|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Ojciec na stałe w Norwegii brak meldunku pl a alimenty
Witam serdecznie
W 2011 roku rozstałam się z moim partnerem. Mamy 7letnia córkę która wychowuje sama. Mieszkam z mamą. Pracuje zarabiając ok 900 zł. Ojciec córki przebywa na stałe w Norwegii, posiada norweskie obywatelstwo oraz prace. Kontaktuje się z córką. Wysyła alimenty nie sądowe w kwocie 500 zł. Problem tkwi w tym że bywa tak ze kilka miesięcy wysyła a później potrafi nie wysłać nic przez pół roku. Ja z kolei nie jestem osobą która dzwoni i się dopomina. Chcę złożyć pozew o sądowe alimenty i tu są schody, mój były partner nie posiada zameldowania w pl natomiast znam jego adres w Norwegii. Co robić?? Bo czuje ze mam związane ręce. O jaką kwotę się starać z tego co wiem zarabia ok 35 tys nok. Pozdrawiam i z góry dziękuję za odp |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ojciec na stałe w Norwegii brak meldunku pl a alimenty
podajesz adres w Norwegii, dobrze, że go znasz
![]() pytasz o kwotę-musisz wykazać uzasadnione potrzeby dziecka i wtedy sąd w oparciu o możliwości zarobkowe i majątkowe ojca ustali wysokość alimentów tylko teraz tak-docelowo chcesz korzystać z funduszu alimentacyjnego? bo nawet jak sąd zasądzi i dasz komornikowi do wyegzekwowania to jeśli ojciec dziecka nie ma majątku ani kont bankowych w Polsce to nic nie wskóra na Twoim miejscu upominałabym się o pieniądze regularnie, nie wiem czemu masz do tego taką niechęć, tu nie chodzi o Ciebie a o dziecko
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przede wszystkim to jeśli on ma zatrudnienie w oparciu o jakąś umowę to chyba nie powinnaś mieć problemu, tym bardziej, że adres znasz. Jeśli pracuje na czarno, to wydaje mi się, że nic nie wskórasz bo wykaże się zerowym dochodem i tyle. Przede wszystkim złóż pozew w sądzie i nie licz dłużej na jego dobrą wolę. Zanim sąd rozpatrzy sprawę i uprawomocni się wyrok będziesz miała czas zorientować się w sprawie ściągnięcia zasądzonej kwoty. Jest wiele punktów z poradami prawnymi za darmo, urzędy miasta także mają swoje jednostki, gdzie można się dowiedzieć, a Twoja sytuacja jest bardzo powszechna obecnie. Złóż pismo w sądzie jak najszybciej bo bez wyroku to nic nie możesz wyegzekwować. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak że szanse są duże, tylko trzeba złożyć pozew. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
A, to tak. Raczej nie liczyłabym na to, że polski komornik poinformuje o takiej możliwości. Stąd dobrze wiedzieć, że takie alimenty są ściągalne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Pozwij go o alimenty, rozprawa niech sie odbywa w Polsce, moze nawet sie nie stawi, zeby prosic o nizsza kwote.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
zielony stworek
|
Cytat:
Łaski tatuś nie robi! Nie wiem czy bardziej nie opłacało by się alimenty ściągać bezpośrednio z Norwegii, jest kilka firm polsko-norweskich doradców, które lepiej orientują się w temacie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:10.