|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2011-08
Wiadomości: 106
|
oliwa z oliwek extra vergine-fuś!
czółko wszystkim!
mam do Was pytanko. jakiej oliwy z oliwek używacie? jak wiadomo,jest powszechnie stosowana na ciepło i na zimno, zachwalana jako mega zdrowa. Ja mam oliwę extra vergine [podobno najlepsza..], akurat tym razem kupioną w Biedronce [ale wcześniej kupowałam w różnych innych sklepach], i mam wrażenie,że ona jest strasznie gorzka! Sałatka z oliwą nie smakuje mi w żadnym razie, jajecznica usmażona na oliwie staje się nie do przyjęcia.. Czy wam też się wydaje,że oliwa ma bardzo intensywny smak, który nie każdemu leży? a może trzeba kupić oliwę nie-extra vergine? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-01
Lokalizacja: stąd
Wiadomości: 36 831
|
Dot.: oliwa z oliwek extra vergine-fuś!
A czy na opakowaniu znalazłaś gdzieś słowo 'communitario'?
Jeśli tak, oznacza to, że jest to oliwa kiepskiej jakości - mieszanka różnych oliw, których DODATKIEM jest oliwa z pierwszego tłoczenia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2006-08
Wiadomości: 1 114
|
Dot.: oliwa z oliwek extra vergine-fuś!
oliwa z oliwek ma charakterystyczny smak i zapach i nie każdemu się on spodoba.ja już się przyzwyczaiłam.podobno olej rzepakowy zimnotłoczony ma takie same właściwości jak oliwa z oliwek ale jest neutralny w smaku i zapachu.(mam zamiar wypróbować)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-09
Wiadomości: 17 087
|
Dot.: oliwa z oliwek extra vergine-fuś!
Dobrej oliwy nie kupisz na promocji w Biedronce. Gdzieś słyszałam, że jak kogoś nie stać na dobrą oliwę, to lepiej kupować zwykły dobry olej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2011-03
Wiadomości: 654
|
Dot.: oliwa z oliwek extra vergine-fuś!
Na oliwie extra vergine ABSOLUTNIE NIE MOŻNA SMAŻYĆ. Do tego najlepszy jest nierafinowany, tłoczony na zimno olej rzepakowy (czyli nie żaden Kujawski ani inne tego typu- taki olej ma delikatny zapach rzepakowy i pomarańczową barwę) lub oliwa z drugiego tłoczenia. Jeśli chcesz kupić dobrą oliwę, to polecam Monini Extra Vergine. Używam jej tylko do potraw na zimno, jest przepyszna i nie wyobrażam sobie ich ze zwykłym olejem. Jeżeli ta Ci nie posmakuje, to chyba po prostu znaczy, że oliwa Ci nie podchodzi.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2011-08
Wiadomości: 106
|
Dot.: oliwa z oliwek extra vergine-fuś!
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2011-03
Wiadomości: 654
|
Dot.: oliwa z oliwek extra vergine-fuś!
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2011-09
Wiadomości: 197
|
Dot.: oliwa czosnkowa
Jakiś czas temu kupiłam oliwę czosnkową i tak sobie ona stoi, bo do sałatek mi nie bardzo pasuje. Nie wiem do czego można jej użyć. Macie może jakieś pomysły? Może do ciasta na pizzę ją dodać?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2012-07
Wiadomości: 28
|
Dot.: oliwa z oliwek extra vergine-fuś!
Ja smażę na oleju z pestek winogron, prawie nie ma zapachu ani zbędnych aromatów. Oliwy używam tylko na zimno, do sałatek czy do chleba.
__________________
Przepisy kulinarne, fotografia, podróże, odkrywanie smaków http://www.noziwidelecblog.com |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-12
Lokalizacja: Śląsk
Wiadomości: 3 493
|
Dot.: oliwa z oliwek extra vergine-fuś!
Cytat:
Ja używam tej extra vergine z Biedry, ale za rada Dotki sprawdzę co tam w niej siedzi. Oliwa ma specyficzny smak, który trzeba lubić. Ja lubię. Ostatnio moim hitem jest bagietka moczona w oliwie z oliwek i occie balsamicznym. ![]() A je się ją po to (ktoś pytał), bo jest zdrowym tłuszczem ![]()
__________________
Żona!
![]() "Kobieta wierzy, że 2 i 2 zmieni się w 5, jeśli będzie długo płakać i zrobi awanturę" ![]() - George Elliot Edytowane przez ewuszkaaa Czas edycji: 2012-10-10 o 13:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2006-10
Wiadomości: 43 642
|
Dot.: oliwa z oliwek extra vergine-fuś!
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:04 ---------- Poprzedni post napisano o 19:01 ---------- Do ciasta (na pizzę, czy chleb), do podsmażenia kotletów mielonych (bo na oliwie można smażyć - przecież Grecy, czy Włosi smażą, więc bez przesadyzmu, ale do pewnej temperatury, w miarę krótko, bez przypalenia jej). |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2011-07
Lokalizacja: Mazowieckie
Wiadomości: 1 417
|
Dot.: oliwa z oliwek extra vergine-fuś!
Sporo zależy też od "wieku" oliwy. Z tego co pamiętam to młodsza jest delikatniejsza a później nabiera intensywności. Jeżeli się mylę to niech mnie ktoś poprawi
![]() Poza tym smażenie na oliwie nie ma sensu bo te jej wszystkie mega zdrowe właściwości znikają. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-12
Lokalizacja: Śląsk
Wiadomości: 3 493
|
Dot.: oliwa z oliwek extra vergine-fuś!
Na oliwie extra vergin z Biedry nie ma informacji, że to mieszanka czy coś... Jedynie, że butelkowane we Włoszech. Mi smakuje.
Nie wolno smażyć na oliwie z oliwek extra virgin (z pierwszego tłoczenia), bo ten tłuszcz poddany wysokiej temperaturze wydziela rakotwórcze substancje, które zjadamy! Extra virgintylko na zimno! Nie wiem w jakiej temperaturze te substancje się tworzą, ale nie wierzę, że ktokolwiek stoi z termometrem przy patelni smażąc kotlety :/
__________________
Żona!
![]() "Kobieta wierzy, że 2 i 2 zmieni się w 5, jeśli będzie długo płakać i zrobi awanturę" ![]() - George Elliot Edytowane przez ewuszkaaa Czas edycji: 2012-10-11 o 13:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2012-02
Wiadomości: 1 923
|
Dot.: oliwa z oliwek extra vergine-fuś!
Cytat:
Jajecznica na oliwie z oliwek? Nie może być nic bardziej ohydnego, nie próbuj tego nigdy więcej. Ja w ogóle nie kupuję oliwy z oliwek. Dla oliwkowego smaku wolę użyć po prostu oliwek z zalewy, a nasz rodzimy olej rzepakowy jest kilkakrotnie tańszy i lepszej jakości. Bo najlepsza oliwa z oliwek zostaje pewnie we Włoszech, do nas eksportuje się towar drugiej jakości, który potem miejscowi modni kupują za horrendalne sumy w delikatesach ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2013-04
Wiadomości: 900
|
Dot.: oliwa z oliwek extra vergine-fuś!
Oliwe z oliwek najlepiej kupować w miejscach z zdrową żywnością lub lepszej marki sklepach, i czytać dokładnie opakowanie jaka to jest oliwa i czy z pierwszego tłoczenia itp. aby była zdrowa
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
BAN stały
Zarejestrowany: 2014-02
Wiadomości: 1
|
Dot.: oliwa z oliwek extra vergine-fuś!
Oliwa z oliwek extra virgin Frantoi Cutrera
Najsłynniejszy ekspert w dziedzinie oliw - Marco Oreggia, w swoim przewodniku Guida Flos Olei uznał oliwę Primo Frantoi Cutrera jako najlepszą na Świecie. Wybrał ją spośród 600 innych oliw z 40 krajów http://www.doppio.com.pl/oliwa.htm |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
mOLDerator
Zarejestrowany: 2010-10
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 10 392
|
Dot.: oliwa z oliwek extra vergine-fuś!
Dziewczyny, podbijam wątek. Otóż kupiłam oliwę z oliwek z Biedronki (jak na zdjęciu) i jest wręcz ohydna. Zrobiłam sałatkę z mozarellą i wszystko wyrzuciłam do kosza. Fuj! Powiedzcie, jaką konkretnie macie sprawdzoną oliwę, żeby była dobra w smaku? Tę wykorzystam do smażenia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | ||
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2014-07
Wiadomości: 967
|
Dot.: oliwa z oliwek extra vergine-fuś!
Cytat:
(przed zakupem sprawdz termin waznosci!!!!) Np w Grecji jest tyle roznych oliwek co chyba win kazda inaczej smakuje. Sklepowe oliwy to najczesciej mieszanki grecko-wloskie-hiszpanskie itd. (jedne sa gorzkie drugie pikantne itd... zalezy co zmieszano) Oto nazwy oliwek: * De cecco (niebieska .... sprawdz przed zakupem date waznosci) moja ulubiona * Sasso * Gaea * Terra di Bari * Basso ---------- Dopisano o 15:57 ---------- Poprzedni post napisano o 15:48 ---------- Cytat:
Jajecznica na oliwce jest boska... szczegolnie na tunczyku i kaparach i cebulce i chili... albo z bekonem. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
BAN stały
Zarejestrowany: 2015-05
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 18
|
Dot.: oliwa z oliwek extra vergine-fuś!
Cześć, ja używam oliwy Frantoi Cutrera jest najlepsza do sałatek i tylko do nich ją dodaje. Jest wydajna więc starcza na długo, ale co ważne ma smak a nie jak podróbki które nazwałabym olejem nie oliwą.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
BAN stały
Zarejestrowany: 2015-09
Wiadomości: 26
|
Dot.: oliwa z oliwek extra vergine-fuś!
Też używam tej oliwy. Odkąd ją pierwszy raz kupiłam "dla spróbowania" nie wyobrażam sobie bym mogła używać jakiejś innej. Moim zdaniem jest najlepsza.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2015-11
Wiadomości: 7
|
Dot.: oliwa z oliwek extra vergine-fuś!
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:01.