oliwa z oliwek extra vergine-fuś! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2011-08-01, 11:34   #1
Orzechova
Raczkowanie
 
Avatar Orzechova
 
Zarejestrowany: 2011-08
Wiadomości: 106

oliwa z oliwek extra vergine-fuś!


czółko wszystkim!
mam do Was pytanko. jakiej oliwy z oliwek używacie? jak wiadomo,jest powszechnie stosowana na ciepło i na zimno, zachwalana jako mega zdrowa. Ja mam oliwę extra vergine [podobno najlepsza..], akurat tym razem kupioną w Biedronce [ale wcześniej kupowałam w różnych innych sklepach], i mam wrażenie,że ona jest strasznie gorzka! Sałatka z oliwą nie smakuje mi w żadnym razie, jajecznica usmażona na oliwie staje się nie do przyjęcia.. Czy wam też się wydaje,że oliwa ma bardzo intensywny smak, który nie każdemu leży? a może trzeba kupić oliwę nie-extra vergine?
Orzechova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-01, 23:29   #2
Dotka90
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2009-01
Lokalizacja: stąd
Wiadomości: 36 831
Dot.: oliwa z oliwek extra vergine-fuś!

A czy na opakowaniu znalazłaś gdzieś słowo 'communitario'?
Jeśli tak, oznacza to, że jest to oliwa kiepskiej jakości - mieszanka różnych oliw, których DODATKIEM jest oliwa z pierwszego tłoczenia.
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-02, 15:17   #3
Gajowniczka
Zadomowienie
 
Avatar Gajowniczka
 
Zarejestrowany: 2006-08
Wiadomości: 1 114
Dot.: oliwa z oliwek extra vergine-fuś!

oliwa z oliwek ma charakterystyczny smak i zapach i nie każdemu się on spodoba.ja już się przyzwyczaiłam.podobno olej rzepakowy zimnotłoczony ma takie same właściwości jak oliwa z oliwek ale jest neutralny w smaku i zapachu.(mam zamiar wypróbować)
Gajowniczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-03, 12:34   #4
_vixen_
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2009-09
Wiadomości: 17 087
Dot.: oliwa z oliwek extra vergine-fuś!

Dobrej oliwy nie kupisz na promocji w Biedronce. Gdzieś słyszałam, że jak kogoś nie stać na dobrą oliwę, to lepiej kupować zwykły dobry olej.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-03, 14:10   #5
kikimora_6
Rozeznanie
 
Avatar kikimora_6
 
Zarejestrowany: 2011-03
Wiadomości: 654
Dot.: oliwa z oliwek extra vergine-fuś!

Na oliwie extra vergine ABSOLUTNIE NIE MOŻNA SMAŻYĆ. Do tego najlepszy jest nierafinowany, tłoczony na zimno olej rzepakowy (czyli nie żaden Kujawski ani inne tego typu- taki olej ma delikatny zapach rzepakowy i pomarańczową barwę) lub oliwa z drugiego tłoczenia. Jeśli chcesz kupić dobrą oliwę, to polecam Monini Extra Vergine. Używam jej tylko do potraw na zimno, jest przepyszna i nie wyobrażam sobie ich ze zwykłym olejem. Jeżeli ta Ci nie posmakuje, to chyba po prostu znaczy, że oliwa Ci nie podchodzi.
kikimora_6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-04, 10:20   #6
Orzechova
Raczkowanie
 
Avatar Orzechova
 
Zarejestrowany: 2011-08
Wiadomości: 106
Dot.: oliwa z oliwek extra vergine-fuś!

Cytat:
Napisane przez kikimora_6 Pokaż wiadomość
Na oliwie extra vergine ABSOLUTNIE NIE MOŻNA SMAŻYĆ. Do tego najlepszy jest nierafinowany, tłoczony na zimno olej rzepakowy (czyli nie żaden Kujawski ani inne tego typu- taki olej ma delikatny zapach rzepakowy i pomarańczową barwę) lub oliwa z drugiego tłoczenia.
o losie... to po co są te 'zwykłe' oleje skoro do niczego się nie nadają? eh. wczoraj podebrałam mojemu psu olej z pestek winogron i na tym usmażyłam sobie cukinię. Był neutralny w smaku, ale pewnie zaraz się dowiem że jest niezdrowy spróbuję upolować tą oliwę którą mi poleciłaś, jak tylko zużyję olej lniany [tylko na zimno,wiem wiem]. Czy tłuszcze które poleciłaś do smażenia dostanę w zwykłym hipermarkecie i nie spłuczę się doszczętnie, czy można je kupić tylko w sklepach ze zdrową żywnością? [możesz podać orientacyjną cenę w jakiej Ty kupujesz?]
Orzechova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-05, 08:53   #7
kikimora_6
Rozeznanie
 
Avatar kikimora_6
 
Zarejestrowany: 2011-03
Wiadomości: 654
Dot.: oliwa z oliwek extra vergine-fuś!

Cytat:
Napisane przez Orzechova Pokaż wiadomość
o losie... to po co są te 'zwykłe' oleje skoro do niczego się nie nadają? eh. wczoraj podebrałam mojemu psu olej z pestek winogron i na tym usmażyłam sobie cukinię. Był neutralny w smaku, ale pewnie zaraz się dowiem że jest niezdrowy spróbuję upolować tą oliwę którą mi poleciłaś, jak tylko zużyję olej lniany [tylko na zimno,wiem wiem]. Czy tłuszcze które poleciłaś do smażenia dostanę w zwykłym hipermarkecie i nie spłuczę się doszczętnie, czy można je kupić tylko w sklepach ze zdrową żywnością? [możesz podać orientacyjną cenę w jakiej Ty kupujesz?]
Nierafinowany olej rzepakowy to taki, którego używam najczęściej- kosztuje złotówkę z groszami więcej niż zwykły, więc nie jest to jakiś straszny wydatek. Kupuję w Inter Marche. Oliwa z drugiego tłoczenia to już droższa impreza- jakieś kilkanaście złotych za litr. Używam jej tylko do potraw, które wymagają oliwnego posmaku, który nadaje charakteru całemu daniu. Taką akurat da się dostać w większości supermarketów.
kikimora_6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-06, 18:04   #8
Jawa_82
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2011-09
Wiadomości: 197
Dot.: oliwa czosnkowa

Jakiś czas temu kupiłam oliwę czosnkową i tak sobie ona stoi, bo do sałatek mi nie bardzo pasuje. Nie wiem do czego można jej użyć. Macie może jakieś pomysły? Może do ciasta na pizzę ją dodać?
Jawa_82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-09, 18:19   #9
Dominique00
Przyczajenie
 
Avatar Dominique00
 
Zarejestrowany: 2012-07
Wiadomości: 28
Dot.: oliwa z oliwek extra vergine-fuś!

Ja smażę na oleju z pestek winogron, prawie nie ma zapachu ani zbędnych aromatów. Oliwy używam tylko na zimno, do sałatek czy do chleba.
__________________
Przepisy kulinarne, fotografia, podróże, odkrywanie smaków
http://www.noziwidelecblog.com
Dominique00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-10, 13:26   #10
ewuszkaaa
Zakorzenienie
 
Avatar ewuszkaaa
 
Zarejestrowany: 2009-12
Lokalizacja: Śląsk
Wiadomości: 3 493
Dot.: oliwa z oliwek extra vergine-fuś!

Cytat:
Napisane przez kikimora_6 Pokaż wiadomość
Na oliwie extra vergine ABSOLUTNIE NIE MOŻNA SMAŻYĆ. Do tego najlepszy jest nierafinowany, tłoczony na zimno olej rzepakowy (czyli nie żaden Kujawski ani inne tego typu- taki olej ma delikatny zapach rzepakowy i pomarańczową barwę) lub oliwa z drugiego tłoczenia. Jeśli chcesz kupić dobrą oliwę, to polecam Monini Extra Vergine. Używam jej tylko do potraw na zimno, jest przepyszna i nie wyobrażam sobie ich ze zwykłym olejem. Jeżeli ta Ci nie posmakuje, to chyba po prostu znaczy, że oliwa Ci nie podchodzi.
Dokładnie tak.

Ja używam tej extra vergine z Biedry, ale za rada Dotki sprawdzę co tam w niej siedzi. Oliwa ma specyficzny smak, który trzeba lubić. Ja lubię. Ostatnio moim hitem jest bagietka moczona w oliwie z oliwek i occie balsamicznym.

A je się ją po to (ktoś pytał), bo jest zdrowym tłuszczem
__________________
Żona!

"Kobieta wierzy, że 2 i 2 zmieni się w 5,
jeśli będzie długo płakać i zrobi awanturę"


- George Elliot

Edytowane przez ewuszkaaa
Czas edycji: 2012-10-10 o 13:28
ewuszkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-10, 18:04   #11
201803290936
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2006-10
Wiadomości: 43 642
Dot.: oliwa z oliwek extra vergine-fuś!

Cytat:
Napisane przez Gajowniczka Pokaż wiadomość
oliwa z oliwek ma charakterystyczny smak i zapach i nie każdemu się on spodoba.ja już się przyzwyczaiłam.podobno olej rzepakowy zimnotłoczony ma takie same właściwości jak oliwa z oliwek ale jest neutralny w smaku i zapachu.(mam zamiar wypróbować)
Racja . Olej rzepakowy (tłoczony na zimno, z pierwszego tłoczenia - w Lidlu chociażby) bardziej smakuje mi, niż oliwa, a również jest zdrowy. Ale oliwa oliwie nierówna - ostatnio kupiłam w Tesco bardzo dobrą, a bywały i takie, które miałam ochotę wylać do wc.

---------- Dopisano o 19:04 ---------- Poprzedni post napisano o 19:01 ----------

Cytat:
Napisane przez Jawa_82 Pokaż wiadomość
Jakiś czas temu kupiłam oliwę czosnkową i tak sobie ona stoi, bo do sałatek mi nie bardzo pasuje. Nie wiem do czego można jej użyć. Macie może jakieś pomysły? Może do ciasta na pizzę ją dodać?
Do ciasta (na pizzę, czy chleb), do podsmażenia kotletów mielonych (bo na oliwie można smażyć - przecież Grecy, czy Włosi smażą, więc bez przesadyzmu, ale do pewnej temperatury, w miarę krótko, bez przypalenia jej).
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-10-11, 13:09   #12
Pigeons
Zadomowienie
 
Avatar Pigeons
 
Zarejestrowany: 2011-07
Lokalizacja: Mazowieckie
Wiadomości: 1 417
Dot.: oliwa z oliwek extra vergine-fuś!

Sporo zależy też od "wieku" oliwy. Z tego co pamiętam to młodsza jest delikatniejsza a później nabiera intensywności. Jeżeli się mylę to niech mnie ktoś poprawi

Poza tym smażenie na oliwie nie ma sensu bo te jej wszystkie mega zdrowe właściwości znikają.
Pigeons jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-11, 13:40   #13
ewuszkaaa
Zakorzenienie
 
Avatar ewuszkaaa
 
Zarejestrowany: 2009-12
Lokalizacja: Śląsk
Wiadomości: 3 493
Dot.: oliwa z oliwek extra vergine-fuś!

Na oliwie extra vergin z Biedry nie ma informacji, że to mieszanka czy coś... Jedynie, że butelkowane we Włoszech. Mi smakuje.

Nie wolno smażyć na oliwie z oliwek extra virgin (z pierwszego tłoczenia), bo ten tłuszcz poddany wysokiej temperaturze wydziela rakotwórcze substancje, które zjadamy! Extra virgintylko na zimno!

Nie wiem w jakiej temperaturze te substancje się tworzą, ale nie wierzę, że ktokolwiek stoi z termometrem przy patelni smażąc kotlety :/
__________________
Żona!

"Kobieta wierzy, że 2 i 2 zmieni się w 5,
jeśli będzie długo płakać i zrobi awanturę"


- George Elliot

Edytowane przez ewuszkaaa
Czas edycji: 2012-10-11 o 13:42
ewuszkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-18, 12:21   #14
nosferatku
Zadomowienie
 
Avatar nosferatku
 
Zarejestrowany: 2012-02
Wiadomości: 1 923
Dot.: oliwa z oliwek extra vergine-fuś!

Cytat:
Napisane przez Orzechova Pokaż wiadomość
czółko wszystkim!
mam do Was pytanko. jakiej oliwy z oliwek używacie? jak wiadomo,jest powszechnie stosowana na ciepło i na zimno, zachwalana jako mega zdrowa. Ja mam oliwę extra vergine [podobno najlepsza..], akurat tym razem kupioną w Biedronce [ale wcześniej kupowałam w różnych innych sklepach], i mam wrażenie,że ona jest strasznie gorzka! Sałatka z oliwą nie smakuje mi w żadnym razie, jajecznica usmażona na oliwie staje się nie do przyjęcia.. Czy wam też się wydaje,że oliwa ma bardzo intensywny smak, który nie każdemu leży? a może trzeba kupić oliwę nie-extra vergine?
Przede wszystkim-gorzka oliwa z oliwek oznacza zepsutą oliwę z oliwek. Zjełczałą. Możesz tylko wyrzucić. We Włoszech też bywają nieuczciwi producenci.
Jajecznica na oliwie z oliwek? Nie może być nic bardziej ohydnego, nie próbuj tego nigdy więcej.

Ja w ogóle nie kupuję oliwy z oliwek. Dla oliwkowego smaku wolę użyć po prostu oliwek z zalewy, a nasz rodzimy olej rzepakowy jest kilkakrotnie tańszy i lepszej jakości. Bo najlepsza oliwa z oliwek zostaje pewnie we Włoszech, do nas eksportuje się towar drugiej jakości, który potem miejscowi modni kupują za horrendalne sumy w delikatesach
nosferatku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-21, 09:17   #15
Kucharka2013
Rozeznanie
 
Zarejestrowany: 2013-04
Wiadomości: 900
Dot.: oliwa z oliwek extra vergine-fuś!

Oliwe z oliwek najlepiej kupować w miejscach z zdrową żywnością lub lepszej marki sklepach, i czytać dokładnie opakowanie jaka to jest oliwa i czy z pierwszego tłoczenia itp. aby była zdrowa
Kucharka2013 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-09, 12:59   #16
Eve Olio
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2014-02
Wiadomości: 1
Dot.: oliwa z oliwek extra vergine-fuś!

Oliwa z oliwek extra virgin Frantoi Cutrera
Najsłynniejszy ekspert w dziedzinie oliw - Marco Oreggia, w swoim przewodniku Guida Flos Olei uznał oliwę Primo Frantoi Cutrera jako najlepszą na Świecie. Wybrał ją spośród 600 innych oliw
z 40 krajów
http://www.doppio.com.pl/oliwa.htm

Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 2013 oliwa z oliwek NAJLEPSZA oliwa z oliwek.jpg (147,3 KB, 10 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg oliwa awards 2013.jpg (272,6 KB, 3 załadowań)
Eve Olio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-21, 12:05   #17
bernikula
mOLDerator
 
Avatar bernikula
 
Zarejestrowany: 2010-10
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 10 392
Dot.: oliwa z oliwek extra vergine-fuś!

Dziewczyny, podbijam wątek. Otóż kupiłam oliwę z oliwek z Biedronki (jak na zdjęciu) i jest wręcz ohydna. Zrobiłam sałatkę z mozarellą i wszystko wyrzuciłam do kosza. Fuj! Powiedzcie, jaką konkretnie macie sprawdzoną oliwę, żeby była dobra w smaku? Tę wykorzystam do smażenia.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Ekstra-oliwa-z-oliwek-z-pierwszego-tłoczenia-Biedronka.jpg (18,9 KB, 15 załadowań)
__________________


Insta
bernikula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-21, 14:57   #18
a3389c1658f289371e9f53ba70ebd6b73c85f48f
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2014-07
Wiadomości: 967
Dot.: oliwa z oliwek extra vergine-fuś!

Cytat:
Napisane przez bernikula Pokaż wiadomość
Dziewczyny, podbijam wątek. Otóż kupiłam oliwę z oliwek z Biedronki (jak na zdjęciu) i jest wręcz ohydna. Zrobiłam sałatkę z mozarellą i wszystko wyrzuciłam do kosza. Fuj! Powiedzcie, jaką konkretnie macie sprawdzoną oliwę, żeby była dobra w smaku? Tę wykorzystam do smażenia.
Hi podam Tobie liste oliw z oliwek ... jak te nie beda smakowaly to zostaja ci prywatne wytwornie
(przed zakupem sprawdz termin waznosci!!!!)
Np w Grecji jest tyle roznych oliwek co chyba win kazda inaczej smakuje. Sklepowe oliwy to najczesciej mieszanki grecko-wloskie-hiszpanskie itd. (jedne sa gorzkie drugie pikantne itd... zalezy co zmieszano)
Oto nazwy oliwek:
* De cecco (niebieska .... sprawdz przed zakupem date waznosci) moja ulubiona
* Sasso
* Gaea
* Terra di Bari
* Basso

---------- Dopisano o 15:57 ---------- Poprzedni post napisano o 15:48 ----------

Cytat:
Napisane przez nosferatku Pokaż wiadomość
Przede wszystkim-gorzka oliwa z oliwek oznacza zepsutą oliwę z oliwek. Zjełczałą. Możesz tylko wyrzucić. We Włoszech też bywają nieuczciwi producenci.
Jajecznica na oliwie z oliwek
Bajki z mchu i paproci .. goryczka i pikantnosc pochodzi od gatunku oliwek jedne sa mniej drugie bardziej.. a nie zepsutych.
Jajecznica na oliwce jest boska... szczegolnie na tunczyku i kaparach i cebulce i chili... albo z bekonem.
a3389c1658f289371e9f53ba70ebd6b73c85f48f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-03, 07:45   #19
PaulinaPawska
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2015-05
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 18
Dot.: oliwa z oliwek extra vergine-fuś!

Cześć, ja używam oliwy Frantoi Cutrera jest najlepsza do sałatek i tylko do nich ją dodaje. Jest wydajna więc starcza na długo, ale co ważne ma smak a nie jak podróbki które nazwałabym olejem nie oliwą.
PaulinaPawska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-11, 14:36   #20
kr0p
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2015-09
Wiadomości: 26
Dot.: oliwa z oliwek extra vergine-fuś!

Cytat:
Napisane przez PaulinaPawska Pokaż wiadomość
Cześć, ja używam oliwy Frantoi Cutrera jest najlepsza do sałatek i tylko do nich ją dodaje. Jest wydajna więc starcza na długo, ale co ważne ma smak a nie jak podróbki które nazwałabym olejem nie oliwą.
Też używam tej oliwy. Odkąd ją pierwszy raz kupiłam "dla spróbowania" nie wyobrażam sobie bym mogła używać jakiejś innej. Moim zdaniem jest najlepsza.
kr0p jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-21, 13:32   #21
betiz
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2015-11
Wiadomości: 7
Dot.: oliwa z oliwek extra vergine-fuś!

Cytat:
Napisane przez kr0p Pokaż wiadomość
Też używam tej oliwy. Odkąd ją pierwszy raz kupiłam "dla spróbowania" nie wyobrażam sobie bym mogła używać jakiejś innej. Moim zdaniem jest najlepsza.
Oliwa super Używam jej na wyjątkowe okazje, bo nie jest najtańsza, ale pyszna. Jakby ktoś chciał zamówić, to tu można http://oliwa-z-oliwek.com.pl.
betiz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2016-01-21 14:32:31


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:01.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.