Egzotyczne wakacje - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-02-09, 21:31   #1
_Ciastko_
Rozeznanie

Egzotyczne wakacje

Witam. Chcialabym sie Was doradzic. Planuje w tym roku (narazie wstepnie) jakąs fajna podroz (tak do ok 4,5tys od osoby). Myslalam wstepnie o Sri Lance, ale czytalam komentarze ze nie jest tak ah i oh Mysle tez o Kenii. Ma byc to wyjazd na ok tydzien. Wylot (i samo kupno wycieczki ) moze byc z Polski albo z UK.
Byl ktos z Was w Kenii ?

I moje dodatkowo, najwazniejsze pytanie..
Panicznie boje się pająkow. Dlatego taka Tajlandia, do ktorej z checia bym sie wybrala - odpada. Wenezuela o ktorej wczesniej myslalam, tak samo. Moj znajomy byl na Dominikanie...mial zdjecia pajakow ktore chodzily po plazy. Ja psychicznie bym tego nie zniosla. Nie moge nawet spojrzec na zdjecie pajaka. Typowa arachnofobia. Czy wiecie gdzie NIE MA takich "przeszkod" ?

Dodam ze wycieczka ma byc z okazji moich 30 urodzin, ja - moja siostra i mama. Taki babski wypad Nigdy nie bylam na wycieczce z biura, nie spalam nigdy w hotelu itd. Jedyne wczasy to Chorwacja (dojazd wlasnym samochodem, nocleg pod namiotem). A marze o pieknej piaszczystej plazy i cieplutkiej wodzie gdzies daleko.

Termin wyjazdu bylby dostosowany do najlepszej pogody w danym kraju, ale mysle ze nie wczesniej niz wrzesien tego roku.

Szczęśliwa mężatka 29.09.2007r

Wizażystka, kosmetyczka i stylistka rzęs Xtreme Lashes -
_Ciastko_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-10, 10:48   #2
heymoons
Przyczajenie

Dot.: Egzotyczne wakacje

Dołączam się pod temat
Stary 2014-02-10, 11:12   #3
joannat
Raczkowanie

Ciastku, pająki są wszędzie, nawet u nas, więc ich niechcianego towarzystwa nie unikniesz. Nie byłam na Dominikanie ani w Wenezueli, ale uwielbiam Tajlandię i z ręką na sercu zapewniam, że podczas 5 tygodni tam spędzonych pająka widziałam RAZ, z daleka. Z pewnością więcej potworów spotkasz tam, jeśli wybierzesz się na treking po dżungli. Jeśli jednak ograniczysz się do podziwiania świątyń, zabytków, spacerów po miastach, włóczenia się po bazarach, plażowania itp. i nocować będziesz w hotelach/hostelach położonych nie w środku lasu, nic Ci nie grozi.

No i namawiam do podjęcia wyzwania i zorganizowania wyjazdu we własnym zakresie Taniej, więcej satysfakcji i zobaczysz to, co będziesz chciała a nie to, co zaplanowało biuro.
joannat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-10, 11:25   #4
_Ciastko_
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez joannat Pokaż wiadomość
Ciastku, pająki są wszędzie, nawet u nas, więc ich niechcianego towarzystwa nie unikniesz. Nie byłam na Dominikanie ani w Wenezueli, ale uwielbiam Tajlandię i z ręką na sercu zapewniam, że podczas 5 tygodni tam spędzonych pająka widziałam RAZ, z daleka. Z pewnością więcej potworów spotkasz tam, jeśli wybierzesz się na treking po dżungli. Jeśli jednak ograniczysz się do podziwiania świątyń, zabytków, spacerów po miastach, włóczenia się po bazarach, plażowania itp. i nocować będziesz w hotelach/hostelach położonych nie w środku lasu, nic Ci nie grozi.

No i namawiam do podjęcia wyzwania i zorganizowania wyjazdu we własnym zakresie Taniej, więcej satysfakcji i zobaczysz to, co będziesz chciała a nie to, co zaplanowało biuro.
Ja się boję nawet pająków maskotek. Przeraza mnie to i paralizuje. Chcialabym sie to pokonac ale...ten paniczny strach siedzi gleboko we mnie. Chcialam nawet poczytac informacje na internecie o wakacjach bez pajacow niestety boje sie ze bedzie gdzies zdjecie tej paskudy dlatego wole pytac sie wlasnie na forum

Domyslam sie ze o wiele taniej jest jechac na wlasna reke, ale nie wiem czy dalabym rade zorganizowac wszystko. Trzeba wiedziec gdzie co i jak. Gdzie jesc, gdzie spac itd. Ja chyba bym sie nie nadawala na takie cos. Inaczej jak jechalam do Chorwacji i bralam jedzenie z Polski, namiot, zatrzymywalam sie na polu namiotowym i tyle mi wystarczylo a tu chyba by nie to przeroslo.

Stary 2014-02-10, 12:29   #5
skara
Zakorzenienie

Pisałam Ci w tym drugim wątku o Kenii. Wydaje mi się, że każdy resort będzie fajny jeśli Wam będzie odpowiadał. Dobierz sobie w biurze liczbę gwiazdek do potrzeb, atrakcje zapewniane przez hotel i leć. Czego innego szukają rodziny z dziećmi, czego inego miłośnicy luksusu, a czego innego spokojni samotnicy. Resortów jest dużo, w biurze pewnie Ci dobiorą najlepszy.

Pamiętaj, że jeśli wybierzesz pobyt all inclusive i zechcesz pojechać na wycieczkę to będzie płatna osobno. Trzeba też mieć pieniądze na napiwki dla kelnerów, barmanów, pokojówek. W sumie parę groszy do całości kwoty trzeba dodać, aczkolwiek niedużo.
skara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-10, 14:39   #6
joannat
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez _Ciastko_ Pokaż wiadomość

Domyslam sie ze o wiele taniej jest jechac na wlasna reke, ale nie wiem czy dalabym rade zorganizowac wszystko. Trzeba wiedziec gdzie co i jak. Gdzie jesc, gdzie spac itd. Ja chyba bym sie nie nadawala na takie cos. Inaczej jak jechalam do Chorwacji i bralam jedzenie z Polski, namiot, zatrzymywalam sie na polu namiotowym i tyle mi wystarczylo a tu chyba by nie to przeroslo.
Dałabyś radę, zapewniam Cię. Nie jestem alfą i omegą a w ciągu ostatnich 4 lat zorganizowałam wycieczki objazdowe po Portugalii kontynentalnej i Maderze, Maroku, Bułgarii, Malcie, Indiach i Tajlandii (dwukrotnie).
To się naprawdę nie różni wiele od wyprawy z namiotem. Zamiast w samochód wsiadasz w samolot, zamiast w namiocie śpisz w hotelu, a zamiast konserw jesz lokalne przysmaki
Dla większego bezpieczeństwa i lepszego samopoczucia kupujesz ubezpieczenie, wszystko organizujesz przez Internet i jedziesz właściwie na gotowe.

Tak naprawdę wcale nie chodzi o niższe koszty takich podróży. Przyjemność podróżowania na własną rękę leży zupełnie gdzie indziej:
1. Nakręcasz się na podróż.
Organizując podróż dużo czytasz o miejscu, do którego się wybierasz. poznajesz kulturę i charakter miejsca już w domu. Wiesz, jakie to fajne?Wybierając część wyspy, na której się zatrzymasz, już prawie czujesz piasek pod stopami
2. Nie marudzisz na miejscu.
Serio. Sama wybierasz miejsca, do których pojedziesz i hotele, w których się zatrzymasz wiec podejmujesz świadomą decyzję, czy lepiej taniej i mniej luksusowo, czy może jednak zaszaleć. Kiedy decyduje za Ciebie biuro podróży, zawsze możesz pokręcić nosem, że dałaś tyle kasy a tu wifi słabe albo łóżka twarde.
3. Otwierasz się na ludzi.
To nie widoki i zabytki zapamiętuje się na długie lata. Za to rubasznego właściciela nadmorskiej knajpki, który chciał Cie wyswatać ze swoim synem będziesz wspominać długo Albo parę Australijczyków, którzy w nocnym pociągu opowiedzieli Ci o swojej podroży dookoła świata. Jadąc z biurem zamykasz się w grupie i nie masz ochoty/możliwości na poznawanie innych.
4. Robisz co chcesz.
Żadnych zbiórek, terminów, czekania na spóźnialskich. Chcesz przespać cały dzień - śpisz. Podoba Ci się w jednym miejscu i wolałabyś zostać parę dni dłużej - zostajesz. Nic nie jest niemożliwe. Jesz to, co wpadnie Ci w oko, zwiedzasz to, co przypadnie Ci do gustu. Nikt nie wybiera za Ciebie.
5. Jesteś odkrywcą.
Nawet jeśli przez np. Tajlandię przewinęły się miliony turystów, Ty odkrywasz ją dla siebie całkiem od nowa. Jadąc z biurem, Tajlandia będzie dla Ciebie odkrywana tylko w takim zakresie, w jakim założył organizator.
6. Przeżywasz przygody.
Po co jest biuro podróży? Żeby podczas wyjazdy wyeliminować wszelkie ryzyko i niespodzianki. Nuda. nawet, jeśli wściekniesz się, że spóźniłaś się na autobus i musiałaś łapać stopa w postaci fury ciągniętej przez osła, na pewno będziesz to wspominać. A to że obiad był na czas...? Nie sądzę.

Wiesz co... jeśli się zdecydujesz wybrać na własną rękę, bardzo chętnie Ci pomogę. Daj znać jeśli się jednak skusisz
Stary 2014-02-10, 16:04   #7
_Ciastko_
Rozeznanie

Cytat:
Dałabyś radę, zapewniam Cię. Nie jestem alfą i omegą a w ciągu ostatnich 4 lat zorganizowałam wycieczki objazdowe po Portugalii kontynentalnej i Maderze, Maroku, Bułgarii, Malcie, Indiach i Tajlandii (dwukrotnie).
To się naprawdę nie różni wiele od wyprawy z namiotem. Zamiast w samochód wsiadasz w samolot, zamiast w namiocie śpisz w hotelu, a zamiast konserw jesz lokalne przysmaki
Dla większego bezpieczeństwa i lepszego samopoczucia kupujesz ubezpieczenie, wszystko organizujesz przez Internet i jedziesz właściwie na gotowe.

Tak naprawdę wcale nie chodzi o niższe koszty takich podróży. Przyjemność podróżowania na własną rękę leży zupełnie gdzie indziej:
1. Nakręcasz się na podróż.
Organizując podróż dużo czytasz o miejscu, do którego się wybierasz. poznajesz kulturę i charakter miejsca już w domu. Wiesz, jakie to fajne?Wybierając część wyspy, na której się zatrzymasz, już prawie czujesz piasek pod stopami
2. Nie marudzisz na miejscu.
Serio. Sama wybierasz miejsca, do których pojedziesz i hotele, w których się zatrzymasz wiec podejmujesz świadomą decyzję, czy lepiej taniej i mniej luksusowo, czy może jednak zaszaleć. Kiedy decyduje za Ciebie biuro podróży, zawsze możesz pokręcić nosem, że dałaś tyle kasy a tu wifi słabe albo łóżka twarde.
3. Otwierasz się na ludzi.
To nie widoki i zabytki zapamiętuje się na długie lata. Za to rubasznego właściciela nadmorskiej knajpki, który chciał Cie wyswatać ze swoim synem będziesz wspominać długo Albo parę Australijczyków, którzy w nocnym pociągu opowiedzieli Ci o swojej podroży dookoła świata. Jadąc z biurem zamykasz się w grupie i nie masz ochoty/możliwości na poznawanie innych.
4. Robisz co chcesz.
Żadnych zbiórek, terminów, czekania na spóźnialskich. Chcesz przespać cały dzień - śpisz. Podoba Ci się w jednym miejscu i wolałabyś zostać parę dni dłużej - zostajesz. Nic nie jest niemożliwe. Jesz to, co wpadnie Ci w oko, zwiedzasz to, co przypadnie Ci do gustu. Nikt nie wybiera za Ciebie.
5. Jesteś odkrywcą.
Nawet jeśli przez np. Tajlandię przewinęły się miliony turystów, Ty odkrywasz ją dla siebie całkiem od nowa. Jadąc z biurem, Tajlandia będzie dla Ciebie odkrywana tylko w takim zakresie, w jakim założył organizator.
6. Przeżywasz przygody.
Po co jest biuro podróży? Żeby podczas wyjazdy wyeliminować wszelkie ryzyko i niespodzianki. Nuda. nawet, jeśli wściekniesz się, że spóźniłaś się na autobus i musiałaś łapać stopa w postaci fury ciągniętej przez osła, na pewno będziesz to wspominać. A to że obiad był na czas...? Nie sądzę.

Wiesz co... jeśli się zdecydujesz wybrać na własną rękę, bardzo chętnie Ci pomogę. Daj znać jeśli się jednak skusisz
Bardzo Ci dziękuję za informacje !!!!! Szkoda tylko ze mam tydzien czasu na wczasy. W sumie najchetniej wybralabym sie z mezem a dziecmi zajela by sie moja mama ale wtedy mamy na dwoje tylko 5 tys, a tu byloby trudniej juz zorganizowac chyba taka wycieczke...a moze sie myle. Osoby z ktorymi zamierzam jechac (siostra i mama) kazda by placila za siebie wiec wtedy nie musze swojej dzielic sie z mezem (takie troszke egoistyczne). A wiem ze moja mama nie zgodzila by sie w taka podroz, ona nawet ma obawy leciec dalego z biurem podrozy
Bede myslec, mam sporo czasu. Ale jak najbardziej chcialabym wszelkie wskazowki gdzie fajnie jest sie wybrac,nawet samemu organizujac wyprawe, i ile wtedy to moze kosztowac

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-02-10, 16:22   #8
skara
Zakorzenienie

Mogłabyś z mężem polecieć na Kanary. Może mniej egzotycznie, ale równie urokliwie, taniej i z mężem.
Stary 2014-02-10, 17:13   #9
_Ciastko_
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez skara Pokaż wiadomość
Mogłabyś z mężem polecieć na Kanary. Może mniej egzotycznie, ale równie urokliwie, taniej i z mężem.
Wlaśnie Kanary mnie jakoś nie kręcą. Egipt jeszcze bylby fajny...ale nie wiem czy nie taki "oklepany".

Chcialabym takie wakacje na ktore normalnie, rodzinnie z 2jka dzieci sie nie wybiore. Takie, ktore pamieta sie na cale zycie

Stary 2014-02-11, 08:52   #10
joannat
Raczkowanie

Ciastku, Kanary są fajne. Zarówno przyrodniczo jak i plażowo. Egipt... moim zdaniem zrobiło się z tego turystyczne getto. Odpuściłabym jeśli nie nurkujesz. Może Maroko? Egzotyczna kultura, pyszne jedzenie, jest co zwiedzać, można poplażować, podróżuje się łatwo (a jeśli znasz francuski to nawet banalnie łatwo).
Stary 2014-02-11, 09:43   #11
_Ciastko_
Rozeznanie

Cytat:
Ciastku, Kanary są fajne. Zarówno przyrodniczo jak i plażowo. Egipt... moim zdaniem zrobiło się z tego turystyczne getto. Odpuściłabym jeśli nie nurkujesz. Może Maroko? Egzotyczna kultura, pyszne jedzenie, jest co zwiedzać, można poplażować, podróżuje się łatwo (a jeśli znasz francuski to nawet banalnie łatwo).
Maroko mi sie zawsze marzyło. O Egipcie myslalam ze wzgledu na ciepla wode. Dla mnie woda musi miec conajmniej 27-28 stopni. Na Chorwacji woda miala temp 25 i bylo mi w niech poprostu chlodno, nie mialam zadnej przyjemnosci z kapieli pomimo tego ze byl upal. Jak jej z temp wody w tych krajach ?
Francuskiego niestety nie znam.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-02-11, 12:53   #12
joannat
Raczkowanie

Francuski nie jest konieczny, po prostu trochę ułatwia.
Nie wiem jak z temperaturą wody, nie plażowałam w Maroku, ale ogólnie jest baaardzo ciepło (byłam w marcu). Sama się zaczęłam zastanawiać czy nie pojechać jeszcze raz...
Stary 2014-02-11, 19:35   #13
201703061208
Konto usunięte

jako osoba "w temacie" uważam że warto byłoby rozważyć portugalskie wyspy Azory-cały rok piękna pogoda, niewielu turystów, niewygórowane ceny i krajobrazy których nie zobaczysz w innym miejscu+dużo tras rowerowych. Kilka lat temu National Geographic uznał Archipelag Azorski za jeden z najciekawszych rejonów świata na rozwój branży turystycznej
201703061208 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-11, 20:01   #14
molka11
Rozeznanie

Kiedyś planowałam podróż do Kenii i niestety zrezygnowałam ze względu na koszty dodatkowe. Wycieczka z biura to koszt min. 3500 tyś. a będąc w Kenni chyba najfajniej jest pojechać do parków krajobrazowych. Niestety taka wycieczka to koszt ok 200$ + napiwki + swoje wydatki. Tak jak wcześniej już ktoś polecał Tajlandia to wspaniały wybór na pierwszą egzotykę - jest pieknie, niedrogo i bardzo łatwo i przyjaźnie.
Jeśli myślisz o egzotyce to niestety pająków się nie ustrzeżesz. Niestety piękne kraobrazowo miejsca z ładną pogodą zawsze będą miały minusy w postaci owadów.

Mam jeszcze jedną propozycję, może nie egzotyczne miejsce, ale możesz pomyśleć o rejsie statkiem wycieczkowym - taka opcja daje możliwość zwiedzenia wielu miejsc, na statu warunki są jak w 4/5* hotelach, nie ma pająków, a w cenie 4500 zł można się zmieścić.

molka11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-11, 20:09   #15
201703061208
Konto usunięte

Kenia niestety jest kosztowna, nawet bardzo i tak jak pisze molka11, atrakcje w niej zaczynają się od parków narodowych po których safari też dużo kosztuje (mój Wydział ma pod opieką Serengeti w Tanzanii więc mniej więcej wiem jak wygląda tam organizacja przejazdu po chronionym terenie).
Stary 2014-02-11, 20:14   #16
skara
Zakorzenienie

Ale autorka chce raczej wypocząć na plaży więc być może wycieczki sobie odpuści. A taki all inclusive w Kenii zbyt drogi nie jest.
Stary 2014-02-11, 21:13   #17
_Ciastko_
Rozeznanie

Tajlandia napewno odpada ze względu na moją mame, ktora nie zgodziła by się tam polecieć.
Dziekuję bradzo za odpowiedz na temat cen zwiedzania parków safari. Choć ja bym miała możliwość wakacji tylko tygodniowych więc niestety jest to bardzo mało czasu.
Próbuje ulożyć sobie to wszystko w głowie. Ciągle bije sie z myslami czy z mezem gdzies jechac za 4,5 na nas dwoje czy samej i miec ta kase dla siebie i zaszalec. Z mezem to tylko taki Egipt ze wzgledu na ciepla wode bo uweilbiam się kapac, uwielbiam lezec plackiem na plazy. Choc fajnie by bylo tez cos pozwiedzac - ale wtedy zeby bylo to pol na pol.
Rejs - nie wiem czy moj organizm by to zniosl. Choc brzmi swietnie, ale ja raczej istota ladowa
Wyspy Azory, Madera, Wyspy Kanaryjskie itd wogole mnie nie kręca. wierze ze jest tam pieknie ale nie jest to moim marzeniem.
Sorry ze wam tak truje

Stary 2014-02-12, 04:54   #18
201703061208
Konto usunięte

Żaden problem, wybierasz wakacje dla siebie więc to naturalne że chcesz wybrać najlepszą opcję-nie wiesz ile pytań umieją zadawać klienci osobom pracującym w biurach podróży i to jest całkiem normalne
Stary 2014-02-12, 07:05   #19
molka11
Rozeznanie

Ciastko na takich rejsach wycieczkowych nie ma chorby morskiej. Będąc na statku nie czuje się, że on płynie. Ale na pewno na statku plazy nie będzie i jest to raczej artakcja dla tych co lubią pozwiedzać.

molka11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-12, 10:21   #20
joannat
Raczkowanie

Cytat:
Wyspy Azory, Madera, Wyspy Kanaryjskie itd wogole mnie nie kręca. wierze ze jest tam pieknie ale nie jest to moim marzeniem.
Sorry ze wam tak truje
A co JEST Twoim marzeniem? Daleki Wschód odpada (mama), Ameryka Poł. odpada (pająki), wyspy odpadają (nie kręcą), Nigeria, Tanzania i itp. odpadają (za drogo). Obawiam się, że wykosiłaś większość ciepłych miejsc będących w Twoim zasięgu finansowym. Jeśli priorytetem jest dla Ciebie plaża, słońce i ciepła woda, to co tu kombinować? Bierz męża i lećcie do Egiptu z wycieczką all inc.

Edytowane przez joannat
Czas edycji: 2014-02-12 o 10:26
Stary 2014-02-12, 13:51   #21
_Ciastko_
Rozeznanie

Cytat:
A co JEST Twoim marzeniem? Daleki Wschód odpada (mama), Ameryka Poł. odpada (pająki), wyspy odpadają (nie kręcą), Nigeria, Tanzania i itp. odpadają (za drogo). Obawiam się, że wykosiłaś większość ciepłych miejsc będących w Twoim zasięgu finansowym. Jeśli priorytetem jest dla Ciebie plaża, słońce i ciepła woda, to co tu kombinować? Bierz męża i lećcie do Egiptu z wycieczką all inc.
Moim najwiekszym marzeniem jest zwiedzic Indie - takie 3-4 tygodnie sami, z mezem na wlasna reke. Albo USA , wyporzyczyc samochod i przejechac wzdluż.
Ale mysle wlasnie ze najlepszym wyjscie u nas...to ten Egipt. Dla nas to i tak już egzotyka Wtedy moge i pojechac z mezem, i nie jest drogo, i jest gdzie sie kapac i cieplo. I raczej pajakow nie ma
Przekonalyscie mnie tez do tej Tajlandii....ja naprawde myslalam ze tam pajaki miedzy nogami wedruja, ale jak ma sie fobie to wydaje sie ze takie pajaki to beda nam po nogach lazic jak komary. Ale taka Tajlandia to tez na wlasna reke, z 2 tygodnie minimum i troche oszczednosci.

Wiec tak jak pisalam na wstepie Egipt w naszym przypadku na pierwsza "daleka" podroz bylby akurat. Bo moglabym zaszalec i leciec bez meza...ale czy naprawde tego chce ?? Szczegolnie ze nigdy nie bylam z mezem na wakacjach bez dzieci, sami, we wlasnym towarzystkie. A z dziecmi to wiecie....to juz nie to samo.

Dziękuję bardzo za wasze wszystkie odpowiedzi i to jak doradzacie...

Stary 2014-02-12, 16:59   #22
joannat
Raczkowanie

Cytat:
Moim najwiekszym marzeniem jest zwiedzic Indie - takie 3-4 tygodni. Ale taka Tajlandia to tez na wlasna reke, z 2 tygodnie minimum i troche oszczednosci.
Mój orientacyjny koszt takiej 14-16 dniowej podróży to 6500-7500 zł na dwie osoby. Cena zależy przede wszystkim od ceny biletu i oczywiście standardu. My tak raczej backpackersko - po hostelach i lokalnym transportem, ale tak najbardziej lubimy

A do Egiptu leć z mężem

Edytowane przez joannat
Czas edycji: 2014-02-12 o 17:01
Stary 2014-02-12, 18:45   #23
_Ciastko_
Rozeznanie

Cytat:
Mój orientacyjny koszt takiej 14-16 dniowej podróży to 6500-7500 zł na dwie osoby. Cena zależy przede wszystkim od ceny biletu i oczywiście standardu. My tak raczej backpackersko - po hostelach i lokalnym transportem, ale tak najbardziej lubimy

A do Egiptu leć z mężem
Ja szczerze to nawet nie jestem przyzwyczajona do hotelu. Nigdy nie bylam, wiec dla mnie to bedzie nowosc. Ja to raczej z tych osob co to im wystarczy namiot, lub kwatera u prywatnej osoby, lozko i lazienka wiec sadze ze nie jestem wymagajaca

A byla ktoras z Was w Egipcie, polecacie jakies hotele ? Ja bym chciala do Sharm poleciec, jakas wycieczka do Kairu, piramidy, mozliwe ze safari na quadach itd. zeby nie lezec plackiem przez cale 7 dni.

Stary 2014-02-14, 09:21   #24
201703061208
Konto usunięte

Cytat:
Wiec tak jak pisalam na wstepie Egipt w naszym przypadku na pierwsza "daleka" podroz bylby akurat. Bo moglabym zaszalec i leciec bez meza...ale czy naprawde tego chce ??
Egipt jest bardzo ciekawy ale jeżeli masz męża to tylko z nim, ja też nigdy nie wybiorę się do żadnego kraju arabskiego bez chłopaka/męża i najlepiej z widoczną obrączką bo wiem niestety jak zachowują się tamtejsi panowie wobec wolnych dziewczyn.
To nie jest nieśmiały podryw jak u Włochów którzy zaczepiają "principessina, donna, bella" ale przyjdzie ich włoska mamma to pokornie spuszczą głowy i ruszają za nią. W Egipcie kobieta nie ma zbyt wiele do powiedzenia a do tego ludzie są dość nachalni, ciężko się od nich uwolnić jednym słowem.
Stary 2014-02-14, 09:49   #25
moja moja
Przyczajenie

Witaj, jak bym miała wybierać Egipt a Kenia to stawiam na Kenię. Ale są plusy i minusy. Musisz sama wybrać. Egipt blisko lot krótki, Kenia prawie 10 godzin. Egipt prawie murowane problemy żołądkowe/rzadko kto ma szczęście ich uniknąć/w Kenii nie miałam problemów. Obsługa w Egipcie gorsza/ nie znaczy że beznadziejna, zależy od hotelu i w Egipcie namolnie proszą o napiwki w Kenii jak dasz to Twoja wola nikt nie będzie Cię napastował o pieniądze. Obsługa w Kenii jak marzenie- spełniają Twoje marzenia w 3 sekundy. Plaża w Kenii to marzenie biały piaseczek , palmy, lazur oceanu a w Egipcie jest różnie, chciaż też cieplutka woda ale bez porównania wygrywa ocean w Kenii, zabytków w Egipcie więcej, ale Kenia to dobra wycieczka na safari, piękna przyroda. Jak bym miała wybór stawiam na Kenię, ale cenowo Egipt o wiele tańszy. Powodzenia w wybieraniu!
moja moja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-14, 23:00   #26
201703061208
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez moja moja Pokaż wiadomość
Witaj, jak bym miała wybierać Egipt a Kenia to stawiam na Kenię. Ale są plusy i minusy. Musisz sama wybrać. Egipt blisko lot krótki, Kenia prawie 10 godzin. Egipt prawie murowane problemy żołądkowe/rzadko kto ma szczęście ich uniknąć/w Kenii nie miałam problemów. Obsługa w Egipcie gorsza/ nie znaczy że beznadziejna, zależy od hotelu i w Egipcie namolnie proszą o napiwki w Kenii jak dasz to Twoja wola nikt nie będzie Cię napastował o pieniądze. Obsługa w Kenii jak marzenie- spełniają Twoje marzenia w 3 sekundy. Plaża w Kenii to marzenie biały piaseczek , palmy, lazur oceanu a w Egipcie jest różnie, chciaż też cieplutka woda ale bez porównania wygrywa ocean w Kenii, zabytków w Egipcie więcej, ale Kenia to dobra wycieczka na safari, piękna przyroda. Jak bym miała wybór stawiam na Kenię, ale cenowo Egipt o wiele tańszy. Powodzenia w wybieraniu!
no właśnie, zależy kto czego szuka-żadnych zabytków historycznych w Kenii nie znajdziemy za to przyroda rekompensuje wszystko, w Egipcie roślinność i zwierzęta też są ciekawe ale nie aż tak
Stary 2014-02-15, 21:11   #27
201703061208
Konto usunięte

osobom które nie mają dostępu do fachowej literatury podróżniczej ale interesują się popularnymi kierunkami jak np. Egipt polecam program Globe Trekker (Globtroter) na Travel Channel lub Lonely Planet (szczególnie z moją ulubioną przewodniczką, specjalistką od Francji Justine Shapiro).
O wyspach opowiada równie ciekawa seria La Boudeuse. Można dużo się dowiedzieć
Stary 2014-02-15, 22:13   #28
_Ciastko_
Rozeznanie

O super. Dziękuję za info

Stary 2014-02-17, 11:00   #29
201703061208
Konto usunięte

cała seria Globe Trekker czyli Obieżyświata jest dostępna także na płytach, większość sezonów. To aktualnie chyba najlepszy program podróżniczy, dopracowany pod każdym względem
Stary 2014-02-20, 13:24   #30
ana33
Raczkowanie

Ciężko będzie Egzotyka ma to do siebie, że wszystko jest bujne, również robaczki Najważniejsze pytanie: czy boisz się tylko pająków czy karaczanów, karaluchów, mrówek również. to te robaczki są największą zmorą w tropikach. Mało robactwa jest na Seszelach(albo trzeba patrzeć na oceny na tripadvisor-karaluchy się zdarzają ale malutko) ale są pająki, zresztą bardzo ładne i siedzą w krzakach ale są. Madera, wyspy kanaryjskie są mało zarobaczona ale nie ma pięknych plaż - polecam na wędrówki piesze.
Myślę, że jak weźmiesz dobry hotel, z dobrymi opiniami, murowany- nie drewniany! będzie ok.
Ja się bardzo boję karaluchów i karaczanów a jeżdżę na egzotyczne wyprawy bo jest tyle piękna do zobaczenia i nie warto przez strach tego tracić
ana33 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości