie ustalic przyczyny. Mialam dosc prob i bledow i zdecydowalam sie na izotek. W lipcu albo sierpniu zakonczylam kuracje i pozbylam sie tego problemu. Jak nadal nic nie bedzie Ci pomagac to zawsze mozesz sprobowac, albo np. zaczac od masci isotrex - bo izo to jednak naprawde silny lek, i warto najpierw sprobowac innych rzeczy.

Edytowane przez meowww
Czas edycji: 2016-01-31 o 17:22

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-02-02, 09:22   #20
vemo
Przyczajenie

Mam jeszcze pytanie.. macie jakiś sposób na blizny , przebarwienia potrądzikowe ?? Czy w ogóle bez sensu jest się ich pozbywać gdy trądzik nadal występuje ? Bo logicznie rzeczy biorąc po co coś niwelować jak co jakis czas wyskakuja nowe pryszcze..
Stary 2016-02-02, 09:24   #21
halitowy
Raczkowanie

Im szybciej wygoisz blizny tym lepiej, stare blizny dłużej się goją
halitowy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-02, 16:11   #22
xxee
Rozeznanie

Cytat:
Mam jeszcze pytanie.. macie jakiś sposób na blizny , przebarwienia potrądzikowe ?? Czy w ogóle bez sensu jest się ich pozbywać gdy trądzik nadal występuje ? Bo logicznie rzeczy biorąc po co coś niwelować jak co jakis czas wyskakuja nowe pryszcze..
Na logikę, niby tak, ale im więcej i im starsze tym później ciężej się tego pozbyć niestety Ja starałam się na bieżąco walczyć i z trądzikiem i ze śladami po nim.

Jako chłopak, pewnie nie masz przekonania do maseczek, ale na prawdę Ci je polecam. Zwłaszcza maseczkę ze spiruliny (spirulinę kupisz w sklepie eko, do tego dodaje się troszkę wody lub mleka i maseczka gotowa). Pachnie niezbyt przyjemnie, ale działa cuda Mi pomogła przetrwać najgorszy okres mojej cery, kiedy było tak źle, że miałam ogromnego doła, nie wychodziłam praktycznie z domu, a co lepsze były to wakacje... Maseczka genialnie łagodziła stany zapalne (ja dodawałam do niej olejek z drzewa herbacianego więc dodatkowo lekko chłodziła) i rozjaśniała przebarwienia. W tamtym czasie stosowałam ją codziennie, bo po każdym zastosowaniu widziałam różnicę. Oczywiście nie trzeba tak często, wystarczy raz w tygodniu i tak też przynosi dobre rezultaty Ja do tej pory od czasu do czasu jej używam, jak mi się pojawi kilka krostek i chcę, żeby się szybciej zagoiły i nie zostawiły przebarwień

Dodatkowo jeszcze z aptecznych mogę polecić Skinoren, który u mnie na przebarwienia też bardzo dobrze się sprawdza. Jednak nie wiem, czy przy tych antybiotykach możesz go stosować
Stary 2016-02-02, 18:19   #23
vemo
Przyczajenie

Wow , właśnie czytałem na temat Spiruliny - same korzyści ! Jutro się wybieram do sklepu i kupuje ! Zdam relacje

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-02-02, 23:32   #24
skazana_na_bluesa
.

poproś o receptę na atrederm o,025%.

po drugie - odstaw nabiał, ew. mleko jeśli pijesz.

po trzecie - zacznij myć twarz płynem do higieny intymnej dla kobiet. ja osobiście polecam ten z biedronki, bo tani i wydajny, taki niebieski. tutaj też warto zainwestować w kosmetyki apteczne, np. eucerin czy la roche posay. nie baw się w ŻADNE kosmetyki z drogerii.

---------- Dopisano o 00:22 ---------- Poprzedni post napisano o 00:15 ----------

Cytat:
a badałeś sobie hormony?

---------- Dopisano o 00:32 ---------- Poprzedni post napisano o 00:22 ----------

u mnie na trądzik fajnie działały maseczki z błota z morza martwego. można kupić w necie za całkiem rozsądne pieniądze. super wyżera pryszcze i sprawia, że skóra nie jest tak podrażniona

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-05, 18:43   #25
vemo
Przyczajenie

Właśnie wróciłem od swojej Pani doktor. Niestety 2 antybiotyki(erytromecyna i klindamycyna) które były mi przypisane miesiąc temu nie zdały egzaminu pomimo, że antybiogram wykazywał,że moja bakterią jest na nie podatna. Aktualnie moja twarz jest wysypana , mam zmiany ropne .

Pani doktor wraz z konsultacja z mgr farmaceutyki przepisała mi papkę na twarz która zawiera w sobie antybiotyk ( doksycyclina), cynk,spirtus,talk i coś tam jeszcze nie pamiętam składu bo receptę oddałem a lek mam do odbioru jutro .Ponoć doksycyclina to antybiotyk " ze starej szkoły jak to mgr powiedział, a działa cuda" no nie wiem zobaczymy Będe stosować go rano i na noc . Przepisano mi również Spirulinę do stosowania jako maseczkę, wyczytałem na jej temat bardzo dużo pozytywnych opinii . Zobaczymy jakie będą tego efekty .

Wykluczyłem ze swojej diety kompletnie nabiał oraz staram się jeść produkty bezglutenowe.

Jeśli chodzi o moją bladą twarz i sińce pod oczami .

Otóż Pani doktor spytała się mnie czy jak śpie albo w ogólę w ciągu dnia oddycham przez buzię czy nos ? No i wiedziałem odrazu jaka jest odpowiedź ponieważ zdażalo mi się pare razy próbować oddychać przez nos jak zasypiałem czy w ogóle podczas dnia i zawsze sprawiało mi to duże trudności. Zawsze oddycham buzią .
I to jest problem, dlatego nasze twarze wydają się przemęczone tuż po przebudzeniu , podkrążone oczy, blada cera. Poprostu nie jesteśmy odpowiednio "dokrwieni " poprzez właśnie ten układ oddechowy.

Pani doktor przepisała mi na tą dolegliwość:

1x amupłka z solą fizjologiczną, do tego 5 kropli wody utlenionej wlewamy to do strzykawki i na noc oraz rano " ładujemy 2,5mg w jedną dziurkę nosa i 2,5 mg w drugą dziurkę i przy tym mocno zaciągamy się nosem żeby udrożnić cały układ oddechowy.

Do tego, żeby łatwo nam sie oddychało w nocy przez nos :

Na noc pędzlować nos
-5kropli propolisu
-1 łyżka stołowa parafiny

bierzemy to na wacik i pędzlujemy w środku cały nos .

A to aktualne zdjęcia mojej twarzy :

http://postimg.org/image/5y8u6d45l/

http://postimg.org/image/giagiyz5j/
Stary 2016-02-11, 15:20   #26
IfYouLiftMeUp
Przyczajenie

Nie chcę podważać tutaj kompetencji Twojej p. doktor, ale spirytus w maseczce nie jest dobrym, a raczej złym pomysłem. Wysusza i dodatkowo stymuluje gruczoły do nadmiernej produkcji łoju. Powinno się go wystrzegać przy skórze trądzikowej, tak jak innych alkoholi (nie wszystkich, niektóre są dobre np. cetylowy alkohol) oraz zapychaczy (np parafiny).

Ja zdecydowałam się na pobyt w szpitalu. Dermatolog chce mi zaproponować tetracyklinę, ale raczej odmówię, bo wiem że nie pomoże, a jeśli zaleczy problem to tylko chwilowo. Dlatego chcę prosić o retinoidy, mam już dość swojej twarzy, nietrafionych antybiotyków, maści i innych bzdur które nie pomagają.

Skóra trądzikowa u dorosłych zawsze taka będzie, co jest dobijającą wiadomością (chyba że zdecydujemy się na izotek itp), zawsze będzie wymagała specjalnej pielęgnacji, ponieważ nie działa ona prawidłowo i potrzebuje stałej pomocy w postaci regularnego złuszczania i nawilżania. Trzeba znaleźć równowagę w tym wszystkim co nie jest łatwe. Zwracać uwagę na wszystko co na nią kładziemy i pewnie do końca życia będziemy skazani na dermatologów co jakiś czas.
Stary 2016-02-12, 11:44   #27
vemo
Przyczajenie

Zdecydowałaś się na pobyt w szpitalu ?? I co będziesz leczona normalnie przez doktora ? Ile czasu to trwa?

Co do stanu mojej twarzy, na całej zostało mi może z 5 syfków niestety takich które długo utrzymują się na mojej twarzy ( nie da sie w ogole ich wycisnać, nie bolą jak sie je dotyka , pisałem o nich wczesniej takie jakby bąble od komara . Smaruje je codziennie nowym antybiotykiem i nie widze ani plusów ani minusów jego stosowania . Nic mi nowego niby nie wyskakuje ale ten antybiotyk w ogóle nie działa a jest miejscowy właśnie na zmiany skórne . Stosuje go na dzień i na noc a te cholerne pryszcze ciągle są takiej samej wielkości jakby miały zostać na zawsze..... i to jeszcze w różnych miejscach , jeden na czole drugi na poliku trzeci na żuchwie ehhh nie mam pojęcia już sam co to powoduje. No ale jestem dobrej myśli...
Stary 2016-02-12, 12:35   #28
IfYouLiftMeUp
Przyczajenie

Tak, poprosiłam moją lekarkę rodzinną o skierowanie na oddział dermatologiczny i bez problemu dostałam. Byłam już na pogadance z kierowniczką oddziału i zostanę przyjęta we wtorek. Zrobią jakieś badania, bo mam przyjść na czczo.

Moje krostki są inne, wyskakują na policzkach, żuchwie, nawet na szyi tuż pod szczęką. Większość to zaskórniki otwarte - mini pryszcze które łatwo wychodzą, ale ''nie narzekam'' też na brak typowych pryszczy, czerwonych, bolących z czasem z białą końcówką, które pozostawiają blizny i przebarwienia. Rzadko się u mnie zdarza pryszcz nie do wyciśnięcia. Jeśli sama go nie unicestwię to z czasem sam pęknie podczas mycia twarzy.

Tylko się cieszyć, ze nic nowego Ci się nie pojawia. Może to akurat zadziała? Jak na wszystko, trzeba czasu :/
Stary 2016-03-05, 21:32   #29
rutki
Raczkowanie

VEMO jak twoja twarz wyglada teraz ,jest jakas zmiana na lepsze.Pozd....
Stary 2016-03-06, 09:18   #30
vemo
Przyczajenie

Czesc Rutki!

Aktualnie bardzo rzadko mi cos wyskoczy , ale mam wszędzie małe czerwone kropki (przebarwienia na twarzy) po tych wysypacg ktore miałem .. Aktualnie dalej stosuje ten antybiotyk w formie plynu ale tylko jak cos mi wyskoczy . 3 dni temu moja lekarz przypisala mi na przebarwienia masc na blizny contractubex i smaruje wszystkie czerwone plamki zobaczymy jaki bedzie efekt . chcialem rowniez isc na lasery RF o slyszalem ze bardzo fajnie usuwaja blizny jednak jest juz za pozno bo bralem antybiotyk i bym musial odczekac 2 msc a zaczyna sie okres wakacyjny slonce itp i moge dopiero skorzyatac z tego zabiegu we wrzesniu pazdzierniku.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości