Czy można robić zdjęcia w przymierzalniach? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-06-26, 12:48   #1
Czarna2000
Inez

Czy można robić zdjęcia w przymierzalniach?

Witajcie
Jakiś czas temu byłyśmy z koleżankami na wycieczce i korzystając z okazji odwiedziłyśmy kilka sklepów. W NewYorkerze dziewczyny kupiły takie same koszulki i jak je założyły to chciały zrobić zdjęcie w lustrze. Na co wyleciał Szanowny Ochroniarz i niezbyt uprzejmym głosem zabronił.
Potem czekałam na nie(koleżanki) z telefonem w ręce. Nie robiłam zdjęć, pisałam SMS'a. Jak się odwróciłam to aż się przestraszyłam stojącego kawałek za mną kochanego Pana Ochroniarza, wyglądającego jakby miał zaraz kogoś pobić i patrzącego się na mnie.

A teraz tyle osób robi przecież zdjęcia w przymierzali. Pytam z ciekawości: można czy nie można?
Czarna2000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-26, 13:09   #2
Hiver
Raczkowanie

Dot.: Czy można robić zdjęcia w przymierzalniach?

Jasne, że można, chociaż sklep może mieć swoje wewnętrzne zasady. Pan ochroniarz jakiś nadgorliwy.

Tutaj artykuł na ten temat:
http://supermarket.blox.pl/2015/01/C...c-zdjecia.html

Edytowane przez Hiver
Czas edycji: 2015-06-26 o 13:11
Hiver jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-26, 14:26   #3
Fleur_D
Zakorzenienie

Chyba można. Niedawno rozmawiałam z mamą przez telefon i opisywałam jej buty, a ekspedientka doradziła mi, żeby po prostu zrobić zdjęcie.
Fleur_D jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-26, 15:02   #4
maacieek
Zakorzenienie

Pierwszy raz słyszę o zakazie fotografowania się w lustrze w przymierzalni. Zresztą skąd wiedział, że robicie zdjęcia skoro to małe pomieszczenie i są jakieś zasłony?

Swoją drogą raz do nas gościu w maku podszedł i powiedział, że nie można robić zdjęć, bo "ochrona marki" czy jakoś tak? O co mu chodziło do tej pory nie mam pojęcia.
And had a really, really, really good time
Take my hand, let's have a blast
And remember this moment for the rest of our lives
maacieek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-26, 16:14   #5
201606270916
Konto usunięte

"Nie rób zdjęć bo ochrona i jeszcze ktoś splagiatuje nasze ubrania"
"Zapraszamy na naszą stronę internetową gdzie wrzuciliśmy fotki wszystkiego nawet skarpetek i rajstop"
201606270916 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-26, 17:02   #6
Heru19
Rozeznanie

nie wiem czy można w sumie ale do przymierzalni raczej nikt z tobą nie wejdzie, skąd ktoś będzie wiedział, że jakieś zdjęcie robiłaś? nikt, chyba, że później je wstawisz gdzieś, chociaż nie wiem po co w tesco np: jest tabliczka o zakazie fotografowania na terenie sklepu
Heru19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-26, 17:36   #7
invisible_01
Zakorzeniona

Zrobiłam kiedyś w Hebe zdjęcie kosmetyku i chciałam wysłać go koleżance z pytaniem, czy o ten rodzaj jej chodziło, bo poprosiła mnie o zakup. Podszedł do mnie ochroniarz i kazał mi to zdjęcie usunąć.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-06-26, 17:51   #8
charsi
Zadomowienie

kiedyś chciałam zrobić zdjęcie torebki w bershka, podeszła jakaś ekspedientka i powiedziała, że absolutnie nie można robić żadnych zdjęć w sklepie, więc chyba różnie to bywa.
Stary 2015-06-26, 18:07   #9
pancakes
ist mir egal

Hm tylko ciekawe jakie są przyczyny takiego zakazu?
Też zawsze mam takie wątpliwości i w głupim lidlu czuję się jak przestępca chcąc skonsultować z kimś fotką zakup.
Stary 2015-06-26, 18:33   #10
Anethka
Zakorzenienie

Dziwne, powiem szczerze. Za każdym razem kupując jakiś kosmetyk skanuję kod kreskowy aplikacją KWC i wygląda to dokładnie tak, jakbym robiła zdjęcie. Jeszcze nigdy nie zdarzyło się, żeby ktoś mi zwrócił uwagę.
W przymierzalniach często robię zdjęcia, jeśli nie mogę się zdecydować na zakup. Zazwyczaj później patrzę sobie na to zdjęcie przez kilka dni, a później podejmuję decyzję czy chcę to kupić czy nie . No, ale wiadomo: nikt nie widzi co robię w przymierzalni.

KLIK

Edytowane przez Anethka
Czas edycji: 2015-06-26 o 21:25
Anethka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-26, 18:46   #11
ulfrinn
Rozeznanie

zalosne, taka teraz jest konkurencja na rynku, a niektorzy robia wszystko zeby odstraszyc klientow. nie rozumiem tego, no ale niech se tam robia co chca. tym lepiej nawet: bedzie lepsza sytuacja dla tych zdrowych psychicznie, jak swiry pobankrutuja
ulfrinn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-06-26, 19:31   #12
chwast
Zakorzenienie

Nie mozna bo to jest obawa o konkurencje. U mnie w sklepie kiedyś parokrotnie wchodzili szpiedzy niby prywatnie i próbowali robic zdjecia wystaw, witryn itd, zeby sciągnąć dekoracje do siebie,... Takie rzeczy sie dzieją. Xd aczkolwiek mnie klient niejednokrotnie robił zdjęcie w czymś zeby zobaczyć jak leży, następnie wysłać temu, dla kogo miałoby to byc xd

Wysłano przez tapatalk
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-26, 20:11   #13
Eva888
Wtajemniczenie

Może boją się wstydu ze jakąś nastolatka robi głupia "sweet focie" potem wstawi na fejsa a każdy kto uważa to za siare nie będzie chciał mieć tych ciuchów taki zeszmacony image hehe
Eva888 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-26, 20:11   #14
maacieek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chwast Pokaż wiadomość
Nie mozna bo to jest obawa o konkurencje. U mnie w sklepie kiedyś parokrotnie wchodzili szpiedzy niby prywatnie i próbowali robic zdjecia wystaw, witryn itd, zeby sciągnąć dekoracje do siebie,... Takie rzeczy sie dzieją. Xd aczkolwiek mnie klient niejednokrotnie robił zdjęcie w czymś zeby zobaczyć jak leży, następnie wysłać temu, dla kogo miałoby to byc xd

Wysłano przez tapatalk
To jest śmieszne, bo logicznie myśląc nie musi robić zdjęć wystarczy, że zapamięta detale i szczegóły i na to samo wyjdzie. Jak zapomni to zawsze może się wrócić.
"logika sklepów"
And had a really, really, really good time
Take my hand, let's have a blast
And remember this moment for the rest of our lives
maacieek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-26, 20:23   #15
Fleur_D
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maacieek Pokaż wiadomość
To jest śmieszne, bo logicznie myśląc nie musi robić zdjęć wystarczy, że zapamięta detale i szczegóły i na to samo wyjdzie. Jak zapomni to zawsze może się wrócić.
"logika sklepów"
O tym samym pomyślałam.

W dodatku witryny sklepów mało się od siebie różnią, a klienci nie zwracają na nie szczególnej uwagi. Lepiej poświęcić czas na podniesienie jakości własnych usług niż na takie szpiegowanie.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-06-26, 20:30   #16
201606270916
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Fleur_D Pokaż wiadomość
W dodatku witryny sklepów mało się od siebie różnią
Bo szpieg przyszedł i skopiował
201606270916 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-26, 21:39   #17
Heru19
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Anethka Pokaż wiadomość
Dziwne, powiem szczerze. Za każdym razem kupując jakiś kosmetyk skanuję kod kreskowy aplikacją KWC i wygląda to dokładnie tak, jakbym robiła zdjęcie. Jeszcze nigdy nie zdarzyło się, żeby ktoś mi zwrócił uwagę.
W przymierzalniach często robię zdjęcia, jeśli nie mogę się zdecydować na zakup. Zazwyczaj później patrzę sobie na to zdjęcie przez kilka dni, a później podejmuję decyzję czy chcę to kupić czy nie . No, ale wiadomo: nikt nie widzi co robię w przymierzalni.
hahaha ja też tak kupuje ciuchy! nie zwariowałam xD
Heru19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-26, 22:59   #18
chwast
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maacieek Pokaż wiadomość

"logika sklepów"

No dlatego w niektórych sklepach co tydzien lub dwa jest zmiana całkowita ścian xd

Wysłano przez tapatalk
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-26, 23:02   #19
dariadom
Przyczajenie

Ja dzisiaj miała podobną sytuacje tyle że w HM. Ale po rozmowie z ochroniarzem, udało się wyjaśnić o co im chodzi ;-)
dariadom jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-26, 23:13   #20
201605300922
Konto usunięte

Ja w przymierzalniach rutynowo robię zdjęcia, H&M, Zara itd. w życiu by mi nie przyszło do głowy, że komuś mogłoby się to nie podobać biorąc pod uwagę, że wszystkie te ciuchy są obfotografowane na ich stronach internetowych Za to jakby ekspedientka czy ochroniarz na mnie wylecieli ,,z mordą" to bym się więcej w sklepie nie pojawiła, szmaty są wszędzie takie same, a ja jestem pamiętliwa Do Carry nigdy w życiu nie wejdę po tym, jak potraktowano tam moją przyjaciółkę przy mnie, miała nowy płaszcz który ,,piszczał" na bramkach. Została poddana kontroli osobistej na środku sklepu, przy stadzie gimbazy, które się darło ,,za...ała, złodziejka!"
201605300922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-27, 00:37   #21
578537b29e2e39e1d6e3dc9dfc9821e485b809af_62f97e73ceb2a
Konto usunięte

Jak jesteś w przymierzalni, to możesz, bo a) nikt tego nie widzi b) nikt Cię nie przyłapie Ale "na sklepie" wiele firm tego zabrania, bo boją się konkurencji. Tak naprawdę to kwestia zależna ostatecznie od managera danego sklepu. Jedni będą egzekwować swoje wewnętrzne, korporacyjne prawo, inni nie.
578537b29e2e39e1d6e3dc9dfc9821e485b809af_62f97e73ceb2a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-27, 04:01   #22
serek
Raczkowanie

ale Wy jesteście naiwne sądząc ze w przymierzalni nie ma kamer po 1. są, tylko dyskretnie ukryte nawet w sklepie z bielizną (wygadala się kiedyś jedna ekspedientka) po 2. przed zrobieniem zdjęcia wypada się zapytać czy można?! tego wymaga zwykła ludzka kultura a nie, że wszystko mi się należy i mogę! ech..
Stary 2015-06-27, 07:46   #23
c640cdfa886255292692728c9c3f51a456c1754b_657ce90228a24
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez serek Pokaż wiadomość
ale Wy jesteście naiwne sądząc ze w przymierzalni nie ma kamer po 1. są, tylko dyskretnie ukryte nawet w sklepie z bielizną (wygadala się kiedyś jedna ekspedientka) po 2. przed zrobieniem zdjęcia wypada się zapytać czy można?! tego wymaga zwykła ludzka kultura a nie, że wszystko mi się należy i mogę! ech..
Ta, napewno w 4 białych, gładkich ścianach, takim samym suficie i materiałowej zasłonce są ukryte kamery I nigdy nie było żadnych przecieków, nikt nigdy do sieci nie puścił
c640cdfa886255292692728c9c3f51a456c1754b_657ce90228a24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-27, 08:52   #24
serek
Raczkowanie

istnieje coś takiego jak lustra weneckie hehe
ja nie piszę, że zawsze ochroniarz siedzi i się ślini na nasz widok w przebieralni, równie dobrze mogą to robić ekspedientki (bez obśliniania się ) aby mieć kontrolę np. nad bielizną, która jest mała i łatwo o łup i też nie piszę, że wszędzie - ale w sieciówkach na bank

http://forum.gazeta.pl/forum/w,16,62...i_.html?wv.x=1

Edytowane przez serek
Czas edycji: 2015-06-27 o 09:11
serek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-28, 22:12   #25
Czarna2000
Inez

Zdjęcie było robione nie w kabinie, tylko przy takim "ogólnym" lustrze w pomieszczeniu z przymierzalniami. Jak ktoś wchodził w 2 os do jednej kabiny Pan Ochroniarz też nie był zachwycony Nie no, super przymierzać jeśli nad wszystkim czuwa podejrzany typ i nic mu nie pasuje
Chyba jednak wolę postać w SinSay'u 10 min w kolejce, wleźć z mamą do jednej kabiny i na luzie wszystko pomierzyć i się jeszcze pośmiać.
Stary 2015-06-28, 23:08   #26
olasia99
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to olasia99

Nie można robić zdjęć na terenie sklepu nie dlatego, że ktoś zaraz podkradnie pomysł na ubrania, a chodzi o to, jak ściany i ubrania zostały przez dekoratora ułożone. Każdy sklep robi ściany i półki tak, aby wszystko jak najlepiej się sprzedawało, wszystko jest ułożone kolorami albo fasonami itd. i robiąc takie zdjęcie możesz być jakimś "szpiegiem" z innego sklepu i po prostu kraść pomysły na aranżację salonu.

Jak pracowałam w sklepie, to w przymierzalni można było robić zdjęcia, ale nie można było robić w sklepie, właśnie dlatego, że każdy był "konkurencją". Co tydzień przychodziły do nas zdjęcia z centrali, w jaki sposób mamy ułożyć ciuchy w sklepie i zdjęcia te nie mogły opuścić zaplecza. Jak chodziłyśmy po salonie i próbowałyśmy odzwzorowac ścianki ze zdjęć i nie daj Boże zostawiłyśmy kartkę gdzieś na półce, podłodze czy pufie, to taki opiernicz dostawałyśmy od kierowniczki, że głowa mała. Tak samo mieliśmy książkę z opisami zachowania w sklepie, metkowania i ogólnie co do czego pasuje, z czym można wieszać biżuterię, jak buty układać itd. i nawet nie mogłysmy tej książki wziąć do domu ani zrobić zdjęć.

Wchodzenie po 2 osoby do kabiny też może budzić sprzeciw ochrony, bo wiadomo, że we 2 łatwiej okraść itd. Nie bądźcie takie w stosunku do ochroniarzy - oni często dostają psie pieniądze typu 5-6 zł/h i jeszcze podczas remanentu muzą zapłacić za jakiś % kradzieży. Jak byłam sprzedawcą w Sinsayu, gdzie ciuchy nie są zabezpieczone, to miałyśmy masę kradzieży i każdy sprzedawca miał bulić 5% bodajże i to co zostanie dzieliło się po równo między kierowniczkę, z-cę kierowniczki i dekoratorkę, także no... każdy pilnuje swojego interesu. Więcej wyrozumiałości

Edytowane przez olasia99
Czas edycji: 2015-06-28 o 23:11
olasia99 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-29, 01:01   #27
201604140952
Konto usunięte

.

Edytowane przez 201604140952
Czas edycji: 2016-04-13 o 22:14
201604140952 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-29, 07:03   #28
Czarna2000
Inez

Cytat:
Napisane przez olasia99 Pokaż wiadomość
Nie można robić zdjęć na terenie sklepu nie dlatego, że ktoś zaraz podkradnie pomysł na ubrania, a chodzi o to, jak ściany i ubrania zostały przez dekoratora ułożone. Każdy sklep robi ściany i półki tak, aby wszystko jak najlepiej się sprzedawało, wszystko jest ułożone kolorami albo fasonami itd. i robiąc takie zdjęcie możesz być jakimś "szpiegiem" z innego sklepu i po prostu kraść pomysły na aranżację salonu.

Jak pracowałam w sklepie, to w przymierzalni można było robić zdjęcia, ale nie można było robić w sklepie, właśnie dlatego, że każdy był "konkurencją". Co tydzień przychodziły do nas zdjęcia z centrali, w jaki sposób mamy ułożyć ciuchy w sklepie i zdjęcia te nie mogły opuścić zaplecza. Jak chodziłyśmy po salonie i próbowałyśmy odzwzorowac ścianki ze zdjęć i nie daj Boże zostawiłyśmy kartkę gdzieś na półce, podłodze czy pufie, to taki opiernicz dostawałyśmy od kierowniczki, że głowa mała. Tak samo mieliśmy książkę z opisami zachowania w sklepie, metkowania i ogólnie co do czego pasuje, z czym można wieszać biżuterię, jak buty układać itd. i nawet nie mogłysmy tej książki wziąć do domu ani zrobić zdjęć.

Wchodzenie po 2 osoby do kabiny też może budzić sprzeciw ochrony, bo wiadomo, że we 2 łatwiej okraść itd. Nie bądźcie takie w stosunku do ochroniarzy - oni często dostają psie pieniądze typu 5-6 zł/h i jeszcze podczas remanentu muzą zapłacić za jakiś % kradzieży. Jak byłam sprzedawcą w Sinsayu, gdzie ciuchy nie są zabezpieczone, to miałyśmy masę kradzieży i każdy sprzedawca miał bulić 5% bodajże i to co zostanie dzieliło się po równo między kierowniczkę, z-cę kierowniczki i dekoratorkę, także no... każdy pilnuje swojego interesu. Więcej wyrozumiałości
Ja wszystko rozumiem, taką mają pracę
Stary 2015-06-29, 07:28   #29
Fleur_D
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Czarna2000 Pokaż wiadomość
Ja wszystko rozumiem, taką mają pracę
Mogę zrozumieć ochroniarzy i ekspedientki, ale centrala zachowuje się głupio. Czy my cały czas mówimy o sklepie odzieżowym?
Przecież nikogo nie obchodzi czy postawią dwa manekiny obok siebie, czy zrobią między nimi odstęp. Witryny sklepów są zwykle identyczne- ubrane manekiny i 1-2 dodatki "estetyczne", u wszystkich takie same. W sklepach też nie ma nic oryginalnego, a klient zwykle tego nie pamięta.
Zachowują się jakby to było tajne laboratorium.
To jakaś forma niedowartościowania?

Technika idzie do przodu, teraz są aparaty fotograficzne w formie okularów. Czy są specjalne zabezpieczenia, chroniące cenne dekoracje przed okularnikami?
Stary 2015-06-29, 07:54   #30
serek
Raczkowanie

najwyraźniej im się nudzi i wymyślają dyrdymały
klient jak ma coś kupić to i tak kupi bez tej całej otoczki

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości