|
|||||||
| Notka |
|
| Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Psychoterapia - wspierajmy się !
Cześć!
Jeżeli istnieje taki wątek i go przeoczyłam - z góry przepraszam. Chciałabym nawiązać kontakt z osobami, które brały udział lub biorą w psychoterapii indywidualnej, grupowej, każdej. Powodem rozpoczęcia terapii u mnie były ogromne problemy z emocjami, zmiany nastrojów, chorobliwa zazdrość, zaburzenia odżywania. Wszystko to trwa już kilka. Jestem dopiero po kilku spotkaniach, uczęszczam na terapię psychodynamiczną indywidualną, ale mam już mnóstwo wątpliwości. Czy psychoterapia Wam pomogła/pomaga? Jak wytrwać i się nie poddać? Zastanawiam się czy czasem w moim przypadku nie powinna to być może psychoterapia poznawczo - behawioralna... Jakie są wasze opinie w temacie psychoterapii? |
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Psychoterapia - wspierajmy się !
Chodzisz prywatnie? Jak często ?
Ja chodzę prywatnie raz w tygodniu. Muszę przyznać, że to bardzo kosztowny wydatek ale muszę no muszę . Dlaczego ? -a bo tak jak ty zaburzenia odżywiania - próba samobójcza - duże problemy z samoakceptacją - problemy emocjonalne Uważam, że psychoterapia to cudowny lek , bo to co pozwala nam odkryć samych siebie. Chodzę już kolejny miesiąc i baardzo dużo w sobie odkryłam i zmieniłam też już ale mimo to nadal dużo rzeczy przede mną do odkrycia . |
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
Chodzę i polecam.Choć to kosztuje niemało, to warto wydać te pieniądze niż się męczyć do końca życia z nieprzepracowanymi problemami. U mnie to wygląda tak, że każda kolejna wizyta sprawia, iż "okulary" , przez które patrzę na świat i życie, stają się coraz bardziej przejrzyste. Małe elementy puzzli zaczynają się składać w logiczną całość. I widzę to, czego nie widziałam wcześniej. Jeszcze przed wakacjami miałam straszliwe doły, ryczałam codziennie. Od kiedy chodzę na psycho (kilka miesięcy)-zdarzyło się to moze z 10 razy.
|
|
|
|
|
#4 |
|
Konto usunięte
|
Też zdecydowałam się na terapię w krytycznym chyba dla mnie momencie i dobrze, bo inaczej mogłoby to się źle skończyć. Mój stan naprawdę musiał się bardzo pogorszyć, żebym zdecydowała się na ten krok, ale nie żałuję, bo w końcu zaczęłam się leczyć. Terapia nie jest łatwa i tania, ale na prawdę warto. Chodzę już drugi miesiąc i widzę u siebie poprawę.
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
hej
uczęszczam, uczęszczałam i uczęszczać będę czasem odpłatnie, czasem nie. uważam, że terapia jest super ważna, zwłaszcza, gdy człowiek sobie z czymś nie radzi. wątpliwości na początku są normalne, to opór - coś się zmienia, nie jest Ci z tym komfortowo, być może odczuwasz lęk przed zmianą, więc podświadomie starasz się przypisać terapii 'błędy' czy 'wady', żeby mieć wymówkę na jej zaprzestanie. ja akurat CBT (terapia behawioralno-poznawcza) nie polecam przy tego typu sprawach, bo ona raczej jest stworzona do drobnych problemów (chwilowy zastój, frustracja itp). |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:03.

uczęszczam, uczęszczałam i uczęszczać będę