|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
irytuje mnie ojciec chlopaka
Witam , prosze Was o ocene mojej sytuacji, bo nie wiem czy przesadzam .
Zaczne od początku . Z moim chlopakiem jestem od dwóch lat , nasi rodzice się znają nawet dobrze . Nie maja nic przeciwko naszemu związkowi . Z rodzicami mojego K. mam nawet dobre stosunki . Lecz irytuje mnie ojciec chlopaka. Problem tkwi w tym że jest strasznie wscibski, zawsze interesuje go to co nie powinno . Dostrzegłam to już od dawna , nie przeszkadzało mi to aż tak do. Najbardziej mnie zdenerwowało gdy zaczął się wtrącać w życie mojego brata. Otóż mój brat ma dziewczyne z dzieckiem(nie jest jego ojcem ). Uklada im się świetnie , od niedawna nawet zamieszkali razem . Mój chłopak wie ze mój brat nie jest ojcem . Pewnego razu gdy byłam na zakupach z bratem i jego dziewczyną , spotkałam w sklepie ojca mojego chlopaka i od tego momentu się zaczelo .Wypytywania mnie kto to byl , czy mają ślub , co robią . Nie chciałam zabardzo mu mowić bo to ich życie i tylko ich, a poza tym jego zachowanie było troche nie na miejscu . Wtedy zaczał wypytywać mojego chłopaka o szczególy z ich życia, nawet zapytał wprost : "Kto jest ojcem , bo dziecko nie jest podobne do mojego brata?", "Dlaczego mój tato pozwala im na wspólne mieszkanie?" ![]() ![]() A jak z Waszej strony to wygląda , jak byście zaregowali . Przesadzam ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
ReklaMO(D)żerca.
|
Dot.: irytuje mnie ojciec chlopaka
myślę, że możesz śmiało odpowiedzieć raz, drugi, trzeci "to ich/ jego sprawa, nie nam to oceniać czy rozmawiać o tym, ważne że są szczęśliwi" i uśmiechnąć się. Jeśli będzie drążył- zmień temat.
Moja teściowa jest podobnym typem człowieka. Potrafiła przyczepić się do tego, ile zarabia mój ojciec i czy stać go faktycznie na samochód który kupił, czy jednak wziął na niego kredyt. ![]() Przestała się dopytywać o finanse w momencie, kiedy nie wytrzymałam i powiedziałam jej, że ona od 20 lat nie zarobiła grosza więc innych z ich uczciwie zarobionych pieniędzy nie powinna rozliczać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Jak będzie Ciebie wypytywać o sprawy niedotyczące jego to powiedz mu, ze nie wiesz, bo nie interesują cię cudze prywatne sprawy. Może to pomoże i zrozumie, że jest strasznie wścibski?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | ||
sissy that walk
|
Cytat:
![]() Trzeba grzecznie, aczkolwiek twardo powiedzieć, że to nie sprawa danej osoby - najlepiej podając się za przykład, tj. "nie wiem, nie myślałam nad tym", "nie chcę o tym rozmawiać, to nie moja sprawa", "dla nas to nieistotne" itp. Ludzie są w dużej liczbie wścibscy, wiadomo że wielu lubi wiedzieć, ale jeśli naruszają granice - wypytują, zaburzają czyjeś poczucie prywatności albo nakłaniają do bycia nielojalnym wobec innych - to trzeba się nie denerwować, tylko postawić weto. Nie ma niczego niegrzecznego ani złego w tym, że raz i drugi powiesz, że to, z kim żyje Twój brat i z kim mieszka to nie jest czyjaś sprawa.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
ReklaMO(D)żerca.
|
Musiałam. Teściowa doszła do takiego poziomu absurdu, że zaczęła wyliczać ile ja zarabiam i na co wydaję, ile zarabiają moi rodzice i czy dobrze inwestują swoje pieniądze, czy mojego brata stać z jego pensją (której wysokości nie znała) na utrzymanie dwóch samochodów i czegoś tam. Nie miałam innej opcji niestety. Chciałam załatwić to kulturalniej ale nie działały na nią hasła: to nie twoja sprawa, nie zajmujmy się tym, zarobili to mają. No absolutnie nic do niej nie docierało. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Ja bym odpowiedziała "Najważniejsze, że są szczęśliwi" i tyle. Nie ma co za bardzo schładzać stosunków z przyszłym teściem, ale też nie można mu pozwalać na takie bezczelne i niekulturalne pytania.
Tak w ogóle to zauważyłam taką prawidłowość - im człowiek starszy, tym bardziej wścibski. To wynika z nudy we własnym życiu czy coś ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
BAN stały
|
Cytat:
Nie znudziłoby się jej, więc całymi latami byście tak dyskutowały. To problem? Nie ma co brać do siebie takich tekstów teściowej ani serio się nimi irytować. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 00:01 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:59 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
A co na to Twoj chlopak? Mowilas mu?
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Może rację ma Rena. Może powinnaś najpierw przedyskutować to ze swoim facetem, i potem powinniście razem porozmawiać z jego ojcem. Miło, ale stanowczo powiedzieć, że jego zachowane nie jest mile widziane. Tylko upewnij się, że twój facet się o to nie obrazi!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
BAN stały
|
Cytat:
Ale co z tego, że teściowa się bardziej nakręci. Personalnie dzuewczyna obrażana nie jest, po prostu babka ma potrzebę krytykowania wszystkiego wokoło. Trafiło na jej rodzinę. Jak człowiek zrozumie, że nie należy się spierać i w sumie przytakiwać albo kiwać głową, to stopniowo takie teksty przestaną go wkurzać. Bo czemu ją to wkurza? Czemu przejmuje się słowami teściowej? Bo pewnie ma wobec niej jakieś oczekiwania: a mogłaby na nią zupełnie zobojętnieć. Wtedy nie miałaby żadnych stresów, a teściowa mogłaby realizować swoje gadki, chyba że by się znudziła.Bo ekscytujący jest spór, dyskusja... a jak ktoś ci ciągle wzrusza ramionami, to ile możez gadać? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#15 |
BAN stały
|
Nie czytasz... bo napisałaś, że twierdzę "znudzi jej się".
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
przecież twoją jedyną radą jest powtarzać jak oślica i dukać dwa słowa i zobojętnieć i w ogóle najlepiej osiągnąć zen i lewitować nad glebą.
buractwo ma to do siebie, że wkurza. też nie lubię buraków i głupim wydaje mi się ćwiczenie cierpliwości, by sobie "dyskutować latami", ale super wizja, wow ![]()
![]() |
#17 |
BAN stały
|
Też nie lubię buraków. Ale jakoś na teściową udało mi się zobojętnieć, a jest identyczna - tylko że ona lubi jechać po mnie, nie tylko po mojej rodzinie. I w ogóle mi to nie przeszkadza, a nie musiałam specjalnie się wysilać żeby zobojętnieć. Po prostu zrozumiałam, że w sumie nie ma o co się wkurzać.
Poza tym na wizażu ktoś tę radę podał, jakiś czas temu. Dziewczyna miała rodzinę,która wiecznie ją krytykowała. Zresztą: nie spróbowałaś tak robić, nie zobaczyłaś efektów, a się uprzedzasz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#19 |
BAN stały
|
Tylko, że z teściową trzeba żyć latami, więc głupio robić kwas. Ale w sumie jak jej pójdzie w pięty, to będziecie się rzadziej spotykać.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
ReklaMO(D)żerca.
|
Cytat:
Dumna z tego nie jestem ale przynajmniej jest spokój. Gdybym miała odpowiadać za każdym razem tak, jak radzi jedna z dziewczyn- mhm, tak, etc, żeby teściowej się znudziło to by to zwyczajnie nie podziałało. Znam ją na tyle długo, że wiem, jaka jest, jak na pewne rzeczy reaguje. I tak, wobec teściowej mam pewne oczekiwania- takie jak wobec innych w moim otoczeniu- że będzie się trzymała z daleka od mojego portfela, bo mało co działa mi na nerwy tak, jak rozliczanie mnie/ kogoś innego z zarobionych pieniędzy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Dobrze jej powiedziałaś kisielova. Najchętniej z cudzej forsy rozliczają nieroby wszelkiej maści. Z chamstwem trzeba w ich narzeczu, bo inaczej nic nie dotrze. I wtedy dopiero luzik. A co tematu wątku: to dobrze radzą dziewczyny, powiedz mu wprost, że to ich sprawa, Ciebie to nie interesuje, to jego nie powinno tym bardziej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Znam ten ból. Odpowiadam na takie wścibskie pytania różnie, zazwyczaj - "Ja prowadzę bardzo satysfakcjonujące życie i nie muszę się zajmować sprawami innych". Ale w sytuacji podobnej do Twojej odpowiedziałabym albo - "Uważam, że zadawanie takich pytań jest niekulturalne i proszę tego więcej nie robić" albo "A czy nie uważasz/nie uważa Pan, że takie wtykanie nosa w sprawy innych jest po prostu chamskie?" Coś podobnego zastosowałam również na swojej rodzinie, choć w innej sprawie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
autorko, gdy padnie wścibskie pytanie, na które nie chcesz odpowiadać, po prostu powiedz 'a czy to naprawdę takie ważne? / a co to ma do rzeczy?'. zasygnalizuj, że nie rozumiesz tego zainteresowania. i KONIECZNIE pogadaj o tym z chłopakiem, jak on to widzi.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
masz rację, bo to jest asertywne, ale to jest ojciec jej chłopaka, i jeżeli się obrazi o coś takiego - a tacy ludzie też się zdarzają - to może to popsuć relację między autorką i jej partnerem. Więc nie jest to aż tak proste.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
jeżeli wyznaczenie 'teściowi' granicy spowoduje popsucie relacji między autorką i jej partnerem, to związek i tak nie miał racji bytu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Jakby mój TŻ miał się obrazić bo zasygnalizowałam jego tacie, że niezamierzam się spowiadać z życia moich bliskich to długo by ten związek nie pociągnął...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Przyczajenie
|
Otóż rozmawiałam z chłopakiem , powiedziałam mu że zachowanie jego ojca było nie na miejscu . Mój Tż stwierdził że cytuje "Nie miej do mnie pretensji, ja chciałem Ci tylko o tym powiedzieć. Nie mam wpływu na to co mówi mój ojciec ". Nie wiem czy Tż mu coś mówił , że to nie jego sprawa - nie mam pojecia . Był troche zdenerwowany moim stwiedzeniem. W sumie rozumiem to jego ojciec, ale rodzic rodzicem jeśli robi coś źle uwagę można zwrócic .
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:14.