![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Taniec z kolkiem Hula Hop, czyli Hoopdance
Taniec z kolkiem to cos pieknego.
Wiem ze jest jut watek (watki) o hula hop, ale to jest w stylu "cwiczylam dzisiaj 15 min, spadlo mi 5 cm w talji". Czy jest tu ktos ktory tanczy z kolkiem, lub chcialby tanczyc ? Taniec z kolkiem to cos wiecej niz krecenie kolka w talji. Dziala na cale cialo, swietnie wyrabia koordynacje, wdziek, no i wogole super zabawa. ![]() Przyklady: http://www.youtube.com/watch?v=XZqwSVZvfbg http://www.youtube.com/watch?v=fi9cvsiZZG0 http://www.youtube.com/watch?v=p148vChcY-M Do tego najlepsze jest kolko dorosle, siegajace miedzy pepkiem a piersiami. Mozna go zrobic z twardego szlaufu (25mm x 2,3mm, 12 BAR) http://www.jasonunbound.com/hoops.html lub laczac dwa dzieciece kolka. Na koncu okleic taśmą płócienną (gaffer). Aha, najwiecej informacji na temat hoopdance, robienie kol hula, i wszystkiego innego jest na http://www.hooping.org A tu cos po Polsku: http://hulahoop-dance.blogspot.com/ A tu mozna kupic kolka w Polsce: Allegro: http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=4120203 Fabryka Ognia: http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=15894505 http://firefactory.pl/hula_hoop_treningowe_ogniowe_uv Ja na razie uzywam kolka dzieciecego obciazonego woda i okejonego taśmą płócienną (taśmą gaffer), ale lada dzien dojdzie moj szlauf kupiony na Ebayu. Nie moge sie doczekac ! ![]() Nigdy nie potrafilam tanczyc, ale z kolkiem jest jakos latwiej... na Youtube in na expertvillage sa videa w ktorych dziewczyny pokazuja jak sie robi rozne sztuczki. Zainwestowalam tez w jedno DVD (Hoopnotica) gdzie b. prosta jest pokazane jak tanczyc z kolkiem. Czy ktora z Was tez tanczy z Hula ?
Edytowane przez eternalvoyageur Czas edycji: 2010-09-20 o 11:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Taniec z kolkiem Hula Hop, czyli Hoopdance
Bardzo fajna sprawa, tylko cos nie moge wlaczyc tych filmikow z youtuba ; (
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Rzeczywiscie, juz je naprawilam.
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Fajne.
Kiedys bawilam sie w takie rzeczy... probowalam gimnastyki artystycznej i powiem tak- piekne to jest jak sie na to patrzy, ale to naprawde ciezki kawal chleba ![]() Teraz kupuje sobie obręcz 90 i obklejam tasma- i macham |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Ta tasma fajne obciaza, najlepiej jakies 2-3 warstwy to sie lepiej "kleji" do ciala.
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
A jaka stosujesz tasme?
![]() No ja zamierzam wziac izolacyjna do rur itd ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Super to wygląda.
Szkoda że nie ma filmików z nauką krok po kroku. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Sa, baaardzo duzo. Zamieszczam linki do podstawowych
halos (lasso) Jak zmieniac kierunek z talji na biodra krecenie na biodrach jak obracac sie Hand hooping Weave Hand hooping isolations Isolations raz drogi Lifts (podnoszenie kolka do gory) Na ramionach i lokciach przeskok Troche zaawansowanch filmikow Na piersi z talji na piersi na ramionach na udach Step through (przechodzenie przez kolko) Przepraszam za glupie tlumaczenia. Jesli macie lepsze pomysly na nazwanie tych ruchow, to piszcie. I na koniec troszke inspiracji: http://www.youtube.com/watch?v=1q2BycvA1MI
![]() |
#9 |
*sportaddict*
|
![]() cudowne to jest, jak te dziewczyny sie ruszają, co za gibkość! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
naprawde zaluje ze u mnie w miescie lub w okolicy nie ma kursu. chetnie bym sie zapisala.
kocham karisa <3 zobaczcie na jutubie co on wyprawia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
Kto to jest karis ? Nie moge go znalesc
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
http://www.youtube.com/watch?v=x1NKhqoIghU
http://www.youtube.com/watch?v=iks5hVIiVdI http://www.youtube.com/watch?v=DRNop3qrjPI i wiele innych ![]() ps. to jest facet |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
Az mi szczena opadla....
Dzisiaj doszedl moj szlauf, i zaraz zrobilam kolko. Strasznie sie z niego ciesze ! W porownaniu z malym starym jest duuuzo latwiejszy w uzyciu. Kreci sie wolniej, i... tak gladko, jak po masle. Przy okazji: duzo mi tego zostalo, wiec moge sie podzielic. Jak co to piszcie PW.
![]() |
#14 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
Srednica jet ok. 110 cm (ale moge uciac mniej lub wiecej) i moje z tasma wazy 700gram. Jesli nalozy sie wiecej tasmy to mozna obciazyc do ok. 1 kilo.
Czy interesuje Cie szlauf + lacznik, gole kolko, czy takie juz calkiem gotowe ? Niestety nie mam aparatu (maz zabral na podroz), ale kolko wyglada ok. tak:
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
![]()
Ok 3,5 metra.
Przekroj to 25mm, grubosc scianek 2,3mm, 180 PSI (12,5 BAR). To wazne by rura byla wlasciwej grubosci i ciezkosci, inaczej kolko bedzie zbyz twarde / gietkie lub zbyt ciezkie / lekkie. To 25mm x 2,3 mm to jest standard dla nauki hoopdance, chyba ze ktos jest b. duzy i wysoki, lub malutki, lub chce bardziej zaawansowane kolko do roznych sztuczek. Z tego co wiem taka rure sprzedaja tylko w magazynach dla rolnictwa, gdyz takiego mocnego szlaufu nie uzywaja zwykli ogrodnicy. Ja kupilam moj na Ebaju, ale... 25 metrow. ---------- Dopisano o 15:03 ---------- Poprzedni post napisano o 14:01 ---------- TASMA: GDZIE I JAK Kupilam tasmy z www.fancy-tapes.co.uk bo u siebie w sklepach prawie nic nie znalazlam. Trzeba ok 22 metrow tasmy by owinac cale kolko. Czyli jesli uzywamy dwie tasmy na przemian, to trzeba kazdej ok. 11 metrow. To pokrywa cale kolko jedna warstwa. Mozemy uzywac dodatkowych tasm by robic wzorki na kolku. Najwazniejsza jest tasma Gaffer, jest to tasma plocienna, ktora trzyma sie ciala i tworzy tarcie. Kolko dzieki niej nie jest sliskie, i jest ciezsze. Najlatwiej jest uzywac tasme szerokosci 1". Tasmy ozdobne sa drozsze, ale piekne. Na fancy-tapes.co.uk sa przyklady tasiem glitter, mirror, holographic, itp. Tasmy Vynil sa tanie, ale sa raczej sliskie wiec nie dzialaja tak jak gaffer. Uzywane sa raczej do wzorow i akcentow, gdyz sa dostepne w b. waskiej szerokosci. JAK NAKLEJAC TASME NA KOLKO: Prosze obejrzec wideo. Dla nie znajacych angielkiego napisalam instrukcje ponizej, ale radze ogladnac filmik by zobaczyc jak to wyglada w praktyce. ![]() http://www.youtube.com/watch?v=MBDq5vtN9wo Najlepiej jest usiasc na krzesle i trzymac kolko miedzy kolanami. W ten sposob ma sie obie rece wolne. Tak jak ona siedzi na wideo jest trudniej. Wazne jest by kciukiem "prowadzic" tasme dookola kolka, zwlaszcza od spodu, upewniajac sie ze sie nie marszczy. Tasmy ozdobne (glitter itp) nalezy naklejic na poczatku. Ich brzegi sie latwo strzepia, wiec nastepna warstwa tasmy Gaffer powinna zachodzic na te brzegi. Najpierw trzeba wymiezyc odstep, lub inaczej: pod jakim katem tasma ma owijac kolko. To zalezy od tego, ile tasiem bedziemy uzywac. Mozna ciasno obkleji odcinek kola jedna tasma. Jesli uzywamy dwie tasmy na przemian, to trzeba pamietac ze brzegi powinny zachodzic na siebie Najlepiej najpierw wyprobowac owinac kawalek kolka tasma ozdobna(glitter itp) bez odklejania warstwy zabiezpieczajacej. W ten sposob mozna wyprobowac pod jakim katem tasma sie najlepiej uklada. Trzeba pamietac ze tasmy typu glitter nie rozciagaja sie, wiec pod zbyt waskim lub szerokim katem tasma nie bedzie sie dobrze ukladac. Ale za to jesli utrafi sie z wlasciwym katem, i pilnuje sie by tasma lezala gladko, latwo jest utrzymac rownomierne odstepy. Radze uciac tasme ozdobna na odcinki ok 2 metrow , gdyz inaczej trudno sie z nia pracuje. Tasma gaffer jest bardziej rozciagliwa,dzieki temu latwiej jest ja ulozyc tak jak sie chce. Ale z drugiej strony trzeba pilnowac by jej przez pomylke nie rozciagnac lub nie zagiac. Jesli jest sie poczatkujacym i chce sie wiecej tarcia i mniej sliskosci, mozna wzdloz wewnetrznej strony kolka naklejic tasme Gaffer, tak jak na wideo na 2:00 Mam nadzieje ze jest to jakos czytelne, i ze komos pomoze.
Edytowane przez eternalvoyageur Czas edycji: 2009-11-13 o 13:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
a jeszcze jedno jak łączyć oba końce "kółka"?
i właśnie czy ktoś sie orientuje ile tak mniej wiecej moze kosztowac te 3,5m i czy np by mi w sklepie tyle sprzedali? dziekuje za pomoc ps. bo takich gotowych to raczej nie sprzedaja? ![]() Edytowane przez little_dove Czas edycji: 2009-09-17 o 13:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
Pojde na poczte is zapytam sie ile bedzie kosztowac przesylka.
Za sama rure poprosze o zwrocenie mi 1€ od metra, (tyle mnie to kosztowalo). Mam jej jeszcze dobre 20 metrow, lezy sobie w piwnicy, i sama jej nie bede uzywac. Moge przyciac do dokladnej dlugosci, bo mam do tego takie fajne specjalne cazki. Wlasnie pewna Polska hoop-dancerka pisala ze niestety w Polsce sprzedaja tylko proste kawalki a nie zwiniete, przez no jej kolko nie wyszlo okragle. Poprosze ja by sie wypowiedziala tutaj. Czasem mozna kupic ta rure od metra przez Ebay. Nie wiem jak sie ta rura po Polsku nazywa... Ten sprzedawca z niemiec sprzedaje od metra, ale akurat nie ma 25mm x 23,mm Moze bedzie mial za kilka dni. http://shop.ebay.pl/m.n.rainman/m.ht...1&_from=&_ipg= little_dove nie rozumiem o jakie "konce" chodzi...
Edytowane przez eternalvoyageur Czas edycji: 2009-09-17 o 14:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
Widzę, że temat nadal mało popularny, a szkoda. Uczę się tańczyć z hula hop od półtora miesiąca i naprawdę warto! Niesamowita rozrywka, godzina treningu daje mi taką dawkę energii i uśmiechu, że wystarcza to na cały dzień. Ja kręcę hula hop właśnie dla tego uczucia, ale wiem, że wiele osób jest zainteresowanych głównie zrzuceniem zbędnych centymetrów i im również polecam taniec. Kręcąc prawidłowo w talii, nie używa się prawie żadnych mięśni, a w tańcu pracuje całe ciało. Porównując: mogę kręcić na talii przez dwie godziny non stop (tylko po co?) i nie czuć żadnego zmęczenia, a po pięciu minutach nauki kręcenia kółkiem na klatce piersiowej w moim przeciwnym kierunku jestem cała zlana potem.
W Polsce jest bardzo duży problem ze znalezieniem odpowiedniej rury na kółko. Szukałam w trzech miastach i udało mi się znaleźć tylko proste trzymetrowe kawałki (wyglądające mniej więcej tak). Wygięcie tego zajęło mi pół dnia, mnóstwo nerwów i sił, więc wymaga to bardzo dużej determinacji. Można spróbować też z PEX-em, który jest sprzedawany na metry i w rulonach, ale jego wadą jest tendencja do odkształcania się. Mimo wszystko myślę, że warto przetestować, choćby jako rozwiązanie przejściowe. 3,5 metra kosztowało mnie około 25zł. Co do złączek, to niestety też nigdzie nie znalazłam odpowiednich wewnętrznych, jedynie zewnętrzne, ale one nie spełniają swojego zadania, po pewnym czasie przestają trzymać. Ja do połączenia kółka użyłam kawałka drewna o odpowiedniej średnicy i na wszelki wypadek jeszcze związałam to drutem. A jeśli ktoś już się zdecyduje spróbować tańczyć (zachęcam!), to od razu uczciwie uprzedzam, że siniaki to norma. Po nauce kręcenia na udach przez dwa tygodnie miałam całe sine łydki i kolana. Teraz zaczynam uczyć się kręcić w drugą stronę i już się boję, co to będzie. Dlatego radziłabym kolana zasłonić jakimiś miękkimi ochraniaczami. Ale jak już się załapie, o co tym chodzi, problem na szczęście znika i pozostaje satysfakcja. Jeśli chodzi o średnicę hula hop, to prawda, że większe i cięższe jest ułatwieniem dla początkujących. Jednak zachęcałabym do eksperymentowania, dla mnie najodpowiedniejsze okazało się takie o średnicy 95cm (mam 159cm wzrostu). Warto też pamiętać, że im większy ciężar, tym boleśniej można się poobijać. Coś za coś. Sytuacją idealną byłoby mieć w domu kilka kół o różnych rozmiarach i ciężarach. Na ciele łatwiej kręcić dużym i ciężkim, na rękach lepiej sprawdzają się lekkie i małe. I na koniec optymistyczny akcent, chyba moje ulubione hulahopowe video . Później postaram się też napisać coś więcej o samej nauce, najlepszych tutorialach, itp. e: Aha, no i warto się zabrać za to już teraz, póki jest ciepło i można ćwiczyć na dworze! Przestrzeń naprawdę sprzyja nauce. Edytowane przez amet Czas edycji: 2009-09-17 o 18:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Wtajemniczenie
|
little_dove
mam jeszcze kilka lacznikow, moge sie podzielic. Laczniki mozna kupic na fancy-tapes.co-uk, jeden kosztuje ok 0.75 funtow. Amet dziekuje goraco za wypowiedz ! Facet na tym filmiku jest sure, so za styl, a na 1:45 szczena mi opadla ! Ja chyba nigdy nie bede tak potrafila, niestety brak mi talentu do tanca. Ale z kolkiem latwiej tanczyc niz bez... A tu cos b.fajnego: http://www.youtube.com/watch?v=4agJTzVsiBE
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
ech tak sie napaliłam na hh ale teraz tak krytycznie patrzac to ja nie mam gdzie tym krecić
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
EternalVoyageur, skoro masz zapasowe łączniki, może spróbuj zrobić kółko składane? Mogłoby Ci się przydać, jeśli chciałabyś kiedyś zabrać je w podróż na wczasy albo w zimie wybrać się do lokalnej sali gimnastycznej i potańczyć w większej przestrzeni.
Chłopak z filmiku już wcześniej zajmował się normalnym tańcem, więc trudno się do niego porównywać. Ale ja także mam dwie lewe ręce i nogi, do tego brak rytmu i z tańczeniem też problem, a mam zamiar do jego poziomu dotrzeć! Obiecałam wcześniej najlepsze moim zdaniem tutoriale na youtube: SaFire Caroleeena Chemigal Chociaż uważam, że najlepiej zawsze obejrzeć kilka tutoriali na temat jednego ruchu, różne sposoby uczenia naprawdę ułatwiają złapanie, o co w tym chodzi. No i warto eksperymentować samemu, włączyć sobie ulubioną muzykę i po prostu zacząć tańczyć. Długo zastanawiałam się też, czy dać tu linki do swoich filmików, ale w końcu uznałam, że jeśli kiedyś chcę występować publicznie, to muszę przezwyciężać nieśmiałość. Zaznaczam, że jestem tylko początkująca i jeszcze długa droga przede mną: moje pierwsze nagranie, po trzech tygodniach nauki, kolejne podejście po pięciu tygodniach, najnowszy filmik, sześć tygodni nauki. Przypomniało mi się też, że widziałam kółka hula hop na Allegro, jeśli ktoś nie ma cierpliwości w robieniu swojego własnego, ale niestety nie wiem, jaka jest ich jakość i z czego są wykonane. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Wtajemniczenie
|
little_dove szkoda, moze jeszcze kiedys
amet fajnie ze wkleilas filmiki, wlasnie myslalam ze filmiki tylko zaawansowanych tancerzy moga oniesmielac. Mam zamiar zrobic kolko skladane w stylu osemki, zobacze jak mi wyjdzie. Podobno kolko rozkladane wymaga duzo cierpliwosci by scierac laczniki papierem sciernym...
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Wtajemniczenie
|
Czyli nigdzie nei dostanę szlaufu w Polsce?
![]() A co myślicie o hula hop sprzedawanych na allegro?
![]() |
#29 |
Wtajemniczenie
|
![]()
Ooo, cos dla Was znalazlam na Allegro:
http://allegro.pl/item747514799_hula...e_prezent.html "Po zakupie Hula Hop prosimy o przesłanie maila z informacją dotyczącą wybranej wagi, średnicy i koloru" To brzmi fajnie, chociaz radze troche wzej jak pepek na poczatek, cos pomiedzy pepkiem a dolem piersi. Tylko ze wyglada ze ta tasma jest b. sliska, wiec mozna by cos takiego oklejic tasma Gaffer.
![]() |
#30 |
Wtajemniczenie
|
![]()
Zrobilam zdjecia kolek ktore zrobilam:
1 & 2 to moje pierwsze dwa kolka. Srebrne jest moje, a zlote sprzedalam. 3 to moje pierwsze skladane kolko, jeszcze bez tasmy. 4 to to samo kolko, oklejilam resztkami tasiem. Dostala je w prezencie kolezanka. Mam zamiar zrobic sobie teraz skladane kolko, oraz jedno lzejsze ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:20.