![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Powiedz Tak
Która wsparła akcje ?
co o tym myslicie ? http://www.powiedztak.allegro.pl/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Powiedz Tak
Bransoletki nie posiadam, ale mam w portfelu oświadczenie woli.
Jak najbardziej popieram akcje, chyba sobie kupię taka bransoletke
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Kupię bransoletkę bo uważam, że trzeba pomagać... Oddawałam krew, mam zamiar zapisać się do banku szpiku....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Popieram jak najbardziej tego typu akcje.
![]() Do banku szpiku jestem zapisana, krew idę w przyszłym tygodniu oddać, więc i bransoletkę kupię. ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Powiem tak, tego typu akcji było już wiele - i tak naprawdę niczego nie zmieniły. Lekarze dalej [o ile w ogóle] pytają rodzinę - nawet jeśli kandydat na dawce ma w portfelu oświadczenie, że się zgadza być dawcą i chętnie odstąpi swoje organy po śmierci to jeśli rodzina się nie wyrazi zgody - owo oświadczenie jest ignorowane.
Sądzę, że najlepszym rozwiązaniem jest rozmowa z rodziną. Moi najbliżsi znają moje stanowisko, że gdyby coś [odpukać w niemalowane] to ja jestem na TAK. Edytowane przez amistad.k.m.s Czas edycji: 2009-05-06 o 14:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moi bliscy także wiedza ze zgadzam się na pobranie narządów.
Edytowane przez Asienka187 Czas edycji: 2009-05-06 o 14:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Akcje popieram, wczoraj nawet wybrałam sie do Rossmana po bransoletkę i oświadczenie
![]() ![]() Mąż również nosi takie oświadczenie w portfelu ![]()
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pisemna zgoda potencjalnego dawcy jest wskazana na wypadek braku zgody najbliższych i ew. sprawie sądowej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Hmm
![]() A tak właściwie to jak to jest? "osoba zmarła jest potencjalnym dawcą tkanek i narządów o ile za życia nie wyraziła sprzeciwu. Niewymagana jest wówczas zgoda rodziny lub bliskich osoby zmarłej. " Czyli jeśli za życia nie wyraże, ani sprzeciwu, ani zgody to jestem traktowana jakbym się nie sprzeciwiła i mogą mi pobierać narządy bez zgody rodziny? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
jestem za
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
Nie zgadzam się. Nie ufam lekarzom.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;12183080]Nie zgadzam się. Nie ufam lekarzom.[/QUOTE]
Mam ten sam problem... Jakoś po wszystkich swoich przejściach nie potrafie uwierzyć w profesjonalizm i zdrowe podejeście do pacjenta w polskiej służbie zdrowia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
ja jestem za
![]() dzisiaj w Rossmanie nabyłam pakiet. chcę się zapisać do banku szpiku a krew idę oddać w końcu po maturach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Nic nie wiem o tej akcji! Spieszę nabyć taki zestaw, sama jestem po przeszczepie nerki i wiem, ile radości może dać "fragment" jakiegoś człowieka... mi po śmierci to niepotrzebne a odwdzięczę się w taki sposób za podarowane życie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Myslę ,że jeszcze malo ludzi wie ,że możz zgłaszac sprzeciw ,boimy sie mowic o smierci itp a pyta sie rodziny chyba tez z takiego ludzkiego pkt widzenia ,co troche dziwne podejscie ludzkie w polskich szpitalach
![]() moi bliscy wiedzą ,że maja mnie pokroic i oddac wszytsko co sie da ,oddac do nauki studentom a reszte spalic i rozsypac na morzu czerwonym ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Rozeznanie
|
Ja również jestem na TAK
![]() ![]() ![]() Ogólnie jestem wyznawczynią zasady, że po śmierci maja mnie spalić, bo nie chcę, aby mnie robaki w ziemi jadły ![]() ![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Aha, dzięki. No to rodzinie powiem, żeby wyrazili zgodę, w razie gdybym miała umrzeć w tym tygodniu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
a nie wiecie jak to jest w przypadku znalezienia takiego oswiadczenia u osoby niepelnoletniej ? kupilam dzis pakiet i mam w portfelu karte, ale nie mam 18 lat jeszcze
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
Witam
kto mi powie w jaki sposób można zakupić pakiet powiedz tak?za każdym razem jak wchodzę na stronę allegro to jest informacja że użytkownik nie ma wystawionych przedmiotów |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
przedmioty wystawiane sa w godzinach 6-23 czy jaoks tak, ale mozesz pobiec do Rossmana i nabyc pakiet (bransoletak+osiwdczenie)
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Również popieram akcje. Tej bransoletki nie mam akurat ale nosiłam kiedyś przez dłuższy czas innych akcji
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Wtajemniczenie
|
bransoletki nie kupuje, ale mam w portfelu oświadczenie, że mogą pobrać moje organy.
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Bransoletka jak i oświadczenie woli myśle ,że do kilku dni znajdą się mnie.
Jestem jak najbardziej na TAK w tej akcji |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Również powiedziałam tak i już noszę bransoletkę.
Pakiet kupowałam w Rossmannie, co do all to słyszałam, że są problemy, żeby trafić na pakiet. ![]()
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem czy wyraziłabym zgodę na pobranie organów od bliskiej mi osoby, gdybym miała o tym zadecydować, sądzę, że nie. Organy do transplantacji muszą być pobierane od jeszcze żyjącej osoby, nie od zmarłego - tym samym "powiedz TAK" to >tak< dla dobicia pacjenta... Zdaję sobie sprawę, że w ten sposób można uratować inne życie, innej osoby. Nie wiem jednak czy z wielu względów (biologicznych, psychologicznych, moralnych i innych) powinno się to robić.
Nie mnie decydować o tym, kto ma umrzeć a kto żyć - jeśli chodzi o ciało moich bliskich to jestem na nie, jeśli chodzi o mnie samą - nie wiem, nie potrafię się określić. Abym oddała swoją nerkę komuś ja sama musiałabym zostać zabita (dobita przez lekarza podczas pobierania organów do przeszczepu), nie umiem powiedzieć, że się na to zgadzam, wolałabym mieć pewność, że po ciężkim wypadku będzie się robić wszystko co tylko możliwe aby mnie uratować... Jestem przeciwna traktowaniu jednych ludzi jako części zamienne dla innych ludzi, zdaję sobie jednak sprawę z tego, że każdy chce żyć i zrobi wszystko aby wyzdrowieć i móc cieszyć się życiem nadal dlatego nie potrafię się określić.
![]() |
#27 |
Konto usunięte
|
podpisałam oswiadczenie woli. uwazam, ze bransoletka, to niepotrzebne obnoszenie się ze swoją decyzją.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
[1=e49053b4781f408f3584008 be78503b2c10ffec8;1225474 7]podpisałam oswiadczenie woli. uwazam, ze bransoletka, to niepotrzebne obnoszenie się ze swoją decyzją.[/quote]
Wg mnie jest potrzebna. W razie jakiegoś wypadku, który skończy się śmiertelnie, bransoletka jest znakiem, że w dokumentach osoby znajduje się karta zgody na transplantację. Dlatego decyzja o przeszczepie będzie sprawniej podjęta.
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie oddanie tych organow -kiedy osoba lezy podtrzymywania sztucznie przy zyciu a wlasciwie jakim zyciu ? chodzi tylko o krązenie i ukrwienie tkanek,przeplyw tlenu-jest rownoznaczne z odebraniem zycia osobom ktore zyja,czuja,chodza,placza ,smieja sie i czekaja na to co ty mozesz im oddac ale przez wlasne widzimisie tego nie robisz. zabijasz tym samym nie tylko osobe ci bliska-ktora odlaczona od respiratora gasnie ale tez iles tam innych osob. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
zreszta ja nie chciałabym patrząc na bransoletkę codziennie o tym mysleć, że oto jestm gotowa oddać swoje narządy. zdecydowałam sie, ale nie koniecznie potrzebuje takiej przypominajki mówiącej, ze to moze juz zaraz... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:38.