![]() |
#1 |
BAN stały
|
Jak pozbyc sie rasistowskich zapedow?
Dziewczyny! Jestem tutaj nowa, ale kilka razy widzialam juz, ze Wasze rady sa pomocne, stad chcialabym podzielic sie swoim problemem. Nie jestem pewna czy ten watek powinien pozostac tutaj czy zostac przerzucony na psychologie, zostawie to juz moderatorom.
Problem moze wydac sie niepowazny, ale w gruncie rzeczy zatruwa mi zycie. Mianowicie ... jestem rasistka. Mam zle zdanie o innych kulturach, nie wszystkich co prawda, jestem zamknieta na inne nacje i gdzies tam w srodku czuje sie lepsza od innych. Jako dziecko wyjechalam z rodzicami do Wielkiej Brytanii, kraju jak wiadomo multi-kulti. Moj ojciec chyba powinien miec Adolf na drugie, w domu absolutnie nie byly tolerowane zwiazki z obcokrajowcami (mam 2 siostry w podobnym wieku), no chyba ze z Anglikami/Amerykanami/Australijczykami. Rodzice non stop krytykowali znajomych z innych krajow. Ojciec sie wycwanil i kiedy wspominalam, ze poznalam jakiegos chlopaka to pytal "a jak u niego z tolerancja na slonce?". Im wyzsza, tym gorzej naturalnie. Zawsze sadzilam, ze rodzicami kieruje zacofanie i kompleksy, moze. Nie podobalo mi sie to. W miedzyczasie doroslam, usamodzielnilam sie i z przykroscia odkrylam wiele zbieznosci z pogladami rodzicow. Tzn. kiedy mysle racjonalnie, oczywiscie nie mam powodu skreslac kogos z powodu miejsca urodzenia itd. Wiem tez jaka opinia ciesza sie Polacy, ze nie jestesmy w niczym lepsi, a czasami wrecz przeciwnie. Obecnie jestem w zwiazku z muzulmanskim Arabem - najgorszy koszmar rodzicow. Od razu zaznaczam, ze nie jest to watek typu "Polka i Arab: co z tego bedzie?". Facet jest swietny, wyksztalcony, inteligentny, z poczuciem humoru, zgrzytow dokladnie tyle, ile w kazdym zdrowym zwiazku. Tylko, ze ja go nie szanuje! Staram sie byc mila i otwarta, z grzecznosci probuje tych wszystkich arabskich potraw, ale tak naprawde nie lubie chodzic w jego ulubione miejsca. Mam wrazenie, ze wszyscy sie na mnie gapia, grymasze, nic mi sie nie podoba. Nienawidze tych cech u siebie, ale w pewnych sytuacjach biora one gore. On wielokrotnie zapraszal mnie w swoje rodzinne strony, jego rodzina ma ogromny dom w malowniczej miejscowosci, odmawiam, jeszcze tego by brakowalo, zebym do muzulmanskiego kraju jechala. Pewnie jakbym pojechala, to odwalilabym takie show, ze na drugi dzien czekalby bilet w jedna strone. Swoim rodzicom oczywiscie nie pokazalam wybranka, mimo ze jestesmy razem juz dobre pare (parenascie?) miesiecy. Matka stwierdzila, ze pewnego dnia obudze sie z obcieta glowa, a na ewentualny slub owszem, przyjdzie ale ze swinskimi lbami, zeby je rozrzucic pod meczetem, jak to zrobila pewna pani w Polsce. Srodowisko mojej pracy jest tez mocno miedzynarodowe, z naciskiem na Arabow, Chinczykow i Rosjan. Arabowie to dzikusy, Chinczycy sa glupi a o Rosjanach nawet nie zaczynam. Naprawde staram sie tego nie okazywac, ale gdzies tam w srodku takie myslenie pozostaje i jestem pewna, ze niektore osoby potrafia te niechec wyczuc. Problem w tym, ze ja nie chce tego maskowac, chcialabym calkowicie wyplenic z siebie oznaki rasizmu. Jestem ogarnieta osoba, nie wiem jak mam w sobie zmienic takie podejscie do ludzi. Myslalam o psychologu, ale czy ktos mnie potraktuje powaznie? W pracy, w zwiazku z nieustanna stycznoscia z tymi trzema grupami, zaproponowano nam kurs "cultural awarness", na ktory sie zapisalam, mial on naswietlic roznice kulturowe miedzy wschodem a zachodem i pomoc zrozumiec lepiej ich zachowanie, myslenie. Chetnie siegam po ksiazki Orhana Pamuka, staram sie przyblizyc te odlegle rejony, zrozumiec. Nie jest tak, ze sciana, nie przyjmuje zadnych tresci (jak moj ojciec). I przede wszystkim moj facet zasluguje na kobiete, ktora bedzie go akceptowala i szanowala w 100%. Jak myslicie, czy moge sobie jakos pomoc? Czy moze z rasizmem jest tak jak np. z pogladami politycznymi, nie przerobi sie lewaka na skrajnego prawicowca? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
plum plum
|
Dot.: Jak pozbyc sie rasistowskich zapedow?
Generalnie z takim podejściem, to nie jesteś lepsza od nawiedzonego taliba. Nie wiem, co pomaga, na pewno szersze otwarcie oczu i stwierdzenie, że ktoś nie jest lepszy albo gorszy tylko dlatego, że się urodził w takiej albo innej rodzinie. Naprawdę odmawiasz mu bycia pełnowartościowym człowiekiem tylko z powodu jego genotypu? Tylko z powodu akcentu, rodziny? Postaw się na jego miejscu, wyobraź sobie, że ktoś Tobą pogardza z powodów, na które nie masz wpływu, absurdalnych i głupich, jak np to, że masz zielone oczy albo taki a nie inny akcent.
Kultura, język i całą tą otoczkę dziedziczymy od otoczenia. Tego sobie nie wybieramy. Jeśli nie jesteś w stanie zaakceptować tego, że Twój facet jest Arabem przez przypadek, uważasz go z tego powodu za gorszego itp - powinnaś się z nim rozstać. To, że nie rozumiesz/akceptujesz jakiejś kultury, nie oznacza, że ona jest gorsza. Sprawiasz wrażenie ogarniętej osoby, poczytaj może o podstawach kultury? Levi-Strauss, Malinowski, Ruth Benedict i wiele więcej. O tym, czym jest kultura (nie mam tu na myśli kultury wyższej typu opera, ale całokształtu odbioru świata), jak wpływa na percepcję itp. Kultura współtworzy człowieka, a Ty miałaś nieszczęście przesiąknąć za młodu polskim buractwem. Tak naprawdę to identyczne zachowanie, jakie mają Indianie odcięci od świata, którzy nie lubią ludzi z zewnątrz i strzelają do nich z łuków. Myślę, że potrzebujesz szerokiego spojrzenia na swój problem z różnych stron: kulturowych, filozoficznych, a jeśli jesteś wierząca - także religijnych. Czytaj, obserwuj, pytaj się sama (w sensie rozmawiaj ze sobą samą) o różne rzeczy.
Edytowane przez zlotniczanka Czas edycji: 2015-12-22 o 23:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Przede wszystkim, to zgodnie z rasistowskim tokiem rozumowania: jaka z Ciebie Polka? Poza tym, skoro jednak Polką się czujesz, poczytaj sobie antypolską propagandę w UK. Z wieloma poglądami się pewnie nie zgodzisz, ale też wielu nie będziesz mogła tak łatwo odrzucić. Jakie z tego wnioski?
Poczytaj sobie personalistów - największe osiągnięcie kulturowe Zachodu XX wieku. I zastanów się, czy z chłopakiem jesteś dlatego, że mimo uprzedzeń wpajanych Ci od maleńkości dostrzegłaś w nim dobrego partnera, kogoś dzięki komu Twoje życie jest lepsze. Czy może jednak zadziałał jakiś mechanizm psychologiczny typu syndrom sztokholmski albo jakaś freudowska chęć buntu przeciw ojcu. I pozwól sobie na stanięcie w prawdzie: to, że młodej Europejce wychowanej w określonych wartościach (równość płci, solidarność z uboższymi, wspólny system zdrowotny, transport publiczny, dostęp do edukacji) nie uśmiecha się wyjazd do może i pięknego miejsca, ale jednocześnie takiego, gdzie będzie musiała zakrywać włosy (ręce, nogi, bo szatańskie), patrzeć na obrzydliwe luksusy jednych skontrastowane z niewolnictwem innych, gdzie za trzymanie się za ręce z partnerem może jej grozić chłosta a za bycie zgwałconą co najmniej więzienie, to niekoniecznie musi być rasizm, ale najzwyklejszy instynkt samozachowawczy. Ale musisz wykonać ten intelektualny wysiłek i zastanowić się, dlaczego brzydzi Cię restauracja z arabskim jedzeniem. Czy widzisz to, o czym piszę powyżej, czy brzydzi Cię "bo tak". Jeśli to drugie (czyli 'brzydkie emocje', ukrywane przed samą sobą, które jednak dają jakiś miły haj i są uzależniające), to uważaj, bo przy odrobinie pecha co do wyborów miłosnych czy towarzyskich, masz szansę przejść na drugą stronę barykady i zamiast rasistowskich ciągot odkryć w sobie chęć nawracania na islam, a jak nie na islam to przynajmniej na prawa szariatu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
BAN stały
|
Nasza kultura jest lepsza od WIELU innych kultur na świecie. Na przykład buddyści odrzucają platonizm (wg. nich nie istnieje żaden stały i wieczny byt idealny, odrzucają więc pojęcia matematyczne i absoluty moralne). Co oznacza w praktyce, że wierzą w rzeczy zupełnie horrendalne. Wydaje im się np. że Budda mógłby sobie żyć do dzisiaj, gdyby chciał. Jako człowiek dwu i pół tysiąca-letni.
Islam, wiadomo. Do Żydów szacunek mam spory, ale to my wydaliśmy Kanta, Arystotelesa i Sokratesa. Jest wielu świętych i genialnych Żydów - ale nie uważam wcale, że kultura, którą stworzyli jest równie dobra jak nasza. Ja wolę naszą. Jest u nas dużo prymitywizmu, jakieś walki byków, okrutne poglądy polityczne zyskują szerokie poparcie - to fakt. Ludzkość jest po prostu paskudna. Uprzedzeń związanych z kolorem skóry też raczej należy się pozbyć. Ale nie należy się pozbywać uprzedzeń związanych z religią. Jeśli ktoś wyznaje religię, w której kobieta jest gorsza od mężczyzny - ja będę mieć do takiej osoby dystans i stosunek chłodny. Nie chciałabym kogoś takiego w swojej rodzinie, czy wśród znajomych bliższych. Podobnie jak nie chciałabym materialisty-empiryka (tych ostatnich mi tylko żal, więc w sumie mogłabym z nimi rozmawiać, aby nawrócić ich na platonizm, który jest jedynym słusznym poglądem metafizycznym). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Raczkowanie
|
A ty postrzegasz siebie jak stereotypowego Polaka? Tzn złodzieja,prostytutkę, utrzymankę lecącą na hajs? Dobrze,że zdajesz sobie z tego sprawę. Nie rozumiem jak można uważać,że Chińczycy są głupi? Przeciętny chińczyk więcej zapieprza niż przeciętny Polak, tam żeby się wybić musisz być bardzo wytrwały, bo na twoje miejsce jest wielu innych. Ogólnie jak można kogoś definiować tylko przez jego pochodzenie? Ludzie mają swój charakter i to to ich definiuje. Tak,Rosjanie to pewnie sami alkoholicy pijący kufel wódki, jeżdżący na niedźwiedziach w wolnych chwilach, po pracy (o ile ją mają) lejący żonę i gromadkę dzieci z FAS i zgrywający na kradziony komputer filmiki jak to wskakuje na niedźwiedziu na samochód pędzący w stronę słońca. Jak Rumunka to na pewno dziwka. Brak mi słów.
---------- Dopisano o 01:49 ---------- Poprzedni post napisano o 01:29 ---------- Cytat:
Kultura żydowska jest starsza od naszej ![]() Islam sam w sobie nie jest zły,to ludzie tworzą religię. Z Bibli też można byłoby zrobić książkę dla psychopatów. Tu się liczą interesy polityczne i pieniądze. Kultura nie jest równa religii! Tak,można być żydem niewyznającym judaizmu. Inny jest islam na Kaukazie a inny wśród Arabów. Kant,Sokrates,Arystoteles nie byli Polakami. To,że nie przedstawia się w szkołach myślicieli wschodnich to nie znaczy,że oni nie istnieli! ![]() Świat jest różnorodny i trzeba się z tym pogodzić. Dlaczego to twoja racja ma być słuszniejsza od czyjejś? Może taka muzułmanka (nie fundamentalistka) jest szczęśliwa w tej chuście, poświęcając się dla rodziny? Może dla niej to my jesteśmy zniewolone tym,że chodzimy w dekoltach żeby się przypodobać mężczyźnie a oni się na nas patrzą jak na mięso? Może dla niej to my mamy gorzej,bo musimy zapieprzać na 2 etaty kiedy ona wystarczy,że chałupę ogarnie a chłop na nią robi? W każdym środowisku są ludzie mądrzy i głupi, jest patologia,klasa średnia, inteligencja. W czym taki osiedlowy dres,który ledwo skończył gimnazjum,bierze dopalacze jest lepszy od takiej rosyjskiego,który robi to samo? Dzisiejsze chrześcijaństwo też "powędrowało" daleko od pierwowzoru. (np.kult świętych,modlenie się do świętych obrazów). Każda religia jest zróżnicowana i obejmuje też kulturę miejscową. (np picie alkoholu przez muzułmanów,bo w pomieszczeniu/poza granicą kraju Allah nie widzi) Edytowane przez kolorchabrow Czas edycji: 2015-12-23 o 01:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
BAN stały
|
Nie byli Polakami, ale należą do naszej cywilizacji.
Czy katolicyzm jest lepszy? No wiesz.... tak. Zdecydowanie. Ale nie zmienia to faktu, że człowiek myślący nie będzie go brał serio. Tekst, że nie ma kultur lepszych ani gorszych mnie zabił. Czyli kultura ludożerców jest równa naszej? Albo kultura, w której jest niewolnictwo, jest równa tej, w której go nie ma? Please... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Niby w czym katolicyzm jest lepszy od takiego buddyzmu,(są tacy co biorą na serio ![]() Niemcy to ten sam krąg kulturowy co my i mordowali w imię ideologii. W czym taki nazista był lepszy od takiego Ahmeda wysadzającego się w metrze? Oboje mordowali niewinnych ludzi w imię "wyższego dobra",oboje są potworami,oboje chcieli podbić świat, sprawić by nie było inności, wytępić tą inność, zrobić ją poddańczą sobie. Czy ja wiem czy starożytni myśliciele greccy byli tacy cudowni? Nie pamiętam już który,ale czy któremuś czasem nie podobała się koncepcja absolutnej równości,wszystkiego wspólnego łącznie z posyłaniem dzieci od jakiegoś wieku pod wyłącznie państwową opiekę i szkolenia ich na żołnierzy? Mordowanie słabszych noworodków itp? Jeśli ktoś nie robi drugiemu człowiekowi krzywdy,nie znęca się nad nim psychicznie ani fizycznie to co to za różnica czy wierzy w Boga,Allaha,Jahwe,latając ego potwora spagetti, Buddę, święte drzewo? Nikt przecież nie rozkazuje komuś się wiązać z kimś o innych wierzeniach,poglądach czy się przyjaźnić. Edytowane przez kolorchabrow Czas edycji: 2015-12-23 o 01:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Konto usunięte
|
Daddy issues.
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Jak to się stało, że jesteś w związku z tym facetem, skoro masz złe zdanie o nim i jego kulturze?
![]() Normalnie bym powiedziała: poszukaj znajomych, poznaj lepiej ludzi z innych kultur, przekonaj się, że są różni, że jednych polubisz a innych nie. Tyle, że nie ze względu na kulturę czy kolor skóry, tylko na to jakimi są osobami. Ale jak Ty się zakochałaś w tym facecie i to nadal nie pomogło, to słabo to widzę. Nie wiem na ile pomogłaby jakaś terapia. Podejrzewam, że poznawcza by Ci zbyt wiele nie dała, bo umiesz racjonalnie spojrzeć na sprawę, a problem leży raczej w emocjach. Możesz spróbować czegoś z terapii głębi, czyli pochodnych psychoanalizy, żeby przeanalizować dzieciństwo i szukać przyczyn i jakichś czynników, które Ci to myślenie podtrzymują. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
Wszyscy jesteśmy leniwi kognitywnie, niektórzy bardziej inni mniej, i to, że wolisz "swoje" to nic złego. Współpraca z radykalnie innymi kulturami to konieczność ciągłej nauki, a na to nie każdy ma czas i ochotę. I znowu, w tym nie ma nic złego o ile od razu ich nie odrzucasz, nie traktujesz jako gorsze.
Kultury takie jak arabskie, to kultury mocno kolektywne, w których tradycja i religia odgrywają ogromną rolę. Nie każdy pochodzący stamtąd jest taki, ale zbiorowości - społeczeństwa arabskie, nawet mniejszości w krajach zachodnich - jak najbardziej. I znowu, w tym, że lepiej się czujesz w zindywidualizowanej, zsekularyzowanej kulturze Zachodu nie ma nic złego. Pomijając już nawet pozycję kobiety np. w kulturach arabskich. Mieszkałam wiele lat na Zachodzie, na kilku kontynentach, znam mnóstwo imigrantów, uchodźców - na rzecz których zresztą pracowałam jako wolontariuszka, drugiego pokolenia. Na początku byłam super przyjaźnie nastawiona, w końcu nie pracowałabym na ich rzecz gdybym nie była. Potem doświadczyłam tyle seksizmu i wrogości z ich strony, że napewno nie rozpatrywałabym Araba w kategoriach możliwego partnera. Poczytaj sobie Al Jazeerę - angielską wersję, jeśli nie znasz arabskiego - i zobacz jak mało tam rasizmu wobec Zachodu i jak niesamowicie tolerancyjni ludzie tam piszą ![]() Ludzie, którzy sądzą, że wszystkie kultury są takie same a jeśli ktoś twierdzi, że się różnią to jest rasistą to kretyni. Poczytaj sobie dane statystyczne dot. np. attitudes w różnych społeczeństwach - kilka instytucji międzynarodowych coś takiego publikuje i wyciągnij wnioski. Na przykład stosunek do kobiet, homeseksualistów, opinia o tym, jak powinno się karać odstępców od wiary - to naprawdę ciekawe dane. Edytowane przez 201703060948 Czas edycji: 2015-12-23 o 17:45 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Już abstrahując od tego czy jesteś rasistka czy nie. Ja mam pytanie: jak możesz być z człowiekiem którego nie szanujesz? Przecież związek powinien opierac sie min.na szacunku. Jesteś z nim na przekór rodzicom? bo póki co to tak wygląda.
![]() |
#13 | ||||||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
I rzecz jasna nie chodzi tutaj o terrorystów islamskich. Chodzi o ogólną mentalność tych ludzi, są wychowani tak, że nie rozumieją czym jest równouprawnienie. Z reguły są agresywni, roszczeniowi, prymitywni. Pisze zresztą o tym userka, która miała do czynienia z nimi, parę postów wyżej. Cytat:
Cytat:
Edytowane przez Czlowieczka Czas edycji: 2015-12-23 o 09:02 |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |||
BAN stały
|
Cytat:
Nie tyle moze mnie brzydzi, co zwyczajnie nie lubie. Chociaz niektore potrawy sa oczywiscie przepyszne. Zastanawialam sie nad tym, nie potrafie jednak stwierdzic, ze o to chodzi na 100%. Po prostu niektore aspekty tej kultury sa dla mnie nie do zaakceptowania i w zwiazku z tym niechec rozlewa sie na calosc zagadnienia. To, o czym wspomnialas, ta pozycja kobiety w krajach arabskich, rzecz absolutnie niedorzeczna. W kraju, z ktorego moj luby pochodzi ciaza u niemezatki grozi wiezieniem. Przyklady mozna mnozyc. Mielismy starcia na tym tle, dla niego nie ma problemu, bo zasady sobie a ludzie sobie. Ale sam fakt, ze takie zasady w ogole istnieja! Cytat:
Moze to wydac sie dziwne, ale nie lubie stereotypow. Padlam ich ofiara mnostwo razy. Moje opinie oparte sa w 100% na wlasnym doswiadczeniu badz osob, ktore znam i ktorym ufam. Jezeli mam z dana nacja do czynienia duzo, i mam na mysli duzo, pewne sytuacje sie powtarzaja, uznaje je niejako za norme. W praktyce nie jest tak, ze kazdy jest niezalezna jednostka, inna niz wszystkie. Mnostwo Chinczykow, z ktorymi mam do czynienia slabo opanowalo angielski, mimo ze pracuja/studiuja tutaj. Wiem, ze na samym mandarynskim mozna w biznesie zajechac daleko, no ale ludzie. Wychodza z korpo, i jak oni funkcjonuja? Plus ich podejscie do relacji damsko-meskich. Kazda drobnostka rozpatrywana jest pod wzgledem "oh czy ja mu sie podobam, bo np. dotknal mojego ramienia". Albo czy koles, ktory zapytal mnie o godzine na mnie leci? 30letnie kobiety, maja rozkminy jak z podstawowki. Non stop. Cytat:
Chcialabym myslec, ze nie. Tzn. stosunki z moim ojcem mocno sie ochlodzily. On nie pyta o moje zycie osobiste, ja tez nie wyskakuje z rewelacjami. Jesli byloby to na przekor, musialabym jakos sie zamanifestowac, tak? Ogolnie bardziej mnie sama to drazni, bo mam wrazenie, ze duzo trace przez te swoje poglady i blokade na inne kultury. Na pewno maja duzo do zaoferowania, a ja po prostu uznaje, ze nie bo nie. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Mellisandro, jeśli już widzisz dwa potencjalne punkty zapalne, z których jeden dotyczy praw kobiet, to nie biczuj się tak za swój "rasizm" - jesteś kobietą i możesz, a nawet powinnaś dbać o swoje prawa i możliwości. W tym wypadku to nie rasizm, a po prostu instynkt samozachowawczy. Jeśli chodzi o inne nacje, to nie wydaje mi się, żebyś mogła samodzielnie przepracować swoje uprzedzenia, one siedzą zbyt głęboko i wystarczy, że spotkasz jedną osobę, odpowiadającą danemu stereotypowi, a uzyskasz "potwierdzenie" Twoich teorii i w ten sposób dołożysz kolejną cegiełkę. Edytowane przez 201803090921 Czas edycji: 2015-12-23 o 09:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
Edytowane przez ef54e0a2a1d8c328bd9581b7d386552d742cc4ca Czas edycji: 2015-12-23 o 09:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
Pamietam czasy, kiedy jezdzac do pracy za granice, nie rozmawialysmy z kolezankami po polsku wychodzac do miasta, na zakupy, bo zaraz lazil za nami ochroniarz, wszedzie traktowano nas jak potencjalnych zlodziei, a w zyciu nic nie ukradlam, takze nie ma co generalizowac. Inna kultura moze mi nie odpowiadac, z inna religia mozna sie nie zgadzac, ale czlowiek, ktory z nich sie wywodzi moze byc cudownym, wartosciowym, wartym poznania, pomimo byciq czescia czegos, z czym sie nie zgadzamy.
![]() |
![]() |
#18 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Na szczęście prawda jest jedna. Każdy z nas może się do niej zbliżyć - jedni będą bliżej, inni dalej. ---------- Dopisano o 10:31 ---------- Poprzedni post napisano o 10:30 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Ano, tu się zgodzę, każdy ma jedną prawdę, co wcale nie oznacza, że uniwersalną. Jeśli uważasz, że jest jedna, uniwersalna - to wyjaśnij proszę co to za prawda i jaka ona jest. Chętnie poczytam. |
||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
Idac tym tokiem rozumowania, wszyscy powinni zostac ateistami i wyprzec sie swoich religii i kultur, bo nie istnieje cos takiego jak religia/kultura uniwersalna i zawsze znajdzie sie ktos komu sie nie podoba.
Dlugo pracowalam z arabami, wierzyli sobie w ten swoj islam, a ja sobie bylam katoliczka, potrafilismy funkcjonowac razem, bo nikt nikomu nic nie narzucal, nikt nikogo nie krzywdzil w imie swojej religii. Ale jakby ktorys z nich kazal mi zakryc twarz bo grzesze, czy sponiewieral w inny sposob, bo religia/kultura mu tak kaze to i tolerancyjnosc moja sie konczy. Generalnie uwazam ze multi kulti ktorym ludzie tak sie zachwycaja wyjdzie nam bokiem, a raczej bombka atomowka. Owszem, poznawajmy obce kultury, religie, ale trzymajmy je w pewnych granicach, tolerancja i szacunek tak. Ale multikulturowosc, to sie nie sprawdzi. Ktos podzieli swiat na kontynenty, ludzi na rasy, nie ludzmy sie ze nagle stworzymy z tego jedna rase, jedna religie i jedna kulture. Poza tym jednolity swiat bylby nudny ![]()
![]() |
![]() |
#21 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Tyle wiem. Wielu ludzi myśli, że piękno jest w oczach podziwiającego, a nie w obiektywnym świecie. Moim zdaniem takie myślenie to zabobon - tak naprawdę piękno można poznać dlatego, że ono istnieje POZA naszymi umysłami. Dlatego Buddyzm jest bardzo daleki od prawdy. ---------- Dopisano o 10:59 ---------- Poprzedni post napisano o 10:55 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
BAN stały
|
Troche sie z tym nie moge zgodzic. Rozumiem byc dumnym z ukonczenia studiow, awansu w pracy czy osiagniecia jakiegos celu, ale z czegos, na co totalnie nie mam wplywu? To tak, jakbym miala byc dumna z bycia blondynka. Jestem I tyle, zadnych zaslug w tym nie mam. Co do kraju pochodzenia, mozna trafic lepiej lub gorzej. Tez sie sama na siebie denerwuje z powodu takiego myslenia, bo on niczemu nie winien. Nie robie mu laski, autentycznie dobrze sie przy nim bawie ("enjoyuje" czas z nim, nie wiem jak to poprawnie napisac). Chcialabym gruntownie zmienic swoje podejscie, pozbyc sie problemu, a nie po prostu unikac innych nacji. Moze to sie wydac smieszne, ale obawiam sie poruszyc taki problem z psychologiem. W kwestii poprawnosci politycznej zagalopowalismy sie za bardzo. Brat mojego exa wyladowal w areszcie po tym, jak zawolal na pakistanczyka "paki". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale są rzeczy statystycznie występujące często. Oczywiście, że nie każdy muzułmanin jest zły ale statystycznie rzecz biorąc jeśli ktoś ma Ci obciąć tą głowę albo rozpruć brzuch dla czystej przyjemności, to raczej nie spotka Cię to ze strony Polaka ale właśnie muzułmanina. Potem jest płacz w ambasadzie, żeby ratować i zabrać z powrotem do Polski bo ktoś się dał zmanipulować tekstami o ksenofobii ![]() Odłam z jakiego pochodzi ma bardzo duże znaczenie. Po czytaniu wrażeń na temat pobytu czy pracy w Chinach, na pewno warto zauważyć, że jest to kraj z którym nie chciało by się mieć nic wspólnego przez właśnie popieprzoną kulturę. Chińczyk na ulicy Cię okłamie i wpędzi w tarapaty prędzej niż się przyzna, że czegoś nie wie (np jak dojechać na pociąg itd). Z kolei Chińczyków, którzy przyjechali do Polski chyba się ceni? Przynajmniej ja mam bardzo dobre zdanie. A Rosjanie to już w ogóle pełni skrajności. Duża część ludzi wartościowych a i duża część pijaków którzy wybiją Ci zęby za krzywe spojrzenie. CYKA BLYAT JUP TFOJA MAC ![]() Cytat:
Polacy w UK to dobrze wykwalifikowani specjaliści ALBO łyse sebastiany wiecznie naje**ne i złodzieje. Muzułmanie np z okolic pakistanu to naprawdę wspaniali ludzie. Ale nie ma takich osób wśród obecnie zalewających europę. Tutaj głównie gwałciciele i oczekujący na benefity 20-30 letni mężczyźni, którzy zostawili kobiety i dzieci w swoich krajach. O tak. Biali ludzie z kultury chrześcijańskiej mają największe osiągnięcia i są do tego najbardziej atrakcyjni fizycznie. Tylko morale jak by podupadły ostatnio przez brak wyzwań i może zbyt łatwe życie przez co pozwalają sobie teraz robić krzywdę i demolować własne miasta przez najeźdźców. Liczba stref gdzie nie zapuszcza się policja rośnie. Cytat:
![]() Akurat Rosjanie których widziałem w akademikach właśnie tak chlali ![]() Najlepszy post w tym wątku. Cytat:
Kiedy ktoś odprawia jakieś gusła dla zabawy czy żeby się zżyć ze społecznością, albo jako relikt przeszłości/tradycja to jeszcze ok. Ale kiedy ktoś naprawdę wierzy to mam prawo uważać taką osobę za niebezpieczną i się dystansować.
Edytowane przez beznadziejny123 Czas edycji: 2015-12-23 o 10:26 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Wtajemniczenie
|
Wszystko jest ok dopoki ktos nie narzuca Ci swojej religi/kultury i nie nawraca na sile. Chcesz wierzyc to wierz w co Ci sie tylko podoba, ale nie udowadniaj innym ze Twoje jest lepsze, bardziej, na wierzchu...
Kiedys krzyzowanano i rzucano lwom chrzescijan, potem chcrzescijanie zrobili rozp.... w imie nawracania, zniszczyli tyle pieknych kultur, teraz przyszedl czas na islam. Swoja droga dziwi mnie jak czytam jaki to biedny misjonarz zostal zabity dzida przez buszmena, a czemu buszmen rzucil sie z dzida?? Bo ktos narzuca mu swoja wole, a przeciez to chcrzescijanski bog mowi o wolnej woli, a pamiec katolicka krotka, zapomnieli ze sami mordowali, czarownice na stosach palili, postepy hamowali co by lud w ciemnocie zyl. Takze nie ma dobej religi.
Edytowane przez Aleksandriiia Czas edycji: 2015-12-23 o 10:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
BAN stały
|
Cytat:
Gdzies spotkalam takie trafne spostrzezenie na temat religii. Generalnie z religia troche jak z penisem; ok jesli masz I jestes z tego dumny, ale jesli wyciagasz na wierzch I mahasz mi przed twarza, to mamy problem. W moim zwiazku nikt niczego nie narzuca, sa kwestie typu on nie pojdzie na kawe do Starbucksa, bo twierdzi, ze Starbucks sponsoruje bombardowanie Palestyny (moglam sie rabnac ze stronami), wiec idziemy do Costy I tyle. Omijamy punkty zapalne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Wtajemniczenie
|
I o to chodzi. W ogole wydaje mi sie ze batdziej boisz sie ze jestes rasistka niz nia jestes.
A jedyna uniweesalna prawda to taka ze uniwersalnosc nie istnieje. Kiedys Afolf chcial stworzyc takiego uniwersalnego nadczlowieka, wszyscy wiemy co z tego wyszlo
![]() |
![]() |
#27 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Cała historia kompletnie nieprawdopodobne z pktu widzenia psychologii. Lepiej idź pomóż rodzicom w sprzątaniu lub gotowaniu.
Edytowane przez favianna Czas edycji: 2015-12-23 o 11:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zadomowienie
|
Matko, ten świat staje się coraz dziwniejszy. Nie jesteś rasistką, wiem co mówię.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
No więc właśnie o to chodzi, żebyś umiała nazwać, określić swoje uczucia. Choćby po to, żeby nie wymknęły Ci się niepostrzeżenie spod kontroli. A o tym, że od rodziców się nie odcięłaś najlepiej świadczy to, że ukrywasz przed nimi swojego partnera. Z resztą czym miałoby być takie odcięcie? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:07.