Nasilajacy się problem z hormonami - sytuacja bez wyjścia? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-01-23, 21:57   #1
Aredhel125
Zadomowienie

Nasilajacy się problem z hormonami - sytuacja bez wyjścia?

Od ponad 3 miesięcy biorę tabletki antykonepcyjne z polecenia ginekologa, endokrynologa i dermatologa. Zrobiłam szereg badań i wyszło, że mam androstendion i DHeA podwyższone, ale nie wiadomo dlaczego, podobno taki organizm. Jednak cały czas zastanawiam nad tabletkami anty. Niby zakrzepicy nie mam (robiłam badania krwi i USGDopplera), ale od zawsze mam żyły na wierzchu, z wiekiem mi pęka coraz więcej naczynek, żyły stają się bardziej widoczne i mam wrażenie, że przy tych tabletkach jest jeszcze gorzej. Niby nic tragicznego na razie się nie dzieje, ale jak na kilka dni przestanę brać Cyclo3Fort (lekarz polecił na krążenie) to żyły zaczynają mnie boleć. Oczy wyschły mi na wiór, okulista rozkłada ręce, cały czas pieką, są czerwone i stany zapalne się robią. Podejrzewam, że to też od tabletek.
Z drugiej strony nie mam jak obniżyć hormonów męskich, coraz więcej włosów mi wyrasta na brzuchu, klatce piersiowej, brodzie, plecach, trądzik cały czas. Nie wiem już co ja mam robić z tym wszystkim?
Endokrynolog powiedział, ze jeszcze oprócz tego sterydy, ale to ciężki kaliber i stosuje się głównie przy chorobach nadnerczy a mi to wykluczyli.
Gdzie ja mam się zwrócić po pomoc z tej sytuacji? Na usuwanie włosów laserem mnie nie stać, na trądzik już nic nie pomaga, a przy moich chorych oczach Izotek jest wykluczony.
Cały czas kontroluję d-dimer i wychodzi bardzo niski, niestety jednak na nogach widać coraz więcej żył. Bez tabletek też się to pojawiało odkąd pamiętam, z czasem się zwiększa i tak mam od wieku nastoletniego ale teraz przy tych tabletkach zaczynam się bać. Jeszcze te oczy, strasznie pieką.
Nie jestem do końca pewna jak tabletki anty wpłyną dalej na mój organizm, trzymam rękę na pulsie, ale nie wiem jak sobie bez nich poradzić z hormonami. Brałam tabletki ziołowe i nie pomagało.

Dodam tylko, ze moja mama ma żylaki po ciąży, brała tabletki anty (II generaci, Rigevidon) jako hormonalna terapia zastępcza przez 5 lat i nic jej się nie pogarszało, nic nie bolało, nie miała skutków ubocznych.

Edytowane przez Aredhel125
Czas edycji: 2016-01-23 o 22:00
Aredhel125 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-25, 06:45   #2
WiolkaKlaman
Raczkowanie

Dot.: Nasilajacy się problem z hormonami - sytuacja bez wyjścia?

Ja bym na Twoim miejscu spróbowała zmienić endokrynologa. Może inny ci pomoże. Skoro bierzesz hormony twoje dolegliwości powinny się zmniejszyć a nie zwiększyć.
WiolkaKlaman jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-25, 15:45   #3
Aredhel125
Zadomowienie

Dot.: Nasilajacy się problem z hormonami - sytuacja bez wyjścia?

Tylko, że ja też przeszukałam internet i nie wiem jakie inne hormony mogę brać skoro wszystkie anty działają źle na żyły. Nie ma innych tabletek hormonalnych, które działają antyandrogennie oprócz tabletek anty i sterydów. Nie chce z kolei dostać żylaków, ale inaczej nie mogę zlikwidować trądziku i owłosienia, a przynajmniej zmniejszyć. Wiem co mówię bo mam tak już 10 lat, a teraz się nasila.
Aredhel125 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości