![]() |
#1 |
Inez
|
Czy można robić zdjęcia w przymierzalniach?
Witajcie
![]() Jakiś czas temu byłyśmy z koleżankami na wycieczce i korzystając z okazji odwiedziłyśmy kilka sklepów. W NewYorkerze dziewczyny kupiły takie same koszulki i jak je założyły to chciały zrobić zdjęcie w lustrze. Na co wyleciał Szanowny Ochroniarz i niezbyt uprzejmym głosem zabronił. Potem czekałam na nie(koleżanki) z telefonem w ręce. Nie robiłam zdjęć, pisałam SMS'a. Jak się odwróciłam to aż się przestraszyłam stojącego kawałek za mną kochanego Pana Ochroniarza, wyglądającego jakby miał zaraz kogoś pobić i patrzącego się na mnie. A teraz tyle osób robi przecież zdjęcia w przymierzali. Pytam z ciekawości: można czy nie można? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Czy można robić zdjęcia w przymierzalniach?
Jasne, że można, chociaż sklep może mieć swoje wewnętrzne zasady. Pan ochroniarz jakiś nadgorliwy.
Tutaj artykuł na ten temat: http://supermarket.blox.pl/2015/01/C...c-zdjecia.html Edytowane przez Hiver Czas edycji: 2015-06-26 o 13:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Chyba można. Niedawno rozmawiałam z mamą przez telefon i opisywałam jej buty, a ekspedientka doradziła mi, żeby po prostu zrobić zdjęcie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Pierwszy raz słyszę o zakazie fotografowania się w lustrze w przymierzalni. Zresztą skąd wiedział, że robicie zdjęcia skoro to małe pomieszczenie i są jakieś zasłony?
Swoją drogą raz do nas gościu w maku podszedł i powiedział, że nie można robić zdjęć, bo "ochrona marki" czy jakoś tak? O co mu chodziło do tej pory nie mam pojęcia.
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
"Nie rób zdjęć bo ochrona i jeszcze ktoś splagiatuje nasze ubrania"
"Zapraszamy na naszą stronę internetową gdzie wrzuciliśmy fotki wszystkiego nawet skarpetek i rajstop" |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
nie wiem czy można w sumie ale do przymierzalni raczej nikt z tobą nie wejdzie, skąd ktoś będzie wiedział, że jakieś zdjęcie robiłaś?
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzeniona
|
Zrobiłam kiedyś w Hebe zdjęcie kosmetyku i chciałam wysłać go koleżance z pytaniem, czy o ten rodzaj jej chodziło, bo poprosiła mnie o zakup. Podszedł do mnie ochroniarz i kazał mi to zdjęcie usunąć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zadomowienie
|
kiedyś chciałam zrobić zdjęcie torebki w bershka, podeszła jakaś ekspedientka i powiedziała, że absolutnie nie można robić żadnych zdjęć w sklepie, więc chyba różnie to bywa.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
ist mir egal
|
Hm tylko ciekawe jakie są przyczyny takiego zakazu?
Też zawsze mam takie wątpliwości i w głupim lidlu czuję się jak przestępca chcąc skonsultować z kimś fotką zakup.
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Dziwne, powiem szczerze. Za każdym razem kupując jakiś kosmetyk skanuję kod kreskowy aplikacją KWC i wygląda to dokładnie tak, jakbym robiła zdjęcie. Jeszcze nigdy nie zdarzyło się, żeby ktoś mi zwrócił uwagę.
W przymierzalniach często robię zdjęcia, jeśli nie mogę się zdecydować na zakup. Zazwyczaj później patrzę sobie na to zdjęcie przez kilka dni, a później podejmuję decyzję czy chcę to kupić czy nie ![]() Edytowane przez Anethka Czas edycji: 2015-06-26 o 21:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
zalosne, taka teraz jest konkurencja na rynku, a niektorzy robia wszystko zeby odstraszyc klientow. nie rozumiem tego, no ale niech se tam robia co chca. tym lepiej nawet: bedzie lepsza sytuacja dla tych zdrowych psychicznie, jak swiry pobankrutuja
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Nie mozna bo to jest obawa o konkurencje. U mnie w sklepie kiedyś parokrotnie wchodzili szpiedzy niby prywatnie i próbowali robic zdjecia wystaw, witryn itd, zeby sciągnąć dekoracje do siebie,... Takie rzeczy sie dzieją. Xd aczkolwiek mnie klient niejednokrotnie robił zdjęcie w czymś zeby zobaczyć jak leży, następnie wysłać temu, dla kogo miałoby to byc xd
Wysłano przez tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
Może boją się wstydu ze jakąś nastolatka robi głupia "sweet focie" potem wstawi na fejsa a każdy kto uważa to za siare nie będzie chciał mieć tych ciuchów taki zeszmacony image
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
"logika sklepów"
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W dodatku witryny sklepów mało się od siebie różnią, a klienci nie zwracają na nie szczególnej uwagi. Lepiej poświęcić czas na podniesienie jakości własnych usług niż na takie szpiegowanie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No dlatego w niektórych sklepach co tydzien lub dwa jest zmiana całkowita ścian xd Wysłano przez tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
Ja dzisiaj miała podobną sytuacje tyle że w HM. Ale po rozmowie z ochroniarzem, udało się wyjaśnić o co im chodzi ;-)
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
Ja w przymierzalniach rutynowo robię zdjęcia, H&M, Zara itd. w życiu by mi nie przyszło do głowy, że komuś mogłoby się to nie podobać biorąc pod uwagę, że wszystkie te ciuchy są obfotografowane na ich stronach internetowych
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
Jak jesteś w przymierzalni, to możesz, bo a) nikt tego nie widzi b) nikt Cię nie przyłapie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
ale Wy jesteście naiwne sądząc ze w przymierzalni nie ma kamer
![]() ![]()
![]() |
#23 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
istnieje coś takiego jak lustra weneckie hehe
ja nie piszę, że zawsze ochroniarz siedzi i się ślini na nasz widok w przebieralni, równie dobrze mogą to robić ekspedientki (bez obśliniania się ![]() http://forum.gazeta.pl/forum/w,16,62...i_.html?wv.x=1
![]() Edytowane przez serek Czas edycji: 2015-06-27 o 09:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Inez
|
Zdjęcie było robione nie w kabinie, tylko przy takim "ogólnym" lustrze w pomieszczeniu z przymierzalniami. Jak ktoś wchodził w 2 os do jednej kabiny Pan Ochroniarz też nie był zachwycony
![]() ![]() Chyba jednak wolę postać w SinSay'u 10 min w kolejce, wleźć z mamą do jednej kabiny i na luzie wszystko pomierzyć i się jeszcze pośmiać. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Nie można robić zdjęć na terenie sklepu nie dlatego, że ktoś zaraz podkradnie pomysł na ubrania, a chodzi o to, jak ściany i ubrania zostały przez dekoratora ułożone. Każdy sklep robi ściany i półki tak, aby wszystko jak najlepiej się sprzedawało, wszystko jest ułożone kolorami albo fasonami itd. i robiąc takie zdjęcie możesz być jakimś "szpiegiem" z innego sklepu i po prostu kraść pomysły na aranżację salonu.
Jak pracowałam w sklepie, to w przymierzalni można było robić zdjęcia, ale nie można było robić w sklepie, właśnie dlatego, że każdy był "konkurencją". Co tydzień przychodziły do nas zdjęcia z centrali, w jaki sposób mamy ułożyć ciuchy w sklepie i zdjęcia te nie mogły opuścić zaplecza. Jak chodziłyśmy po salonie i próbowałyśmy odzwzorowac ścianki ze zdjęć i nie daj Boże zostawiłyśmy kartkę gdzieś na półce, podłodze czy pufie, to taki opiernicz dostawałyśmy od kierowniczki, że głowa mała. Tak samo mieliśmy książkę z opisami zachowania w sklepie, metkowania i ogólnie co do czego pasuje, z czym można wieszać biżuterię, jak buty układać itd. i nawet nie mogłysmy tej książki wziąć do domu ani zrobić zdjęć. Wchodzenie po 2 osoby do kabiny też może budzić sprzeciw ochrony, bo wiadomo, że we 2 łatwiej okraść itd. Nie bądźcie takie w stosunku do ochroniarzy - oni często dostają psie pieniądze typu 5-6 zł/h i jeszcze podczas remanentu muzą zapłacić za jakiś % kradzieży. Jak byłam sprzedawcą w Sinsayu, gdzie ciuchy nie są zabezpieczone, to miałyśmy masę kradzieży i każdy sprzedawca miał bulić 5% bodajże i to co zostanie dzieliło się po równo między kierowniczkę, z-cę kierowniczki i dekoratorkę, także no... każdy pilnuje swojego interesu. Więcej wyrozumiałości ![]()
Edytowane przez olasia99 Czas edycji: 2015-06-28 o 23:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Konto usunięte
|
.
Edytowane przez 201604140952 Czas edycji: 2016-04-13 o 22:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Inez
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Mogę zrozumieć ochroniarzy i ekspedientki, ale centrala zachowuje się głupio. Czy my cały czas mówimy o sklepie odzieżowym?
Przecież nikogo nie obchodzi czy postawią dwa manekiny obok siebie, czy zrobią między nimi odstęp. Witryny sklepów są zwykle identyczne- ubrane manekiny i 1-2 dodatki "estetyczne", u wszystkich takie same. W sklepach też nie ma nic oryginalnego, a klient zwykle tego nie pamięta. Zachowują się jakby to było tajne laboratorium. To jakaś forma niedowartościowania? Technika idzie do przodu, teraz są aparaty fotograficzne w formie okularów. Czy są specjalne zabezpieczenia, chroniące cenne dekoracje przed okularnikami? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
najwyraźniej im się nudzi i wymyślają dyrdymały
![]() klient jak ma coś kupić to i tak kupi bez tej całej otoczki ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:38.