|
|||||||
| Notka |
|
| Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Za długi sen
Witajcie,
Nie wiem, czy pisze w odpowiednikm dziale, ale nie moglam znalezc nic odpowiedniego. Chodzi o to, ze mam teraz inną prace niz wczesniej, wczesniej musialam rano wstac zeby wyjsc na autobus i dojechac, a teraz pracuje w domu i nie chce mi sie wstac, budzik dzwoni a ja i tak wstaje po godzinie-poltorej. Praca w domu mnie meczy, ale jescze tak z ponad miesiac bedzie. Jak sobie z tym poradzic, zeby wstac z lozka tak jak trzeba i wziac sie za prace? |
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Za długi sen
na lenistwo chyba nie ma uniwersalnego sposobu. Spróbuj pomyśleć o tym, ze wtedy będziesz miała szybciej wolne.
|
|
|
|
|
#3 |
|
Rozeznanie
|
tu tylko pomoże silna wola i nic więcej.
|
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
Też pracowałam w domu przez długi czas (około roku) i powiem szczerze, że nigdy więcej takich przeżyć. Przede wszystkim trzeba wypracować naprawdę silną wolę i systematyczność. Mi pomagało ustalenie godzin pracy, a potem zamykałam laptop i starałam się w ogóle już go nie włączyć, chyba że dla własnej przyjemności.
Ogólnie powinnaś: - przygotować sobie stałe miejsce, gdzie pracujesz - wyłączyć wszystko co Cię rozprasza (wyznaczaj sobie czas na wykonanie zadania jest taki licznik i nazywa się tomato timer - ogólnie zasada jest taka przez 25 minut skupiasz się tylko na projekcie - przez 5/10 minut robisz coś relaksującego) - ćwiczyć i trenOWAĆ - jeśli pracujesz w domu pewnie dużo siedzisz, więc ruch się przyda - przygotuj sobie jedzenie poza "godzinami pracy" Najważniejsze to pilnować godzin pracy, mieć plan zadań no i starać sie nie przeciągac pracy, bo i tak siedzę w domu, więc mogę to zrobić później
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Raczkowanie
|
No wlasnie z ta silną wolą mam najgorszy problem... Nie umiem tego wypracować :-(
Cytat:
bez urazy, ale milo mi ze nie jestem sama, ze inni tez maja/mieli taki problem. Ja po prostu jestem typem osoby ktora musi wyjsc z domu. A teraz nie mam takiej możliwości, siedze w domu w dresach :-( dzieki za rady postaram sie od jutra ustalić moje oficjalne godziny pracy. Stale miejsce mam, takze to juz spoko. No trafiłas w sedno z tymi rozpraszaczami: tv i Internet :-(
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
Też miałam ten problem przez jakiś czas, więc bardzo dobrze to rozumiem... No i tak jak wcześniej ktoś napisał ważna jest rutyna, nie przestawiaj zegarka mówiąc- zdążę to zrobić tylko to zrób a z czasem uda ci się
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wiele razy słyszałam, że praca w domu taka super, bo nie trzeba się ubierać, jeździć i można jeszcze czas zaoszczędzić. A to wcale nie jest prawda, wyjście z domu do ludzi i pracowanie w biurze bardziej mobilizuje, a poza tym pracę zostawiasz w biurze, a nie w sypialni czy salonie ![]() Jakbyś podliczyła ile czasu zajmuje jedno zerknięcie na social dziennie czy tygodniowo to pewnie wyszło całkiem sporo czasu Ale ja to wszystko rozumiem i wiem z czym musisz się teraz zmierzyć. Także trzymam kciuki! |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:28.